2022. október 2., vasárnap

Gyorskeresés

4. ProHardver fejhallgató találkozó

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

4. ProHardver fejhallgató találkozó – DBAtti szemével

Álljon itt néhány gondolat a 4. PHejhallgatós találkozó kapcsán, hogy, valamilyen nyoma is maradjon az ott tapasztaltaknak, mert a szó elszáll, az írás elmosódik, a gondolat elfelejtődik (Grétsy Úr biztosan örülne, ha ezt olvasná), de egy PH! logout bejegyzés örök.

A 4. fejhallgató találkozó 2012.03.03-án került megrendezésre a Zuglói Művelődési Házban, avagy Cserepesházban. A szervezést ezúttal fi:zi’k vállalta magára. A közösség így régóta (~december vége) formálódó fejhallgatózási igényeit végre ismét kielégíthette.

DAC-ok, erősítők, első benyomások

Eredendően azért indultam a találkozóra, hogy megnézzem mire képes a Sennheiser HD 250 Linear 2-m (továbbiakban csak Linear, vagy HD250) a FiioE10 társaságában, mint lehetséges továbblépés a jelenlegi Audigy ZS kártyámhoz képest. Az ismerkedésnek hamarosan neki is láthattam, de a várt nagy hatás és széles vigyor elmaradt. Az eszközt magát minimum kétszer ekkorának képzeltem el minden dimenziójában, könnyen hordozható kis mütyür. A külsejével nem volt különösebb problémám, szerintem pofás darab, de ez a kék LED mizéria lecsenghetne már.

Fiio E10 és a kék LED

Az ereje sötétben zavaró lehet, a kékre pedig érzékeny az emberi szem (lsd.: megkülönböztető jelzéssel közlekedők). A hangerővel nem volt gond, a 300Ohm-os Lineart megszólaltatta low gain-re kapcsolva olyan hangerővel, hogy az nekem mindenre elég (kb 5-ös állásban). A hangminőséggel már nem voltam annyira elégedett. Nyilván sokkal jobban szól egy átlagos alaplapi hangkeltőnél, és ha másért nem is, az erősítés miatt többet nyújt a jelenlegi Audigy ZS kártyámnál. Egy ZS + Presenter párost már nem biztos, hogy cserélnék rá.
Utóbbi együttest volt már alkalmam otthon vallatóra fogni. Akkor az volt velük a gondom, hogy a magas tartományban kiélesedtek a dolgok, bejött egy CS, TS, TSZ –zés, ami olykor zavaró volt. Akkor úgy gondoltam, ez kifejezetten a forrás gyengeségéből ered, de bkercso-tól (a Presenter, és sok más termék készítője) most megtudtam, hogy az alap Presenterre ez valamilyen szinten jellemző, magas orientált. Opamp csere után jó lehet, és mert másban is felmerült már az igény a közép-mély orientáltabb erősítőre, el is készült a TL072-es műveleti erősítővel szerelt változat (a sima Presenterben OPA2134 dolgozik), ami építője szerint jobban passzol a kisDAC-hoz is. A találkozón megjelent ez utóbbi módosított változat, de meghallgatását sajnos elmulasztottam, lehet, hogy az lesz a következő lépés.

Kipróbáltam még a FiioE10-nél kétszer drágább HRT Headstreamert is. Kicsit javult a helyzet a Fiio-hoz képest, részletezőbb volt a hangja. A DAC részeket külön nem teszteltem, az E10 produkcióját lehet, hogy az erősítőjének gyengécske teljesítménye árnyékolja be. A Headstreameren számomra zavaró volt, hogy csak szoftveresen lehet hangerőt állítani. Ugyanazokat a számokat hallgattam vissza még egy HRT MS2+ -ról Canamp klónnal és bkercso több erősítőjével.

A „sima” Canamp klón hangja nem tetszett. Első körben egy AKG K601 volt rajta, rögtön éreztem, hogy valami nincs rendjén, nem szól úgy, ahogyan tudna (korábban Shufny-nál hallgattam már, és élveztem a részletező karaktert). Rádugtam a Lineart (nekem ez az ismert referencia), és akkor már tudtam, hogy itt bizony keményen megy a puhítás, maszatolás. Gyorsan át is kötöttem a bkercso-féle Canamp-klónt, és meglepődtem, mert szerintem azzal sokkal jobban szólt a rendszer.
Még mindig lehetett érezni részletvesztést, puhítást, de szerintem jóval pontosabb volt a „sima” fekete klónnál. Aztán bekötöttem a Presentert, és láss csodát: minden részlet a helyére került, de megint előjött a magasban levő csisszegés, élesség, ami itthoni próbálgatásakor a ZS-ről is megvolt. Sajnáltam, mert ezt leszámítva nagyon rendben van. A módosított Presenter akkor már nem volt ott, jó lett volna azzal is kipróbálni. Aztán bekötöttem az ETA 200-at (az ETA-ban LM6172-es OPA működik). WoW! Ez volt az első benyomásom. Ezt akarom hallani, ez jó. Na, nálam valahol itt kezdődik a birtoklási vágy. Szerintem nagyon jól teljesítettek együtt a "koporsó" MS2+ -al, fület gyönyörködtető élmény volt, semmi rossz fogást nem találtam benne, minden a helyén, fincsi, kell. :K

FIGYELEM! A következő bekezdés eretnek gondolatokat tartalmaz, elolvasása csak erős idegzetű, toleráns fórumozóknak ajánlott!

A nap végén még meghallgattam az ETA-t a kisDAC-al is, és nagy félelmek közepette mondom azt, hogy hallottam különbséget az ETA + MS2+ formációhoz viszonyítva. Utóbbi meghallgatás másik laptopon volt, hangerő egyeztetés, stb nem történt, ráadásul valószínűleg nem ugyanaz a konkrét ETA példány volt a kettő közül. Úgy éreztem, az MS2+ -al hibátlanul teljesített, míg a kis-DAC-al volt valami, amitől nem tetszett (annyira). Utóbbi tolakodóbb volt, a hangok keményebbek, fásultabbak (kevéssé életteli és légies), nem olvastam még elég sok netes marhaságot, hogy jobbat találjak ki rá. Akkor és ott így éreztem, akinek nem tetszik, nyugodtan hagyja figyelmen kívül ezt a bekezdést.

Eretnekség vége.

Fejhallgatók

Úgy láttam a Linear 2 igazából senkinek nem jött be a társaságból. Van ez így, ízlések és pofonok, felsőbb kategóriás zárt darab nem nagyon volt rajta kívül. Imibogyo moddolt Superlux 660-asával lehetett volna összemérni, de ez részemről nem történt meg. Érkezett contaxg és szilu7 jóvoltából két Audiotechnika, az ATH T300, T400. Friss példányok voltak. Nekem nem tetszettek, nem tudom, mennyit változnak a bejáratással, a T300-at csak feltettem, és vettem le. A T400-nak adtam egy kis időt, hátha meggyőz, de ő sem lett a zsánerem, különösebb gondolatok nélkül búcsúztam tőlük. Ott volt még a Shure 240 és 440. A 240-et elfelejtettem újra meghallgatni, a 440-el pedig furcsa kapcsolatba kerültem. A hangjában nem volt semmi kivetni valóm, de a fejpántja engem kikészít, pár percnél tovább nem tudtam magamon tartani, annyira zavart (nyomta a fejem búbját, merev, kemény pánt). Vásárlás előtt fel kell próbálni! Emiatt sajnos nem tudom igazán értékelni, vagy összehasonlítani mással.

Shure 440 - minden jó, ha jó a fejpánt

Úgy alakult, hogy a következő darabokat mind szilu7 laptopján és DACport LX-én hallgattam, tehát a forrás teljesen megegyezett, ezért tuti 1001%, hogy amit mondok, az az én véleményem.

Jelentem, megvolt bejáratott Beyerdyamic DT235 vs. 231PRO összecsapás, és nem igazán hallottam semmi különbséget. Szerintem csak a pszichém mondatja, hogy esetleg a 235 egy törpe-hangyaf@sznyival lágyabban szólal meg, de minden a helyén van, és ami az aduja a 231PRO-val szemben: érezhetően sokkal kisebb szorítóerőt generál a fejpántja, mint az enyém két év nyaggatás után. Meg is győződtünk róla, hogy más az anyaghasználat, az én PRO-m egy keményebb műanyag-keverékből készült, ezért jobban szorít. Ezek után (és azután ami még hátra volt) már merem állítani, hogy a 235 kényelmes.

Beyerdynamic DT235 - a hangjáért kell szeretni

Meglepett a Superlux HD661. A Slux hangja tizen-párezer forintos árával nagyon rendben van a hordozhatók mezőnyében. Középtartományban erősen élénkít (színez), de az egész produkció élvezhető, nincs puffogás, torzítás, mélyre megy, és úgy éreztem gyorsabb, pontosabb a Beyerdynamic 23x-eknél, jobbnak éreztem a felbontását. A Beyerekhez képest sokkal világosabb hangja van, talán túlzottan is világos. A rövid meghallgatás után egyelőre nagyon jó véleménnyel vagyok róla. Mármint a hangjáról… a nap egyik nagy tanulsága volt számomra, hogy fejhallgatót venni szigorúan csak fejpróbálást követően szabad (a Shure 440 után a második ilyen probléma volt). A 661 bumszli gumírozott szárnyai hamar irritálni kezdték a fejemet, ezért azonnal kiestem a potenciális vásárlók köréből.

Superlux HD661 - jóhangú fejlékelő

Aztán ott volt még a Maxell retro DJ is. Vártam a csodát, mert nagyon meglódultak vele a gondolatok, vélemények, érzelmek a fórumon. Én csak annyit tudok mondani, hogy korrekt, árfüggő. A DT235 jobb nála bármikor, de az újabban 12k HUF (kb fél éve volt 7700 is - a szerk). Alapvetően nem rossz fejes, de kontrollálatlanabbak a hangjai, ez főleg a mélyekben észlelhető, illetve a kagylók beforgásának hiánya megbosszulta magát a nagy fejemen. A fülkagylók mérete, illetve a párnázás is furcsa volt számomra. Ahhoz túl nagy átmérőjű, hogy végig a fülemre feküdjön fel, de ahhoz túl kicsi, hogy az egész fülem beleférjen, szokatlan, de kényelmetlennek –rövidtávon- nem nevezném. 4-5000 HUF-ig ajánlanám, de kompromisszumokat kell kötni, és kompromisszumos fejesből van még versenyző ebben a szegmensben is.

Maxell Retro DJ - Tényleg olcsó, de engem nem nyűgözött le

Előkerült egy Marshall Major is. Csinos design, a korábbiakhoz képest jobb minőségérzetet ad. A fülkagylók nagyon kicsik, nekem elég sokáig tartott beigazítani, egy rossz pont. Emellett ezt a pántot is maximumra kellett kihúznom. Most tényleg, ennyire nagy a fejem? A fülkagyló merev szerkezete megint megnyomorította a fülemet, így hiába volt „jó” hangja, valahogy nem is tudtam rá koncentrálni egészen. Az alatta eltöltött rövidke idő alatt éreztem némi hiányt benne. Kicsit kiegyenlítetlen (színez, gitárt emel – rockhoz jó lehet), és tompa néhol, szerintem nem elég szellős a hangja. Értelmesebb értékeléshez megint kellene hallanom, hosszabb ideig. Egy biztos: a jelenlegi kisker áráért (~17k) nekem nem kellene, de nem rossz, csak nem is jó igazán.

Marshall Major - a szépségnek ára van

Végszó

Nagyon jól éreztem magam, reggeltől késő délutánig folyamatosan volt valami érdekesség. Úgy számoltam, legalább 11 ember megfordult a találkozón, sokan -velem együtt- végig maradtak. Jó volt arcokat csatolni a nickek mellé, külön öröm volt látni a sok DIY (Do It Yourself) eszközt, és hallani, hogy lehetnek jobbak, akár sokkal jobbak bizonyos gyári megoldásoknál. Kívánok minden építőnek jó kézügyességet és kitartást további munkájához! :R

Ezúton is szeretnék köszönetet nyilvánítani Mindenkinek, aki jelenlétével emelte a nap fényét és az eszközpark nagyságát, a pizzás fiúnak, aki nem hagyott éhezni, és mindenkinek, aki szereti! Külön köszönet szilu7-nek a hazaútért!

Köszönöm a figyelmet, további jó fórumozást!
-DBAtti-

Az írásban szereplő bármilyen megnyilvánulás nem minősül ajánlattételnek, az írás termékmegjelenítést tartalmaz, a nyugalom megzavarására alkalmas, szigorúan az én magánvéleményemet tükrözi. A cikket az Intergalaktikus Törvények védik a szerző tudta nélküli másolástól.

Hozzászólások

(#1) Bodz


Bodz
Ármester

Grat, nekem tetszett az írás.

(#2) fi:zi'k


fi:zi'k
nagyúr

:C

96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄

(#3) bkercso


bkercso
nagyúr

Jó és egyben hasznos írás, köszönjük! :C

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#4) DBAtti


DBAtti
aktív tag

Én köszönöm a visszajelzést, örülök ha tetszett.
Lehet kritizálni is nyugodtan :K

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#5) csƵ


csƵ
őstag

Egyszer jutnék el egy ilyenre...
Tegnap még azon voltam, hogy veszek egy E10-et, de ma két vélemény is volt, ami szerint lehet, hogy nem kéne. :F

(#6) fi:zi'k válasza csƵ (#5) üzenetére


fi:zi'k
nagyúr

Majd Debrecenben ;)

96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄

(#7) DBAtti válasza csƵ (#5) üzenetére


DBAtti
aktív tag

Erre csak a kipróbálást tudom ajánlani.

Mint olvashattad én pl nem voltam elszállva tőle, egy komolyabb fejes alá vékony lehet, de ahogy Dave-t olvastam fejese válogatja. Nem rossz, de ott a találkozón sokkal jobb hangzást sikerült elérni más eszközökkel. Tény, hogy azok összesen nem is 21k-ba kerültek :N Ebben az árkategóriában nincs sok alternatíva, ha van egyáltalán.

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#8) bkercso


bkercso
nagyúr

Nekem is nyomja a fejem búbját az SRH440, de csak kb. egy óra után. Ekkor egy félbehajtott papírzsepi megoldja a problémát. :))

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#9) bkercso


bkercso
nagyúr

dupla.

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#10) 62-es válasza fi:zi'k (#2) üzenetére


62-es
újonc

Mr.fi:zi'k az itt feltüntetett honlapon nem találok AKG fejhallgatókat! :( Konkrétan az 550-es érdekelne! :K

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.