2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Valami nem stimmel...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eléggé mission imposibble-nek érzem a dolgot, de azért megpróbálom, hátha lesz valami csodával határos megoldás.
Egyszer pár hónapja már rákérdeztem a dologra, de nem sikerült megoldást találni...

Semmi lelki nyavajától nem kell tartani, tisztán "szakmai" dologról van szó. Játékról... : )

Na, a lényeg az, hogy jó egy éve újítottam magamnak egy VGA-t hogy újra tudjak játszani mai játékokkal is.
Egészen 2010-ig voltam aktív, majd az akkor már 3 éves kiöregedett gépemmel feladtam a játékot, mivel igen gyengusz volt már az akkori játékokhoz... Tök mindegy, a lényeg, hogy azért van tapasztalatom rendesen ilyen téren...

A gond az, hogy amióta újra játszok több esetben is úgy érzem, hogy a kép nem folyamatos. Persze az fps megvan bőven, nyilván ez az első amire mindenki gondol. A probléma viszont ennél sokkal sokkal összetettebb. És V-sync ide vagy oda, nem számít.

Tehát a lényeg az, hogy általánosságban elmondható, hogy minden játéknál tapasztalok egyfajta "mouse lag"-et. Ami azt jelenti, hogy ahogy mozgatom az egeret - nézelődök egy fps játékban akármi... - apró micro lag-eket tapasztalok. Mintha kicsit szaggatna, de inkább azt mondanám, hogy nem folyamatos a kép. Szakadozik. De nem akad, mert az fps bőven megvan.
A röhej az egészben az, hogy amennyiben billentyűzettel mozgok, tehát mondjuk egy fps játékban megyek előre-hátra, oldalra úgy teljesen folyamatos a kép. Amint az egérrel mozdulok, na akkor kezdődik a gond. Annyira nem zavaró és lehet egy mezei szem észre se venné, de azért én észreveszem és tisztán emlékszem, hogy régen ez nem így ment...
Próbáltam már mindent... egér másik usb-ben, több fajta egér, egér érzékenységek állítgatás meg mindenféle egér beállítás... De semmi eredmény.

Amit tudni kell, hogy a konfigom miatt bizonyos játékokban proci limites vagyok. De igazából ennek se lehet hozzá köze, mert olyan játékokban is fellelhető ez a probléma, amivel a régi gépen is játszottam, az pedig egy c2d + 9800gtx volt... Tehát jóval gyengébb még a mostani AMD-s APU + 270x kombónál is. Lásd CoD MW1 és hasonló régiségek.
Ami még változott az a monitor. Most egy VA paneles monitorom van, korábban pedig egy TN-es volt. Igazából az előző kb 5ms-os volt a mostani meg talán 9ms a valósában. Ez is és a régi is HDMI-n kapcsolódott a vga-hoz.. Tehát elvileg itt sem lehet probléma.
Ami még érdekes, hogy ebben a monitorban van egy un. AMA, ami segíti a gyorsabb pixelváltást. Ez a funkció sem számít bele igazán. Kipróbáltam kikapcsolva és maxon. Semmi nem változott. Nem hinném, hogy ennek köze van hozzá, hiszen sokan játszanak IPS paneles monitoron is, aminek még nagyobb a késleltetése picivel.
Szóval ez egy általános probléma megszokható.

Ami miatt viszont született ez a bejegyzés az egy másik ehhez szorosan kapcsolódó probléma.
A lényeg a következő: bizonyos játékokban a fák és egyéb árnyékolt objektumok egér mozgatásra hajlamosak villogni, villódzani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk állok a dzsungel közepén, előttem az erdő meg a sok fa meg minden, zöld és fekete árnyékok mindenhol, mondjuk legyen szürkület vagy este...
Ahogy mozgatom az egeret a fekete mintha villogni kezdene. Hol kikapcsol-hol be. Ahogy mozgatom az egeret azzal szinkronban ilyen fekete villódzást látok (tehát nem fekete-fehér, hanem több fekete, kevesebb fekete, ami árnyékot jelöl ugye).
A furcsaság, hogy ezt egyáltalán nem minden játékban tapasztalom.
Legutóbb Crysis 1-ben láttam, ma pedig FarCry 3-ban! Mivel Crysis 1-et elég rendszeres egyedire szabtam konfigfájlból grafikailag így akkor - ezt pár hónapja vittem végig újra - sikeresen rátaláltam milyen "effekt" okozza ezt a villódzást. Crysis 1-ben ezt a motion blure okozta. Azt a fajta motion blure amit akkor látni ha mozgatom az egeret és elmoss az elmozdulást. Egyszerűen elmosódik minél gyorsabban mozgatom, annál jobban. Crysis 1-ben ennek az erősségét lehetett állítani konzolból. Arra jöttem rá, hogy minél erősebb ez az elmosódás a villódzás is annál erősebb. Ha levettem nullára, akkor már majdnem megszűnt. Sőt. Asszem talán nullás értéken meg is szűnt. De attól még nem normális a dolog, hiszen anno 2007-ben mikor megjelent akkor is végigtoltam és ilyet nem tapasztaltam.
Most, hogy FarCry3-at elkezdtem tolni, ugyanezt tapasztaltam a dzsungelben, főleg este, amikor sok az árnyék és a fekete szín. Nappal igazából nem észrevehető.

Egy a lényeg, hogy van ez a probléma és rohadtul zavaró párosítva a már szokásos mouse laggel katasztrofális számomra. Azt már a Crysis-ból tudom, hogy valószínű mi okozza ezt a problémát. De nem értem, hogy miért és hogy hogyan lehetne megszüntetni.
További érdekesség, hogy más játéknál ilyet nem tapasztaltam.Nemrég toltam végig a Mafia2-t és kiváló volt minden. Végigtoltam a Cod-okat meg a BF-eket az elmúlt hónapokban és semmi ilyen nem volt. Most itt a FarCry3 és van.
Nem tudom mit csináljak, de valamit kéne tenni, mert ez így nem okés. A Mouse lag se tetszik, de azt még talán elfogadom, de ezt a villódzást már nem. Így kb játszhatatlan az egész.

Szóval várom az ötleteket... Természetesen mindenből a legújabb driver van fent. De mit sem változott a dolog az előzőekhez képest.
Nyitott vagyok minden épkézláb ötletre... Gondoltam a proci limitre is, de erősen kétlem, hogy az ilyet okozna. Az egér se mezei, valami gigabyte gamer nyavaja, de tökmindegy, mert mezei egérrel is u.a. minden. Próbáltam IPS és ugye saját VA monitoromon is, mindenféle beállítással. Próbáltam a VGA beállítások mindegyikével. V-sync így meg úgy meg amúgy... Semmi. Ha mozgatom az egeret akkor is darabos a kép, ellenben ha bill-el mozgok akkor folyamatos.
Kifogytam az ötletekből. :)

Előzmények: [link]

Hozzászólások

(#1) letepem


letepem
aktív tag

Mouse lagg-ot okozhatja az, hogy a giga ganer egered mintavételezési frekvenciája 125Hz vagy kevesebb! Ezt van aki észreveszi van aki nem! Megnézheted a neten, hogyan lehet meglesni! Az újabb\jobb eger már közel stabil 1000hz-et is alapból bírják!

látok, hallok, érzek és gondolkodom.

(#2) #40485120


#40485120
törölt tag

Az apu+vga nem tudom hogy dual gpu-nak számit de ha igen akkor az is lehet a baj.

Szerk: Most jutt eszembe hogy a 270x-el még ez nem müködik.

[ Szerkesztve ]

(#3) salaud


salaud
aktív tag

Ati kártyákkal előferdül a microlagg, panaszkodtak annó rá sokan. Aztán vagy driverből javították, vagy nem mindenkinél jön elő, vagy már nem veszik észre.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#4) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Én a mouse lag-et bugyuta konzolos játékoknál tapasztaltam. config fájl szerkesztéssel eltüntethetőek általában. Most a RAGE-nél két órán keresztól próbálkoztam a cfg szerkesztéssel mire játszható lett.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#5) Dany007 válasza letepem (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Ebben lehet valami. Mármint érzetre.
Mert amúgy elvileg papíron 1000hz-es az egér. 500 és 1000 között váltható.

Múltkor még szóba jött a dpi is. Illetve ami még segített anno picit, hogy az egérnél középre állítottam az érzékenységet Win-ban és kikapcsoltam a rámutatás segítését.
De még így is tisztán látni a szakadozást miközben húzom.

TV esetében ezt nagyban csökkenteni tudom ha ráadom a motion clear akármit... Ami felturbózza a képfrissítést interpolálással. Úgy folyamatosabbak lesznek a mozgások, játékban is, de ugye brutális input laget okoz...
Na de a lényeg, hogy emiatt már gondoltam arra is, hogy a tévével van gond. De aztán rájöttem, hogy eddig is 60hz-es monitoron játszottam, tehát ez nem lehet probléma. Elvileg. Lehet csak háklisabb lettem azóta... Nem tudom.

@zerge02:

Igen igen, az IGP le van tiltva.

@salaud:

Frankó, akkor ez lenne az utolsó húzása az AMD-nek. :) De tény, hogy eddig csak és kizárólag NV-s kártyákkal játszottam, no meg 3DFx-el anno a régi szép időkben...

@Blindmouse:

Na de konzolon hogy és mit konfigolsz?
És amúgy mit sikerült állítani hogy helyrejött? Kiindulásnak jó lehet.

Amúgy a második problémám ez a fekete / árnyék vibrálás (ami gyakorlatilag az egész képernyőn látszik, csak fekete esetében feltűnő) érdekes módon a Crysis és a FarCry3 játékoknál jött elő. Csak mert egy cég gyártja... Lehet alkalmaznak valamit ami miatt ez nálam gondot okoz, nem tudom.

(#6) Blindmouse válasza Dany007 (#5) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Inkább konzolportot kellett volna írnom. Általában a FOV-ot kell állítani, illetve az egérrel kapcsolatban szokott lenni hogy a függőleges és vízszintes érzékenység nem egyforma, illetve ha van mouse smooting, na azt kell kikapcsolni.
Persze én quake 3 arenaval kezdtem az egérrel irányított FPS játékokat, nem Halo-val.

[ Szerkesztve ]

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#7) Dany007 válasza Blindmouse (#6) üzenetére


Dany007
veterán

Hoppá, ez a Fov is egy jó ötlet. Van külön opció rá fc3-ban. És valami furcsa 73,12 fokra van beállítva alapból. Nem nyúltam még hozzá. Érthetetlen, mert mondjuk q3-ban alapból 90.

A smoothingot mindig kikapcsolom ahol lehet. Az is lehet hogy a egér drivert kéne nullázni. Elvileg itt is külön állítható a dpi axisonként. De a fene se tudja mennyire korrekt.
Ahogy a mintavételezést is 500-1000hz-re lehet állítani, de én kb semmit nem érzékeltem a kettő között.
Lehet vissza kéne venni alap 800dpi-re mindent a fovot 90 fokra vagy picit többre (q3-ban 110-es fovval toltam, de volt aki 140-nel). Amúgy ha jól rémlik q2 volt nálam az első egeres fps... A legelső meg a legelső wolf még billel dosból.

Szerk.: még arra gondoltam meg kéne néznem ua. a játékot valaki másnál. Csak ma már nem sok olyan real haverom van aki játszik is. :D De lehet tudnék kölcsönkérni valami NV kártyát meg másik egeret. De egyszerűbb lenne tényleg valaki másnál megnézni ugyanezt a játékot. Esetleg átvinném a monitoromat, hogy azt egyből ki tudjuk szűrni.

Régen amíg suliba jártam könnyű volt, mert az infó szakon kb mindenkinek volt egy-egy komolyabb pc-je. Bármi gond volt könnyen ki lehetett szűrni / tesztelni a hibát.

[ Szerkesztve ]

(#8) Dany007 válasza Dany007 (#7) üzenetére


Dany007
veterán

No, írtam egy kollégának segítség ügyben.

A tesztmetódus a következő lenne - persze csak ha ő nem tapasztalja azokat a problémákat amiket én -, mert még egy halovány esélyt látok arra, hogy az én szemem lett túlérzékeny, de nem hinném.

Tehát ha ő mindent rendben talál, akkor átmegyek hozzá monitorral és egérrel együtt és megnézem én is. Ha én sem tapasztalom a fent említett problémáimat, akkor átrakjuk a monitort és az egeret. Így gyorsan kilehet majd szűrni hogy a monitor vagy az egér okozza-e a problémát.

Ha így is minden rendben van, akkor már csak a VGA és a proci marad egyedül.
Ebben az esetben átvinném a VGA-mat hozzá és megnéznénk azzal mi a helyzet. Ugye AMD... :U Semmi sem lehetetlen.
Ha az én VGA-mal is minden rendben nála, akkor áthoznánk az övét hozzánk. És kipróbálnám az én rendszeremen az övét.
Itt két lehetőség jöhet elő.
Ha minden rendben nálam az ő VGA-jával akkor egyértelműen VGA gond lesz, bár ez akkor már korábban is kijött volna. Ha az ő VGA-jával is fennáll a probléma, akkor már csak a procimmal lehet a gond. CPU limit, AMD proci, akármi... Akkor platformot váltok a p...ba!

Egyvalamire nem gondoltam. A szoftveres részre, a Win7-re.. esetleg.

(#9) letepem válasza Dany007 (#8) üzenetére


letepem
aktív tag

Ez mind szép és jó, de konkrétan az USB vezérlővel is lehet gond! Azaz az alaplappal! Én még ilyenről nem hallottam, hogy az input lagg a proci/ VGA-tól lenne! Kizárt! Lehet újra kéne lenni a chipset drivert, mivel ott találhatóak az USB hubok ha jól tudom! :DDD !!!!!Nekem is 270x-em van legújabb driver és sohasem volt problémám se AMD driverrel se egyéb komponenssel! Szerintem ott vagy a TV vagy az FCH lesz a ludas ! VAGY a WINDOWS, megbízhatatlanabb bármelyik hardver-komponensnél ! :DDD :DD :DDD

látok, hallok, érzek és gondolkodom.

(#10) Dany007 válasza letepem (#9) üzenetére


Dany007
veterán

A szoftveres dolog jó ötlet lehet. Tény, hogy évek óta nem lett Win cserélve.

Most amúgy kipróbáltam, hogy frissítettem a Bios-t a VGA bios-át és a chipset drivert is újraraktam.
De semmi különbség. A villódzó sötét részek biztos, hogy valami játék / effekt specifikus dolog lehet, mert más játéknál nincs ilyen. Pl Mafia2 vagy Cod-ok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.