2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

Vista ReadyBoost teszt

Írta: | Kulcsszavak: readyboost . flash memória . vista

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megjelent az új operációs rendszer, sokan panaszkodnak a bootolási sebesség és általában a megnövekedett hardware igény miatt. A Vista szerencsére több lehetőséget is kínál a rendszer sebességének gyorsítására.

Most ezek közül a ReadyBoost technológiát fogjuk górcső alá venni.

A ReadyBoost arra jó, hogy egy USB-s flash alapú tároló segítségével gyorsítsa a rendszer betöltődését, leállítását, illetve hordozható számítógépeknél például szövegszerkesztés vagy böngészés közben kikapcsolja a merevlemezt, és egészen addig, amíg más programot nem indítunk, a rendszerünk innen fusson, így hosszabbítva meg az akkumulátoros üzemidőt.

Fontos megjegyezni, hogy a ReadyBoost és a SuperFetch funkciók elkülönülnek, egyik működik a másik nélkül is.

A pendrive persze minnél nagyobb, annál jobb, de 512MB fölött igazából nem lesz kihasználva a kapacitása. Inkább arra törekedjünk, hogy minél gyorsabb legyen a pendrive írási/olvasási sebessége.

Nézzük mi kell a ReadyBoost használatához és hogyan kell mindezt életre kelteni.

Hozzávalók:
- Célszerűen legalább 256MB-os pendrive, minél gyorsabb annál jobb.
- Windows Vista.
- Szabad USB kapu a gépen.

Először is ellenőrizzük, hogy a ReadyBoost szolgáltatás aktív:
Start --> Futtatás --> services.msc [enter]

Itt keressük meg a ReadyBoost processzt, és ha le van állítva, kapcsoljuk automatikus indulásra, majd indítsuk el a processzt a Start gomb megnyomásával.

Tegyük a pendrive-ot az USB kapuba, várjuk meg míg a gép felismeri.

Menjünk a Sajátgép-be, majd jobb gombbal kattintsunk a pendrive-on, és válasszuk a beállításokat, azon belül pedig a ReadyBoost fület:

[kép]

Itt válasszuk a ''Use this device'' opciót, majd állítsuk be, hogy a pendrive-ból mennyi helyet kívánunk a ReadyBoost számára felajánlani. Ehhez a területhez a továbbiakban nem fogunk hozzáférni.

Itt jegyezném meg, hogy a Vista alatt lehet a pendrive-okat FAT, FAT32 és NTFS file-rendszerre formázni. ReadyBoost szempontjából talán az NTFS a jó választás, de ilyenkor egy fél gigás pendrive-ból 500MB látszik, és abból még 30MB-ot eleszik maga a file-rendszer. FAT32-re formázva a lemezből csak pár KiloByte hiányzik, és 495MB a nettó területünk.

Én a tesztet NTFS-re formázott pendrive-val végzem.

Fontos továbbá, hogy a Vista maga végez sebesség tesztet a pendrive-on, és ha az nem elég gyors, akkor nem engedélyezi annak használatát ReadyBoost eszközként.

Felmerült a kérdés, hogy vajon az egész pendrive-ot ''átadhatjuk-e'' a Vistának ReadyBoost célra. A tesztből az derült ki, hogy NTFS file-rendszer mellett az üres pendrive 469MB szabad kapacitással rendelkezik, és ebből 460MB-ot át lehet ruházni, tehát tulajdonképpen a válasz: igen.

Miután leOKéztunk mindent a Vista újraformázza a meghajtót. Bár a folyamat nem látszik, legyünk türelemmel. (villogni fog a pendrive jelző fénye)

Ezzel tulajdonképpen elkészültünk, próbáljuk ki, mennyivel gyorsul a rendszer:

Nálam Vista Ultimate Edition van telepítve ftp, vnc szerverrel, cfosspeed-del, driverekkel, viszont a fölösleges szolgáltatások, programok, folyamatok, és a csili-vili grafikus felület is optimalizálva lettek.

Így a Vista ReadyBoost nélkül:

átlag 1perc 20 másodperc alatt állt fel,
és átlag 30 másodperc alatt lépett ki.

Viszont mikor a ReadyBoost bekapcsolva volt:

a rendszer 48 másodperc alatt állt fel,
és 24 másodperc alatt állt le.

Miután a NOD32-ben az AMON alatt kikapcsoltam a merevlemezek és a bootsektorok ellenőrzését, a leállási idő a ReadyBoost mellett 14 másodpercre mérséklődött.

Jelentős javulás ahhoz képest, hogy a gép egy 2500MHz-en járó A64 (1mag), 1GB sima DDR1 RAM, és egy 120GB-os PATA Samsung vinyó.

A felhasznált pendrive olvasási sebessége:

[kép]

Írási sebessége: átlag 6600KB/s.

A technológia terjedését segítheti, ha a notebook-okban már régóta megtalálható kártyaolvasók is használhatóak lesznek erre a célra, mivel abba csak venni kell 3-4 ezer forintért egy gyors fél gigás memóriakártyát, és máris használhatjuk ezt az újítást anélkül, hogy lecserélnénk notinkat. (azt, hogy a notebook kártyaolvasók használhatóak-e erre a célra, attól függ, hogy a géphez USB kapcsolódnak-e, erre vonatkozó tesztet nem tudtam végezni).

bazs által linkelt ReadyBoost FAQ-ból befordítom, ami esetleg fontos és kimaradt:

Ahhoz hogy egy eszközt ReadyBoost célra használjunk, a következő specifikációknak kell megfelelnie:

2,5MB/s olvasási sebesség 4KB-os file-ok véletlenszerű elérése esetén.
1,75MB/s-os olvasási sebesség 512KB-os file-ok véletlenszerű elérése esetén.

Mekkora helyet használhatunk ReadyBoost célra?

A szerző 4GB-ot említ arra hivatkozva, hogy a FAT32 file-rendszer ekkora maximális file-méretet tesz lehetővé. A pendrive-ok viszont formázhatóak NTFS-re is Vista alatt, így vélhetően ez a korlát eltűnt.

A minimális pendrive méret 256MB, ami még használható ReadyBoost-ra.

Mivel olyan adat nem tárolódik a ReadyBoost meghajtón, ami a HDD-n ne lenne meg, ezért semmi nem történik, hogyha menet közben eltávolítjuk.

Az adatbiztonság érdekében minden a ReadyBoost meghajtóra kerülő adatot AES-128 titkosítással látnak el.

Egy gépen csak egyetlen ReadyBoost meghajtó lehet.

Mi a helyzet az SD/CF/memory stick/MMC/stb. kártyákkal?

A Vista beta1-ben hozzáadtak egy pár SD/CF kártyát a támogatottsági listához, és elkezdődött az integrált USB2/PCIe kártyaolvasók használhatóságára vonatkozó fejlesztések is. Azt ígérik az RC1-es VIstában sokkal nagyobb lesz a támogatottság.
Ez jó hír a notebook tulajdonosoknak, mivel ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel - mivel ilyen USB2 és PCIe chipsetet relatív kevés gyártó készít - használható lesz az integrált kártyaolvasó ReadyBoost célokra.

Nem amortizálja le nagyon hamar a pendrive-ot/memória kártyát a ReadyBoost?

A microsoft kutatásai szerint ReadyBoost mellett is 10+ évig működőképesek maradnak a flash meghajtók.

ReadyBoost kompatibilitási lista: [link]

Az írás a szerző tulajdonát képezi.

Hozzászólások

(#1) dchard


dchard
veterán

Remélem elég alapos lett.

Még annyit jegyeznék meg - de ez személyes észrevétel - , hogy induláskor a kernel és az alap driverek töltődnek be, az első pendrive hozzáférés ezután következik. A bootolás olyan hatást kelt, mintha párhuzamosan dolgozna a pendrive-ról is, meg a merelvemezről is.

Dchard

[Szerkesztve]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2) VladimirR


VladimirR
nagyúr

elnezest, hogy csunya offtopic hozzaszolok, de ezt mire alapozod: ''Az írás a szerző tulajdonát képezi''?
nem kotekedni akarok, komolyan foglalkoztat a kerdes
olyannyira, hogy tobbszor fordultam ezugyben a moderatorok, hazigazdak fele, viszont eddig nem kaptam hivatalos valaszt
ha tudsz valamit, amit en nem, kerlek oszd meg velem

elore is koszonom

[Szerkesztve]

(#3) Ősember


Ősember
őstag

csak a bekapcsolás és leállás javul? elég olcson lehet venni ilyen kis pendriveokat, de csak ezért fenntartani egyet nem feltétlen célszerü :))

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#5) finest


finest
őstag

Ha kiveszed a pendriveot két indulás között, hatással van-e a rendszerre? Újabb leállítás után vissza lehet-e tenni?

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#6) dchard


dchard
veterán

VladimirR: indexes megszokás :) Nem szoktam mindenféle belépési és jogi nyilatkozatokat elolvasni, ezzel mintegy megjegyzem, hogy nem mondok le a szerzői jogaimról azzal, hogy itt megjelenik, de nem kell neki érdemi jelentősséget tulajdonítani. Ha anno az index nem kezdi el, hogy az oda feltöltött képekről a szerző lemond vagy valami hasonló, az egész nem lenne.

Ősember: ami biztos, hogy ezek javulnak. Elvileg a Superfetch jó arra, hogy a programokat használati gyakoriságuk szerint előre betölti a RAM-ba, így azok sokkal gyorsabba indulnak.
Én ezt nem szeretem, mert egyrészt rossz látni, hogy 0MB Free mem :DDD , másrészt idegesít, hogy olyankor is dolgozatja a vincsesztert, amikor hozzá sem nyúlok. De ízlések és pofonok...

A legtöbb notiban SD kártya foglalat van, 512MB-os Corsair 133x-os SD karit ( Olvasás: 21MB/s, Írás: 15.5 MB/s, Lifetime warranty) már 3700 bruttóért meg lehet venni. Ráadásul így nem is ''lóg ki'' a notiból, mint egy pendrive, pont belesimul a noti szélébe. Kérdés, hogy lehet-e használni, de majd ezt is ki fogom deríteni.

Kalandor: ebbe inkább nem megyek bele :D

Dchard

[Szerkesztve]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#7) VladimirR válasza dchard (#6) üzenetére


VladimirR
nagyúr

azert merult fel bennem az egesz, mert itt pl a forum alapelveiben szerepel, hogy a hozzaszolo lemond a hozzaszolas szerzoi jogarol (ami erdekes, mert mint nemreg felvilagositottak, szerzoi jogrol lemondani nem lehet)
a forumban nem is igazan erdekel a dolog, viszont logout-on nem biztos (biztos nem), hogy szivesen vennek egy hasonlot

mindenesetre koszonom valaszodat

[Szerkesztve]

(#8) Ősember válasza dchard (#6) üzenetére


Ősember
őstag

azt hittem pendrive-os trükkel lehet gyorsitani a programokat is, de látom itt is csak a ramot használná :)) akkor e téren igazábol semmi ujat nem nyujt :U

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#9) cousin333


cousin333
addikt

Akkor ez azt jelenti, hogy a bootoláshoz szükséges fájlok egy részét átrakja a pendrive-ra? Azaz ekkor elsősorban az olvasási sebesség számít, nem az írási?

Próbáltad esetleg Bootvis-el megnézni, hogy mikor mit csinál (lemezműveletek...)? Bár nem tudom, hogy működik-e Vistán is.

"We spared no expense"

(#10) dchard


dchard
veterán

Ha jól sejtem, akkor a notiknál a readyboost képes úgy működni (de lehet ezt a superfetch csinálja, vagy összedolgoznak), hogy kipakolja az aktuális munkát progit stb. a pendrive-ra (meg ugye ott a RAM is) és a merevlemezt kikapcsolja. A mentések is oda készülnek el, és csak ha programot váltasz, vagy leállítáod a gépet, akkor kapcsol be a merevlemez addig, amíg a változások kiíródnak.

De ez a működési elv meg a hogyan nekem sem tiszta.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.