2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Kis retro vizsgálat, kevert időrendekkel

Írta: | Kulcsszavak: Retro . Nvidia . Radeon . XP . Teszt . Vélemény

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebben a blogban a retro időszeletek felosztását szeretném érzékeltetni, azon belül is az alkatrészek keverését, szubjektíven, az időbetonozás önkényes mellőzését figyelembe véve.

- retro : ebben mindenki egyetért lényegében sztem, korabeli, és a legtöbb vélemény szerint korhű alkatrészekkel passzol maga a kifejezés. A korszakot PC vonalon én az XT- től a P-III- ig teszem - sacc per kb
- középretro (C)™ by DarthSun : a S478/S462- től a S775/SAM2+ dualcore- ig, minden olyan gép, mely már viszonylag gyors, de mai feladatokra már nem vagy kompromisszumokkal használhatók.
- félretro(C)™ by DarthSun : az előzőnél későbbi gépek, rendszerint már négymagosok, melyek már mai prog/gamera is alkalmasak (bár már nem minden game indul pld egy C2Quad vagy Phenom-II procival), Win10 felmegy rájuk, szűkösebb anyagi keretek mellett homeofficera/tanulásra is megfelelőek, kb 2013- ig tarthat a kor. Az ezutániak természetesen már semmilyen retro kategóriába nem sorolhatók.
A Copyright bejegyzést a retro fórumban tettem, ez nyilván erősebb védjegy mintha a Szabadalmi-hivatalban jelentem be :DDD . Valamint amiatt részletezem, mert az előző blogomban érkezett erre irányuló kérdés.

Kiindulópont : nemrégiben érkezett 5 PCie videokártya, melyek időben elég jól szóródnak, teljesítményüket nézve pedig időfüggetlenül befigyelnek a középretro kategóriába. Az antológia bázisát tehát inkább a videokártyák adják, de az alapkonfigok is különböznek azért.

Legutóbbi 4 kártya :Sorrendben : QuadroFX3500PCIe (7900GS), NV6600GTPCIe, X1300ProPCIe és HD4350PCIe.
Előttük jött egy GT710 PCIe, mely az előző blogban tárgyalt Dell gépbe került.
Tehát jelen vannak a régebbi, komolyabb 256/128 bites és az újabb hurka 64 bites példányok. A hurka azonban nem leszólás, LP gépbe az kell, azok pedig általában csak 64 bitesek, de hát itt ez van...
Természetesen sok mérésem van különböző konfigokkal más videokártyákkal is. Tehát az ötlet végeredménye, hogy a fenti kártyákkal együtt kiválasztottam 12 féle setelt mérést, melyekről készítettem egy grafikont, a jobb átláthatóság miatt. Itt a mérést csupán a 3DMark2001- re korlátoztam, mely a középretro gépekre alkalmas, de azért skálázódik korábbi/későbbi rendszerekkel is (sőt nagyon erős konfigokkal extrán is, hiszen a HardOC- sek kedvelt benchmarkja). Valamint XP (és Win98SE) alatti mérések, mivel a 3DMark2001 Win7 alatt lassul. De az XP amúgyis vérbeli középretro oprendszer.

Látszik jól hogy szóródnak szét-össze-vissza az évszámok, mármint a kártyák megjelenési dátuma és a mért teljesítmény :)
Érdekes következtetések is levonhatók, pld :
- az erősebb proci+PCIe busz hatására, a 6600GT PCIe, a 6800GT AGP elé tolakodott :)
- az újabb hurka 64 bites kártyák, szintén az erősebb proci+PCIe miatt hasonló teljesítményre képesek mint a régebbi 256/128 bites AGP típusok
- meglepetésemre a 128 bites 8600GTS megelőzte 256 bites 7900GS- t, érdekes mert ebben a retro tesztben inkább izomból megy mindegyik
- a GT710 megjelenési dátuma 2014, de látszik hogy Slim gépben, középretro szinten is jó a kompatibilitása, és még van XP drivere
- az utolsó, kiugró resultot a Phenom-II+GTX285- el amiatt vettem csak bele, hogy látszódjék hol súroljuk a félretrot

Szokásos kis képregény zárszóként.
A legutóbb érkezett 4 kártya tesztmentései (a többi eredményéről van a korábbi blogjaimban) :A C2Duo CPUz freki kijelzése (1739MHz) megtévesztő lehet, a SpeedStep idleben visszaveszi, de 3DMark alatt valóban 2.6GHz- en ment, látszik ezen az Aida terheléses képen :

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.