2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Gagyi-e az utángyártott? BlackBerry utángyártott tartozék teszt

Írta: | Kulcsszavak: blackberry . utángyártott . tartozék . teszt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Talán nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy a legtöbb magyarországi iPhone felhasználónak legalább egy utángyártott tartozéka van a készülékéhez, legyen az egy 3D Hello Kitty szilikon tok vagy egy teljesen gyárinak kinéző utángyártott adatkábel. Van, ami jobb minőségű, és van, ami még a szemétbe is túl rossz közülük. De mi a helyzet a távol-keleti gyártóknak a "kevésbé népszerű" BlackBerry márka felhasználóit megcélzó termékeivel? Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani ezúttal, melyben BlackBerry Torch 9800, 9810 és BlackBerry PlayBook készülékeim felvértezéséhez használt termékeket elemzek.

Mindennek van jó és rossz oldala is - ezt előrebocsájtom, hiszen mindenkinek mások a telefonhasználati szokásai, szerintem mindenki megtalálhatja a neki megfelelő terméket a legolcsóbb kategóriából, egész jó minőségben.

1) Felpattintható, utángyártott 9800 9810 Torch kemény tok

A felpattintható tok méretben tökéletes és nagyon csinos volt, de slide-os BlackBerryre nem ajánlanám. A méret tökéletes, viszont a megoldás jellegéből adódóan a belső alkatrészeket súrlódásnak tesszük ki a tok használatával, és így hardveresen sérülhet a telefon előbb-utóbb a csúszkánk alatt.

Candybar telefonokra (tehát minden másik BlackBerryre) viszont kifejezetten ajánlott, hacsak nem akarjuk váltogatni gyakran, mert akkor a szilikon tok a legjobb választás a kemény plasztik vagy a szivacsos fém tok helyett.

Az egyetlen univerzális bajom az volt a tok használata alatt, hogy a régi Walkman fülhallgatóm és a hifi fejhallgatóm 3.5-ös jackje nem ment bele. Na most ez a vékony kis jackek korában jelentéktelen probléma, gyakorlatilag én is áthidaltam ezt azzal, hogy elkezdtem használni a Skullcandy fülhallgatót, amit ajándékba kaptam, és nem volt több ilyen panaszom :D A gyári headsettel szintén nincs ilyen probléma.

Az én Torch tokomat ingyen elviheti, aki szeretné megszivatni megtréfálni hölgy ellenségét. Nem tudom, passzol-e másik típusú BB-re, de ingyen megér egy próbát ;D

2) Fehér, mágneses műbőr BB 9800 9810 Torch tok

Röviden: praktikus, tetszetős és tartós. Szerintem a legjobb választás azoknak, akik szeretnék elegánsabb tokban tartani a telefont, de nem szeretnék (a tokban tartva a telefont) telefonáláson kívül másra is használni. Ezt azért mondom, mert csak a headset jackjéhez férünk hozzá, illetve a lakat és némít gombokhoz. Zenehallgatáshoz másik tokot ajánlok, ez a 3. pontban olvasható.

Az eleje ennek a toknak csillogó BB felirattal rendelkezik, hátulján alul pedig gravírozott, teljes méretű BlackBerry logó található. Belül egyszerű, egynemű textil borítás, oldalán erős varrás biztosítja a hosszú élettartamot és a csúszásmentességet. Utóbbi azért fontos, mert ha telefonunk lazít is a tokon az idő folyamán, nem fog kicsusszanni a tokból könnyen. Mivel kemény a tok, kevésbé lesz valószínű, hogy lepereg róla a fehér műbőr, bár kopás előfordulhat.

3) Kék, mágneses műbőr BB tok

Ez egy olyan tok, amely valószínűleg nem az én telefonomhoz készült, viszont aránylag nagy elégedettséggel használtam bizonyos tulajdonságai miatt. Ami nem volt benne jó, hogy kilógott felül jelentős hányada a telefonnak, és kicsit túl széles volt a tok. A kék műbőr könnyedén lekopott a külső felületről, belül pedig csúszós, műanyag felület fogadott, ezért telefonom többször is kiesett a tokból. De hangsúlyozom, ez a tok nem kifejezetten 9800 tok volt, tehát nem feltétlenül konstrukciós hibáról van szó.

Használata mesés volt számomra, mint fanatikus zenehallgató ingázó számára: gumírozott pántok vették körbe kétoldalt a telefont, így a jack bemenet korlátok nélküli használata mellett ez a tok arra is lehetőséget adott, hogy a hangerőszabályzást, dalok közti váltást megtehessem tokból történő kivétel nélkül.

A gumi elérése miatt nem olyan hosszú ideig lehet társa az embernek egy ilyen tok, mint szeretnénk: számítani kell arra, hogy újra be kell rá ruházni legfeljebb 2 éven belül.

4) BlackBerry PlayBook utángyártott tok

Miután nem találtam ízlésemnek és pénztárcámnak megfelelő tokot a gyártónál, Kína felé vettem az irányt, és meg is találtam megfelelő funkcióval és mérettel megáldott alternatív tokomat, melyet PlayBookom beszerzése után nem sokkal használni is kezdtem nagy megelégedettséggel. Az előzőekben taglalt termékekehez hasonlóan ez is megfelelő méretű volt, tehát a funkcionalitását érdemes megvizsgálni.

Előnye, hogy szinte minden oldalról tökéletesen védi a PlayBookot, pedig nem takarja maximálisan a felületét. A gombok és a képernyő körüli navigációs keret mind tökéletesen hozzáférhetőek. Le lehet tenni asztalra, így lehet filmet nézni és gépelni is rajta kényelmesen (de csak gyári bluetooth billentyűzettel vagy BlackBerry Bridge-en csatlakoztatott telefonon).

Fő hátránya, hogy forgatható, könyvszerű tok lévén nagy a mérete, ezért tettem munkám miatt fiókba. Emellett az egyik hangszórót takarja a tok kerete, amely megakadályozza a PlayBook kiesését. A lakk felület nagyon kényes, így lekophat és megtöredezhet, de az esztétikai problémákat ellensúlyozza az egyébként igen komoly tartóssága ennek az anyagnak.

5) Akkumulátor-töltő külső bölcső

Rétegigény, hogy két akkumulátorral mászkáljon az ember, de ha már kettő van, mindkettő tele legyen. Ez a legjobb találmány BlackBerry-hez, ha egyszerre egynél több akkumulátorod van, és mindig mindkét akkumulátort szeretnéd feltöltve tudni a telefon felesleges szétszedése nélkül. Előnye, hogy viszonylag gyors, és nem kell szétszedni a telefont akkumulátoraid töltése végett, illetve pirosan világít töltés közben, kéken pedig a töltés befejeztével. Hátránya, hogy mindenféle USB-s kütyüvel kompatibilis az USB bemenet rajta - kivéve a BlackBerrykkel (más esetekben is kompatiblitási gondok miatt kellett BB-hez vett kütyüt nyugdíjaznom).

6) Kakukktojás: BlackBerry PlayBook gyári szilikon tok

A 4-es pontban említett álló tokot egy egyszerű szilikon tokra cseréltem, elégedettségem viszont felemás ezzel kapcsolatban. Azt hittem, hogy tökéletes védelmet nyújt majd, de tévedtem. A képernyő és a hangszórók teljesen ki vannak téve a környezeti viszontagságoknak. A szilikon könnyen csúszik, tehát kitámasztani sem lehet igazán az eszközt. Viszont így kis helyet foglal, állandóan a kezedben lehet, és a tetején a gombokat könnyebben meg tudod nyomni (szerintem), mivel a szilikon borítástól nagyobbak és jobban kiállnak a felületből.

Amennyire meg tudtam figyelni, az utángyártott szilikon tokokon ez a felső gombsort fedő réteg és a BB logó fölötti borítás hiányzik. 1000 Ft különbség van a gyári és az utángyártott tok között, szerintem ebből a gyári sokkal kényelmesebb és biztonságosabb megoldás ezért az árért, főleg férfiak számára.

7) Gyári tartozék BlackBerry PlayBook neoprén tok

Nem lenne rossz, de én úgy éreztem az anyagán, hogy idővel nagyon kinyúlna a gumi benne, és értelmét vesztené ebben a formában a kiegészítő. Illetve kivenni-visszatenni elég idegesítő a tabletot 3 perceként, mert úgyis mindig nézegetni akarod, hogy mi történik rajta éppen! :) Zenehallgatáshoz jó lehetNE, ha nem lenne takarva általa annyira a fülhallgató-bemenet. Mondjuk nem rossz, de én kicsit kényszerbeteg vagyok, és ha beleteszem a fülhallgatót, akkor nem szimmetrikus a két oldala a toknak! :D

Ez a tok szerintem az aktív életmód híveinek lehet előnyös: mindenféle vizet elnyel, jól mosható hideg vízzel és szappannal.

+1 bónusz: a kijelzővédő fólia

Sokáig matt kijelzővédő fóliám volt a 9800-n, amit használtam. Nekem viszont szimpatikusabb volt a fényes fólia az élénk színei miatt és a képernyőn történő navigáció miatt, így egy szilikonos fóliára váltottam. Éppen ezután pedig volt egy nagyon csúnya balesete a Torch-omnak: buszról leszállás után elővettem a telefont, ami kicsúszott a tokjából és egyenesen, képernyővel egy kiálló, éles kőre esett. Na mondom, ennek vége... Felvettem a telefont, és a fólia berepedésén, meg némi koszon kívül semmi baja nem volt a telefonnak, sem a képernyőjének. Egy karcolás sem.

Másik komolyabb esetem az volt, amikor bedobtam a szilikon tokos, fóliás PlayBookot a táskámba, és szétkarcolta ugyanezt a típusú a fóliát kulcsom. De csak a fóliát - ismét.

Úgyhogy ha ajánlhatok valamit hozzám hasonlóan kétbalkezes társaimnak, akkor EximStyle fóliát tegyetek a telefonotokra, tabletotokra!

Összegzés

Tapasztalataim szerint az utángyártott kiegészítők ár-érték aránya a BlackBerryk piacán egész jó. Mivel még a gyári kiegészítők sem tökéletesek, vagy nem illenek minden használati körülményhez, érdemes körültekintően eljárni, ha tartozékokat választunk telefonunkhoz, tabletünkhöz.

Ha van kérdésetek, akkor szívesen válaszolok rá a hozzászólásokban. Elnézést a hosszú bejegyzésért. Ha valami nem világos, akkor udvariasan hívjátok fel rá a figyelmemet, és igyekszem elmagyarázni, hogy a női agytekervényeim mibe gabalyodtak bele a szavak szintjén.

Köszönöm szépen a figyelmet!

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.