2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Viszlát Windows 10, hello Ubuntu!

Írta: | Kulcsszavak: windows 10 . ubuntu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Innen indultam
Több mint másfél évtized után szakítottam egy egész platformmal, sőt, ökoszisztémával. Windows 3.11-gyel kezdtem, bár aktívan csak a 95-nél kapcsolódtam be, végigjárva az összes otthoni verziót, mindig a legfrissebbet használva. Azon kevesek közé tartoztam, akiknek tetszett a csempés felület, persze csak tableten (Surface Pro), ami ezen a hardveren kifejezetten jól használható volt, aztán eljött a Windows 10, és én frissítettem, nemcsak a tabletemen, de a laptopomon is. Vegyes érzelmekkel fogadtam az új rendszert, a legjobb szó rá az, hogy kényszerből használtam. Maradhattam volna, vagy vissza is térhettem volna 8.1-re, vagy akár a 7-esre is, de számomra ez nem opció, mert szeretek mindig aktuális verziót használni, másrészt már kellően unalmassá is váltak ezek az évek alatt. Az új rendszer viszont nem hogy nem nyerte el a tetszésem, de egyre nagyobb ellenszenvet váltott ki belőlem minden egyes nappal.

Na de mi a probléma a Windows 10-zel?
Komoly, áthidalhatatlan problémám ugyan nem akadt a rendszerrel, inkább sok apró bosszúság vezetett a szakításhoz. Összefoglalva azt tudnám mondani, hogy pocsék volt számomra a felhasználói élmény. Részletezve, a teljesség igénye nélkül: lassabb boot, mint 8.1-gyel, bejelentkezés után is még homokórázás, fix és ronda bejelentkezési képernyő (tudom van rá módszer), vonalas ikonok az új felületeken, kerek és négyzetes/téglalapos elemek keverése, vagyis totális inkonzisztencia, a beépített modern alkalmazások egyszínű puritán ikonokkal, míg mások színesek, a félresiklott start menü (én abszolút megvoltam nélküle 8.X-en, ami lett belőle az olyan, mintha egy kecskét kereszteznénk egy réti sassal, nem életképes), kis ikonméret a tálcán (nem növelhető, csak DPI állítással), a DPI állítás ugyanolyan botrányos mint korábban, néhány alkalmazásban jó, máshol meg teljes homály, kétszintű beállítások (gépházban ha lemegy az ember 2-3 szintet, hirtelen a vezérlőpultban találja magát), agresszíven erőltetett frissítések, lassan betöltődő mappatartalmak (a letöltések mappa a legjobb példa, néha 1X másodpercig elvolt egy i5/SSD/8GB laptopon mire behozta a mappa tartalmát, ami kb. 15 kisebb fájl), töltsem le az új verziójú office-t spam az MS-től frissítésnek álcázva, ocsmány és nevetséges ikonok (lomtár, sajátgép), és ezek csak amik általánosak, és hirtelen eszembe jutnak. Először csak frissítettem 8.1-ről, később volt tiszta telepítés is a helyproblémák miatt, ami szintén hihetetlen, hogy mennyi szemetet képes maga után hagyni. A Surface Pro-n ennél is rosszabb volt a helyzet, mert ott megszűnt a korábbi lapozós alkalmazásváltás, helyette bejött egy egyébként nem rossz panorámanézet, de ennek inkább plusz funkciónak kellett volna lennie, mint helyettesítésnek, tablet módban az edge használhatatlan, nem lehet vele lapozni (előre/hátra), nem volt tab preview, tabok felül, nem alul és még biztosan lehetne folytatni. Világos volt, hogy a Windows 10 nem marad sokáig, viszont visszafele sem akartam lépkedni, így jött egy bátor oldalirányú lépés.


Letisztult és konzisztens asztal világos témával, panel indikátorokkal, lecserélt ikonkészlettel

A megoldás
Akkoriban cseréltem a HTPC-men is Ubuntura a rendszert (a korábbi elementary OS-ről, illetve a még korábbi Openelecről), és annyira megtetszett használat közben, hogy eldöntöttem minden eszközömről száműzöm nem csak a Windows 10-et, de úgy általában a Windowst is. Az Office-on kívül a Paint.net-et illetve az Inkscape-et használtam rendszeresen produktív célokra, előbbit bőven kiváltja a nagyobb tudású gimp, utóbbi pedig elérhető Linuxon, tehát csak az Office kompatibilitást kellett megoldanom. Vannak fájlok, melyek egészen jól átjárhatóak Libreoffice-szal, mások nem annyira, így először virtuális gépben telepítettem W10-et, ami a kezdeti 10GB-os méretről gyorsan felhízott közel 30GB-ra (!!!) a frissítéseknek és az Office-nak köszönhetően (ez azért önmagában is siralmas, főleg egy 120GB-os SSD-n), a frissítésekre viszont szükség volt hogy elfogadja a Windows 7-es kulcsot, mert alapból sikerült úgy megalkotniuk, hogy azokkal nem aktiválható (...). Minden jó szándékom ellenére is hízott a rendszer, 25GB alá nem nagyon sikerült lenyomni, pedig a hibernálás és minden egyéb is ki volt iktatva, így végül teljesen száműztem a saját eszközeimről, és egy szerverre került a virtuális gép, ahonnan távoli asztallal érem el az Office-t, ha szükséges. Ennyi kényelmetlenséget számomra bőven megér az a felhasználói élmény, ami most fogad minden bejelentkezésnél.


Virtuális asztalok Ubuntu alatt, a 2x2-es mátrix átláthatóbb és kezelhetőbbé teszi az elrendezést

Miért éppen Ubuntu?
Az Ubuntu mellett szól az elterjedtsége, gyakorlatilag bármilyen problémára lehet pillanatok alatt megoldást találni, másrészt ott a rengeteg elérhető szoftver, bővítmény, téma stb. Korábban már végigvettem az összes elterjedt asztali környezetet, de számomra a rossz hírű, közutálatnak örvendő, ellenben rendkívül jól használható Unity vált be a legjobban. Egyrészt a 16:9-es kijelzők miatt ez veszi el a legkevesebb hasznos területet, másrészt rendelkezik a Windows 7-es tálca funkcionalitásával, érintőképernyőn is kezelhető és szép is. Külön pozitívum a fejléc és a tálca összevonása, a virtuális asztalok kezelése (a Windows 10-nek is lenne még mit tanulni), a különböző indikátorok (panel bővítmények, pl. időjárás, erőforrás-allokáció stb.) Ahogyan korábban is említettem, több eszközöm is Ubuntut futtat mostanra, a céges laptopom, a HTPC-m, illetve a Surface Pro-m (ez utóbbi külön csemege, lévén MS hardver), és nem mondom, hogy nem volt néhány megoldandó problémám, de 10 percnél többet nemigen foglalkoztam egyikkel sem, max. eddig tartott rákeresni a probléma forrására és megoldására.


A Windows 7-ből megismert ablakillesztés (snap) funkció itt is megvan, a jó dolgokat nem szégyen lemásolni

Egy egészen más felhasználói élmény
Az alaprendszer a telepítés után is elég jól használható (ugyanez a Windowsról még a 10-nél sem mondható el, bár legalább már ISO csatoláshoz nem kell külön szoftvert telepíteni), de természetesen itt is sokkal kényelmesebbé tehetjük a használatot kiegészítők, illetve célszoftverek használatával. Office csomagunk alapból van, a tömörített fájlok sem okoznak problémát, van PDF export (PDF-be nyomtatás), és még számos egyéb alkalmazás, amit Windowson külön kellene telepítenünk. Van normális HiDPI kezelés, így még a 10,6”-es full hd Surface Pro-n is élvezet használni, nincs szükségem a putty-ra, ha SSH-n szeretnék bejelentkezni a NAS-omra, bármilyen billentyűkombinációt be tudok állítani szinte bármilyen funkcióhoz, van hot corner stb.

Amivel én kiegészítettem az alap rendszert (a teljesség igénye nélkül, pár fontosabb alkalmazás):

-Chromium, mert gyors, támogatott, bővíthető.
-Időjárás, rendszerterhelés, szenzor indikátorok a panelre
-Dropbox a felhőtárhelyhez/szinkronizáláshoz (ugye mondanom sem kell, hogy a OneDrive nem támogatott, csak körülményesen, third party fejlesztő által, így arról inkább le is mondtam, de mivel úgyis sokkal lassabb a dropboxnál, nem is nagyon sajnálom)
-Spotify
-Transmission remote (a NAS-on futó transmission vezérelhető vele)
-Kodi
-Flash, java (utóbbihoz icedtea, a netbank miatt)
-Inkscape a vektorgrafikához
-Gimp az általános képszerkesztéshez
-Skype
-PDF szerkesztő
-Távoli asztal kliens
-VMware player (ingyenes és jobb, mint a Virtualbox)


Hot corner akcióban, a képernyő jobb felső sarkához húzott egér aktiválja a panoráma nézetet az összes futó alkalmazással

Amit profitáltam a váltásból
Az új rendszer fürgébb, gyorsabb mint a Windows 10 volt, és ez nem csak a boot sebességben jelentkezik, hanem az olyan hülyeségek megszűnésében is, mint bejelentkezéskori homokóra, várakozás a lokális mappa tartalmának mutatására stb. A panelen integrálva látok több dolgot is, amit szeretek figyelemmel követni, ezeket rugalmasan tudom alakítani. Az oldalsó „tálcán” látom a futó alkalmazásokat (azt is hány példányban, illetve hogy az aktuális asztalon vannak-e vagy másikon), látom az értesítések számát, szabadon át tudom méretezni az ikonokat. Tudom állítani a tálca háttérszínét, illetve az áttetszőségét is. Tudom állítani a DPI-t minőségromlás nélkül, bármilyen billentyűkombinációt be tudok állítani szinte bármilyen funkcióhoz, a különböző sarkokhoz különböző funkciókat tudok rendelni, így ha lehúzom az egeret a jobb alsó sarokba akkor tudok váltani a virtuális asztalok között, ha pedig a jobb felsőbe, akkor mutatja minden futó alkalmazásomat (ezek is szabadon konfigurálhatók természetesen), a fájlkezelőben tudok füleket használni. Alapból van világos és sötét téma, nem egyszer ilyen egyszer olyan, ráadásul könnyen telepíthetőek egyéb témák, ikoncsomagok, kurzorok stb, a betűtípusok is szebbek köszönhetően a normális élsimításnak. A szoftverek többsége a szoftverközpontból telepíthető, de az egyéb szoftverek is többnyire kényelmesen, tárolókból, esetleg .deb csomagfájlokból. Járulékos előny pedig, hogy az eddigi felületes linuxos ismereteimet így tovább tudom mélyíteni a rendszer napi használata mellett, gyakorlatilag észrevétlenül. Win-win, Windows nélkül.

Végszó
Ezt a rövid kis történetet igazából kedvcsinálónak szánom, hátha más is úgy érzi érdemes tenni egy határozott lépést oldalirányba. Könnyebb leragadni a "frissítsek-e Windows 10-re, vagy maradjak 7/8.1-en" problémánál, mint kipróbálni valami gyökeresen újat. Persze a linux nem Windows, ahogyan fordítva is igaz az állítás, aki MS rendszeren szocializálódott, annak mindenképpen lesznek megoldandó problémái, ez borítékolható. Viszont ezek nagyrészt komolyabb hozzáértés nélkül is korrigálhatóak, csak némi utánaolvasás szükséges. Problémás lehet még a szoftverkompatibilitás is, bár igaz, ha valaki nem dolgozik professzionális szoftverekkel, akkor könnyebb helyzetben van a váltás szempontjából. Az Office kompatibilitás néha megvan, néha nem, aki biztosra akar menni vagy virtuális gépet használjon, vagy távoli asztalt, ha lehetősége van rá. A játékok külön témakör, ez ügyben nem nagyon tudok nyilatkozni. S ha mindezek után is elszántak vagyunk, akkor cserébe kapunk egy konzisztens rendszert, tele kényelmi funkcióval, egységes kinézettel, remek közösségi támogatással. Én mostanra 3 Ubuntu alapú gépet használok (céges laptop, Surface Pro, HTPC), egy OMV alapú NAS-t (szintén linux), a telefonom pedig android. Pár hónappal ezelőtt még WP mobillal, Windows 10-es laptoppal és tablettel, Office 365 előfizetéssel rendelkeztem. Először mobil fronton váltottam platformot (látva a W10M preview változatait és a "fejlesztés" irányát), aztán jött a desktop, végül a tablet. Jelenleg úgy fest, hogy számomra a Windows 10 valóban az utolsó Windows volt.

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
nagyúr

Üdv a klubban! :R

>Korábban már végigvettem az összes elterjedt asztali környezetet, de számomra a rossz hírű, közutálatnak örvendő, ellenben rendkívül jól használható Unity vált be a legjobban.

+1 :C

Milyen NAS-on fut a virtuális géped?

Én a Nautilus fájlkezelőt képtelen vagyok megszokni. Lecseréltem Nemo-ra.

[ Szerkesztve ]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#2) petipetya


petipetya
nagyúr

A OneDrive felületén is tudod kezelni az office fájlokat. Ha már ismered, akkor nem szóltam.

"nincs rá lezsóidő"

(#3) Dave™ válasza Syl (#1) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Unity-vel kapcsolatban mindig az az érzésem, hogy az egész világ utálja, pedig gondolom a csendes többség nyugiban használja csak az ellenvélemény mindig hangosabb :) Eleinte nekem is furcsa volt, hogy oldalt van, de igazából logikus és jól használható.

Nem NAS-os fut, hanem egy ESXi szerveren (céges). Otthon egy HP Gen8 Microserverem van, ha abban cserélnék CPU-t akkor azon is mehetne, de teljesen felesleges, bőven megvagyok Windows nélkül, csak a munkához kell az Excel miatt :) Illetve mehetne most is VM a NAS-on, csak a VT-d kiterjesztés nélkül siralmasan lassú.

petipetya: tudom, ismerem a lehetőséget, csak egyrészt kényelmetlen, másrészt nincs automatikus szinkronizáció, harmadrészt iszonyatosan lassú és nagyobb mennyiségnél megbízhatatlan is (3+ GB letöltése után volt, hogy megállt a folyamat. Párszáz kB/s kontra 2,5-3MB/s (30mbit-es nettel, utóbbi ami Dropbox alatt szokott lenni), ráadásul a Dropboxom ingyenes, míg a Onedrive Office 365-ös, amiből még van bő másfél évem.

[ Szerkesztve ]

(#4) spammer


spammer
veterán

Jó döntés volt, és hasznos beszámoló lehet azoknak, akiknek szintén kezd elegük lenni a Windowsból.

Akartam is javasolni, hogy akkor mehet a Surface-re is linux, aztán később már írtad is, hogy azon is lecserélted. :C Akkor már csak a Windows logóra kell egy matricát rakni. ;]

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#5) Syl válasza Dave™ (#3) üzenetére


Syl
nagyúr

A Unity gyűlöletet én sem értem. Számomra sokkal logikusabb és használhatóbb, mint a KDE. A Gnome 3 szimpatikus még.

Nekem munkámhoz sajnos kell a vindóz (Adobe Indesign, Illustrator, Photoshop). Egy ideig próbálkoztam virtualbox-szal, de nem az igazi. Egyrészt kb 30%-kal lassabb, másrészt nincs benne 3D és van némi grafikai anomália, harmadrészt a kétmonitoros üzem se száz százalékos. Ezért ha meló jön, akkor inkább rebootolok, megcsinálom a dolgot és jövök vissza ubi alá.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#6) Dave™ válasza spammer (#4) üzenetére


Dave™
nagyúr

A Surface mondjuk nehezen adta magát, mert a Microsotnak sikerült egy olyan Marvell wifi vezérlőt beletenni, ami csak Windows alatt volt támogatott sokáig, de a 4.3-as (vagy 4.4, fejből most nem tudom pontosan) kerneltől már szerencsére támogatott, így csak azt kellett upgradelnem és ment is. Legszívesebben visszakérném a Windows licenc árát, de nem vagyok telhetetlen :D

Syl: A KDE nekem egyrészt elég Windows utánérzés azzal a K menüvel meg a tálcával, másrészt taszít az a giccshalmaz, amit a Plasma képvisel, de vannak benne jó dolgok is. A Gnome 2 tetszett anno, de mára már elavult, a Gnome 3 viszont nem jön be, egyrészt rondák az ívek benne (a classic sokkal szebb), másrészt zavar, hogy nem látom a futó programokat, csak a panoráma nézetben. Mondjuk a Unity után még mindig ezt választanám én is, van egy futó Debian alapú projektem, ott azt használom.

Illetve ajánlom a VMware player-t, szerintem sokkal gördülékenyebb, mint a Virtualbox, utóbbi sokkal nagyobb overheaddel dolgozik, nem véletlen piacvezető a VMware. Persze a Photoshop és hasonlók elég hardverigényesek, így oda nagyon erős vas kellene hogy kompenzáld a VM-ben futást, valóban egyszerűbb a dual boot.

[ Szerkesztve ]

(#7) kovgab válasza Dave™ (#3) üzenetére


kovgab
aktív tag

Szerintem a webes online office-ra gondolt...

Ká Úr

(#8) Dave™ válasza kovgab (#7) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja igaz, csak a Onedrive-ra figyeltem. Igen, próbáltam, kiakadt tőle. Nagyon egyszerű wordre meg excelre jó lehet, de amint kicsit képletezve van, elvérzik. Pedig nem is egy nagy vagy komplex fájl...

(#9) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Próbáljátok ki a mint felületét, a cinnamont. Sokáig csak próbálgattam a linuxokat, a gnome volt sokáig, viszont a cinnamon számomra egy megváltás volt. :)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#10) csibor


csibor
őstag

Átlag alatti felhasználó vagyok. Ezzel együtt már körülbelül 10 éve Ubuntut használok. Nagy megelégedésre. De mellette mindig van Windows is. Jelenleg 2 dolgot nem tudok linux-on megoldani. Szja kitöltés, K&H internetbank smart kártyával. Lehet van rá megoldás, de tovább tarthat mint egy perc.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.