2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Készülőben az eddigi legnagyobb Photoshop munkám

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szó szerint és képletesen értve is.
Most tavasszal tervezzük kialakítani a gyerekszobát. Konkrétan a mi hálószobánkból lesz gyerekszoba, mert már igazán ideje, hogy legyen neki egy saját.

A sok sok eltervezett átalakítás egyik fontos eleme, hogy az egyik hosszanti falat kitapétázzuk egyedileg készített grafikával. (mert nálunk a cégnél ilyet is tudunk jópénért ;] )

Szóval kell egy aranyos, kellemes gyereknek való grafika, amit lehetőleg kilehet nyomni 400x270cm-es méretben pixelesedés nélkül. :) Hehe és itt kezdődik a probléma. Ehhez a mérethez legalább 10-15 ezer pixel széles grafika kell, hogy kiváló éles képet kapjunk nyomtatás után.
És ilyenből bizony nem sok szaladgál a neten, főleg a mi elképzelésünknek megfelelő "underwater" cápás halas stb... Mert persze nem is fotóra gondoltam, inkább valami mesében látható illusztrációra.
Plusz a méret miatt leginkább vektoros képet kerestem.

Na de nem igazán találtam pedig végignéztem a stock oldalak fizetős kínálatát is, de semmi, ami megfelelne az elképzelésnek.

Viszont pár napja rátaláltam a megoldásra:

Ez a Némóból összerakott kis kép kellően változatos, nem túl sötét és van rajta minden, amit a gyerek szeret. :) Na meg persze a legfontosabb, hogy megvan 13000pixel szélességben. Ami a kívánt méretben már kiadja a ~80dpi-s képpontsűrűséget. Ez nagy meglepetés volt, mert az ilyen képek általában utólag felskálázott pixelekkel rendelkeznek és ha az ember ránagyít 1:1-es méretre, akkor rendszerint vagy homályosak vagy mégiscsak pixelesek vagy hasonló. De ez nem.
És akkor kezdődhet a munka...

Mivel eléggé egyedi elképzelésem / ilelletve párommal együtt elképzelésünk van a falra kerülő grafikáról így adja magát, hogy ez a kép is nagyon messze van a tökéletestől. De egy jó kiinduláis alap, amiből sok sok sok PS munkával kilehet hozni egy jót.

Az első probléma, hogy még mindig rendkívül sötét. Ez a fenti kisképen is jól látszik. Az alsó fele gyakorlatilag teljesen sötét. Tehát ezt majd orvosolni kell valamiképpen.
A másik szintén nagy probléma, hogy a kép arányaiból adódóan meg kell toldanom a képet úgy bő 100cm-rel! Bizony ám, 4 méteres szélesség mellett mindössze 160-180cm-es magasságot ad ki a kép, ami pedig igen kevés egy 270cm magas falra.
Továbbá 1:1-es méretben nézve a vízben lévő dögök kissé fakók, mégpedig valószínű a víz alatti hatás kedvéért, de nekem ez sem tetszik annyira. Ezt is javítani kell. Plusz mivel a picúr nem csak a cápákat imádja (Tropicariumért teljesen odavan), hanem a bálnákat is így, muszáj beletennem egy bálnát valahogy.

A dolog nehézsége - szvsz - az, hogy minden pótlást, javítást, beletoldást úgy kell megcsinálnom, hogy ne változzon a kép alapstílusa. Tehát mivel ez egy alapvetően animációs film, nem tehetek bele konkrét fotót, fényképet, mert hülyén nézne ki. De nem is annyira leegyszerűsített, hogy egy Corel clipartból belerakott bálna cápa megállná a helyét.

Szóval kizárólag Némós cuccokkal dolgozhatok, amiből nincs túl sok nagyfelbontású fent a neten. Gondolom a jogok miatt, de én ezt kizárólag otthonra szeretném a gyereknek.
De azért sikerült találnom egy Némós bálnát. :) Persze ennél jóval nagyobb felbontásban.

Szóval a "melót" már egy hete elkezdtem. Főleg éjszakánként van rá időm. Jelenleg ott tartok, hogy az égboltot meghosszabbítottam - hogy az alsó részt ne kelljen annyival - valamint az aljába is betoldottam egy kis "talajt", illetve talaj menti élővilágot. Ez volt a legnehezebb, mert rendkívül kevés nagyfelbontású Némós ilyesmi áll rendelkezésre. És rendkívül nagy a méret, amit össze kell hozni. Ráadásul az egészet belefésülni a meglévő képbe úgy, hogy ne lógjon ki belőle nagyon. Sőt, sehogyan, de mégse legyen sötét. Szóval nem egyszerű... De a nagyrésze ennek már készen van. Már csak finomítanom, javítgatnom kell rajta.
A bálnát is sikerült betenni. Az is egész jó lett szvsz. Plusz még meg kell ritkítanom a hal állományt, mert jelenleg igencsak zsúfolt az egész.

Szóval még rengeteg "meló" (azért idézőjelben, mert igazából imádok retusálni, képet manipulálni) van hátra, aminél további nehezítés, hogy pixeles állományokról van szó és valós méretben kell dolgozni. PS CS6 megnyitott PSD fájl alatt 4,2GB ramot használ fel. : ) És még hol a vége...

Hozzászólások

(#1) Dr.F.E.R.I.


Dr.F.E.R.I.
addikt

Ötletes és kreatív projekt. Viszont ha el is készül a kép, mire-hogyan tudod ekkora méretben ki/rányomtatni?

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#2) Dany007 válasza Dr.F.E.R.I. (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Digitális nagyformátumú nyomtatóval. :)
De nyilván nem egybe akarom, bár az is kivitelezhető, hanem ahogy a tapétát szokás, sok függőleges csíkból.
Az anyag pedig HP PVC-free Wallpaper lesz.

(#3) Dr.F.E.R.I. válasza Dany007 (#2) üzenetére


Dr.F.E.R.I.
addikt

Tíz évvel ezelőtt a Hubble űrteleszkóp képeiből szerettem volna nagyobb méretű képeket nyomtatni, persze nem ekkora méretben. A weboldalán egész nagy felbontású képek voltak, afféle fotópapír-mozaikokban spekuláltam annak idején. A terv mondjuk akkor elkaszálódott, de jó tudni, mennyi más elérhető technika van már erre azóta.

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#4) N€T0X|N


N€T0X|N
őstag
LOGOUT blog

A végeredményről is lesz egy (kis)kép? Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. :B

Sent from my keyBoard

(#5) namivanmar


namivanmar
csendes tag

Tetszik az ötlet, sok sikert a megvalósításhoz!
Legközelebb egy WIP képet is feltehetsz :C

(#6) Dany007 válasza Dr.F.E.R.I. (#3) üzenetére


Dany007
veterán

Igazából a technológia már akkor is adott volt.
Én már kb 9 éve dolgozom itt a cégnél, nálunk van egy 180cm szélességet nyomtató gép. Bár az nem fotóminőségű.
Most a legújabb gépünk már 1200x1200dpi-t tud 162cm szélességben. :)

És igen, a Hubble-s fotókat találtam én is a legnagyobbnak. Volt is letöltve pár 7-800MB-os TIF. Eszméletlen durva. Néztem régen, azokat illetve a legnagyobbat 8 méteres szélességben lehetett volna kinyomtatni tűéles (hegyes) minőségben.
Gyönyörűek azok a képek. Persze közelről megnézve van benne pár hiba, kis elmaszatolódás(?) nem tudom mért. Gondolom azt is több képből rakták össze, de igazából nem látszott rajta. Ha meg eleve PS-ezték azokat a képeket akkor nem értem a maszatok mért voltak benne... Na mindegy én azt kijavítottam PS-ben és úgy nyomtam magamnak egy 1,5x2m-es M101-es galaxist persze színeket felturbózva, saját tetszés szerint. :)

Egyébként léteznek 5 méter széles digitális nyomtatók is. Ezeket általában 50-100m hosszú tekercs van. Tehát lehetséges akár egy 5x50m-es fotót / grafikát is kinyomtatni.

@N€T0X|N:

Elképzelhető. :D Persze csak ha magam is úgy gondolom, hogy érdemes megmutatni. Mert azért itt a PH!-n elég sok PS pro is él. Én meg, igaz több, mint 10 éve PS-ezek, de sose Pro szinten és munkámnak csak egy kis része a valódi PS meló, így egy profi grafikus biztos ezerszer ügyesebb nálam.
Sőt, konkrétan egy profi simán "újrarajzolná" az egész hátteret nulláról. Majd rárakosgatná az állatokat szépen külön tetszés szerint stb... Én is viszont ezzel nem akartam vesződni, plusz lehet nem is sikerült volna, így marad az eredeti kép retusálása / megtoldása stb...

Elvileg azért látványos különbségre számítok. És nyilván ha én magam nem leszek megelégedve vele, akkor meg se lesz csinálva. De muszáj aprólékosan a legapróbb "egyenetlenségeket" is kijavítani, mert 4x2,7m-es méretben már minden apróság tisztán látszik és ha valami csúnya, akkor úgy nagyon csúnya lesz / lenne.
Pl a fent is látható fotó bal oldalán látható fény beszűrődése a víz alján valahogy hirtelen véget ér. Gondolom aki csinálta nem maszkolta ki rendesen, nem tudom. Így nem látható belőle semmi, de 1:1-ben ránagyítva látszik. És rontja a valóságérzetet. Na meg nem mellesleg a valóságban egy 20-30cm-es sávról van szó, ami azért elég feltűnő lesz. Tehát azt ki kell javítanom mindenképpen.

@namivanmar:

Húh, hát azt nem tudom. :) Mondjuk most volt egy mérföldkő, amit be lehetne így rakni, mert igazából megcsináltam a víz alját. Raktam bele összesen 3-4 szegmensből összefésült víz alatti talajt, ahol látszódik a felszín hullámzásán megtört víz. Ez mondjuk már nem volt olyan jó felbontású, mint az alapkép, de épp a víz hatás miatt még jót is tesz neki egy kis minimális homály.
Na de aztán tegnap sikerült Némós víz alatti élővilág részletekből - konkrétan ebből meg ebből - összerakni 4 méter szélességben, ami egész látványosra sikerült. És többé-kevésbé tegnap sikerült is beilleszteni a képbe úgy hogy nem feltűnő, elsőre nem lakius nem mondaná meg, hogy nem a kép része... Tehát ezért az az első próbálkozás kiesett. Fölösleges volt. Probléma, hogy alig van nagyfelbontású kép ezekből. Mert ezek úgymond Némó stílusban készültek. De megtartottam, mert sokszor változtatok...

Szerk.: igyekszem a tőlem telhető maximumot kihozni. Ezért van hogy ha eszembe jut valami jobb megoldás, akkor képes vagyok az elmúlt 2 éjszaka munkáját egy gombnyomással kidobni és újra kezdeni..
és bakker most találtam egy egész jó aránylag nagy méretű növényzetes képet amit még nem láttam... :W
Na majd este megnézem hogy illeszthető bele.

[ Szerkesztve ]

(#7) dynamicrossh


dynamicrossh
tag

Pár éve egy hasonló feladatot úgy oldottam meg hogy Inkscapeben átrajzoltam aztán úgy már tökéletes volt ilyen célokra.

(#8) Dany007 válasza dynamicrossh (#7) üzenetére


Dany007
veterán

Na, hát ez érdekes. Nem teljesen új ez a progi. Mi a vektoros cuccokat Corelben meg Illuban szoktuk művelni.
Kérdés persze mekkora meló átrajzolni egy ilyen, aránylag részletes grafikát. Szvsz rohadt nagy.

A trace-eléssel nem is próbálkoztam, mert az egyszerűbb grafikák esetében is szar eredményt ad. Tehát ha van rá valami automatizálás akkor még megoldható... De minden kb nulláról újra...

(#9) Dany007 válasza namivanmar (#5) üzenetére


Dany007
veterán

No, most kb itt tartok:

De még kétséges, hogy így marad-e az a talajmenti rész. Nem elég színes nekem valamiért. Bár mit várok egy tengeralatti tájtól. Tehát nem akarok nagyon elmenni az irrealitásba, az oda nem illő dolgokba. De nem akarok túl sötétet se, egyhangút se... Passz.
Lehet hogy emésztem pár napig a dolgot és addig rátérek az apróbb feladatokra. Pl a zsúfoltság megszüntetésére. Apróbb hibák eltüntetésere... Plusz kicsit élénkíteni akarom az állatokat, ahogy írtam is. Ahhoz pedig egyenként körbe kell rajzolni mindet. Már ami megmarad. : )
Aztán persze a végén centiről centire átnézni az egészet 1:1-es méretben hogy minden hibára fény derüljön.

(#10) Dany007 válasza Dany007 (#9) üzenetére


Dany007
veterán

No, ez a mai termés:

Vicc, hogy 3 órája csinálom és alig látszik valami. :D

Mondjuk kiszedtem egy rakás halat, hogy ne legyen olyan zsúfolt, de a fele még annak is hátra van.
Plusz egy kicsit alakítottam a talajon mert nem lett a legjobb. Mondjuk most se.
Amúgy még mindig nincs igazán összemosva a talajrész a felsővel, mert azt úgy akarom csinálni hogy előtte kialszom magam rendesen. Igazából csak azonos a színe a végponton... De ez így még kevés.
Ja meg kicseréltem a Némót meg a kék kis halat - angolul Dory - egy nagyobb felbontásúra. Persze az meg már túl jó volt, így vissza kellett butítanom picit, meg picit levenni a saturációjából hogy ne lógjon ki annyira a többi közül... De még így - butítva - is jobb minőség, mint ami előtte bent volt.
Ami persze így picibe v.színű nem látszik, de 1:1-es méretben nagyonis.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.