2019. június 24., hétfő

Gyorskeresés

The Walking Dead - kedvcsináló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai nappal bezárólag 6 évadon van túl a sorozat és a 7. évad 4. epizódját is láthattuk. Viszonylag rövid idő alatt bedaráltam ezt a mennyiséget, hozzáteszem az 1. évad 6 részes, a többi 16 epizódos évadokat jelent. Igen addiktív a sorozat, ezért nem esett nehezemre a fogyasztás, bár sokszor a fáradtság (mint munkából hazaérő jómunkás-embör) az élmény rovására ment. Este fél 10 után még elcsúszott 3-4 epizód, ez részemről ebben a korban nagy szónak számít. Szóval a sorozat nagyon jó, hatásos és kíváncsian várom a folytatást.

Aki esetleg nem ismerné a sztorit, annak röviden pár mondatban összefoglalnám:

Főhősünk, Rick egy elhagyatott kórházban tér magához és rá kell jönnie, hogy a városa elesett egy titokzatos kór terjedésének következtében. A fertőzött betegek immáron zombiként (kóborlóként) térnek vissza élő emberi húsra áhítozva. Rick a szörnyű felfedezés után elhatározza hogy megkeresi családját.

Zombik. Tizennyolcas karikás sorozat! Szakadnak a belek, kifordulnak a zsigerek, csonkított holttestek és zombik állandó díszei a környezetnek. Tehát adott és elvárt a kemény vérengzés, hentelés, de nem ez a sorozat fő erénye. A remekül összerakott karakterek és a dráma az, ami a legnagyobb erőssége a történetnek. A megmaradt emberek nagy része csoportokba verődve próbál boldogulni, az addig kényelmes hétköznapi életükből kiszakadva akarva akaratlanul felfedik valódi, olykor már állati énjüket és mindent megtesznek a túlélésért. A természet régi rendje módja szerint a gyenge elhullik az erős életben marad. Főhőseink mind egytől egyig szembesülnek a kegyetlen valósággal és olyan cselekedetekre kényszerülnek, amelyek lassan az őrület felé sodorja őket. Nincs megnyugvás egy pillanatra sem, nem lankadhat a figyelem, mert az végzetes lehet mindenki számára. A történések előrehaladtával pedig szembesülünk a szereplőkkel együtt, hogy a legnagyobb veszélyt mindig is maga az ember jelenti. Nincs nála kegyetlenebb és számítóbb lény a világon. Egy szereplő sincs biztonságban, bármikor eleshet bárki. Mire megkedvelnénk egy karaktert, már villámként hasít belénk az érzés, amikor egyik pillanatról a másikra eltávozik. Természetesen vannak karakterek, akiknek a távozásukat a másvilágra prognosztizálni lehet, de igen keményen nyírbálják kedvenceinket is. Az egész szériára jellemző módon folyamatosan fejlődnek vagyis inkább változnak a karakterek nem (feltétlenül) a jó irányba. Ilyen értelemben nincs is igazán jó irány, jó döntés. Simán csak nehéz döntések vannak, amelyek szép lassan elszívják az emberi lélek minden jóságát. Soha nincs jó megoldás, az ember sötét énje mindig előjön és egyre inkább előtérbe kerül.

A cselekmény tempója nagyon hullámzó. Általában ha a szereplők épp együtt vannak, akkor pörögnek az események, épp próbálnak beilleszkedni vagy éppen menekülőre fogni, mert özönlik a zombinép. Nagyon sok olyan epizód van, főleg a 4. és 5. évadban, amikor a csapatunk szétszéled és a karakterek külön epizódokat kapnak. Ilyenkor belassul a tempó, tér nyílik a karakterábrázolásra, megkedveljük vagy épp megútáljuk (megunjuk) az illetőt. Ezeket a részeket sokan nem (fogják) szeretik. Van közöttük igen gyengécske is, de a legtöbb ilyen epizód szerintem zseniális, volt olyan is, amitől aztán a hátam borsódzott. Kemény olykor szívbemarkoló pillanatokban sem szenvednek hiányt. Egy előnye azért van a belassításnak: újra fel lehet pörgetni az eseményeket magas fordulatszámra. Ezekből az epizódokból sem szenvedünk hiányt. A 6. évad közepéig a szimetria érvényesült: az évadnyitók és az évad közepi (8.) epizódok, valamint az évadzárók magas fordulatszámon pörögtek, míg a köztes részek felemás tempót diktáltak. Az 1. évadra inkább a folyamatosan fokozódó tempó a jellemző, az a 6 része miatt kicsit kilóg a sorból.
A 6. évad fináléja és az azt megelőző részek viszont átcsaptak valami másba, ami idáig nem volt benne a levegőben. Szereplőink úgy néz ki az évad végére most boldogulnak a "legszebben" eddigi megpróbáltatásaik után, ám ugyanakkor a nézőben, legalábbis bennem nyugtalanságot is szül, itt valami nem kóser, valami történni fog. A biztosnak hitt eddigi felállás hirtelen borulni látszik és borul is rendesen. Ezzel a 7. évad új színt visz a sorozatba, kiváncsian várom a folytatást.

Remélem akinek még nem volt szerencséje a sorozattal, annak sikerült kedvet szereznem hozzá!

Blogomban is olvashatjátok sok mással is egyetemben!
Facebook oldalam

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Fogalmazzuk meg egyértelműen. Ez a sorozat nem a zombiról szól.

Nincs

(#2) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

A képregényt a kezdetek óta olvasom és nagyon örültem amikor beindult a tévésorozat. Csak aztán elég gyorsan letörtem, mint a bili füle... Merthogy a sorozat egy rakás .... :(((

Words cannot express how much i don't care

(#3) Bandi8bácsi


Bandi8bácsi
(tag)

Az első két évad nagyon tetszett, a harmadiktól kezdtem unni, az ötödik elején hagytam abba végleg.

(#4) joey04 válasza Bandi8bácsi (#3) üzenetére


joey04
(Jómunkásember)

Az 5. évadnál én is kaszáltam, aztán egyszer ahogy beértem magam minden sorozattal és nem volt mit nézni, elővettem újra. Nem bántam meg. Az évad végére megint megtetszett a sorozat, a 6. évadban már eszembe sem jutott a kasza, a mostaniban pedig az új főgonosz minden túlzás nélkül a legjobb karakter akit valaha láttam sorozatban. Kegyetlen, pszichopata, romlott, ám egyben okos, előrelátó, számító, borzasztó intelligens. Ezen felül sikerült egy olyan színészt találni a szerepre, akinél jobbat nem is találhattak volna. Az arcjáték, a testbeszéd, a mozgás és ahogy játszik a hangsúlyokkal, a beszéddel, hát valami tökéletes.

(#5) wesder


wesder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog (1)

4. évad vége elött abbahagytam, de a Breaking Bad-et màr 4. alkalommal nézem végig.

"Open windows, closing doors God can't help us anymore" /5FDP - Fire In The Hole/

(#6) lezso6 válasza Syl (#2) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog (1)

Miért, mi a baj a sorozattal? Szerintem az egyik legjobb ma.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#7) Syl válasza lezso6 (#6) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Lehet hogy a sorozat önmagában nem sz*r, de hogy a legjobb lenne... :U

Mint írtam, én a képregényt a kezdetek óta olvasom, így a sorozatot teljesen más szemmel nézem(néztem). Nekem naaaagyon unalmas, vontatott, erőltetett.

Words cannot express how much i don't care

(#8) lezso6 válasza Syl (#7) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog (1)

Nem mondtam, hogy legjobb, de hogy az egyik legjobb, az biztos.

Egy képregény azért más. Mi lenne jó, ha olyan lenne, mint a mostani képregény-adaptáció blockbusterek? Az bűncselekmény lenne.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#9) szupermacs válasza Syl (#7) üzenetére


szupermacs
(PH! kedvence)

Én is a kezdetektől olvasom a képregényt és a sorozat meg sem közelíti azt. Sokkal érdekesebb, pörgős és zombisabb a képregény. A sorozat igazából egy tipikus dráma, mint mostanában szinte az összes. Egy alap sínen mennek és szinte csak a karakterek közötti konfliktusokról szólnak, nem pedig a világban kialakult helyzetről, ami az alapját és a legérdekesebb részét szolgálja a sorozatnak.
Azon gondolkodtam, hogy a zombikat simán le lehetne cserélni akár mutáns pónikra, vagy vérhörcsögökre, semmit nem változna a sorozat.

Akkor ábrándultam ki teljesen az egészből, amikor az író megérezte a pénzszagot és a képregény végén levő kérdések között olyan volt, hogy meddig akarja folytatni? Azt válaszolta, hogy örökké, vagy legalább amíg él. Na ez szerintem semminek nem tesz jót. A képregény is a 100. rész környékén elég rendesen elfáradt, de voltak benne utána is jó részek. Barátok Köztösödik az egész.

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#10) lezso6 válasza szupermacs (#9) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog (1)

Ha neked a dráma és a szappanopera egy kalap alá tartozik, akkor ott komoly bajok vannak. Pont ez a lényege a sorozatnak, hogy a zombikat le lehet cserélni akármire, ez nem egy 12-20 éves értelmi színvonalnak készült blockbuster. Ez egy olyan sorozat, amiben nagyon komolyan kidolgozott karakterek vannak, melyek az évadok alatt hatalmas változáson mennek keresztül. Ha ezt nem tudod értékelni, az zombikat meg igen, akkor csak sajnálni tudlak. :(

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.