2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Pocsék Áruk Fóruma

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem szeretem a panaszbejegyzéseket, nem szeretem a mindenegyrerosszabb savköpő életbölcseket, de szeretem a tapasztalatok megosztását és az információáramlást. Ezzel indítunk.

A bolti csemegeáruk minősége egyre rosszabb. Nem vagyok szívbajos, inkább veszek jót, mint olcsót, de a reggelik és vacsorák alkalmával a szendvicsre kerülő felvágottak és sajtok közül már lassan egyáltalán nem tudunk választani.

Először csak az tűnt fel, hogy nem jövünk ki a kasszapénzből. Aki ismer, az tudja, hogy különösen perverz módon bánok a pénzzel, minden forintnak megvan a helye és története nálunk, így tudom, hogy a zöldségek és gyümölcsök után a kategória legnagyobb tétele a csemegeáru. Mivel zöldség-gyümölcsöt nem vettünk túl sokat mostanában, itt kell keresni az okot, és lám, látom, hogy elszálltak a költségek, mint a győzelmi zászló.

Miért? Azért, mert a szendvicsre, hogy "finom" legyen, kerül sajt is, felvágott is, meg még valami kis extra, mert végre egyszer már finomat is akarunk enni. De még így sem az igazi.

Végiggondoltam, hogy miket is veszünk mostanában. Rájöttem, hogy amiket eddig megszoktunk, megvettünk, már nem vesszük meg, mert egyszerűen annyira leromlott a minősége, állaga, hogy nem ízlik, így lassan kategóriát léptünk, és az eddigi tisztes minőség helyett már-már a prémium körből (jobbik sonkák, a frankóbbik nosztalgia párizsik, pick szalámik) válogatunk "jobb híján", de így is duplázni kell a tétet, duplázni kell az ízeket, hogy úgy érezzük, ettünk is, nem csak tápanyagot vittünk be. A felvágottra sajt is kell, a sajtra majonéz is kell.

Figyelem, most fordulunk egyet: sorban állva sokszor figyelem, hogy mások kosarában mi van, mit vesznek, miért veszik, hogy eszik, és pontosan ugyanezt a következtetést vontuk le, csak silányabb minőségű árukkal, mi szerint ahhoz, hogy ebből valami összejöjjön, persze hogy mindent rá kell pakolni a kenyérre egyszerre. Bezzeg mi! Mi aztán olyan kenyeret sütünk, olyan sajtot veszünk, hogy több sem kell, maximum egy kis zsenge retek.

Fordulat vissza: hát nem! Megpróbáltuk, hogy csak egy-egy dolgot teszünk a kenyérre, alá vaj, vajon mit mutat, de nem volt az igazi. Igaz a választék sem nagy. Kb. négy féle felvágott és négy féle sajt fér bele a pénztárca/ízlelőbimbó metszetbe, fene az ízlésünket, így lehet rá is untunk kicsit, de célzott kóstolgatással meg is állapítottuk, hogy már amit veszünk, az sem a régi. Ami régen feszes, rugalmas, ízes, tejről metszett sajt volt, az mostanra megkapta azt a kesernyés mellékízt, mint a tolle vonatkozó tétele, a pár hónapja finom, ízletes nosztalgia marhapárizsi már-már ízetlen. A keret meg lassan nem szabály, hanem a vicc poénja, a valósághoz köze nincs, emelni meg nem lehet, most vettem kazettás magnót. Utóbbiról majd külön.

Így most a házi készítésű szendvicskrémekre tértünk rá. Van ami olcsóbb, van ami drágább, mint az egy adagnyi feltét, de összességében jobban jövünk ki. Így éli reneszánszát most nálunk a tojáskrém (főtt tojás, majonéz, zöldhagyma), a tonhalkrém (tonhal, majonéz) a padlizsánkrém (padlizsán, tejföl, feta sajt), a kőrözött (túró, tejföl, opcionálisan paprika, hagyma, snidling, kapor mikor hogy) és a füstölt halból készült szendvicskrém (füstölt hal, majonéz lilahagyma) is. Fűszereket mindenki ízlése szerint, só, bors, kurkuma, sárkányfű, meg amit a kommentekben az okosok kifejtenek. Csinálnék tepertőkrémet is, de tepertő és megfelelő recept nélkül ez viszonylag nehéz. Ünnepnapokon baconos szendvics: zsemlében sült bacon, saláta és kis majonéz. Isteni, jobb még annál is amit elképzelsz.

Jelenleg ennyi a repertoár, próbáljuk bővíteni, ötleteket szívesen fogadok.

Előnyük, hogy többségében tiszta, nyers alapanyagokból készülnek, tudod, hogy mi van a kenyereden, és a változatosság külön gyönyörködtet.

Te mit raksz a kenyérre?

Hozzászólások

(#1) DeFranco


DeFranco
nagyúr

és kattint

(#2) Lenry


Lenry
félisten

semmit

leszoktam az itthon kajálásról és a szendvicsről.
így meg persze drága az ebéd meg a vacsora, 2-3000 JMF is elgurul egy nap ételre, szóval ha egyszer családos emberré válok, akkor két dolgot egészen biztosan életem párja fog intézni:
- az étel beszerzését*
- az étel elkészítését
én esetleg a pre- és post-főzési pusztítást vállalom

* a múlt héten rá kellett jönnöm, hogy meglehetősen impulzív módon vásárolok, tehát azt veszem meg, ami épp szimpatikus és finom, cserébe drága / nem táplál / egészségtelen / kevés.
ez megint csak kevéssé költséghatékony, de egyelőre ezt ignorálom, mert boldoggá tesz, cserébe tudom, hogy min tudok először faragni, ha szükséges.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3) jookomak


jookomak
őstag

Süss le húst, és azt tedd a kenyérre. Olcsóbb, és jobb, mint mondjuk egy pulykasonka. Ha csirkemellből csinálod, kevés olajjal, akkor végképp nem lehet rá mondani, hogy hízlal, vagy egészségtelen.
Sokkal szívesebben eszek szendvicset olyankor, mint mikor csak párizsi, zala, szalámi, vagy valami ilyesmi van.
Amúgy ha már minőségi felvágott, a zimbo termékei elég jók, sonkából pedig a pápai extra. Meg persze házikolbász ftw.

(#4) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Általában Carrefour sajátmárkás felvágott + sajt, mert azok kb 5-10 euróval olcsóbbak kilónként + majonéz / kecsap vagy szósz. Persze itt belgiumban vékonyabbra vágják a kenyeret, nem kell tornyozni. Jó még a sós mogyoró krém is magában. Vagy Nutella magában. De azt vettem észre ha kimegyek venni egy sültkrumpli + sülthús kombót akkor sem jövök ki annyival rosszabbul.

A minőség határozottan romlik arrafele. Nem tudom mikor lett a trapista sajt szinonímája a zsírgombóc erjesztve, de ma csak olyat lehet már kapni.

[ Szerkesztve ]

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#5) DeFranco válasza jookomak (#3) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ú, ez jó ötlet, kaptunk egyszer egészben házilag füstölt csirkemellet, az isteni volt. Hogy sütöd le?

@Blindmouse: vannak még jó sajtok, de ritka, és arra is azért rá lehet idővel unni. Zsíros trappistáról nem tudok jóról, de száraz trappista és brie vonalon azért van még ez-az.

[ Szerkesztve ]

(#6) DeFranco


DeFranco
nagyúr

up :B

(#7) krizmo_


krizmo_
addikt

Üdv!

Mi szoktunk itthon készíteni felvágottat, csirkemellből, karajból, sertéscombból. Most legutóbb malachúsból csináltuk, úgy, hogy rajta hagytuk a karajon a bőrős részt. Bepácoljuk a húst, hagyjuk állni, lassan megfőzzük, és a főzőlében hagyjuk állni, amíg ki nem hűl, majd végül alufóliába tekerve sütőben megsütjük.
Ha nincs egyben a hús, sima cérnával át lehet kötni. Fűszerezni sokféle módon szoktuk, de a sima só, bors, foghagyma is nagyon finom.
Amivel most próbálkozunk az az aszpikos felvágott, de azt még nem sikerült vékonyan szeletelhetővé elkészíteni.
Amit szoktunk még csinálni az az, hogy itthon készítünk péksüteményeket. Az is jó ötlet.

(#8) Eastman válasza Lenry (#2) üzenetére


Eastman
őstag

Kicsi arra az esély, hogy találsz ilyen nőt. :P ...viszont egyre jobban tudnak pl. polcot felszerelni a „tökös csajok”.

Múltkor találtam egy hirdetést amiben a lány az almáspitétől a kerékcseréig leírt mindent, + azt, hogy elég komoly fizetése van. Majdnem megkérdeztem tőle, hogy akkor minek keresel magad mellé bárkit is, mikor férfi és női szerepben is vagy egyszerre?

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#9) Lenry válasza Eastman (#8) üzenetére


Lenry
félisten

Kicsi arra az esély, hogy találsz ilyen nőt.

nem keresek, már megvan

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10) DeFranco válasza krizmo_ (#7) üzenetére


DeFranco
nagyúr

a péksütemény még várat magára, a kenyérsütő szépen dolgozik, de a sütőnk még elég "vad" ég benne minden, nem tudjuk még rendesen szabályozni. Cserepet már szereztem, majd be lesz applikálva.

A csirkehúst gondolom nem főzitek sütés előtt, ugye? Miben pácoltok? Mennyi ideig sütitek/főzitek?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.