2019. március 27., szerda

Gyorskeresés

Volt szó az informatika oktatás fontosságáról...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy ideig gondolkoztam rajta, hogy a történetemet külön bejegyzésbe vagy valamilyen topikba írjam-e.
Pár napja jelent meg itt az oldalon egy cikk az informatikatanításról. Viszont a topikja kicsit elsüllyedt, más ezzel foglalkozó topikot pedig nem ismerek. Ezért döntöttem úgy, hogy külön bejegyzésbe írom.
Egyszerűen az eset után úgy gondoltam ezt mindenképpen ki kell adnom magamból. Ugyanis erre én se számítottam.

Ezek után már én is úgy gondolom, hogy szükséges az informatikai oktatás színvonalának további emelése. Mert ha sok ilyen van - amiről majd beszélni fogok - akkor az tarthatatlan.
Persze ahogy a fórumban is írták sokan, nem webfejlesztőket, programozókat vagy AutoCaD specialistákat kell kinevelni. Hanem egy általánosan használható tudást, illetve szemléletet kellene adni az embereknek. Nem tudom jobban megfogalmazni. Olyan általános tudást, hogyha az illető leül egy tetszőleges PC elé akkor tudjon vele mit kezdeni. Tudja az alap dolgokat. De ehhez nem lexikális vagy mélyen szakmai tudásra van szükség, hanem egy általános szemléletre, képességre, készségre. Nem tudom hogyan nevezzem.
Mint amikor egy átlagos autóvezető sofőr beül egy tetszőleges személyautóba és tudja, hogy hogyan kell elindítani (kulcs, esetleg start/stop gomb stb), eltudja vezetni, tudja mi a kuplung, fék, gáz, kézifék, lámpák stb... Tehát attól még, hogy nem az övé a kocsi alapvetően képes azt használni. Persze ettől még nem lesz versenyző és nem lesz autószerelő se.

A történet múlthét pénteken esett meg. Főnököm megkért, hogy a családi fotóit scaneljem be neki, kicsit javítsak rajta, majd küldjem el egy rokonának egy e-mail címre ami majd a céghez e-mailben érkezik. Mondom rendben. De mindenképpen győződjek meg róla, hogy a képek elmentek mert nagyon fontos, hogy még aznap odaérjen. Fel is hívta a rokonát, hogy küldjön egy e-mailt az e-mail cím miatt és, hogy én arra majd toldacuccot-on keresztül fogom küldeni a képeket.

Eddig minden rendben is van. Az e-mail megjött, az e-mail cím tehát ismert. A képeket bescanneltem. Nem volt sok kép, de a jó minőség miatt 3-5MB lett darabja. Így betömörítettem és egybe elküldtem Toldacuccot-on keresztül. Majd felhívtam az ember, és mondtam, hogy elküldtem, nézze meg. Oké, mondta majd délután körül megnézi. Volt egy furcsa érzésem, ezért mielőtt letettem mondtam neki, hogy rar-ba van tömörítve, okoz-e problémát? No, erre csajnak - mert arról van szó - kicsit elcsuklott a hangja és mondta hogy nem tudja mi az, de majd megpróbálja.... Itt már éreztem, hogy gond lesz. Ezért gyorsba elküldtem a képeket külön-külön is. Tömörítés nélkül... :U Sok-sok e-mailben.

Már késő délután volt, de a csaj még nem hívott vissza, hogy mivan. Nekem meg a főnököm a lelkemre kötötte, hogy győződjek meg róla hogy elmentek a képek. Felhívtam tehát az illetőt és megkérdeztem hogy minden rendben van-e. No, ő még semmit nem csinált. De majd mindjárt megnézi.

A dolog úgy kezdődött, hogy ő nem látta még soha az Outlook-ot. Nem tudja hogyan kell megnézni az e-mailt. Mondtam neki, hogy nyomjon a küldés- fogadásra. Okés. Hibát írt ki. :U Nem sikerült a fogadás. Rendben, mondom net van? Mondta, hogy szerinte igen, mert itt a kis valami azt írja ki, hogy van kapcsolat... :U Okés, mondom akkor nézzünk meg egy weboldalt, hogy betölti-e? Megnyitott valami böngészőt miután elsőre üdvrivalgásban tört ki, majd elolvasta az üzenetet hogy nem sikerült kapcsolódni a webhelyhez. Mondom akkor itt nincs net. Próbálj meg újrakapcsolódni. Ami meglepő módon könnyedén sikerült is. Akkor most újra weblap próba. Most már bejött a google. Hurrá, akkor mostmár tuti van net, én is megkönnyebbültem innen már sima ügy lesz.... De a java még csak most jön...

Újra Outlook, küldés-fogadás. Annak rendje és módja szerint befutottak az e-maileim. Mondtam neki, hogy akkor minden jó, ott a cucc, csak a külön küldött képeket töltse le, nem akartam a tömörítéssel is bepróbálkozni... Mondtam neki, hogy az e-mailben van egy link, onnan töltse le a képeket...
No, mi az a link kérdi? Huha, mondom jó esetben az a kék színű aláhúzott betűhalmaz. Rá is kattintott az elsőre, de nem jött ki neki semmilyen kép, csak a toldacuccot főoldala... Hirtelen nem tudtam mi az, de aztán leesett hogy nem a letöltési linkre kattintott, hanem a toldacuccot saját linkjére. Mondtam neki, hogy a nagyon hosszú betűhalmazos kék szövegre kattintson.
Sikerült is! Ott pár perc után megtalálta mit is kell illetve lehet letölteni. A letöltés el is indult. Sikerült is. De nem tudta hova.... :U Aszondja letöltötte, de a program nem kérdezte meg hova... így ő nem tudja hova ment. Mondtam neki, hogy nem gond, biztos alapból be van állítva valamilyen hely neki... Erre ő megint elmondta, hogy nem kérdezte meg a gép hova mentse... Én meg újra, hogy okés, van ilyen ez normális... Kb újabb 5 perc kellett mire ezt letisztáztuk. Ekkor jött egy újabb probléma, hogy ez így neki nem jó, mert nem tudja hol van. Hol lehet? Hát mondom bocs, de ezt így innen én nem tudom. Meg se mertem kockáztatni hogy beirányítsam a dokumentumok közé, hátha ott van egy letöltés mappa és oda... Aztán elmondta, hogy ő lát valami ikont, amiben látja magát a képet és, hogy tök jó lett. Na mondom szerencse, akkor ez valami letöltési sor lehet, mondtam hogy akkor nyissuk meg, dupla katt rá. Meg is nyílt, minden frankó... de neki még így se jó. Neki ez az asztalra kell. És továbbra se tudja hol lehetnek ezek a képek...
Gondolkodtam egy ideig, aztán rájöttem, hogy ha megnyitotta neki a képet, akkor az más nem lehet, mint a Windowsos képmegjelenítő. Abban meg van mentés másként funkció. Gyorsan elnavigáltam ehhez az ikonhoz és elmentettem vele a képet ki az asztalra. Így végülis sikerült megoldani a problémát.
Megköszönte és mondta, hogy a többi képet így már sikerülni fog neki lementeni...

Hát így történt az, hogy cirka 30-35 percig magyarázta, hogyan kell letölteni egy képet a toldacuccot-ról.
A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy a csaj a hangjából ítélve velem egykorú lehetett. Tehát ilyen max 25-30 éves kor között. No ezek után tényleg úgy érzem, hogy a szükséges az informatikai oktatás színvonalának további emelése és semmiképpen sem lehet elhanyagolni azt. Mert mindegy ki minek tanul egy alapvető jártasságot kell szereznie ezen a téren. Hiszen ez ma már egy teljesen hétköznapi, az élet szerves részét képező eszköz. Mindegy kinek mi a szakmája vagy foglalkozása.

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Most így visszaolvasva nem is tűnik annyira durvának az eset.
De higgyétek el, hogy ezt egy fél órás telefonbeszélgetés alatt elmagyarázva a végén már az idegroham kerülgetett... Mert ha ezt egy 50+ éves ember játssza el, akkor rendben. De az illető mindössze egyetlen fokkal értett jobban a témához, mint a 86 éves öreganyám. Lehetett is érezni, mintha épp repülni tanítanám...

(#2) .noxwill válasza Dany007 (#1) üzenetére


.noxwill
(PH! kedvence)

De ez durva, ha nem túnik fel neki hogy van e net vagy sincs....
Amúgy ismerős a sztori. Egyszer próbáltam anyumat a gép elé ültetni. Katasztrófa lett :D Azóta semmi próbálkozás :DDD

Amúgy az a cikk ott bukott meg hogy az alternatívát a Linuxban látta az író. Az összes Linux fannak meg kéne értetni, hogy bármennyire is jó az Ubuntu meg a többi disztribúció, de úgy kompletten sosem lesz arra alkalmas hogy egy alap felhasználónál leváltsa a Windowst. Hiába ingyenes így meg úgy, tudjuk mind honnét szerválják a Windózt azok. Álszentnek meg nem kell lenni.

All→M8

(#3) N€T0X|N válasza .noxwill (#2) üzenetére


N€T0X|N
(őstag)
LOGOUT blog

Az összes Linux fannak meg kéne értetni, hogy bármennyire is jó az Ubuntu meg a többi disztribúció, de úgy kompletten sosem lesz arra alkalmas hogy egy alap felhasználónál leváltsa a Windowst.

Kifejezetten nem vagyok Linux párti, de ez marhaság. Egy új felhasználónak tökmindegy, hogy mi elé ül először. Akinek meg win-es beidegződései vannak... na NEKIK nehéz a váltás.
Édesanyám imádta a netbookon a linuxot, pedig ő előtte látott windowst is 1-2x, nem is egyfélét. Mégis, amikor feltettem neki egy hót ismeretlen disztrót (már a nevére sem emlékszem, de voltak kísérletezős időszakaim) egyszerűen imádta. Tetszett a külseje, megértette, hogy másképp kell csinálni ezt-azt és kész, nem azon görcsölt, hogy ez mér nem ott van... mindenesetre ez eléggé off, sorry.

Viszont munkámból adódóan nap mint nap találkozom én is a postban írt témával és néha én magam is elcsodálkozom azon, hogy ez egyáltalán hogy lehetséges... és nyilván nem az ember a hülye (kivéve, aki mégis), hanem az oktatás szar. Ezen pedig nagyon változtatni kellene, mert hiába egyszerűsödik minden, a jövőben is ugyanazok lesznek az alapfogalmak. Ami nélkül ebben a digitális korban eléggé elveszett az ember.

Sent from my keyBoard

(#4) Dany007 válasza .noxwill (#2) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Egy kicsit egyetértek az előttem szólóval...
Szerintem is megszokás kérdése az egész. Ha mindenki linux-szal kezd DOS helyett anno majd grafikus Ubuntu szerű verzióra vált mikor a 3.1 Win95 kijön akkor ma kb ugyanott tartanánk csak Win helyett Linux-szal.

A mezei Windows júzer Windowson se tud semmi komolyabbat csinálni, mint amit egy mai Ubuntun meglehetne tenni. Jó, most már persze késő. Mert "mindenhol mindenki" Windows-t használ. Innen persze, hogy necces áttérni Linuxra. De ha a gyerekemnek majd linuxot raknék a gépemre és ő úgy tudna felnőni, hogy csak azt használja, biztos, hogy ugyanolyan simán menne neki, mint egy mai átlagembernek a Windows kezelése.

(#5) Samus


Samus
(PH! addikt)

Egy ötletem van. Önkitömörítő állomány. Szerintem a következő ilyen jellegű esetnél ez hatalmas segítség lesz. Egy darab .exe végű fájl, még telepítési instrukciókat is írhatsz, és megadod, hogy alapból az asztalra pakolja magát ki.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#6) Lenry válasza .noxwill (#2) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

ez úgy hamubasült fasság, ahogy leírtad.

pont, hogy alapfelhasználónál tudja a legeslegkönnyebben leváltani a Windowst.
mert oké, hogy nincs normális CAD, meg Photoshop, de ez a felhasználók 99%-ának sosem fog kelleni.

viszont:
vannak ugyanolyan / ugyanazok a böngészők, mint Windowsra? van
vannak ugyanolyan / ugyanazok az emailkezelők, mint Windowsra? van
van zenelejátszó? van
van flash a YouTubehoz? van
van videólejátszó? van
kezeli az összes létező telefont, fényképezőt, pendriveot? igen
van ugyanaz a LibreOffice, ami egy átlaguser összes igényét kielégíti? van
ugyanott van az ablakok felső sarkbán az X? igen
ugyanúgy balklikkel kattintva indítom a programokat? igen
ugyanazokat a menüket hozza elő jobbklikkre? igen
ugyanúgy vannak mappák, amibe belerendezheti a cuccait? igen

mégis melyik az az általános felhasználói terület, amit nem tud kielégíteni bármelyik Linux egy Gnome vagy KDE felülettel?

(#4) Dany007 szüleim gépén kezdetektől Linux van. ők ebben igazodnak el.

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#7) 7 válasza Samus (#5) üzenetére


7
(PH! addikt)

Executable file-okat nagyon sűrűn szűrnek a levelezőszolgáltatások, úgyhogy nem olyan egyértelmű az a megoldás.

@Viszlát: Hangkártyacsere Skype-olás közben? Az az igazán érdekes. Olyan lehet, mint a billentyűzetjavítás IRC-n. :D

[ Szerkesztve ]

(#8) Viszlát


Viszlát
(PH! addikt)

Tenyleg nem durva annyira, de lehet azert mert a hetvegen hangkartya cseret es telepitest vezenyeltem le skype-on egy hasonlo tudasu embernek (bar o 62 eves). Amugy teljesen igazad van, a tanfolyasok nagy resze is csak lehuzas, hasznalhato tudast nem adnak.

I'm hard to remember but impossible to forget.

(#9) Viszlát válasza 7 (#7) üzenetére


Viszlát
(PH! addikt)

En ennyire profi vagyok. ;)

Na jo, nem is. A skype egy kolcson laptopon mukodott.

I'm hard to remember but impossible to forget.

(#10) .noxwill válasza Lenry (#6) üzenetére


.noxwill
(PH! kedvence)

Oké.
De próbálj meg egy Általános/Középiskolában felváltani a Windowst Linuxra.
Az oké hogy a szülők, meg az idősek ellötyögnek az Ubuntuval, de amiről szó van igazán azaz az oktatásban leváltani a Windowst Linuxra mint opció szerintem nem működhet.

All→M8

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.