2023. február 7., kedd

Gyorskeresés

Én és a Llano

Írta: | Kulcsszavak: llano . a6-3500 . xbmc . vaapi . undervolt . fogyasztás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

changelog:
2011-10-08 - update 2 - vaapi, dualhead, alaplap
2011-09-28 - update 1 - paneltáp, vaapi
2011-09-26 - original

Útjára indítom ezt a sorozatot, amiben megpróbálom dokumentálni, hogyan élek együtt egy AM Llano A6-3500-as APU-val, miként sikerül neki beilleszkednie a mi kis linuxos, htpc-s családunkba.

A gépre 64 bites Debian testinget raktam, az elég gyorsan feltűnt, hogy a CPU APCI része valahogy nem működik, nem lehet szabályozni a CPU frekvenciáját és látni se, ahogy visszaveszi - viszont a dolog valahogy mégis működik a fogyasztásmérő szerint.

Első nekifutásra kifogott rajtam a videógyorsítás beüzemelése XBMC alatt: ugyan sikerült találnom egy repót, ahol VAAPI-val fordított git-es verziók voltak, viszont ha tényleg megpróbáltam használni, akkor egy segfaulttal elszállt az egész. Izomból (CPU-ból) mondjuk simán megy a lejátszás, de az nem olyan érdekes.

update 1 >>>
Letöltöttem, fordítottam, minden, az eredmény ugyanaz: segfault. A libva1 száll el a vaInitialize()-ban.
Úgy tűnik, hogy egyelőre ez a llanos VAAPI dolog nem megy, de azért foglalkoztat a dolog, megpróbálok tovább nyomozni, hátha másnak összejött vagy legalább tudja, hogy mi a baj.
Ja, az xbmcfreaks.nl fusionös XBMC Live-ja meg a jelek szerint csak Brazost támogat, az X se indult el.
<<< update 1
update 2 >>>
A libva levlistán meglett a megoldás a segfaultra: bugos a driverdeketálásnál, egy "export LIBVA_DRIVER_NAME=fglrx" megoldja. Most már működik a gyorsítás - legalábbis a "működik" bizonyos értékeire: a sima divxek mentek, ellenben a h.264 file-oknál szétfagyott az egész.
Alakul ez :DDD "When I have a problem on an Nvidia, I assume that it is my fault. With anyone else's drivers, I assume it is their fault." - Carmack
<<< update 2

Ha ezt sikerül összehozni, akkor a második lépés az lesz, hogy az XBMC a HDMI kimeneten fusson 1920x1080-ban, a desktop meg a DVI-n, 1920x1200-ban.
update 2 >>>
Ez nagyrészt meglepően könnyen összejött, egyszerűen dualheadként kellett konfigurálni az xorg.conf-ban (amit ráadásul automatikusan legenerál az aticonfig nevű program) és ezek után lett két tök különálló desktop, az egyik a :0.0 a másik meg a :0.1. Már csak azt kellene valahogy megoldani, hogy az XBMC ne nyúlja le magának az egeret.
<<< update 2

Ami viszont sikeres volt, az az undervolt. Egyelőre csak a biztonságosnak tűnő -0.2 voltig jutottam el, azon stabilnak látszik a rendszer. Stressztesztnek meg fogyasztásmaximalizálásra egy kis scriptet csináltam, ami elindítja a glxgearst három példányban, hogy pörögjön a GPU, meg három povray benchmarkot, hogy a CPU is megkapja a magáét.

Maga a gép elég minimál: Gigabyte GA-A75M-UD2H uATX alaplap, 8 GB RAM (1600 / C9), a mostanában divatos Kingston V+100 96 GB SSD meg persze a Llano és mindezt egy 350 wattos flexatx táp táplálja (valószínűleg rettenetesen rossz hatékonysággal).

Fogyasztási eredmények (a fenti teljes terhelésen, konnektornál mérve):
alap 1.4125 V: 98 watt
-0.1 V: 89 watt
-0.2 V: 82 watt

update 1 >>>
Megjött a 12 voltos táp, rászereltem az adapter.hu-s EPC3 ház laptápját (120 W, amiből a 12 voltos ágon komoly 48 wattot tud leadni :W ), és így még tovább javult a fogyasztás:
-0.2 V, idle: 27 watt
-0.2 V, a fenti fullterhelés: 60 watt

Az remekül látszik, hogy a tápcsere több megtakarítást hozott, mint az undervolt, meg az is, hogy így a kettő együtt végre normális fogyasztást ad ki.

Ja, és az is kiderült, hogy így alulfeszelve az A6-3500 max. fogyasztása 48 W alatt van, különben a túláramvédelem lekapcsolta volna a gépet :)
<<< update 1

update 2 >>>
Megjött a Scythe Shuriken, így sikerült lecserélni a gyári hűtőt, ill beraktam még egy 8 centis AC F Prot az A75 fölé, mert az melegedett rendesen és csak egy vékonyka borda van rajta. Az alaplapon két PWM-es fan header is van, ráadásul az egyiket BIOS-ból rá lehet venni, hogy a szabályzást ne PWM-en küldje, hanem a 12 voltot csökkentse, így lehet vele szabályozni nem PWM-es ventit is, halleluja, ráadásul a pwmconfig minden különösebb gond nélkül be is konfigurálta őket, halleluja a négyzeten. Alapból 800 rpm táján pörögnek, így nem hallom őket.

Mondjuk az alaplap meg egyébként a szívbajt hozta rám, az átszerelés után ugyanis nem volt hajlandó bootolni a gép, mondjuk kb. minden második kísérletre legalább a GRUB-ig eljutott, az meg a kernel betöltéséig, aztán kaptam az arcomba egy "CPU1 not responding" üzenetet meg resetelt is. Kiderült, hogy ez valami általános gigabyte-os ügy, azzal lehetett javítani, hogy a hangkártyát átdugtam egy másik USB portba. Fasza.
<<< update 2

Valószínűleg nagyon tanulságos lenne multiméterrel megmérni a +12V-on, hogy mit eszik ténylegesen az APU, csak mondjuk fogalmam sincs, hogy ezt hogyan csináljam meg a gyakorlatban.

Mára ennyit a technika és a tudomány világából.

Hozzászólások

(#1) dabadab


dabadab
titán

Apu, kezdodik! :D

DRM is theft

(#2) darál0w


darál0w
Jómunkásember

érdekes ez a fogyasztás...nekem a masinám kis 4 magos athlonnal tuningolva, phenomosítva, konnektorbol mérve IDLE szintén 98W...

és persze nem integrált a VGA...

[ Szerkesztve ]

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#3) Mr.Csizmás válasza dabadab (#1) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

linuxos az egész familia? :D

"Szólítson csak Cirminek." | B&B X | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4) ftc


ftc
nagyúr

Én is gondoltam rá..de elvetettem az ötletet majd ha külön élek :D

[ Szerkesztve ]

(#5) dabadab válasza darál0w (#2) üzenetére


dabadab
titán

Oke, akkor most nezd meg ugy, hogy a GPU meg a CPU is maxra van terhelve, mert itt ugye nem idle fogyasztasok vannak.

(#3) Mr.Csizmás: ja, nagyjabol, egyedul az asszony laptopjan van XP

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#6) darál0w válasza dabadab (#5) üzenetére


darál0w
Jómunkásember

:R

akkor értem. :D

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#7) Vladi válasza dabadab (#1) üzenetére


Vladi
nagyúr

Akarok tudni mindent, most! :DD

Gyors eldöntendő kérdés: érdemes fehér embernek belevágni, vagy még várjon? :U
(mármint: linux+xbmc+htpc+uvd3=? )

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#8) Vladi


Vladi
nagyúr

Na el is olvastam. :D

"hogy a CPU APCI része valahogy nem működik, nem lehet szabályozni a CPU frekvenciáját és látni se, ahogy visszavesz"

Ezt érdemes lenne végigzongorázni, mert nekem volt már, hogy ubuntu nem bírt el egy sima LE-s AMD procival ilyen értelemben, de rá lehetett beszélni.

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#9) dabadab válasza Vladi (#7) üzenetére


dabadab
titán

Nem tudom. Az xbmcfreaks.nl-nek van olyan live image-e, ami direkt Fusionhoz van, azt meg mindenkeppen letoltom es kiprobalom, a fejlemenyekrol meg folyamatosan szamolok be a kovetkezo reszekben.

DRM is theft

(#10) sh4d0w


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

sub

https://www.coreinfinity.tech

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.