2022. december 1., csütörtök

Gyorskeresés

Madárnak nézik a népeket a Szárnyas Fejvadászon

Írta: | Kulcsszavak: álláskeresés . szívás . facebook

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Adott egy szuper kezdeményezés, hogy segítsünk az embereknek munkát találni online, és dobjuk össze az ismeretségi körünk állásajánlatait. A jól működő ötletből az egyre nagyobb felhasználói kör következtében káosz és visszaélések tömkelege kerekedett, ezért bojkottálom az álláskereső oldalt nagyrészt, kivéve, amikor rossz napom van, és telekommentálom az érintett hirdetéseket, hogy mit hirdetnek meg huszadszor, mi kamu bizonyítottan, miről írtak korábban mások, hogy átverős a cég, és hasonlók. Olyan dolgokra hívom fel az álláskeresők figyelmét, amelyeket a moderátorok nem tudnak figyelembe venni a nagy mennyiségű adat miatt, hiszen elég osztaniuk a rengeteg hirdetést, amit kitesznek az emberek.

Észrevettem néhány aggasztó tendenciát is az oldalon, illetve a munkaerőpiacon, meg ugye kiváltképpen a Szárnyas Fejvadászon mint közösségi álláskereső portálon. Nem hibáztatom a szerkesztőket, mert ez a helyzet az országról és nem az oldalról fest le képet.

1) Munkát az talál, aki most is dolgozik. Ha megnézitek a csííííííket, láthatjátok, hogy szinte mindegyik azzal kezdődik, hogy "régóta kerestem már valami mást" - nem pedig hogy "régóta vagyok munkanélküli." Erről ennyit, aki ki van rúgva vagy pályakezdő, az mehet a levesbe. A gyakornoki munkák a Munkaügyi Központ szerint nem számítanak szakmai tapasztalatnak, ami szintén kínos (néhány éve szociális munka szakon úgy tanultuk, a diákmunka sem - tehát a mai fiatalok éveket húznak le munkával úgy, hogy tevékenységük nem számít semminek jogilag).

2) Egyesek hozzáállása is elfogadhatatlan, akik védik a tisztességtelen hirdetőt. Nem baj, hogy alulfizetik a meghirdetett állást, majd jó lesz egy diáknak vagy egy nyugdíjasnak, vállalja el valaki olcsón, feketén, megalázó/nevetséges körülmények között. Az a 128 ezer ember mind nyugdíjas meg diák? :U Már ez az álláskeresői szám is nagyon durva egy alig 10 milliós országban.

3) Tücsköt-bogarat beküldenek jószándékú emberek. Komolyan. Apródról, Professionről, más Facebook oldalakról ömlik a sok-sok információ, melyek nagy része egyszerűen vállalhatatlan munka, vagy oltári nagy átverés, esetleg fizetős-kiközvetítős dolog. Nem gond, ha vannak közvetítők vagy képzések, de amíg fizetnie kell az érdeklődőnek, addig nem ilyen helyen lenne a helye a hirdetésnek.

4) Reklámra használják a cégek az oldalt. Ez olyan, hogy "nézd meg a honlapunkat, hogy milyenek vagyunk, és aztán jelentkezz." Hogyne. Az addig rendben van, hogy én utánanézek mindig mindenkinek - talán ezért sem találtam még állást, túl alapos vagyok. Több helyütt sosem kerestek új alkalmazottat, csak szerették volna a köztudatba bejuttatni a cégüket.

5) Nem azt hirdetik meg pozícióként, amit csinálni kell tényleg. Például amikor grafikust keresnek, de legyen kirakatrendezői múltad, érts a videószerkesztéshez mesteri szinten, tudj vezetni (és hajtsd lébe a cég kedvéért a privát autódat költségtérítés nélkül), és nem mellesleg számlázzál bruttó 500 forintos órabérre, mert te akarsz állást találni, te kis butus, hát mi másért! :W

Bónusz stupidity: Van egy réteg, amelyik ha meglát az oldalon egy email-címet, azonnal beküldi az önéletrajzát, mert állást akar találni. És ennyi. A cégek nagyra értékelik ezt a lelkesedést, például néha könyörögnek, hogy ne jelentkezzenek többen, vagy vegyék le a hirdetésüket az oldalról.

Azt hiszem, ma nem is írok összefoglalót a bejegyzésemről, mert Nektek már így is megvan a véleményetek az egészről (persze rólam is :)) ).

Szép napot kívánok Nektek, élvezzétek a napsütéses téli délutánt meg ilyenek!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.