2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

Egy érzékeny téma

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebben a bejegyzésben meglehetősen érzékeny témával fogok foglalkozni a homoszexualitással. Úgy gondolom és tapasztalom, hogy túl sok az előítéletesség ezzel kapcsolatban, és a legtöbb emberben ez egy fajta viszolygást, vagy inkább nevezzük úgy, hogy félelmet vált ki. Tabu téma. Megemlíteném még, hogy itt idegen forrásokra is fogok hivatkozni, hiszen sokkal jobb megfogalmazásai is léteznek a dolgoknak, mint amire én képes vagyok saját kútfőből. Ezeket minden esetben időzőjel és dőlt betűstílussal fogom jelezni.:)

Kezdjük az elején mi is a homoszexualitás. "A homoszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája, amikor egy személy érzelmi és szexuális vonzódása kizárólag vagy főként azonos nemű emberek felé irányul."

Több feltételezett oka van genetika, hormonok, neveltetés/családi háttér. Viszont ezek csak feltételezett okok!

Genetika: magától értetődő a hajlamot génhiba okozza, de a hibát még nem találtuk meg, bár van vélt gén a Xq28. Ezt Dean Hamer mikrobiológus azonosította 1993-ban, de ez máig erősen vitatott, mármint hogy ez a gén lenne a felelős a homoszexualitásért. "Az egypetéjű ikervizsgálatok során már kiderült, hogy ha az egyik testvér homoszexuális, akkor ötven százalék valószínűsége van annak, hogy a másik is az. A kétpetéjűeknél, akik genetikailag nem azonosak, ez az arány csak 15%." Persze Neil Whitehead elemzése szerint "statisztikailag ha egy egypetéjű ikerpár egyike homoszexuális, akkor férfiaknál 11%, nőknél 14% az esélye, hogy a másik is az." Persze ahogy lenni szokott a szélsőséges sajtó egyből ezt a genetikai ok cáfolásaként tálalta. Viszont ha járatos valaki a genetikában, akkor habár ezek csekély arányoknak tűnnek, de a genetikában ez elég nagy valószínűség. Ráadásul plusz adalék, hogy eddig úgy hittük, hogy az egypetéjű ikrek genetikailag 100% azonosak, de a legújabb kutatások szerint mégsem ugyan azok. Tehát itt el is vérzik ez a cáfolás, de persze igazolni sem tudjuk még genetikával.

Hormonok: "Patkánykísérletekkel (léziós vizsgálatok) sikerült meghatározni, hogy a hímek heteroszexuális viselkedéséért a hipotalamusz egy jól körülhatárolható területe felel. A hipotalamuszban található egyik mag a 3. életévtől 2-3-szor nagyobb férfiakban, mint nőkben és homoszexuális férfiakban, és rengeteg tesztoszteron receptort tartalmaz. A kísérletek során az is kiderült, hogy az agyi struktúrák eltéréseit a magzati hormonszint különbségei okozzák.
Az agy tehát nemi differenciálódáson megy át: fiúknál az eredendően női jellegű agyat a magzati időszakban a tesztoszteron maszkulinizálja oly módon, hogy az ún. aromatáz enzim hatására ösztrogénné alakul, és ennek hatására alakulnak ki a férfiakéra jellemző sajátosságok, többek között a hipotalamuszban is."
Ez a folyamat homoszexuálisoknál zavart szenved. Günther Dörner szerint ha az anya stresszes, akkor ez a magzatra is kihatással van.

Neveltetés, családi háttér: Nos a téma adott. Mindenki tudja, hogy az ember, főleg gyerekkorban befolyásolható, mármint a későbbi személyisége, bár ez ugye folyamatosan változik az ember élete során. Lehet egy gyermekkori trauma későbbi zavart viselkedés oka. Most hogy ez a homoszexualitással milyen kapcsolatban áll az erősen vitatott.

Legyen ennyi elég a tudományos elméletekből. A lényeg, hogy még mindig sötétben tapogatózunk e téren, de szerencsére mára már az orvostudomány sem tekint erre mint betegségre. És főleg nem kényszer kezelik mint, ahogy azt sokszor tették a múltban. A továbbiakban az atrocitásokkal, tévhitekkel fogok foglalkozni.

"A homoszexuális ember csak szexuális kapcsolatra vágyik." Szerintem ez az egyik legnagyobb hülyeség, amit csak ki lehet találni. Aki ilyet állít az csak azt próbálja bemagyarázni, hogy ez csak egy furcsa perverzió, pedig mindenki tudja, hogy ez nem így van.

"Minek kérkedik vele, otthon a 4 fal között azt csinál amit csak akar." Szerepjátékot játszani nem jó dolog, és elég nehéz helyzetben van az ilyen személy. Ugye titkolózni kell, mert ha kitudódik abból konfliktusok lehetnek. Tehát egyfajta szerepjátékot kell játszani otthon, iskolában, munkahelyen stb.. Kirekesztő gondolat ez.

"Minek vonulgat!" A melegfelvonulás azért történik, hogy a problémát felszínen tartsák. A társadalmi kirekesztés ellen egyfajta békés célú figyelemfelkeltés. Igen vannak akik kirívóan, vagy szélsőségesen viselkednek az ilyen eseményeken a felvonulok között is. Az ő viselkedésük nem igazán az ügyet szolgálja.

"Elkorcsosul a társadalom!" Ha elfogadjuk, és nem gyűlölködünk, akkor nem igazán fog elkorcsosulni semmi. Mindenki éli a maga kis világát nemi hovatartozástól függetlenül.

"Melegházasság rossz, és a család fogalma ellen irányul!" Ha két ember szereti egymást, és egy életre elköteleznék magukat egymás mellett, akkor miért is rossz ez? Általában itt jön a vallási belemagyarázás, de ha egy nem hívő is házasodhat, akkor egy olyan személy, aki a saját neméhez vonzódik miért nem? A legtöbben a gyerekvállalási kérdés (örökbefogadás) miatt ítélik ezt el. Mondván, hogy káros lehet a gyerek fejlődésére az, ha a klasszikus családmodell felborul. Tehát nincs apa/anya, csak apa/apa, vagy anya/anya van. Viszont ez csak feltételezéseken nyugszik. Abban egyetértek én is, hogy viszont a gyereket érhetik atrocitások az óvodában, iskolában emiatt. Ugye a gyerekek nagyon gonoszak és kirekesztőek, bár sokszor ez a felnőttekre is jellemző.

Ennyit szerettem volna felhozni, bár biztos van még ilyen. Én többnyire ilyenekbe botlok bele a neten, bár ugye vannak a keményvonalas homofóbok, akik elintézik a dolgot a durva, primitív beszólásaikkal. Nem írom le ezeket mindenki ismer ilyen szitokszavakat szerintem. Nem értem ezt a nagy gyűlölködést, kirekesztő gondolkodást, amit sokan kimutatnak. Talán ez az ország még nem érett meg erre, nyugatabbra némileg elfogadottabb ez. Szerintem ez nem civilizált emberhez méltó gondolkodásmód, de talán a diszkriminálás az emberi jellemhez tartozik. E téren is voltak már kísérletek megdöbbentő eredményekkel.

Ezt a bejegyzést nem sértésnek szántam, és nem is egy "coming out"!

Hozzászólások

(#6) BomiBoogie


BomiBoogie
MODERÁTOR

Kérek mindenkit, a témát kellő érettséggel és kulturált formában vitassa meg, hogy ne kelljen még egyszer takarítani. Köszönöm!

(#7) BomiBoogie


BomiBoogie
MODERÁTOR

Én azt gondolom, lehetséges, hogy a kialakulásban szerepet játszanak bizonyos családi, szociális életben megjelenő faktorok, de jelenleg még ezeket nem lehet egyértelműen azonosítani, talán soha nem is lehet majd.

Olyan szempontból is érdemes belegondolni, főleg azzal együtt, itthon milyen mostohán kezelt téma ez, képzeljék el a heteroszexuálisok, milyen az, amikor tudják, hogy nem tudnak változtatni ezen az állapoton, de nem is mondhatják el igazán senkinek, mert azonnal kirekeszti őket a legtöbb ember. Pedig valós ok nincs rá ugyebár.

(#8) Cyberpunk válasza BomiBoogie (#7) üzenetére


Cyberpunk
félisten

Igen említettem a diszkriminációs készséget, talán nevezhetjük ennek. Volt egy tanárnő Amerikában, aki egy kísérletet végzett el a harmadikos osztályában. A lényeg az volt, hogy a gyerekeket két csoportra osztotta. Az egyik csoport lett a kék szeműeké a másik a barnaszenűek. És kinevezte a kék szeműeket a jobbaknak, okosabbaknak, szebbeknek stb... Tehát felsőbbrendűek lettek. És megfigyelte, hogy az addig egymással jóban lévő diákjai elkezdtek rivalizálni. A kékek lenézték a barnaszenűeket, csúfolták őket, sőt tettlegességig is fajult a dolog. Másnap viszont váltott ekkor a barnák lettek a kiválasztottak és a kék szeműek az alacsonyabb rendűek. Noha a barna szeműek tudták hogy ők milyen atrocitásokat kaptak, és hogy ez mennyire rossz volt nekik, de a felsőrendűség érzetétől megrészegülten ugyan úgy jártak el, mint előzőnap a kék szeműek csoportja. Ezért én nem tartom kizártnak egyfajta ösztönszerű viselkedésnek a diszkriminációt, bár ugye értelmes gondolkodni képes lények vagyunk túl kéne ezen lépni.

Kicsit messzebb vizekre elkalandozva a Ruandai népirtásnak is valahol itt keresendő a gyökere. Ugye a hutuk és a tuszik. Régen egy nép voltak, csak mesterségesen két népre lettek osztva, és a hutuk elnyomták a tuszikat, végül tudjuk hová fajultak a dolgok.

[ Szerkesztve ]

"You said you'd always be there for me.... but you're not..."

(#9) turai_


turai_
tag

Nekem a problemam a temaval kapcsolatban, hogy ugy tesznek, mintha ez termeszetes lenne.
Az ember pedig kepes valtozni. Mindenfele betegseg moge bujtatjak a sajat idiotizmusukat, pl nemi identitaszavar. He? :Y Mindenre betegseget kell mar kitalalni? Hogyne, mert igy a nep jobban elfogadja oket. Persze, belul masik nemu, aha. Tajgetosz pozitiv.
Van, amikor nem hatranyos, regen pl voltak hadseregek, amik homarokbol alltak, jobban osszetartottak, erosek is voltak. A tagok a szeretteik kozott voltak :F
De mindig is titokban kellett tartani a legtobbeknek, csakhogy idokozben jott ez a liberalizmus, hogy mindent szabad (gyakorlatilag ez is hazugsag, de ez egy masik tema), igy mar felvonulas is van nekik, meg eselyegyenloseg. MEG GYEREK? :W
Komolyan mondom, ha egy gyereknek a ket "szuloje" egyazon nemu, akkor az a szerencsetlen nem lesz eppeszu. Ezert is szoktam mondani, amikor a tema felvetodik, hogy egyaltalan nem termeszetellenes, mivel a termeszetben mindennapos a jelenseg, hanem csaladellenes, de az mar mertektelenul. Oke legyenek meg szepen, es tartsak meg maguknak, otthonra. Heteroszexualis emberkent nem vagyok rajuk kivancsi, sem a csaladom, sem a kornyezetem.

Nem tudtam megallni, hogy ne szoljak hozza, egyszeruen kiborit, hogy ilyet barki is tudomanyosan akar megmagyarazni, mert nem lehet, nincs ra legitim biologiai ok, nem hiszem el.
Ha pedig nagyon serto lenne, akkor toroljetek, de nekem ez a velemenyem, amit szebben nem tudok megfogalmazni.

[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

(#10) Cyberpunk válasza turai_ (#9) üzenetére


Cyberpunk
félisten

Természetes, vagy nem jó kérdés. Szerintem természetes dolog, elvégre létezik. Nem mesterségesen generált.

Családi kérdéssel nem tudok egyetérteni. És ha nincs hajlam, akkor senkiből nem lesz homoszexuális én szerintem. Függetlenül attól, hogy milyen családban nő fel. Nőnek fel meleg emberek teljesen rendes, tisztes családokban is. Pont ezzel az ellenpéldával lehet ezt megmagyarázni, miért is rossz elképzelés ez.

[ Szerkesztve ]

"You said you'd always be there for me.... but you're not..."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.