2022. június 29., szerda

Gyorskeresés

A Van De Graaf Generátor Project - Update -

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már több, mint 10 éve szeretnék egy ilyet építeni.
Építettem is egyet ~ 6-7 évvel ezelőtt, de még próbán leégett a hozzá használt porszívó motor :) Így nem sikerült a terv.

Most sok-sok év elteltével megint elkapott a láz és úgy gondoltam építek egyet megint. Mostmár igyekszem majd nem mindenféle lim-lom alkatrészből összerakni, hanem célirányosan fogom vásárolni az alkatrészeket amennyiben szükséges.

Az egész lényege, hogy a gép különválassza a töltéseket egymástól.

Valahogy így néz ki kész állapotban:

És így néz ki "belülről":

Tehát az egész pofon egyszerűnek tűnik. Végülis az is. A görgőkön forgó szalag szétválasztja a töltéseket. Ezeket a töltéseket egy fésű szerű vezető anyag vezeti el. Alul földelt, a felső részén pedig a nagy fém gömbbe van vezetve. Így az elkülönült töltés a gömbben tárolódik egészen addig amíg ki nem sül. Így jön létre az a bizonyos szikra.
A gumiszalagot egy sima mezei motor hajtja meg. A görgők viszont már annál kérdésesebbek. Van ahol úgy olvastam, hogy mindkét görgő műanyagból kell, hogy legyen, van ahol pedig azt, hogy az alsó görgő fémből van.
Szóval még nem tiszta minden.

A kérdés a görgők anyaga, illetve, hogy milyen "fésűt" alkalmazzak. Láttam már minden félét. Itt leginkább a csúcshatás nevezetű jelenség a lényeg. Ezért muszáj, hogy a fésűk hegyes végben végződjenek. Láttam már ilyen rézhálót, aminek a teteje háromszögekben végződött, de láttam már simán szétterített rézvezetéket is.
Szóval egyenlőre még ez a két rész kérdéses.

Fogom magam elmegyek az Obiba : ) veszek egy kerékpár belsőt - mint végtelenített gumiszalag -, meg két félgömb formájú fémedényt. Az lesz a kupola. Plusz veszek valami ismeretlen átmérőjű műanyag csövet. Akár vízvezetékcső is megteszi. Plusz kell 4 csapágy. Egy ékszíj a motornak, meg talán valami ékszíjtárcsa. Motort meg akárhonnan szerzek, talán otthon is van 1-2 működő.
Na, meg valamit görgőknek. Akármilyen henger megteszi... Csak kérdés most, hogy melyik milyen anyagból legyen... Tengely mindenképpen kell neki, tehát egy valamilyen alu szálat tudok venni hozzá, majd flex-szel méretre szabom.

Na, kb ennyi a feladat. Lehet nem kapok meg majd mindent az Obiban...

Ja igen, és tudom, hogy lehet ilyet kapni boltban, meg suliban kísérletekhez stb... de nagyobb élmény ha én építem :)

UPDATE:

Na, történt pár lépés az ügyben. Leírom.

Elsőként, találtam egy helyet, ahol ha jól látom ~ 200 ezerért lehet venni VDG-t [link]
Azért brutális. Persze lehet csak elírás, de nem hinném, mivel ugyanitt lehet kapni pótszalagot hozzá, ami 11 ezer... Szóval kemény.

Na de a lényeg, hogy voltam az OBI-ban.
Sikerült fasza szennyvízcsövet kapnom. Kb 50-60cm hosszú és 10cm-es az átmérője. Ez teljesen jó lesz tartóállványnak. Találtam ~25cm átmérőjű fém keverőtálat! Vettem is gyorsan kettőt. Viszont tengelyt nem sikerült szereznem. Ahogy hengereknek megfelelő anyagot sem. Ahogy gumiszalagot sem...

Hát ez van, de ettől függetlenül már sok mindenre megvan a megoldásom. Tengelynek jó lesz a maradék 8mm átmérőjű menetes száram. Ez volt otthon, de az OBI-ban is lehet kapni. Mivel a meglévő csapágyak belső átmérője ~ 9 mm, így pont beleillőt nem is fogok kapni. Többen ajánlották, hogy esztergáltassak. Hát nem.
Az a terv, hogy a menetes száron lesz minden. Veszek hozzá anyát, azzal fogom rögzíteni a csapágyhoz + tekerek rá egy kis szikszalagot, hogy szoruljon. Gány megoldás lehet, de oldal irányú erőhatás nem fogja érni, így ki nem csúszhat, ha pedig a szorulás megvan, akkor a forgatáskor a tengely már simán forgatja majd a csapágyat, nem lesz súrlódás. Szóval mondhatnám úgy is, hogy gány megoldás, de a célnak bőven megfelel.

Egyrészt nem akartam még pénzt kiadni az esztergáltatásra, másrészt meg ez a menetes szár pont kapóra jön nekem.
Mivel így egyszerű anyacsavarokkal minden száron történő rögzítést megtudok majd oldani. Két anyag fogja majd a hengert középen. A két szélén pedig szintén két-két anya rögzíti majd a tengelyt a csapágyakhoz, hogy ne tudjon jobb-bal irányba se elmozdulni.
A csapágyak rögzítésére először valamilyen ragasztót, építési ragasztót gondoltam. Hogy majd beleragasztom a szennyvízcsőbe fúrt lyukba, de aztán jobb ötletem támadt.
Mivel a csapágyak két oldalról - a menetes szár segítségével - egy-egy anyacsavarral fix helyre lesznek rögzítve így a csapágy a tengelyen már nem mozdulhat jobbra vagy balra. Ezért a helyén, bent a szennyvízcső falában egyszerű sima nagyobb fejű csavarral fogom rögzíteni. Pofon egyszerűen úgy, hogy a csapágy fölé picivel behajtok egy csavart, de úgy, hogy a csavar feje még pont ráérjen a csapág külső peremére, így rögzítve azt a helyén. Ezt mindkét oldalon megcsinálom és kész, máris minden a helyén van és tökéletesen rögzítve. Na jó a tökéletes túlzás, de túl egyszerű és jó megoldás ez ahhoz, hogy tovább komplikáljam.

Mivel szalagot nem találtam az OBI-ban ezért kénytelen voltam rendelni ilyen Thera-Band loop szalagot.
Az a jó ebben, hogy "tiszta" gumiból van. Tehát nem szennyezett fémmel, mint mondjuk a kerékpárbelsők. És méretben is van tökéletesen. Ja, és nem utolsó sorban végtelenített! Sima gumi szalagot találtam már máshol is, de az sima szalag volt, a két vége szabadon. Namármost a gumit amúgy is nehéz ragasztani, plusz nálam itt ez folyamatosan feszítve lenne, tehát folyamatos erőhatás érni majd, így a ragasztás nem túl megbízható.
A plusz szerencse, hogy ez a szalag kapható 30cm-es hosszban is! Ami pedig pontosan beleillik majd az én ~50-55cm-es szennyvízcsövembe. Ha megfeszítem akkor biztos lesz 35-40 centi is. Szélessége 7,5cm, így ez is tökéletesen beleillik a csőbe.

Motort is találtam. Egy régi nyomtatóból szedtem ki egyet. Kinézetre elég pici, de megvan a hozzávaló adapter is, ami 35 voltot ad le neki! Na azzal már talán elég erős lesz. Bár efelől még vannak kétségeim.
A motor és a tengely összekapcsolásánál pedig el is felejtettem az ékszíjas megoldást. Láttam a neten egy sokkal egyszerűbbet! Fogtak egy gumi csövet(!) és azt erősítették rá direktbe a motor és a meghajtott tengelyre, majd ezt 1-1 gyors kötözővel rögzítették! :D
Amikor ezt megláttam, majd leestem a székről :D Főként azért mert mennyire egyszerű és mégis jól működő megoldásról van itt szó! Szóval eszméletlen. Valójában csak egy ilyen gumicső kell, meg egy szintbe hozni a két tárgyat és már megy is! :)

Plusz info, hogy az alsó görgőt valószínűleg alufóliával fogom bevonni. A felsőt pedig teflonfóliával. OBI-ban ezt biztos lehet kapni, mert ezt használják sok helyen vízvezeték szerelésnél is.

Szóval ez is megvan.
A fésűket meg majd kialakítom sima rézvezetékből. Pár helyen láttam olyan nevetségesen egyszerű megoldásokat, hogy ezen már nem fogok szenvedni sokat.

Tehát nézzük mi az ami kell és abból mi az ami már megvan:

Fából készült alap, talapzat, amire az egész épül majd - pipa

műanyag szennyvízcső, tartó váznak - pipa

szennyvízcső rögzítés, v.színűleg sarokvasakkal - ? OBI

Fémgömb, kondenzátor szerepére - pipa

Görgők 2db - ? OBI?

görgőborítás 2 féle - pipa

tengely - pipa

tengelyrögzítés - anyacsavarok - ? OBI

gumiszalag - pipa

csapágyazás - pipa

motor - félig pipa

motor és tengely kapcsolat - ? OBI

fésűk - pipa

fésű rögzítés - pipa

Sok fórumban olvastam már, hogy a fémgömbnek a tetején, - ami a kondenzátor szerepét látja el - mennyire tökéletesnek kell lennie. Hogy nem lehetnek rajta törések, meg hegyes részek mert különben nem fog menni stb stb stb...
Hát, most nemazért, de Youtube-on vagy 4-5 videót is láttam olyan VDG-ről, ahol a fémgömböt egy egyszerű alu 0,33-as kólásdoboz adja! És működött azzal is!
Tehát elhiszem, hogy töltéstárolás szempontjából a tökéletes gömb alak a legjobb, de ha nem sikerül annyira tökéletesre, attól még működhet...

Hát majd meglátjuk mi lesz az egészből. Remélem azért pár centis szikrákat sikerül kihozni majd a végén. Aztán meg majd lehet még fejleszteni. Pár helyen olvastam, hogy ilyen egyszerű módszerekkel akár 10-15cm-es szikrákat is lehet csinálni. Na az lenne az igazi!!! :)

Hozzászólások

(#1) 14adam


14adam
addikt

én most csinálok egy Tesla tekercset :) Jövőhéten elvileg kész lesz

(#2) Dany007 válasza 14adam (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Az brutálisabb, de sokkal komolyabb, összetettebb is megépíteni. Amúgy nem eget rengető dolog az sem, de azzal már jó vigyázni, ott az amper is igen erős, nem csak a feszültség.
Tele van a net kapcsolási rajzokkal, szal megvalósítható : )

(#3) Dany007


Dany007
veterán

Hát nem jött össze.
Pedig mindent a leírtak alapján csináltam.
Sőt, találtam egy oldalt, ahol szépen le van fényképezve minden alkatrész, minden összetevő és az enyém is pontosan ugyanúgy néz ki, ugyanazok a megoldások, az anyagok és mégse működik... :(

Tehát látom a képeken, hogy az ugyanúgy néz ki, mint az enyém, és nálam mégse megy.
Így fogalmam sincs mit rontottam el, hol lehet a hiba, hiszen minden egyezik.
Valaki, aki ért ilyenekhez az segíthetne... =/ Kicsit elakadtam.

(#4) #27483136 válasza Dany007 (#3) üzenetére


#27483136
törölt tag

A töltéseket miről viszed fel a szalagra?

(#5) Dany007 válasza #27483136 (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Oh, hirtelen most esett le, hogy te vágod ezeket az elektronikai dolgokat. Legalábbis a mikrot biztosan! :R

Tehát a dolog úgy van, hogy van egy alufóliával bevont henger, és egy teflonszalaggal bevont henger.
Ezek között megy a sima gumiszalag. Elvileg az mind1 melyik henger van alul és melyik fölül, max a polaritása változik meg.

Valójában elég sok ötletet néztem erről az oldalról.
A végén szinte sikerült ugyanezt megépíteni. De végülis mégsem, hiszen nem megy.
A weoldalon a srác a fésűket sima vágott alufólia darabokból oldotta meg, én viszont rézvezetékkel, természetesen hegyesre formálva. Ezt is láttam már sokhelyen a neten, így is simán működnie kellene.
Az alsó fésű földelését a radiátorra kötöttem, elvileg az földelt kell, hogy legyen.

Ahogy a youtube-os videókat néztem, olyan pofon egyszerű az egész, hogy csak na. Ezért szégyellem is magam, hogy nem tudtam megcsinálni... =/
Láttam olyat, hogy legóból, befőttes gumival és sima kólás dobozzal csináltak mini VDG-t.
Bármilyen tanácsnak örülnék! :R

(#6) moha21 válasza Dany007 (#2) üzenetére


moha21
addikt

Hát igen ami a képen van az elég brutális a primer oldali feszültség ~8kV, ha jól emlékszem 4 db MOT ( mikróban található trafó ) hajtja meg amik kb. 1 kVA teljesítményűek.

Lehet csinálni tesla tekercset olyat is amit azért nem vág agyon, szóval nem folynak benne nagy áramok.

Viszont a Van der Graaf generátor is lehet nyugodtan halálos! Ez nyilván a kondenzátor-ra felvitt töltések számától függ. Fémes vezetők belsejében nyugvó villamos töltés nincs, a töltések a fém felületén helyezkednek el..

Hogy miért a gömbalak a legjobb ismerni kell a villamos tér "működését" meg sok mindent. ( pl elektrosztatika Gauss tétele )

Biztosan működik másról is, mint ahogyan a Tesla tekercs is működik, ha nem teljesen szimmetrikus csak sokkal rosszabb hatásfokkal.

Otthon lehet én is csinálok egyet, amint időm lesz, szóval sok sikert hozzá!

Fizika "őskorában" ezzel gyorsították a részecskéket ( protont). Azóta már a ciklotron is rég kiment a divatból és már CERN-nél tartunk.:>

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7) moha21 válasza Dany007 (#3) üzenetére


moha21
addikt

Minimális feszültség sincs a kondenzátorodon?

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#8) #27483136 válasza Dany007 (#5) üzenetére


#27483136
törölt tag

Már rég voltak fizikaóráim....de nézegettem én is a weben
Itt látok különbséget:
A fémhenger nem csak fémmel bevont + az van földelve, nem az alsó fésű.
Felül a teflonfólia is okozhat gondot, mert az anyag szerintem nagyon számít. A teflon nem biztos, hogy egyenértékű más műanyagokkal: csúszós, nem egy dörgölőzős tipusú anyag, de nem kizárt, hogy műxik. (általában plexit írnak)
Ez a vázlat kicsit eltér a tiédtől:

Nem akarok hülyeséget írni, de több helyen, így ezen a rajzon is azt írják - és a tiéd is ilyen - , hogy az alsó kefével pozitív töltést juttatnak a gumiszalagra egy külső tápból. Máshol viszont tényleg töltés-szétválasztásról írnak.

[ Szerkesztve ]

(#9) #27483136


#27483136
törölt tag

Ez viszont szétválasztást:

Olyan, mintha a tiéd a kettőt akarná kombinálni, nem stimmelnek a töltések az alsó kefénél a két kép között.

[ Szerkesztve ]

(#10) Dany007 válasza #27483136 (#8) üzenetére


Dany007
veterán

Hát nemtudom... lehet a görgő földelése nem stimmel, mert hogy az nincs...
És tényleg lehet keverem a szétválasztást, de külön tápból adott pozitív töltést nem láttam sehol.

Itt egy rövid videó: [link]
Az alsó henger kevésbé, de a felső simán látszik, na az pont ugyanolyan, mint nálam. És a görgő is teflonból van - v.színűleg, de biztos nem fémből -.

Szóval továbbra sem értem, de tény, hogy a rajzon a görgő van földelve...

Sőt, láttam olyan videót is, ahol Legoból építették meg. És csupán kézzel pörgetve a felső hengernél már hallani lehet a szikrákat - illetve érezni a töltést -. Szóval elvileg fémgömb nélkül is érezni kellene valamit. Mert ugye a fém gömb kondenzátorként szolgálna.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.