Másként nevezhetnénk parasztreggelinek is, de ezt valamiért nem szeretem.
Talán ez az egyetlen "főt" étel, amit gond nélkül és mindenféle komolyabb supporttól mentesen eltudok végezni egymagam.
Túl gyakran persze turbózott tojást se csinálok. Kell hozzá egyfajta hangulat, meg persze egy doboz sör. Úgy szeretek "főzni". Közben kortyolgatok és mire elkészülök a kajával, addigra kellemesen meghozza az étvágyamat is. Ja igen, azt tudni kell, hogy nekem egy ilyen pofonegyszerű kaja elkészítése is minimum 45 perc! Mert mindent szépen komótosan előveszek, felvágok / előkészítek... és mikor minden kész, na akkor kezdem el sütni / főzni. Közben meg elkortyolgatom a sörömet...
Tehát akkor nézzük a hozzávalókat:
- tojás (jelen esetben 8db)
- hagyma (2 egész fej apróra vágva)
- zöldpaprika
- krumpli (2 egész darab)
- kolbász (lehetőleg valami finom csípős házi)
Ennyi az egész, amint az a képen is látszik, minden bekészítve. A két egész krumplit chips szerűen de annál vastagabbra vágtam. Kolbászból van még egy kellemes adag, mivel nem csak az íze miatt kerül bele. Kell a turbózott rántottába valami hús is. Kezdődhet a "munka".
Első körben a tojásokat keverem össze, természetesen kis só és erős pista hozzáadása mellett. Ez természetesen opcionális, de én szeretek minden erősen enni. Ezért kerül a csípős kolbász mellé még pluszban erős pista is. Szeretem egybesütni az egészet, ezért kevertem hozzá a tojáshoz.
A következő lépés a hagyma. És ezzel meg is kezdődhet végre a konkrét főzés része a dolognak. A sorrend fontos. Mégpedig azért, mert minden alkotó adott egyéni idő alatt sül át megfelelően. Így elkerülhető, hogy bizonyos alkatrészeket leégessünk, míg másokat félig nyersen hagyjunk.
Tehát elsőre a hagyma, majd kicsivel utána a krumpli kerül bele. A hagymát szeretem kicsit túlsütni, mikor már akad benne egykét barnult darab is. Tehát bent van a krumpli.
Erre érdemes egy kis sót szórni, így jobban és gyorsabban puhul. Rátesszük a serpenyőre a fedőt, majd pár percenként kevergetve puhára sütjük (főzzük?). Főzőkanállal megpiszkáljuk kicsit, hogy lássuk kellően puha lett-e. Ha minden rendben, akkor mehet bele a kolbász és a paprika egyszerre.
Ezeket is kellemesen át kell sütni, közben kevergetve, nehogy odakozmáljon az alja. (nem teflonban készül)
Majd mikor már a kolbász is kellemesen megsült, levet engedett, na akkor mehet rá az előre bekészített tojás is.
Igen, tudom. Olyan, mint egy jókora adag hányás! : D
Majd a tojást igyekezzünk a lehető "legszebben" megsütni, leégés nélkül. Nekem ez sose sikerül. Mindig át kell turkálnom az egészet, nehogy leégjen. Még teflonban is. Ezért a végtermék külleme nem a legszebb. Ellenben az íze kárpótol mindenért! A sok hagyma és a kolbász nagyon jó hatással van az amúgy csípős tojás ízére. A krumpli pedig csak ráadás.
Mindemellett tessék sok kenyeret enni hozzá, mivel igen zsíros ételről van szó, könnyen megfeküdhet a gyomrot.