2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Trafik ellenőrzés - minimum aggályos?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Most olvastam ezt a cikket. Illetve néztem meg a benne szereplő videót. Elég ha a videót megnézitek, mert pont - szinte szó szerint - az van leírva a cikkben is.

A lényege, hogy a fogyasztóvédelem úgy ellenőrzi a Nemzeti Dohányboltokban a 18 éven aluliak kiszolgálásának tilalmát - illetve annak betartását -, hogy 18 év alatti gyerekeket küldenek be próbavásárlásra.
Mindezt úgy, hogy a törvény szerint oda 18 év alatti be se mehet!
A videóban megszólaló ügyvéd nem akarta konkrétan minősíteni az eljárást, de minimum aggályosnak tartja az ilyesfajta ellenőrzéseket.

A szituációban több probléma is felmerül. Tipikus példája annak, amikor "odafönn" valakik kitalálnak valamit, de a konkrét következményekkel illetve betarthatósággal már egyáltalán nem törődnek. Gyakorlatiatlan gondolkodás mintapéldája ez. És ez nagyon jellemző az országunkra.
Valaki kitalál valamit ami tök jólhangzik és minden frankó, de onnantól kezdve elfogyott a tudás és a gondolkodás, mintha valami 5 éves gyerek kívánságlistája lenne. A megvalósíthatóság és betarthatóság kérdése már nem számít. Arra már nem futja.

Mert a helyzet az, hogy ezekbe a trafikokban nem lehet 18 év alatti gyereket - mert az még bőven gyerek - kiszolgálni. Sőt a törvény tovább is megy, ugyanis 18 év alatti gyerek be se mehet az ilyen boltokba. Ez a kettő mondat már az elején üti egymást. Hiszen a kiszolgálás lehetősége se merülhet fel ha a második pontot betartják a trafikosok. Vagyis be se engednek 18 év alatti személyt. Hiszen ha nem engedik be, ki se tudják szolgálni.

Az első kérdés amit felvet a téma, hogy hogyan és mi alapján állapítsa meg az a szerencsétlen eladó, hogy az illető hány éves? A válasz a személyi igazolvány. Rendben, de ez esetben azt mindenkitől el kéne kérni. Szinte minden fiatal lehet 2-3 évvel többnek vagy épp kevesebbnek nézni. Ránézésre tényleg csak az egyértelmű esetekben lehet megmondani az igazat, de még ott se mindig. A lányok körében meg aztán végképp általános, hogy egy 17 éves lányt kifestve meg minden, simán akár 22-24-nek is néznénk, nemhogy 18 nak.
Tehát a megoldás, hogy az őszhajú bottal járó nagypapákon kívül mindenkitől el kell kérni a személyit. Ez rendben is van.

Na de itt jön a csavar a képbe. Ugyanis a törvény szerint be se léphet az üzletbe 18 év alatti. Ezt hogy lehet mégis kivitelezni? Hát csakis úgy, hogy a boltos egy őrt állít a trafik elé, aki minden belépni szándékozótól elkéri a személyijét és aki 18 év alatti azt nem engedi be. Van ilyen valahol? Mert én még nem hallottam róla, márpedig ezt a rendelkezést csak és kizárólag így lehet érvényesíteni, másképp nem.
Tehát már itt bukik a dolog, ha egyáltalán beengedik a helyiségbe.

A fogyasztóvédelem pedig úgy csinál próbavásárlást, hogy beküldi a fiatalkorút az üzletbe vásárolni. Mindezt teszi annak ellenére, hogy tisztában van a törvénnyel, hogy az a gyerek oda nem mehetne be! Mégis beküldi, vagyis szánt szándékkal és tudatosan szegi meg a törvényt. Ráadásul mindezt egy kiskorúval csinálja. Na ez a nem normális dolog.

És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy szinte minden 16-17 éves gyereknek van legalább 1 olyan ismerőse / haverja / rokona / iskolatársa stb aki már elmúlt 18 és lazán vesz neki cigit a boltban. Innentől kezdve meg megint csak bukik az előbb részletezett marhaság.

A félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy nem azzal van bajom, hogy nem adhatnak el cigit 18 év alatt, hanem azzal, hogy az adott boltba még a belépést is megtiltják - ami kb kivitelezhetetlen - másrészt pedig hogy a fogyasztóvédelem pont ennek a megszegésével tud csak ellenőrizni. Ami egy kicsit paradox.

Hozzászólások

(#1) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Hát, ezt már tényleg nem tudom hogy engedhetik meg maguknak?!
Egyrészt etikátlan, másrészt megint csak arra megy ki az egész, hogy minél több pénzt hajtsanak be. Konkrétan már a bejárat előtt kellene csekkolni ezek szerint, hogy az illető van-e már 18.
Kíváncsi vagyok mit fognak még kitalálni az okosok, hogy büntessenek. Attól félek, hogy az lesz a vége, hogy sok bolt visszamondja majd a megbízását és kevesebb traffik lesz. Dohányosként pedig, nem örülnék ennek.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#2) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Hát viccesen nézne ki, ha már a dohánybolt előtt is "kidobóemberek" állnának. A másik meg, hogy egy trafikos, milyen jogon kéri el a személyimet megnézni. Vad idegennek én fel nem mutatom. Ha rendőr kéri az más tészta pedig vad idegen számomra az is. Lassan már az otthonokban a mellékhelyiség előtt is állni fog vki kérni az irataidat?!

(#3) Thrawn válasza KaiotEch (#2) üzenetére


Thrawn
félisten

Hogyhogy milyen jogon kérik el? Mert nem akar büntit kapni, azért. Persze nem vagy köteles neki megmutatni a személyidet, de cserébe ő meg nem köteles kiszolgálni. Szóval mégiscsak meg fogod mutatni ha cigit akarsz venni.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł WoT: s_thrawn łłł

(#4) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

ennek az egésznek gyönyörű példáját láttam a múlt héten, amikor egy haveromat elkísértem egy ilyen egységbe.

benyit egy anyuka, és onnan az ajtóból, fogva a pár éves gyereke kezét (gyerek szigorúan a küszöbön kívül) kér egy doboz cigit. erre az eladó "nyugodtan hagyja kinn a gyereket, van kamera, látja, hogy ott van"

egyszerre volt tragikus, komikus, szánalmas és hihetetlen az egész szituáció.

egyrészt anyunak úgyis az lesz az első dolga, hogy rágyújt, akkor meg már nem tökmindegy, hogy a gyerek előtt veszi-e meg a cigit vagy sem? plusz mi volt ennek az egésznek a célja? ha majd nem a gyerek szeme láttára veszik meg a dohányt, akkor majd az nem fogja tudni, hogy honnan van? ne nézzük már ennyire hülyének őket!

másrészt oké, hogy látom a kamerán keresztül, de ha egyszercsak felkapja valaki vagy kirohan az útra, akkor b*szhatom, hogy láttam... az egészért lényegében felelős politikusok meg majd vonogatják a vállukat, hogy "hát... elrabolták / elütötték. IJ."

átgondolatlan baromság az egész dohányboltosdi úgy, ahogy van, egyetlen célja volt csak, hogy a tágabb holdudvar ki legyen fizetve, de akkor legalább csinálták volna meg normálisan

(#5) Speeedfire igen, közben belemódosítottam azt is, hogy kicsit reálisabb legyen

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#5) Speeedfire válasza KaiotEch (#2) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Nem vicc, most voltam hétvégén Veszprém utcazene fesztiválon és biztonsági őr volt a traffik előtt. :Y :W


Lenry: Elég ha kirohan az útra a gyerek... :(

[ Szerkesztve ]

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#6) modd3r


modd3r
őstag

Az a baj, hogy ez a helyzet mindenkinek rossz.
Az eladónak figyelnie kell, mert ha kiszolgál VAGY csupán beenged egy kiskorút miközben MÁST szolgál ki megbüntetik.
A vásárlóknak, mert az "ellenőrzés" idejére (illetve amíg a kiskorú el nem hagyja az üzletet) nem folytatódhat senki felé az eladási folyamat.
Viszont nem értem a höbörgő trafikosokat sem.
Ők pontosan tudták, hogy ez lesz, most meg jár a szájuk.
Mondom, tényleg gázos a szitu, de ők ezt a koncesszió aláírásával vállalták.

(#7) Dany007 válasza modd3r (#6) üzenetére


Dany007
veterán

Egyetértek. A helyzet mindenkinek rossz.
Ha már kitaláltak valamit amivel jól szétoszthatnak egy kis pénzt meg pénzhez juttathatnak egy csomó "havert", akkor találták volna ki életszerűen, működőképesre.
Szal igazad van, lehet olvasni cikkeket arról is, hogy mennyire jól jövedelmez egy ilyen trafik, pedig még nem is növeltek az árrésen. Hát még utána...

@Lenry:

Na ez durva! Erről nem is hallottam még. Baromság ez a belépni tilos. Ennyi erővel egy Tescoba se léphet be, mert ott meg piát árulnak... Azért ez így veszélyes, biztos nem tartanám be.

@Speeedfire:

Ezt se tudtam. Akkor ezek szerint tényleg létezik ilyen megoldás, pedig félig csak viccnek szántam a kidobót a bolt elé... :D Mondjuk a zutcazenén bőven van potenciális fiatalkorú vásárló!
Egyébként milyen volt? Én 2 éve voltam utoljára. De kb a volt Centrumig jutottunk, akkora volt a tömeg, hogy egyszerűen nem tudtunk tovább menni... Azóta nem megyek ki... nincs kedvem heringet játszani. :)

@KaiotEch:

Felmutatni fel kell az nem gond. A rendőrnek meg kötelező. Én csak jogsit hordok magamnál, az is használható személy azonosításra. Eddig mindenki megelégedett vele. :) Egyébként először 22 évesen kérték el a személyimet...

(#8) Speeedfire válasza modd3r (#6) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Ők pontosan tudták, hogy ez lesz, most meg jár a szájuk.
Mondom, tényleg gázos a szitu, de ők ezt a koncesszió aláírásával vállalták.

Hogy gyerekeket küldenek be? :DDD
Azért tegyük hozzá, hogy így is elég kevés traffik lett. Az állam már küldte a leveleket a boltosoknak, hogy szeretnék ha elvállalnák és csinálnának traffikot.
Otthon pl 20km-es körzetben kb 5-7 traffik van. Ezek közül egyik sem non-stop. Itt fent pesten a déli mellett a lakókörnyezetemben van csak 5, amiből az egyik non-stop...
Ez az egész traffik dolog, egy újabb "hogyan szedjünk be még több pénzt és osszuk szét egymás között".


Dany007:
Mi pénteken voltuk fent, a Hősök miatt. Jó volt. De b*szott sokan voltak. A mekinél raktuk le a kocsit, onnan mentünk az Óváros térre és tömve volt végig. A volt Kanyon előtt tömeg, onnan lefelé a sétáló végéig tömve volt. A sétáló szintén, onnan át az Óváros tér megint.
Azt azért nem mondom, hogy hering party volt, de kb fél méteres helyem volt. :DDD Azt sajnálom, hogy amikor a gentleman volt (tavaly?) nem tudtam elmenni.

[ Szerkesztve ]

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#9) Dany007 válasza Speeedfire (#8) üzenetére


Dany007
veterán

Nem az ellenőrzés részt. :D Hanem azt tudták előre, hogy milyen szabályoknak kell megfelelni. 18 év alatt nuku ciki... személyi kéregetés, belépni tilos és hasonlók.

Egyébként ja, néztem én is a térképet. Kevés. Itt Vp mellett is van olyan falu / külváros? / inkább falu, ahol egyáltalán nincs trafik. Na most azok utazhatnak be a városba vagy a közeli faluba... Ettől még ugyanúgy fog cigit venni egy dohányos, csak szopatják pluszban.

Akkor ez jobb volt mint pár éve... Akkor mondom, heringparti volt. Még 20 centi se volt, nemhogy fél méter. Mintha a Tankcsapda koncert első 2 sorában lettünk volna. Úgy kellett tolakodni hogy kicsit beljebb juthassunk.

(#10) Speeedfire válasza Dany007 (#9) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

A térképnek semmi köze sincs a valósághoz. Én egy csík cigivel mentem haza vidékre (Zirc környéke), mert a térképen nem láttam semmit sem a közelben. Közben azért van 1-1 falunként.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.