2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

A net emlékszik a gyerekkoromra

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retrogaming

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A hírről, miszerint meghalt a cartridge feltalálója, eszembe jutott egy este, valamikor a nyolcvanas évek elejéről: a szomszédék kaptak kölcsön egy videójáték konzolt Nyugaton élő rokonoktól és átvonultunk hozzájuk családostul, hogy megnézzük a GÉPET.
Talán hét éves, ha lehettem, de máig emlékszem arra, hogy milyen csodálatos érzés, mennyire lelkesítő dolog volt számítógépes játékkal játszani.

Hogy ifjabb olvasóim is valamennyire el tudják képzelni a kort: akkoriban épült az a panellakótelep, amiben laktunk, parkolóiban egy-egy Trabant, Moszkvics meg hasonló autó árválkodott, egy fekete-fehér TV-n nézhettük a magyar TV két csatornáját, bár a kettes csatorna csak napi pár órában adott, hétfőként meg teljes műsorszünet volt és a legbonyolultabb elektronikus eszköz, amit addig láttam, az az a számológép volt, amit apám hozott haza egyszer egy estére a munkahelyéről: csak az alapműveleteket tudta, kijelzője még nem LCD volt, hanem vákuumcsövecskék fluoreszkáltak benne és persze csak egy gyár engedhette meg magának. Ekkoriban videójátékkal játszani majdhogynem időutazás volt a jövőben.

Persze muszáj volt legalább megpróbálnom előtúrni, hogy akkor mivel is játszhattam, már csak a pusztán tudományos érdeklődés okán is.

A konzolt meglepően gyorsan sikerült meghatározni: egyértelműen második generációs konzolról volt szó (mivel cartridge-dzsel ment és 1984 előtt már létezett), tisztán emlékeztem arra is, hogy érintőbillentyűzete volt és ez a lehetséges konzolok körét pontosan egyre szűkítette: Magnavox Odyssey 2 (illetve valószínűleg a konkrét darab Philips Videopac volt, mert az EU-ban Nyugat-Európában ezen a néven futott).

(Ó, igen, az érintőbillentyűzet, az konkrétan úgy nézett ki, mint ha valami scifi filmből termett volna ott (nem mintha akkoriban láthattam volna scifit), egy-két évvel később egy kicsit sajnáltam is, hogy a karácsonyfa alatt vigyorgó C64-en csak sima billentyűk vannak (pedig az a gép a szomszédéknál!) - aztán ismét pár év elteltével láttam Primokat és azután már egyáltalán nem sajnáltam.)

boffy_b képe a Wikimediaról

Már csak a játékokat kellett előtúrni, legalábbis azt a kettőt, amire még emlékszem (mondom, majd' harminc éve, csak pár órát láttam ezt a gépet). Az első gyorsan ment, kétjátékosos játék, cowboyok lövöldöznek egymásra, amelyiket eltalálják, megpördül és elesik. Ez volt a Gunfighter.

katt a gameplay videóért

A másik már egy kicsit trükkösebb volt, túrni kellett a netet rendesen. Az rémlett, hogy valami egyképernyős, űrhajós-lövöldözős dolog, amiben az volt a csavar, hogy az űrhajó körüli védőpajzs szóródott lövedékként (szóval ha lő az ember, akkor pajzs nélkül marad, amíg újra fel nem töltődik) és ha a pajzzsal nekimentem az ellennek, akkor azok egymáshoz tudtak csapódni és mind felrobbantak.
Ez valahogy nagyon megragadt, C64-es pályafutásom alatt is vártam, hogy előbb-utóbb belefutok, de nem, nem találkoztam vele soha (minden bizonnyal azért, mert nem is készült belőle C64-es konverzió).
Most meglett ez is (mondjuk a Videopachoz száznál kevesebb játék jelent meg, így azért nem volt reménytelen a dolog), és tadam, ez az UFO.

katt a gameplay videóért

És akkor ezen a ponton, ahelyett, hogy előtúrnék egy emulátort és belemerülnék a retrogamingbe, inkább a józan eszemre hallgatok és elmegyek aludni.

A játékok dobozainak a képei a Wikia Gaming oldalról származnak.

Ha valaki olvassa ezt a bejegyzést, akkor írja már meg, hogy hogyan látta meg, érdekelne :)

Hozzászólások

(#1) dabadab


dabadab
titán

pukk

DRM is theft

(#2) RootRulez


RootRulez
félisten

Én is épp a napokban gondolkodtam egy játékon, amit még szintén a szomszédok gépén nyomtam, igaz az már a 90-es évek elején volt... Én se tudtam a konzolt, de rémlett, hogy Rambo van a nevében, így megtaláltam. Kiderült, hogy a "valódi neve": Atari 2600.

És a játék, amit a legtöbbet játszottam rajta: Egy valamivel (talán autóval vagy nem tom :D) alulról alagutat kellett ásnom és össze kellett szednem (tlaán) 8 cuccot fentről, közben pedig nem szabadott, hogy elkapjanak. Először az üldözők csak azon az alagúton tudtak jönni, amit én ástam, aztán a szintek nehezedésével már ők is tudtak utánam áskálódni... Na szóval ezt a játékot nem tudom mi volt és ki tudja, talán már megírta valaki PC.re is...

Ezt követte nálam a nintendo, illetve piaci testvérén, amin a tankos játék volt a kedvencem. Amikor az erődöt kell megvédeni az ellenséges tankoktól. Bratyóval mindig együtt nyomtuk...

Ez az:

Ez van PC-re is, de nem az igazi... Akkor mér inkább emulátorban játszok vele néha...

[ Szerkesztve ]

═════════════════════════════════════════

(#3) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Én annyira fiatal vagyok, hogy DOS-szal kezdtem a pályafutásomat, majd egy Nintendoval.

Jobb oldalt jelent meg a most frissült listában.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#4) danih válasza RootRulez (#2) üzenetére


danih
addikt

Lemaradt a link, engem érdekel az a tankos game...

(#5) Cucuska2 válasza danih (#4) üzenetére


Cucuska2
őstag

Most tűnik fel, a címet elírtad.

Fölöttem lévőnek: Missile Tank néven szerintem megtalálod.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#7) brownus


brownus
veterán

:)

egy játék jutott most eszembe, a gunship 2000:) azzal sokat játszottam
info

[ Szerkesztve ]

(#8) mephi666


mephi666
veterán

80-as évek elején 7éves körül lehettél... hm... mindig azt hittem, hogy olyan 45 körüli lehetsz, de akkor egy 10-est tévedtem :B

én a '80-as évek elején születtem és főleg nővérem akkori udvarlója (már férje) révén kezdtem ismerkedni az informatikával... kecskemét mellett laknak szüleim, nővérem pedig szombathelyre járt főiskolára és ott ismerkedett meg a férjével: kb. '86-90 között tanult ott... ritkán jártak haza, de amikor jöttek, mindig hozták sógorom c64-esét, majd később pc-jét... c64-re nem sok játék volt, mert sógorom főleg dolgozott, de a sokoban-ra tisztán emlékszem :) később pc-re meg már ott volt a prince of persia, simearth, simcity... főleg ezek mentek, de volt még valami ősrégi quartzjátékom és a szomszédban gyilkoltuk a vásári "100.000játékos" játékgépeket is ;]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#9) Csemike válasza Kalandor (#6) üzenetére


Csemike
csendes tag

"a kedvencem egy ősemberes játék volt, nem tudom mi volt a neve" Nem a Prehistorik az? Vagy az nem C64-es játék volt? :B

'88-ban kapott a bátyám egy C64-et. Akkor én még óvodás voltam, de nem sokkal később már kentem vágtam a syntax errort :DDD, profin vittem végig a Gianna Sisterst, nővéremmel egymás ellen harcoltunk a Wizard of wor-ban (persze, csak akkor, amikor bratyó nem volt otthon), a Falcon Patrolt is szerettem, meg egy olyan játékot, amiben az egérrel kellett menni a labirintusban, megenni a sajtokat és a felbukkanó macskákat kikerülni. Pacmanról nem is beszélve. :)

Szerk.: érdekes kérdés, hogyan láttam meg? A Blogoutot megnyitottam és ott volt, aztán belenéztem és végigolvastam, pedig egyébként nem szoktam az ilyen kockabejegyzéseket olvasni. :D De szerencsére ebben a szövegben több betű van, mint szám és érdekes is, jó kis írás. :K

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.