2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Úristen esett 10 centi hó! - Mindmeghalunk!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kábé ez az alaphangulat ami most a médiából jön. De mindenhonnan. Internet, tévé, rádió.
Katasztrófa. De nem a hóesés, hanem ahogyan ezt kezelik. Röhej.

Évről évre megfigyelhető a jelenség, amint 5 centinél nagyobb hó esik az országban egyből világvégét jósolnak a különböző médiák. Azon csodálkozom, hogy nem nevezték még katasztrófa sújtotta övezetnek az országot.
Index címlapon "Buda elveszett". Azt írják megbénult a BKV - mintha amúgy minden olyan flottul menne ott - és azt kérik az emberektől, hogy aki teheti maradjon otthon. :U Ergo a nyugdíjasok, mert mindenki másnak mennie kell dolgozni vagy iskolába. A rádióban szintén pánikolnak, ahogy a Tv híradásokban is kb úgy számolnak be az elmúlt éjszaka esett átlag 10-15 centis hóról mintha tényleg itt lenne a világvége.

Ami, megjegyzem nem csak a média hibája. Nálunk pl már reggeltől szirénázik a mentő, egymás után mennek ki az állomásról. A rádióban és a tévében mindenfelé elakadt autósok és kamionok. De még én is azt tapasztaltam, hogy a kukásautó se képes felmenni egy kisebb emelkedőn. Autósok veszik be driftelve a kanyarokat, már ha éppen nem akadtak el. Sőt, reggel fél 8-kor mikor jöttem munkába egy darab hókotrót nem láttam és láthatóan az utak sem voltak eltakarítva csak a szűk belvárosban.

No de mi a is valóság? Egy épeszű ember hogy kezeli ezt a helyzetet? A valóság az, hogy tél van. Napok, hetek óta "várják" a havazást. Aki autóval közlekedik annak ez egyértelmű jel arra, hogy téli gumi kell. Nem ajánlott, hanem kell, mert anélkül aztán tényleg nem lehet közlekedni. Ez teljesen egyértelmű, ahogy benzin is kell az autóba hogy menjen, úgy télen, hóban téli gumi is kell, hogy menjen...
Így viszont már nincs is semmi gond. Itt nálunk közel 20-25cm hó esett reggelre. Az autót úgy kellett kiásni és mint mondtam reggel fél 8-kor még semmi nem volt eltakarítva az utakon. Nekem van téli gumim és gond nélkül eljöttem otthonról. Gond nélkül átvágtam a 25 centis szűzhavon a kocsival, meg se kottyant neki. Utána a letaposott, kijárt havas úton végképp nem volt semmi gond. Persze nyilván a körülményekhez képest vezettem, lassan higgadtan. És a szél által összefújt 50-60 centis hókupacokat gondosan elkerültem. Viszont a 20 centis tiszta hó egyáltalán nem okozott gondot, még csak el se pörgött a kerék úgy vágtam át rajta.

Innentől kezdve viszont nem értem ezt a katasztrofális helyzetet ami részben valós részben média által keltett hiszti. Az időkép.hu térképe szerint Budapesten 3 és 15cm közötti hó esett az éjjel.
Ez olyan mocskosul durva? Komolyan? Átlag 10 centi hó és megbénul egy európai főváros?
Nem lehet, hogy inkább "mi" vagyunk a bénák és a bal...szok? Hogy egyáltalán van akinek gondot okoz 10 centis hóban vezetni? Mert saját tapasztalatból mondom - nem csak a mai nap -, hogy 10 centi hóban egy téli gumival ellátott autót minden gond nélkül el lehet vezetni még akkor is ha az utak nincsenek takarítva.
Akkor mért akar minden alkalommal megpusztulni az ország évről évre, amikor leesik egyszerre 10 centi hó?

Nem olyan nagy szám ez, csak elsődlegesen téli gumit kell használni. Igen, ilyen időben téli gumi nélkül nem szabad elindulni. De azt hiszem ez egyértelmű. Ezek után már csak az adott időjárási körülményeknek megfelelő vezetési stílust kell betartani és kész is. Nincs semmi gond. Nem értem mért nem képes minden autós? Nekem is sokba került a téli gumi, de ez van. Az autó ezzel jár. Minden épeszű ember képes ezt előre látni, mikor autót vásárol. Egyszerűen röhej és szánalmas, hogy a 10 centi hó miatt pánikol minden média és emiatt akadnak el autósok az utakon. Térjünk már észhez! Aki pedig még téli gumival sem képes autót vezetni télen a hóban, az menjen busszal. Annak nem való autó a kezébe. Be kell látni és felszállni a tömegközlekedésre.
De az biztos nem normális dolog, hogy 15 centi hó után úgymond "temetik az országot" mintha valami katasztrófa történt volna.

szerk.:

Na, már az index is írja, hogy bizony erősen számítani lehetett erre a hóesésre több nappal ezelőtt. [link]
Plusz van egy külön cikk arról, hogy még kamionosok is próbálkoztak nyári gumival! Ember, hát ha valakinek akkor egy kamionosnak lehetne annyi esze és tapasztalata, hogy nem indul el nyári gumival! Most több helyen ezek a gyökerek okoznak torlódást és balesetet. Köszönjük. És mielőtt valakinek eszébe jutna, ha a cég nem biztosít téli gumit a kamionra, akkor nem indulok el vele. Ilyen egyszerű. És se jönnék be dolgozni, ha az iroda fölött darabokban hullana a mennyezet. Nyári gumival elindulni ilyen időben életveszélyes a sofőrre és a többi közlekedőre is. [link]

Plusz, ami rohadtul vicces... :) Hogy mindezen "katasztrófahelyet" és pánikhangulat keltés után megnéztem az indexes képeket Budapestről. Nézzétek meg ti is: [link]
Egyszerűen vicc, hogy miközben tényleg katasztrófahelyzetről beszélnek, a képeken látszik, hogy mindössze 3-5cm hó van az utakon. Még az emberek cipőjét se lepi el. :D Hát ez aztán tényleg hóhelyzet. Inkább arra kéne felhívni a figyelmet, hogy az emberek mennyire balf....szok! Mennyire nem tudnak közlekedni az időjárásnak megfelelően. Illetve, hogy a közterület felügyelet mennyire felkészületlen az ilyen esetekre. Hiába mondják el minden télen, hogy ennyi és ennyi hókotró meg munkás várja a havat, tisztán látszik, hogy a 10 centis hó is képes megbénítani őket. Kérdezem én, mi lenne ha igazi kemény havazás jönne? Ha mondjuk egy este alatt leesne 40-50 centi hó, majd rákövetkező nap még 30-40 centi! ? Na akkor mi lenne? Kiraknák a Budapest tábla alá nagy betűkkel, hogy "Zárva"? Vagy mi? Mert ez a 10 centi ez lószar! Semmi.

Hozzászólások

(#1) banhammer


banhammer
veterán

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) Gergosz2


Gergosz2
veterán

Végre esett a hó!!!

El is dobtam gyorsan a kijáróról am a garázstól az útig kb 70-80 m :D
A kutyám is nagyon örült eki, tekintve hogy moszkavi őrkutya.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#3) mrlt


mrlt
tag

Szívemből szóltál! :R
Emlékszem még gyerekkoromban térdig érő havak is voltak, mégse ment ennyire a rinyálás. Miért nem lehet elfogadni hogy tél van!?

Go Pack Go!

(#4) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

Szeged
City of Sunshine

egy lepkényi hópihe nincs legalább 30 km-es körzetben :P
(mondjuk cserébe a Nap se süt éppen :D )

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#5) EczkE


EczkE
addikt

Szobámból fényképezve az udvar. Szombathelyen esett hó bőven. :D

Asszem mindenféleképpen!

(#6) Eastman


Eastman
őstag

Hiánypótló bejegyzés.

2 hómunkást láttam ma - cigizni a bokáig érő latyakos járda mellett* - pedig átjöttem Budáról Pestre BKV-val. ...megjegyzem gyorsabban mint szoktam.

Indexet meg kb. tegnap olvastam utoljára. A Don-i tragédiával való viccelődés nálam verte a biztit. Ennyi volt. Nem nekem szól.

*Mondjuk az tény, hogy nem latyak-munkások voltak.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#7) D1Rect


D1Rect
félisten

Az útkezelők minden évben meglepődnek a váratlan téli havazáson.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#8) Gergosz2


Gergosz2
veterán

Veszprém fele már egy jóideje szemerkél az eső , néha egy kicsit kedve van jobban is esni.

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#9) Eastman válasza Gergosz2 (#8) üzenetére


Eastman
őstag

Néztem éjjel az előrejelzéseket; inkább esőt, ónosesőt jósoltak mint havat, mert Horvátország felől egy melegfront hozta ezt a sok csapadékot. Szerintem esők még lesznek a héten és egy jó nagy latyak ebből az egészből.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#10) Dany007 válasza Gergosz2 (#8) üzenetére


Dany007
veterán

Itt Vp-ben most valami jeges esőszerű valami esik. Se nem sima ónos eső, se eső... Néha átvált havazásra, aztán vissza esőre... Inkább a hó essen, mint az ónos eső, az már tényleg problémát okozna.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.