2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hogyan vásároljunk jó tablet PC-t?

Írta: | Kulcsszavak: tablet pc . vásárlás . útmutató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy tablet PC megvásárlása legszebb álmaink megvalósítása mellett komoly befektetés. A Windows tabletok használt ára kevésbé hanyatlik az évek során, mint a legdivatosabb tableteké, sokféle felhasználási lehetőségük van, és jó áron ki lehet szállni tablet PC vásárlás után az üzletből - mindezeknek előfeltétele, hogy ne a legolcsóbb készüléket vegyük meg a használt kínálatból, hanem a lehető legjobb állapotút, amelyet pénztárcánk még megenged.

1) Hardveres szempontok

KÉPERNYŐ

Ne legyen foltos, egyenetlen a kép, amit ad. Ezt nem lehet megszokni, és nem fog megjavulni, bemelegedni a gép, hogy jól működjön.

Legyen nagy a betekintési szöge a képernyőnek, különben nem lehet rá alkotni normális pozitúrában.

Papírra sem merőlegesen meredünk rá. Sok tabletnek van IPS panelje, de ellenőrizned kell, hogy a Te választásod megfelel-e a munkád céljának.

Legyen jó a fényereje a kijelződnek, különben nem fogsz tudni beltéren és kültéren dolgozni a tableton - ha a Windows nem engedi állítani a fényerő funkcióbillentyűkkel, újraindulás után állíthatónak kell lennie.

Ha műanyag a kijelződ felülete, tegyél rá karcálló, szilikonos védőfóliát. Ez élénkebbé, fényesebbé teszi a kijelző színeit, és megelőzi a karcosabb hegyű érintőceruzák okozta sérüléseket, mely természetes kopás következménye. A ceruzák kopnak, még a műanyagok is - de erről ne a végleg összekarcolt, több tízezres IPS érintőpanelről értesülj.

A ZSANÉR környéke legyen rendezett, különben korai halált hal a géped! Ne legyen se kopás-törés, se rés a képernyő körüli burkolaton. Nekem szétszakadt belül egy kábel, mert gányolt tabletot adott el valaki nekem (sajnos innen a fórumról), és győzködött, hogy milyen klassz lesz így. Fél év alatt kukába ment a cucc, úgyhogy hangsúlyozom: ha nincs jól összeszerelve, valaki már járt odabent, és csak törött csavarokat hagyott maga után.

Szintén fontos a zsanérral kapcsolatban, hogy ha jelzést látunk az elfordítás irányához, akkor csak abba az irányba fordítsuk ki a képernyőt! Visszafordításnál ugyanezt az utat járjuk visszafelé.

HDD

Legyen aránylag jó a HDD-je. Sok gépben drága kicserélni. Ha kicsi a kapacitása, megoldod - nem kell rajta hurcolnod a fél életedet. De legyen jó az a kicsi, amivel gazdálkodik a géped, különben mit sem ér a tabletod.

Ha valaki kihagyja a hirdetéséből a HDD adatait, akkor nem szándékozik odaadni azt, az olcsó ár ne tévesszen meg - lehet, hogy csak trükközik az eladó.

RAM

Múltkor láttam egy hirdetést 512 MB RAM-mal rendelkező tabletról. Hacsak nem őskövület a tabletod, a kétmagos processzor mellé figyeljen odabent egy 2 GB-os memória is. Ez alap dolgokra bőven elegendő, én 10 perces HD videót szerkesztettem 1.2 GHz-es processzor és 2 GB memória mellett különösebb fennakadás nélkül.

AKKUMULÁTOR

1-2 órát jó, ha bír vásárlás idején, mert így lesz hova hanyatlania később. Gyári, legalább közepes állapotú akkumulátort, vagy utángyártott, jó állapotú akkumulátort javaslok, mivel az utángyártott, rossz állapotú akkumulátor nem felújítható, és nem is használható semmire. (Gyári akkumulátor-tesztelő programot letölthetünk a gépre, hogy pontos adatokat kapjunk a Windows hozzávetőleges értékei helyett.)

TOLL - LEGYEN HOZZÁ? MILYEN?

Szerintem toll nélkül nem érdemes megvenni egy tabletot. Hosszú idő és sok utánajárás szükséges megfelelő, kompatibilis toll beszerzéséhez, a hazai eladók pedig sokszor nehezen elérhetőek, vagy a találkozó vagy a postázás egyeztetése miatt eltünedeznek. Ebayen lehet jó dolgokat találni megbízható eladóknál, így ha minden kötél szakad és nem veszel ceruzával rendelkező tabletot, irány a nemzetközi piactér.

Grafikusok, kalligráfiával foglalkozók számára fontos lehet a gyári toll használata, mivel a Wacom különlegessége a nyomásérzékenység, így vastag és vékony vonal is húzható 512 vagy még több átmenettel. Minden kompatibilis Wacom toll a képernyőn megjeleníti a kurzort, ha közel visszük őt a képernyőhöz, így nagyon pontosan lehet vele dolgozni - erről később bővebben is írok ebben a cikkben.

2) Szoftveres lehetőségek

A Windows 7 már kifejezetten tabletbarát rendszer. Sok alkalmazás elősegíti a gyors munkát extra, tablet PC-hez elérhető funkciókkal. Precíz, gyors kurzormozgás révén olyan lehetőségek nyílnak meg előttünk, mint semmilyen másik eszköznél sem.

A könnyű használat érdekében pár tipp:

1) Alt-Gr + nyíl billentyűkombinációval válthatunk gyorsan képernyő-orientációt, álló, fekvő, jobbra-balra dőlő választékból. Néhány tableton van gomb ehhez, de nem mindegyiken.

2) Egyszerre használhatjuk mindkét kezünket: egyik kézben fogjuk a ceruzát, másik kézzel az egér gombjait kezeljük. Így precízen, gyorsan tudunk dolgozni, és a Wacom technológiájú tabletoknál nem is kell a képernyőhöz érnünk, így notebook üzemmódban is tudunk a képernyőn könnyen, egy kézzel írni, rajzolni, és így tovább.

Képkivágó: gyorsan lehet képeket egymás után kivágni és menteni. Szerkesztés közben sem ütközünk komoly akadályokba, minden gomb egy rövid mozdulattal elérhető. Ki kell próbálni gyakorlatban, mert leírva nem tud akkora örömöt okozni ez, mint amikor a hosszadalmas scrollozgatást felváltja egyetlen mozdulat.

Windows Journal: kifejezetten tabletokhoz készült program, mellyel kézi jegyzeteket rögzíthetünk, az írást tetszés szerint kijelölhetjük és arrébb tehetjük. Képek beszúrása, háttér megváltoztatása, szövegkijelölő használata sem akadály.

Jegyzettömb: nagyon kellemes csalódás a fapados beépített jegyzettömb, mivel bmp képeket készíthetünk jegyzeteink mellé, melyeket később is szerkeszthetünk - mentéskor pedig kicsi helyet foglal művészi alkotásunkat is magában foglaló dokumentumunk.

Microsoft Office 2010: érintőceruza esetén azonnal felajánlja nekünk a speciális eszköztárat a program, ahol többféle toll, szövegkijelölő fogad bennünket Excelben és Wordben is.

A Windows felismeri a kézírással bevitt karaktereket, ha angol nyelven, folyóírással rögzítünk valamit.
Interaktív táblás szoftvernél szintén megkönnyíti az egérrel nehézkes adatbevitelt az érintőceruza.

Facebookos játékoknál, melyeket félig érintőképernyőre is terveztek, nagyon jó pontszámokat lehet elérni, mivel legtöbben egeret használnak. :)

Végszó

Sajnos eredeti cikkem az Opera összeomlása következtében az enyészeté lett, így csak ilyen kurta kis cikkel tudtam szolgálni a nagyérdeműnek egy ilyen fontos, és eddig talán legnagyobb értékű beruházást érintő cikkemben. Szívesen válaszolok mindenféle kérdésre a kommentárok között, mivel Lenovo, HP és Fujitsu-Siemens tabletokkal is megbarátkoztam, így nagyon sok problémával, fordítási gondokkal, szoftveres megoldásokkal sikerült dűlőre jutnom, és az új kihívásokat is szeretem. ;)

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.