2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Hüje aki elolvassa

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A hülyeségek kellenek ahhoz, hogy mi rabok legyünk. Ha ezek a hülyeségek nem volnának, akkor nem is lennénk rabok.
Mert, ha például, nem hinnénk el, hogy okostelefonra van szükségünk, akkor nem vennénk 100 ezerért egyet magunknak, és akkor nem nyomkodnánk naphosszat az érintőképernyőjét, hogy újabbnál újabb színes képek között böngésszünk.
És akkor maradna időnk intelligens dolgokkal foglalkozni, és egy fokkal máris szabadabbak lennénk.

Ha pedig nem hinnénk el, hogy az egyik, vagy másik politikai oldal képviseli az igazságot, és a másik, vagy egyik az igazságtalanságot, akkor nem mennénk ki politikai tüntetésre, és nem ordítanánk rekedtre a hangunkat, és akkor nem fájna még utána napokig a torkunk. Ez is adna egy kis szabadságérzés növekedést.

És, ha nem gondolnánk, hogy az újságban olvasható borzalmas, és mocskos híreket el kell olvasnunk, akkor nem lenne egy egész napra tönkredepressziózva a lelkünk, ami szintén növelné a szabadságfokunkat.

Ha nem hinnénk el, hogy drága autót kell vennünk, mert attól vagyunk valakik, akkor nem kéne olyan sok milliót megkeresnünk, és akkor nem kéne annyi igazságtalanságot elkövetni más emberek rovására, nem kéne becsapni, kizsigerelni, vagy konkrétan meglopni őket. Így szabadabban fellélegezhetnénk.

És, ha nem hinnénk el, hogy nekünk egyre több pénz jár, miközben másnak meg egyre kevesebb, akkor nem kéne a természetet se kizsigerelni, nem kéne annyi állatot meggyilkolni, nem kéne szétvegyszerezni a Földgolyót. Ez szintén megszabadítana minket egy sor baljós körülménytől.

Ha nem hinnénk azt, hogy a feleségünk, vagy a férjünk (kinek ez, kinek az) azért létezik, hogy minket boldoggá tegyen, akkor nem is tőle várnánk a boldogságunkat, és akkor nem veszekednénk vele követelőzve hol ezért, hol azért. És akkor kevesebb lenne a veszekedés az életünkben, ami szintén azt eredményezné, hogy szabadabbnak érezzük magunkat.

Nagyon sok a hülyeség, és mind csak arra szolgál, hogy mi rabok legyünk. Ezeket kell nyakon csípnünk ahhoz, hogy szabadok legyünk.

Van egy nagyon jó buddhista mondás:
„Ne harcolj a sötétség ellen, gyújts gyertyát!”

Sok sikert kívánok az öngyújtó megtalálásához!

Szeretettel: Laár András

Hozzászólások

(#1) DeFranco


DeFranco
(PH! nagyúr)

Igen, direkt.

(#2) Zsolt_72 válasza DeFranco (#1) üzenetére


Zsolt_72
(PH! félisten)

Kitűnő írás, remek gondolatok - köszönet érte, hogy megosztottad velünk.

Van belőle (nem is egy), amit már sikeresen száműztem az életemből (pl. a politikának teljes mértékben hátat fordítottam 2006-ban, noha az egyik vezető párt lelkes híve voltam évtizeden át; illetve híreket nem olvasok/nézek/hallgatok jó ideje) és van, amiben egyre jobban elmerülök (okostelefonok világa).

A buddhizmus, mint eszme fényévekre esik tőlem, ám a zárógondolatként idézett tanítás nagyon találó.

Jó látni, hogy ilyen is van a PH!-n.

(#3) Иван


Иван
(őstag)

Ezzel csak az a gondom, hogy ami nekem hülyeség, az lehet másnak teljesen természetes, mert így nőtt fel, ilyen az ízlése, a vallása, a meggyőződése, és végső soron ezt választotta (vagy csak olyan mélyen benne gyökerezik ilyen vagy olyan dolog miatt, hogy nincs esély az elfelejtésére). Vica versa.

Sosem fogom meggyőzni néhány ismerősömet, hogy a foci teljesen hülyeség, és ők se fognak meggyőzni arról, hogy ne játsszak a gépen. Hasamra csaptam. Nézőpont és döntés kérdése.

Azt, hogy ki mit hisz hülyeségnek, eléggé szubjektív, innentől pedig kicsit borul is a dolog.

Hogy néhai matektanáromat idézzem: "Mindenkinek megvan a heppje."

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#4) a_tesz válasza DeFranco (#1) üzenetére


a_tesz
(Korrektor)

Besenyő Pista bácsinak mindig jó gondolatai vannak, most sincs ez másképp. :)

スバル | De semmi baj Eric, ne feledd, nincsenek hülye kérdések, csak hülye gyerekek! - Mr. Garrison

(#5) DeFranco válasza Иван (#3) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

Szerintem te ezt egy kicsit félreértelmezted. Nem arról van szó, hogy ne csinálj semmit, ne fordulj semmi felé, ne törekedj semmire, és így fogod elérni a nirvánát (mellesleg amire te gondolsz, arra - dobpergés - vanegybelgaszám), hanem arról, hogy vannak az életben olyan dolgok, olyan torzulások, amelyeket az emberek fontosnak tartanak, miközben tulajdonképpen károsak.

Akár önmaguk létezéséből fakadóan (mint a kapzsiság, vagy önzőség) akár azért, mert önmagukban még nem lenne velük gond, de mértéktelenségükben szintén károsak (okostelefon, politikai érdeklődés, stb.).

Ezeket kell figyelni, és nyakon csípni. Feltenni magunknak a kérdést, ettől tényleg boldogok vagyunk? Tényleg a javunkra válik? Tényleg hasznos?

(#6) ViZion


ViZion
(PH! félisten)

Ismerem ezt, '95-ös Daewoo-val járok :D
Komolyan, minek másik? Napi 10-30 Km-ért álljon az udvarban vagy az iroda előtt a sokmillás bármi?
Másik jó mondás: semmi nem kell, ami nem fér a koporsómba. :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7) Иван válasza DeFranco (#5) üzenetére


Иван
(őstag)

Az emberi faj jellemhibáival (kapzsiság, önzőség) mit kezdeni úgysem tudunk. Egyén szinten talán, de mint nagy egész, nem hiszem. Ettől függetlenül fel lehet dolgozni művészileg, tudományosan vagy csak beszélgetni róla.

Saját, egyéni hibáinkat meg nagyjából úgyis tudja mindenki, mi vonatkozik. (Szerintem.)

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#8) lapa


lapa
(PH! kedvence)

"good to see so many anarchists in tonite..."

várjá rossz a link.

leszarnám amúgy a pénzt, de múltkor is elkapott a szekus a kannásborral.

(#9) DeFranco válasza lapa (#8) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

érdekes, hogy arról folyik a vita, hogy Lárúr mit nem mond

azt sem mondja, hogy legyél a Szent Ferenc, aki Azt hiszi...

Az épp elég, az elég, a bőven elég, a sok, és a túl sok között is hatalmas különbségek vannak, és akkor még a hogyanról nem is beszéltünk.

Én legalább is sehol nem olvastam itt olyat, hogy ne halmozz fel piszkosul sok tartalékot a családod boldogulására, sem olyat, hogy a magántulajdon rabbá tesz, olyat viszont igen, hogy látszatdolgokra felesleges adnod, és ha mások kárára gyarapodsz, akkor az nem teszi jobbá az életedet.

Linkeljek zongorás youtube videót a különbség szemléltetésére?

(#10) lapa válasza DeFranco (#9) üzenetére


lapa
(PH! kedvence)

azért nehéz ez. a családom gazdasszonya minden célzóvizem ellenére kb majd ráélvezett az amúgy nem-olyan-nagytévés kategóriájú család elég-nagytévéjére. és mindezt úgy, hogy tényszerűen látja, hogy azon nem lehetne hárman egyszerre szupermáriót meg sorozatot meg a férjem nem létező netes ismerőseit nézni.

és azért belegondolhatsz milyen ívet kap tőlem idestova 14 éve. és mégsenem. és nem a reklám, mert én abból tán mondhatom azt, hogy bőven többet kaptam az emberek 98%-ánál. és mégse vagyok vevésfetisiszta. minőségfetisiszta mondjuk igen, de az pont az a különbség, amit épp zongorázol.

és mindezt mégcsak nem is másnak, hiszen barátaink nincsenek (ez gondolom a jópofa beszólásaim okán azért nem meglepő), szóval az óriáskutyán kívül más kutyák nem járnak nálunk, hogy prezentoálni lehessen a faltól falig rtl előtt.

szóval egyetértés van, de a probléma a legjobb szándékkal sem egyszerű. de mondhatnám a kocsit is. mondjuk azt látják mások, még elfogadja az ember.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.