2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Kiakasztó frissítések

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki használ bárminemű digitális eszközt, legyen az telefon, tévé, számítógép az már találkozott a frissítés fogalmával.

Ami elvileg az én nézőpontom szerint arra szolgál(na), hogy esetleges hibákat, biztonsági réseket javítsa, foltozgassa az adott szoftverben. Esetleg új hasznos funkciókat adjon hozzá a már meglévő program.

Na most ezekkel kapcsolatban az elmúlt pár éves tapasztalatom rendkívül siralmas. Lehet csak én vagyok / voltam peches de a negatív jelző édeskevés arra, amit ezzel kapcsolatban érzek.

Röviden összefoglalva rendszeres jelenség az, hogy egy adott frissítés nemhogy nem segít, de inkább ront az adott programon. Vagy ha épp kijavítja az adott problémát akkor generál másik hármat, ami addig hibátlanul működött. És minden területen ezt tapasztalom. Így már évek óta, majdhogynem félek letölteni egy frissítést - legyen szó bármilyen területről - mert szinte borítékolható hogy valami ezidáig hibátlanul működő részt el fog cseszni.
Persze abszolút nem értek a programozáshoz, de nem tartom normálisnak, hogy egy program bizonyos hibáinak kijavítására szánt frissítés másik három hibát generáljon. Ráadásul olyat, ami azelőtt nem volt.

Kezdhetjük a sort pl a múltkori Win7-es frissítéssel, ami állítólag sokaknak okozott problémát. [link]
Persze a Windows frissítés egy összetett dolog, de milyen röhejesen is hangzik már, hogy kiadnak egy frissítés javító frissítést. Kicsit olyannak érzem a helyzetet, mintha kihívnám a garanciális szervizt mert nem ad képet a tévém. Kijön a szerelő, megcsinálja a tévét, elmegy. Majd észre veszem, hogy a kép rendben van, de mondjuk nincs hang. És kezdődhet elölről az egész. Vagy mondjuk beviszem az újonnan vett autót a szervizbe XY hibakóddal. Majd mikor megcsinálták elhozom és XY hibakód tényleg el is tűnt, de feljött egy ZY nevű hibakód.

De a win tényleg csak egy dolog, kellően összetett programról beszélünk millió féle vason... Viszont ott vannak a gyártó specifikus okostelefon frissítések. Én a Sony-n teljes mértékben kiakadtam. Xperia P 2.3.7-es szoftverrel hibátlanul működött. Kijött hozzá az ICS frissítés és gyakorlatilag használhatatlan lett a telefon. A topikjában fél oldalon keresztül ecseteltem milyen hibák jöttek elő, mind olyan ami azelőtt nem volt. Kénytelen voltam visszatenni a 2.3.7-et. Majd egy idő után jött a Jelly Bean frissítés. Na mondom kipróbálom.
Az eredmény katasztrofális lett. Hasonló vagy talán még több probléma, mint az ICS-el. Persze nem mókoltam semmit, megvártam a gyári szolgáltatói frissítés megjelenését és annak rendje-módja szerint telepítettem. De megint csak vissza kellett tennem a gyári szoftvert hogy használni tudjam.

Ugyanez a metódus elmondható random tucat telefonos alkalmazásra is. Fel se tudnám sorolni hány és hány app-al szívtam meg már az épp aktuális frissítés miatt. Volt olyan is - ami amúgy nem hiba -, hogy egy jól működő, logikusan felépített App-ot tettek tönkre frissítéssel úgy, hogy az addig kiváló elrendezést / logikát jól meg...ták, akarom mondani megváltoztatták.
De ugyanez van WP-n is. Mert az androidról a Sony-nak köszönhetően már lemondtam, iPhone meg irreálisan drága nekem - bár ott is akadnak frissítési problémák bőségesen, de javítják is őket gyorsan -. Szóval itt pl nemrég kidobott egy frissítést a gyári zenelejátszó app-ra. De mégis mi a fenének? Az egyik legegyszerűbb lejátszó, amit valaha láttam és pont az tetszik benne. El lehet rendezgetni a számokat, meg megnyomni a lejátszás gombot. És kész. Ennyi. Pont erre van szükségem. Mi a francot lehet ezen még frissítgetni? Meg minek? Ha komolyabbat akarok, leszedek egy appot a storeból és kész. Ott a másik a "perfect recorder" nevű kis hangfelvevő app. Teljesen jól működik, végletekig letisztult. Van rajta egy felvevő gomb és kész. Kifogástalanul működik. Megnyomom a gombot, felvesz, szüneteltethetem a felvételt, majd elmenthetem és azután visszajátszhatom. Ennyi. Mit kell ezen frissíteni? Nem fagy nem akad, nem lassul, teszi a dolgát. És kb két hetente jönnek ilyen frissítések különböző appokról ahol amúgy értelmetlen a dolog, mert jelenleg is kifogástalanul működik.
De akár a mezei Firefoxot is ide lehetne sorolni. Meg a hat (csak tipp) hetes frissítési periódusát. A legutóbbi "nagy" frissítés óta pl csak külön app-al lehet visszahozni a régi fejlécet, a régi kinézetet... Nevetséges. Muszáj volt ezt? Nem lenne elég csak biztonsági frissítéseket kiadni?

A következő amin kiakadtam az a Spotify. Még csak alig 3 hónapja használom, de már volt 3 frissítés, amit persze magától telepít és választani se lehet. No azóta szépen áthelyezték a lejátszógombokat, hangerő sávot és valahogy sokkal akadósabb az egész. Lassabban tölti be a nézőképeket és instabilabb a program, úgy összességében. De új funkciókkal nem igazán találkoztam. Akkor megint miért volt erre szükség? Mért kell "frissítés" címszó alatt elrontani valamit, ami eddig tökéletesen működött?

A végére hagytam - a számomra - legdurvábbat. Ez nem egy mezei szoftver. Konkrétan egy méregdrága digitális nyomtató vezérlőszoftvere. Ami nem holmi 10-20 ezer forint mint egy Windows, nem is holmi pár százezer forint, mint egy Photoshop, hanem közel 1 millió forintos tétel. Csak a nyomtató un. RIP (raster image processor) szoftvere. Örülünk hogy jönnek a frissítések, de igazából nem venni észre különbséget, ellenben rendszeresen(!) minden egyes frissítésnél előjön valami új probléma, valami új hiba, ami eddig nem volt! Nevetséges, szánalmas, dühítő. Hihetetlen, hogy ezt nem lehet letesztelni / kipróbálni. Elvégre olyan hibákról van szó - nem részletezem, úgyse érti aki nincs benne - ami igazából nem nyomtatóspecifikus. Tehát még csak azt se lehet rámondani, hogy egyedi géphez nem tudták optimalizálni.
Mindegy is, most szépen várjuk a javítócsomag javító csomagot. :U Abszurd.

Mostmár tényleg csak akkor teszek fel bármilyen frissítést bármilyen szoftverhez ha tényleg eleve gond van vele vagy nem jól működik.
Néha egyébként úgy érzem, hogy bizonyos esetekben a gyártók csak azért adnak ki "frissítést", hogy elmondhassák hogy adtak ki "frissítést". Hogy lássa a paraszt, hogy "törődik" vele a fejlesztő.

Hozzászólások

(#1) blackrulz


blackrulz
nagyúr

szervizes vagyok, teljesen egyet kell értenem. én winen kívül mondjuk bármilyen eszközre ami otthon van vagy dolgozok vele csak akkor telepítek bármit ha már kint van egy ideje, a log szerint javítja a hibát ami zavart, és a fórumok szerint rendben van. addig engem hagyjanak békén... az első szabályom hogy ami működik azt nem javítom meg ;]

When you want a circus you exalt the clowns

(#2) SySERR


SySERR
csendes tag

Helyi TV, képújság program. Frissítem. Aktuális hibát javítja és jön 2 másik bug. -> Downgrade: aktuális hiba visszajön és megmarad a 2 bug is! :(((

(#3) Dany007 válasza blackrulz (#1) üzenetére


Dany007
veterán

De jó látni, hogy nem vagyok ezzel egyedül. :D

@SySERR:

Na ez mondjuk külön szívás kategória. Ilyet még nem tapasztaltam. Ha valahol lehetőség van a downgradere akkor azért általában nem maradnak meg a bugok... kemény.

(#4) sto1911


sto1911
veterán

Mostmár tényleg csak akkor teszek fel bármilyen frissítést bármilyen szoftverhez ha tényleg eleve gond van vele vagy nem jól működik.
Aranyszabaly, hogy ami mukodik, azt nem kell piszkalni :)

(#5) Dany007 válasza sto1911 (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Persze, csak az emberben mindig ott van, hogy mivan ha mégis jobb lesz tőle? Stabilabb, esetleg kapok valami hasznos új funkciót is?
Na de most ez így leírva elég nevetségesen hangzik... :D Ami igazából szomorú.

(#6) blackrulz válasza Dany007 (#3) üzenetére


blackrulz
nagyúr

van olyan gépünk amihez _napi_ szinten jönnek bulletinek, rom, sw, etc frissítésekkel... a partner szóvá tette hogy oké de ezeket miért nem kapja meg... én meg megmutattam hogy két hónapja kijött egy fix ami az előző fix fixe, amit egy fix által generált bug miatt adtak ki, ami valójában soha nem is létezett amíg nem jött hozzá egy fix. a mai napig nem oldotta meg a problémát, cserébe olyan gondokat okoz ami a rendszer működése szempontjából legalább kritikus :D szerencsére értelmes pasi volt, úgyhogy abban maradtunk, hogy ha valóban lesz problémájuk, akkor megnézzük melyik fix jó rá, és akkor csináljuk meg ;]

When you want a circus you exalt the clowns

(#7) Penguin95


Penguin95
senior tag

Már vártam az írás végét, hogy leírhassam, addig örülj, míg nem volt Xperiád. Erre tessék. Elrontod a játékot. :O

Egyébként a programozás valóban olyan, hogy 1 hiba javítása simán előidézhet több másik hibát. Az esetek döntő többségében elég lenne egy komolyabb tesztelés is, hogy kibukjanak a hibák. Csak hát rohanó világban élünk, na meg a gyártónak nem hoz hasznot, ha dupla annyi energiát fektet a tesztelésbe. Viszont van olyan, hogy a hiba csak X körülmények között fordul elő. Mondjuk ha telepítve van a Microsoft Office, akkor KBxyz számú frissítés Y hibát okoz, ha ilyen és olyan processzort használsz.

Ez ellen annyit lehet tenni átlag felhasználóként, hogy frissítés előtt mindig csinálsz biztonsági mentést, és csak akkor frissítesz, ha jók a visszajelzések. Persze ez nem működik olyan esetekben, mikor 6 tonna frissítés vár rád.

(#8) Armahun


Armahun
addikt

Amint egy program megfelelően működik, elavuttá válik.

Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#9) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Semmi Windows, semmi probléma. ;]
Hiba csak akkor van az androiddal ha nem a HTC adja ki. ;]

iPhone 13 PM. Na ez majdnem akkora hiba mint a Lumia 950 volt M7 után. Csak ezt nem baxom földhöz naponta 5x. ///A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#10) saelin


saelin
veterán

Sajnos egyet kell értsek. Néha egy-egy frissítés több gondot okoz, mint ami előtte volt.

Ha lehet ki kell kapcsolni az autó frissítést és csak akkor updatelni, ha muszáj vagy jó visszajelzések vannak róla.
Nálam az Evernote app verte ki a biztosítékot az új dizájnjával... Váltottam Google keepre inkább. :(

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.