2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Hahhaa na peersze!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy héttel ezelőtt készült felvétel:

Muhahaha! Hát mit gondolnak ezek, hülyék az emberek? :D
1.200 Ft kilója a fehérrépának? Betegek! Én mondom... Elsőre nem is figyeltem, csak mikor lemértem azt a 3 kis darab répát és kijött valami 300 forint feletti összeg rá. Na akkor néztem meg, hogy ez miért is ennyi?
Ledöbbentem hirtelen... Hiszen ennyiért már jóformán 1 kiló csirkemell filét is kapok.

Aztán végül a képen fölötte látható csomóban árult fehérrépát vettem meg 300 forintért amihez volt szár vagyis petrezselyem ami amúgy is 100-200 forint / csomó. Ráadásul itt egy csomóban volt vagy 5-6db fehérrépa + ugye a petrezselyem is...
De ha nem lett volna alternatíva akkor se vettem volna meg 1200 forint / kilóért azt a fehérrépát! És szarok rá, hogy I. o . magyar... Amikor a hús árában mérik a sima gyökeret akkor az elsőre megdöbbentő aztán már röhejes is...

Most hirtelen rákeresve a neten a fehérrépa árára az elsők között találtam ezt -> 400Ft / kg. Marokkói, igen. Nem magyar sajnos. De ilyen különbségnél nincs mit tenni. És nem azon a 300 forinton múlik az élet amennyibe az 1200/kg-os fehérrépa került volna, hanem a pofátlanságba. Hogy 3x-os áron adják az átlagnál továbbá, hogy a csirkemellfilé árával vetekszik egy szaros gyökér... miközben csak ízesítésnek kell a levesbe... Katasztrófa. :)

Hozzászólások

(#1) krizmo_


krizmo_
(őstag)

Üdv!

A fehérrépa már évek óta kb. ennyibe kerül, majd lesz olcsóbb is, kicsit később....
Tegnap voltunk piacon ott ~900ft/kg-ért vettünk.
Nem a csirkemellel kell összehasonlítani, mert ezt csak kiegészítő alapanyagnak/íznek/fűszernek használja általában az ember, ebből nem kell annyi, mint húsból.
A fokhagymának is hasonló az ára....ezt el kell fogadni.... ha ennyibe kerül ennyiért veszed meg.

(#2) Samus válasza krizmo_ (#1) üzenetére


Samus
(PH! addikt)

A probléma itt azzal van, hogy a külföldi harmadannyiba kerül, mint a magyar. Én tényleg nem tanultam logisztikát, sem mezőgazdaságot, de nem tudom felfogni, hogy amit a világ másik oldaláról behoznak, elvileg vámolják és adóznak utána, HARMAD annyiba kerül, mint amit maximum pár száz kilométerről kell elhozni, vám nélkül...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) greenity válasza Samus (#2) üzenetére


greenity
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Én sem vagyok logisztikus :) bár ezt tudni lehet. Viszont én azt gondolom, hogy itthon valamiért többe kerül megtermelni, másrészt kitudja mekkora árrést pakolnak rá az áruházak, ilyen esetekben...

Nem minden az, aminek látszik.

(#4) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

De jó hogy nekem ezek fillérek. :D Naponta szedek egy akkora csokor petrezselymet, ami alig fér már el a kezemben, egy tál paprikát, paradicsomot, ládával szedem a cukkinit, akkora pasztinákokat húzok ki, amiből négy db. kiteszi az egy kilót, kétöklömnyi almák hullanak a fejemre, és mindjárt elkezd érni a 300 tő kukoricám is, mindegyiken 2-3 csővel, mellé meg literszámra tömöm a joghurtot és kilószámra használom fel a túrót. :)

Óh, azért a csóróságnak is van napos oldala. :P

(#5) Apollyon válasza krizmo_ (#1) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Hogymi? Dehogy kell elfogadni! Ilyeneket ne terjesszél már! Ez is elég nagy probléma, hogy sok olyan ember van mint te, akik ahelyett hogy tiltakoznak és mondjuk nem vennék meg, beletörődnek. Ennyi pénzért bizony kenjék a hajukra!

(#3) greenity: "Viszont én azt gondolom, hogy itthon valamiért többe kerül megtermelni"

Ugyanúgy földből nő ki, és ugyanúgy öntözni kell, és ugyanúgy le kell szedni. Az helyzet hogy csak a kifogások miatt szoktak drágábbak lenni a cuccok, meg mert átmegy X kézen, ahogy írtad is, akik nem csinálnak vele semmit, csak hasznot húznak.
A problémát tetézi, hogy mindenért egyre többet kérnek el, afféle láncreakciót beindítva. A megoldás meg az lehet, hogy nem veszed meg, hanem alternatívát vásárolsz helyette.

Aztán vagy kénytelenek lesznek lejjebb vinni az árakat, vagy nem, és emiatt rájuk rohad. Ha rájuk rohad, magukra vessenek.

Arról már nem is beszélve, hogy ezek a mai, műtrágyázott temények közel sem olyan jó tápértékűek, mint a régi, nem ipari feldolgozásban készült hanem hagyományosan termesztett zöldségek és gyümölcsök.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#6) krizmo_ válasza Apollyon (#5) üzenetére


krizmo_
(őstag)

Elfogadom, mert nekünk megéri még így is megvenni, azt meg had döntsem már el én, hogy mire költöm a pénzem..... Kivel szúrok ki, ha nem veszek meg valamit, mert drágának gondolom? Szerintem magammal.
Milyen ételbe használsz fehérrépát, és milyen gyakran?
Tekintve a magyar konyhát a fehérrépa nem egy olyan jelentőségű dolog, mint pl. a burgonya, hagyma. Nem használod sok dologra, általában csak levesbe.
Havi szinten nem kerül annyiba, hogy ez egy olyan dolog legyen, amiről le kell mondani.
Tegnap vettünk 157 ft-ba került. Csináltunk belőle lencsegulyást 3 napra valót. És még maradt egy másik levesnek való adag is. Szóval, nem gondolom, hogy ez olyan eget verő összeg lenne.....mi megengedhetjük magunknak.....

(#7) Apollyon válasza krizmo_ (#6) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Nagyon örülök neki hogy megengedheted magadnak, komolyan.

Viszont nem a fehérrépáról volt szó konkrétan, hanem az elvekről, felfogásról, meg a pofátlanság netovábbjáról.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#8) krizmo_ válasza Apollyon (#7) üzenetére


krizmo_
(őstag)

Milyen elvről? ~900ft/kg a fehérrépa, amit vettünk, ezt miért ne fogadjam el?
Azt gondolom megérte. És te hogy lázadsz, mit eszel? Ne egyek, mert valaki szerint drága....
Ok vannak elveid, nekem más elveim vannak, mondjuk pl. szeretek egészségesen élni/enni.....
Szerinted mennyibe kellene kerülnie, amennyiért nem pofátlan?

Szerk.:
Amit megkérdeztem az előbb arra még várok.....

[ Szerkesztve ]

(#9) Apollyon válasza krizmo_ (#8) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Én nem eszem leveseket, se semmi zsírosat. Azt se mondtam hogy te ne egyél, hanem legalább ne terjeszd hogy fogadja el mindenki hogy ez is (minden) drága, attól függetlenül, hogy most megteheti-e vagy sem, mert nem ez volt a lényeg.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#10) Crystalheart válasza Apollyon (#9) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Minden annyiba kerül, amennyiért megveszik, a mezőgazdaság és a kereskedelem sem szociális intézmény, hogy mindenkinek jusson, aki akar. Pláne úgy, hogy a gazdák olyan siralmas helyzetben vannak hazánkban, amilyenben...

A külföldi termények gyakran azért olcsóbbak, mert ilyen messze már gyakran csak azt adják el, amit helyben vagy a környező országokban nem tudnak értékesíteni drágábban. Tehát termelési áron, vagy akár azon alul eladják, hogy minimalizálják a kárt. Azon kívül nyugaton gyakoribbak a gigatermelők, akik maguk egyben nagykereskedőként is működnek, és közvetlenül értékesítik az egyéb országok forgalmazóinak és kereskedőinek, vagy akár közvetlenül a multinacionális áruházláncnak, tehát egy (vagy akár több) kereskedelmi lépcsőfok kimarad. Másrészről a hazai időjárás közel sem olyan stabil, mint teszemazt a spanyol vagy holland időjárás, sokkal több a szélsőség. és ez nem kifogás, hanem helyzet.

A hazai termények esetén annyit tehetünk, hogy termelőtől vagy szociális boltból vásárolunk (nem tudom, vannak-e még ilyenek), akkor a sok kis árréssel kisebb lesz a fogyasztói ár.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.