2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Rántotta felturbózva

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Másként nevezhetnénk parasztreggelinek is, de ezt valamiért nem szeretem.
Talán ez az egyetlen "főt" étel, amit gond nélkül és mindenféle komolyabb supporttól mentesen eltudok végezni egymagam. :)

Túl gyakran persze turbózott tojást se csinálok. Kell hozzá egyfajta hangulat, meg persze egy doboz sör. Úgy szeretek "főzni". Közben kortyolgatok és mire elkészülök a kajával, addigra kellemesen meghozza az étvágyamat is. Ja igen, azt tudni kell, hogy nekem egy ilyen pofonegyszerű kaja elkészítése is minimum 45 perc! Mert mindent szépen komótosan előveszek, felvágok / előkészítek... és mikor minden kész, na akkor kezdem el sütni / főzni. Közben meg elkortyolgatom a sörömet...

Tehát akkor nézzük a hozzávalókat:

- tojás (jelen esetben 8db)
- hagyma (2 egész fej apróra vágva)
- zöldpaprika
- krumpli (2 egész darab)
- kolbász (lehetőleg valami finom csípős házi)

Ennyi az egész, amint az a képen is látszik, minden bekészítve. A két egész krumplit chips szerűen de annál vastagabbra vágtam. Kolbászból van még egy kellemes adag, mivel nem csak az íze miatt kerül bele. Kell a turbózott rántottába valami hús is. Kezdődhet a "munka".

Első körben a tojásokat keverem össze, természetesen kis só és erős pista hozzáadása mellett. Ez természetesen opcionális, de én szeretek minden erősen enni. Ezért kerül a csípős kolbász mellé még pluszban erős pista is. Szeretem egybesütni az egészet, ezért kevertem hozzá a tojáshoz.

A következő lépés a hagyma. És ezzel meg is kezdődhet végre a konkrét főzés része a dolognak. A sorrend fontos. Mégpedig azért, mert minden alkotó adott egyéni idő alatt sül át megfelelően. Így elkerülhető, hogy bizonyos alkatrészeket leégessünk, míg másokat félig nyersen hagyjunk.

Tehát elsőre a hagyma, majd kicsivel utána a krumpli kerül bele. A hagymát szeretem kicsit túlsütni, mikor már akad benne egykét barnult darab is. Tehát bent van a krumpli.

Erre érdemes egy kis sót szórni, így jobban és gyorsabban puhul. Rátesszük a serpenyőre a fedőt, majd pár percenként kevergetve puhára sütjük (főzzük?). Főzőkanállal megpiszkáljuk kicsit, hogy lássuk kellően puha lett-e. Ha minden rendben, akkor mehet bele a kolbász és a paprika egyszerre.

Ezeket is kellemesen át kell sütni, közben kevergetve, nehogy odakozmáljon az alja. (nem teflonban készül)
Majd mikor már a kolbász is kellemesen megsült, levet engedett, na akkor mehet rá az előre bekészített tojás is.

Igen, tudom. Olyan, mint egy jókora adag hányás! : D

Majd a tojást igyekezzünk a lehető "legszebben" megsütni, leégés nélkül. Nekem ez sose sikerül. Mindig át kell turkálnom az egészet, nehogy leégjen. Még teflonban is. Ezért a végtermék külleme nem a legszebb. Ellenben az íze kárpótol mindenért! A sok hagyma és a kolbász nagyon jó hatással van az amúgy csípős tojás ízére. A krumpli pedig csak ráadás.
Mindemellett tessék sok kenyeret enni hozzá, mivel igen zsíros ételről van szó, könnyen megfeküdhet a gyomrot.

Hozzászólások

(#1) Heeken


Heeken
(kvázi-tag)

Ilyet én is szoktam! :DDD Isteni finom tud lenni. :))

(#2) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

Alias rakott krumpli. :)

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#3) Lenry


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

óhogyrohadnálel, így ebéd előtt fél órával

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) greenity válasza Vladi (#2) üzenetére


greenity
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Tényleg hajaz a rakott krumplira, bár nekem hiányzik belőle a tejföl :)
Nyaraláskor gyártottunk hasonlót a srácokkal :)

(#5) Dany007 Nálunk pont a tejfölben van a hagyma a rakott krumplinál :D

[ Szerkesztve ]

Nem minden az, aminek látszik.

(#5) Dany007 válasza Vladi (#2) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Á-á! :D kikérem magamnak! :P
Semmi köze hozzá. Nincs benne tejföl. :) Öööö meg a tojás se főtt. Plusz hagyma se biztos, hogy van a rakott krumpliban. Nehogymár. :) Az is finom, de közelébe sincs ennek!

@Lenry: Köszönöm! :R Kalandor szokta ezt csinálni régebben... :D

(#6) Def26 válasza Dany007 (#5) üzenetére


Def26
(PH! félisten)

Csillagos 5******. :C remek kaja.

Én így csinálom, tárcsában.

[ Szerkesztve ]

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

(#7) DeltaPower


DeltaPower
(őstag)

Az ilyet krumpli nélkül szoktam, kevesebb hagymával, plusz némi füstölt szalonnával :)

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#8) Viszlát


Viszlát
(PH! addikt)

Majd a tojást igyekezzünk a lehető "legszebben" megsütni, leégés nélkül. Nekem ez sose sikerül. Mindig át kell turkálnom az egészet, nehogy leégjen.

A megoldás nagyon egyszerű, amikor készen állsz a tojás beleöntésére, vedd alacsonyabbra a tűzhelyet és várj vele 1-2 percet, hogy visszahűljön és csak utána tedd bele a tojást. Becsapós egy cucc, mert először olyan mintha nem történne semmi, aztán meg pikkpakk meg is égett, ezért rántottát, akár turbózott, akár nem, mindig alacsony "lángon" sütünk. Teflonban kis lángon keverés nélkül szoktam sütni a rántottát, hogy össze tudjam tekerni ha átsült. :)

I'm hard to remember but impossible to forget.

(#9) Dany007 válasza Viszlát (#8) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Na erről az összetekerősről mutass egy képet! :D
Nekem teflonban sem sikerült, kis lángon sem. Mert okés, hogy beleöntöm, de akkor a teteje nem sül meg. Leveses marad. Ezért muszáj belenyúlnom... megkeverni meg hasonló. És már ocsmány is lesz az egész... =/

(#10) Viszlát válasza Dany007 (#9) üzenetére


Viszlát
(PH! addikt)

Olaj helyett vaj és normális teflon, ennyit tudok akkor még mondani, mert ezen a három dolgon múlik a rántotta, az meg kizárt, hogy a személyed miatt működne másképpen, mint másnál. :)

Vagy nevezd át frittata-nak és akkor berakhatod sütőbe a végén. :)

Képeket csinálok legközelebb, de sajnos itt kint nekem sincsenek még normális eszközeim hozzá. :(

Szerk: ja igen, ha megég az alja mielőtt a teteje megszilárdulna, akkor az még amiatt is lehet, hogy kevés a kenőanyag. Ezért is jó olaj helyett a vaj, mert abból nem gáz ha többet kell tenni, nem rontja el az ízét, sőt, selymesebb lesz tőle. :K

A teflon kérdés is olyan amúgy, hogy én is úgy voltam, hogy megvettem a Tefalt, mert hát az az ismert márka, csak azt nem mondta el senki, hogy a Tefal 3-4ezer forintos teflonjai sz@rt sem érnek. Évekig bosszankodtam, hogy nem igazán jó ez, aztán vettem egy kevésbé ismert márkából egy olyat, aminek másfél centi vastag az alja, van vagy 5 kg a serpenyő. Nah, abba még zsiradék se kell a rántottához. Igaz, 9k volt, de megérte bőven, anyám még mindig használja, pedig van már vagy 8 éves. :)

[ Szerkesztve ]

I'm hard to remember but impossible to forget.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.