2019. július 19., péntek

Gyorskeresés

Hordozható töltő vagy külső akkumulátor teszt - mekkorát válasszak, és mire jó?

Írta: | Kulcsszavak: hordozható töltő . külső akkumulátor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Először 2012 tavaszán találkoztam a külső akkumulátor vagy hordozható töltő névvel illetett koncepcióval, melynek lényege, hogy egy 1500-10000 mAh-s akkumulátort feltöltünk, majd telefonunkat, tabletünket, PSP-nket útközben fel tudjuk vele tölteni. Nagyon hasznosnak bizonyult gyengélkedő, öreg akkumulátorú telefonok mellett éppúgy, mint új telefonok mellett, melyek akkumulátora nem estére merül le, hanem a következő nap közepére (t.i. ha magas akkumulátor-töltöttség mellett kezdjük el feltölteni a telefont, az akkumulátor élettartama csökken, minden egyes töltőre helyezés, minden megkezdett töltés egy töltési ciklusnak számít*).

Ezen típusú elektronikai cikkek hosszútávú felhasználójaként írásomban nemcsak technikai elemzést, de néhány jótanácsot is adok arra vonatkozólag, hogyan nyerjük ki a legtöbb töltést az akkumulátorból, illetve hogyan ne robbantsuk fel annak celláit felelőtlen töltögetés által. Senki sem szeret 3-6-8-10 ezer forintot kidobni az ablakon, tanulj az én káromon inkább! :)

Két hordozható akkumulátort elemzek cikkemben, melyek 2600 mAh és 4000 mAh kapacitásúak és rövid tesztelés során bizonyították, mire képesek valójában.

1) Kapacitás

Milyen eszközhöz használható, és hány feltöltésre elég az akkumulátor kapacitása?

2600 mAh: Mindent elkezd tölteni, eszköztől és akkumulátor-kapacitástól függően fogja tudni véghez vinni a feladatot. Telefonok esetében optimális esetben 1-2 feltöltést is el tudunk érni, tabletok esetében viszont valószínűleg nem fog feltöltődni teljesen az eszköz, mivel a 2600 mAh nem tud teljes egészében átvándorolni a tablet akkumulátorába, nagyobb tabletek akkumulátorához képest pedig kevesebb akkumulátorunk kapacitása (4-7 ezer mAh-s akkumulátorok esetében).

A 2600 mAh-s akkumulátor tehát a telefonok feltöltésére alkalmas elsősorban.

4000 mAh: Szintén mindent elkezd tölteni, és valószínűleg be is fejezi munkáját, több alkalommal is. Telefonokat 2-4 alkalommal tud feltölteni, kisebb tabletokat, játékkonzolokat 1-szer teljesen fel tud tölteni (pl. Galaxy S Wifi 5.0, PSP).

Nagy tabletoknál viszont ne várjuk a teljes feltöltést, mivel az nem tud bekövetkezni: arányaiban így is jelentősen kisebb lehet ennek az akkumulátornak a kapacitása, mint feltöltendő, nagy akkumulátor-kapacitású eszközünké.

Hosszabb, több napos, konnektor nélküli utazásokra telefon mellé, kisebb tablet mellé ajánlott teljes feltöltéshez, nagy méretű tablethez részleges töltésre alkalmas.

TIPP: Hogyan maximalizáljuk a töltési hatékonyságot?

Ha szeretnéd a lehető legtöbb energiát kinyerni az akkumulátorból, akkor érdemes kikapcsolt állapotban, vagy legalábbis készenléti állapotban, kikapcsolt Wifi, 3G, GPS és egyebek mellett tölteni.

2) Töltési idő

Mennyi idő alatt töltődik fel a hordozható töltőm?

2600 mAh: 800 mA a maximális töltési sebesség mindkét irányban, tehát 800 mA-rel tölthető, és ő is óránként ennyi töltést tud felvenni. Hozzávetőlegesen 4 óra a feltöltési ideje, de ha van benne még kósza töltés, akkor ez az idő 3 óra vagy még kevesebb is lehet.

4000 mAh: Nagyobb kapacitásunk nagyobb teljesítménnyel jár karöltve: 1000 mA vagyis 1 A a maximális töltési sebesség, így szintén körül-belül 4 óra lesz a töltési ideje a készüléknek.

Honnan látom, hogy feltöltődött az akkumulátor?

2600 mAh: Folyamatosan zölden vagy vörösen világít benne a LED. (többféle színben vannak benne LED-ek, így nincs egységes színkód)

4000 mAh: Folyamatosan kéken világít benne a LED.

Miből vehető észre, ha már veszít a töltésből?

2600 mAh és 4000 mAh: Amikor lemerül, villognak a ledjei, majd abbahagyja a "vészjelzést" és egyáltalán nem világít. A 4000 mAh-s töltőbe kifinomultabb jelzésrendszer került, mivel 4 LED informál bennünket a töltöttség szintjéről töltés közben, vagy ha megnyomjuk a töltőn az állapotjelző gombot.

3) Felszereltség

2600 mAh: Mindössze egy micro USB kábellel lep meg bennünket a gyártó, hiszen USB-s töltője szinte mindenkinek van, ha máshogy nem, számítógépen. Telefonunk, tabletünk USB kábelével feltölthető róla.

4000 mAh: A bőkezű gyártó emellé a töltő mellé csomagolt nekünk seregnyi telefonnal és eszközzel kompatibilis töltőfej-szettet. Samsung, Micro USB, iPhone, Sony Ericsson, Nokia, mini USB, és PSP töltőfejeket találunk a csomagban, melyeket váltogatni lehet az univerzális USB töltő végén.

4) Bődületes őrültségek, amiket ne csinálj ezzel a töltővel

Mint mondtam, volt saját készülékem, és olyan dolgokat műveltem vele, amelyeket - utólag visszagondolva - nagyon nem kellett volna!

NE tegyél rá USB elosztót: Lassan vagy egyáltalán nem fog tölteni, ha kifelé több nyíláson osztozik több készülék. 800 mA teljesítményt elosztani felesleges, hiszen kevesebb töltés jut egy-egy készüléknek és hamar is le fog merülni az akkumulátor.

NE töltsd úgy, hogy közben valami mást töltesz vele: Mi a büntetés ilyesmiért? Rövidebb élettartam, hosszabb töltési idő mindkét eszköznek - teljesen felesleges pénzkidobás és időpazarlás! Tegyél két töltőt a konnektorba, megéri!

NE tedd olyan töltőre, ami 800 mAh-nál nagyobb teljesítményű: Többször is derekasan állta az 1100 mAh-s Samsung töltőm sarát egykori akkumulátorom, de 1800 mAh-s töltőmre téve (BlackBerry PlayBook töltő) bizony megadta magát, és az örök ampermezőkre távozott akkumulátorom. Illetve "csak" felpúposodott a műanyag burkolata, de nem szívesen tudtam volna meg, hogy mi történik ilyesmi után.

Végszó

Nagyon szívemhez nőtt a hordozható töltő műfaja, és mivel saját kínai akkumulátorom 1 év teljesen gyilkos használat mellett is derekasan helyt állt, bátran állítom: helyes használat mellett a várható élettartama a terméknek években mérhető.

Kedvenc oldschool telefonhoz, új, dédelgetett telefon mellé, utazáshoz, munkához egyaránt megéri beruházni egy ilyen kütyüre. Az egész család megtalálja a számításait, mivel csak egy USB végű kábel kell, és máris tölthetjük eszközünket.

Köszönöm szépen cryingdr4g0nnak a kiváló fotókat!
:R

* cryingdr4g0n további bölcsességei akkumulátoroddal kapcsolatban:

"Ha csak kicsit van lemerülve az akku és úgy töltjük, akkor az azért baj, mert minden töltés, ha csak megkezdett is, ugyanúgy egy töltésnek számít, mintha mondjuk 10%-tól töltenénk fullra. Minden egyes rádugás a töltőre = egy töltési ciklusnak veszi.
A Li-Ion amúgy a rátöltésre nem érzékeny, a Li-Pol sem, de a Li-Pol nem szereti ha teljes feltöltés után rajta hagyják a töltőn, és egyik sem szereti a mélykisütést, tehát ne hagyjuk az eszközeinket kikapcsolásig merülni lehetőleg, hogy ezt a veszélyt elkerüljük."

Köszönjük!

Hozzászólások

(#1) talmida


talmida
(Közösségépítő)

Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat! :R De miért csak személyes bejegyzés? Miért nem címlapos? :B Nehezen fogja megtalálni az, akit érdekel. Én is csak véletlenül kattintottam ide.

[ Szerkesztve ]

IN GOD WE TRUST!

(#2) daenerys válasza talmida (#1) üzenetére


daenerys
(tag)

Oh, köszönöm a bókot és a tippet, szólok a moderátoroknak, hogy segítsenek új magaslatokba emelni ezt az írást! :)

Neked van ilyen töltőd? Vagy láttál már valakinél?

(#3) talmida válasza daenerys (#2) üzenetére


talmida
(Közösségépítő)

Nincs ilyenem, de valószínű, hogy hamarosan beszerzek egyet. :P

IN GOD WE TRUST!

(#4) pisti8905


pisti8905
(újonc)

Sziasztok!
Vettem egy 2600 mAh-ás power bankot ami 1A-ral ad le és azt tapasztaltam, hogy a samsung galaxy minimet szépen tölti ahogy azt kell, viszont van egy motorola razr xt910-em. Az már feladja a leckét pár másodperc töltés után K.O. van a kis power bank, utána már a samsungot se tölti amíg fel nem töltöm teljesen újra. A motorlába egy körülbelül 1700-as aksi van, a samsungba pedig egy 1200-as. Tapasztaltatok-e már hasonlót? Tudja valaki, hogy mi lehet a probléma?
Köszönöm előre is!

(#5) daenerys válasza pisti8905 (#4) üzenetére


daenerys
(tag)

Szia!

Lehet, hogy nem kompatibilis a töltővel a Motorolád, esetleg zárlatot okoz benne, és azért nem tölt tovább.

[ Szerkesztve ]

(#6) kopis


kopis
(újonc)

Sziasztok!
Én csak most olvastam a media markt netes újságában, hogy létezik olyan, hogy hordozható akksi. A kérdésem az lenne, hogy pontosan hogyan is működnek ezek a kis ketyerék, mire kell figyelni a vásárlásnál?

(#7) daenerys válasza kopis (#6) üzenetére


daenerys
(tag)

Szia!

Bocsi, nem láttam, hogy írtál. :( Elvileg valaki írt erről a külső akku témáról cikket, aminek a fórumából kiutáltak, mert megmondtam a saját tapasztalataimat, amik ellentétben voltak a cikkíró valóságtól elrugaszkodott, elméleti eszmefuttatásaival. Szóval akkor elmondom őszintén, hogy mik a tapasztalataim:

1) legyen kompatibilis a telefonoddal: kérj egy mintapéldányt, és azt próbáld ki, hogy megy-e a telefonoddal. Előfordulhat, hogy nem fogja töltőként felismerni a telefonod, és akkor pénzkidobás.

2) mekkora a telefonod akksija, mennyire akarod feltölteni? Ha teljesen fel akarod tölteni minden alkalommal a telefonodat, akkor lehetőleg kb. másfélszerese vagy duplája legyen a telefonod akkukapacitásának. Ha nem teljesen akarod feltölteni, lehet kisebb is.

3) fel kell tölteni hálózatról, leddel jelzi, hogy mikor van kész a töltés. Kb. 800 mA-rel töltenek és töltődnek, tehát elég lassú mindkét irányban.

Van még kérdésed? Szívesen válaszolok, most már figyelem a fórumot. És bocsi a rinyáért, csak örülök, hogy Te nem vagy karót nyelt elméleti ember! :R

(#8) Mr.Peter


Mr.Peter
(fanatikus tag)

Most vettem egy ugyanolyan 2600mA-s töltőt. ZTE Skate-hez akartam volna használni. Rádugom, és 2ms után lekapcsol az akku. Kész, használhatatlan szar. :W
Összesen egyszer sikerült rávennem a töltésre. PCbe bedugtam tölteni az akkut, és közbe rádugtam a telefont is, majd a pc-ből kihúztam. Így sikerült 40% töltenie. De az erdő közepén nem lesz mibe bedugni. :(

[ Szerkesztve ]

<<<KEEP IT REAL!>>>

(#9) daenerys válasza Mr.Peter (#8) üzenetére


daenerys
(tag)

Akku és akku között is van különbség. Mi csak megbízható helyről veszünk ilyen termékeket, így a TPOS és a noname akksi is rendesen tölt androidot, iPhone-t (BlackBerryt nem :D).

Sajnálom, hogy így jártál! Honnan vásároltad az akkudat?

(#10) gecsei997 válasza talmida (#1) üzenetére


gecsei997
(újonc)

Valami kis tuti ötlet vagy tipp 7800-as al kapcsolatban valaki?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.