2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

A Windows 7 optimalizálása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Windows 7 optimalizálása

1. Virtuális memória beállítása

A virtuális memóriával a számítógép a fizikai memóriáját egészíti ki, így gyorsítva a munkafolyamatokat, de

"Start menü" -> Jobb gombbal kattintás a Számítógép menüpontra -> "Tulajdonságok" -> Bal oldali sávon "Speciális rendszerbeállítások" felirat ->
-> A megjelent ablakban felül a "Speciális" fül -> "Teljesítmény" felirat alatt található "Beállítások..." gomb -> A megjelent ablakban felül a "Speciális" fül
-> "Virtuális memória" felirat alatt "Módosítás..." gomb =>

A\ Ha egy patrició van csak (csak "C" meghajtó)
Vedd ki a pipát a felül "A lapozófájl méretének automatikus kezelése minden meghajtón" felirat mellől. Kattints az "Egyéni méret" felirat mellett lévő körbe. "Kezdeti méret" és "Maximális méret" feliratok mellett lévő rublikákba írj be akkora akkora számot, ami a
fizikai memóriád 1,5-szöröse legyen, pl.: ha van 1GB memória a gépedben akkor 1536-ot írj a rublikákba
(1GB = 1024MB, 1024 * 1,5 = 1536). Kattints a "Beállítás" gombra. A megjelent figyelmeztető üzenetet (ha van) fogadd el az "Igen" gombbal.

B\ Ha több patríció van ( "C","D", stb.) (HA CSAK A "C" SSD MEGHAJTÓ AKKOR AZ "A" PONT UTASÍTÁSAIT KÖVESD!!)
Vedd ki a pipát felül a "A lapozófájl méretének automatikus kezelése minden meghajtón" felirat mellől, akárcsak az A pontnál. Kattints a "C:" feliratra, hogy kijelölje a "C" meghajtót, majd alul kattints a "Ne legyen lapozófáj" melletti körbe. Kattints a "Beállítás" gombra. A megjelent figyelmeztető üzenetet (ha van) fogadd el az "Igen" gombbal. Kattints egy másik meghajtó betűjelére ("D", stb.), majd kattints az "Egyéni méret" felirat mellett lévő körbe. "Kezdeti méret" és "Maximális méret" feliratok mellett lévő rublikákba írj be akkora akkora számot, ami a fizikai memóriád 1,5-szöröse legyen, pl.: ha van 1GB memória a gépedben akkor 1536-ot írj a rublikákba
(1GB = 1024MB, 1024 * 1,5 = 1536). Kattints a "Beállítás" gombra. A megjelent figyelmeztető üzenetet (ha van) fogadd el az "Igen" gombbal.

=>Kattints az "OK" gombra, majd megint az "OK" gombra és újból az "OK" gombra.

2. Szolgáltatások

A windowsnak sok hasznos szolgáltatása van, de ezek között vannak olyanok amire nincs szükségünk.

2.1 "Start menü" -> Keresőbe írd be: "services.msc", majd kattints a megjelent "services" alkalmazásra.
A megjelent szolgáltatásokra kattintva megtudhatjuk, hogy mi célt szolgálnak. Ha jobb gombbal kattintasz egy szolgáltatásra, majd a megjelent lehetőségek
közül a "Tulajdonságok"-at választod, az "Indítás tipusánál" letilthatod őket.
Ezek közül néhányat biztonsággal leállíthatsz, természetesen csak a szolgáltatás leírásának elolvasása után, ha már megbizonyosodtál, hogy az adott szolgáltatásra nincs szükséged:
- A Windows Media Player hálózatmegosztási szolgáltatása
- Alkalmazásvezérlés
- Előtöltés
- Fax
- Funkciófelderítő erőforrás közzététele
- Internetkapcsolat megosztása
- IP-segítő
- Nyomtatási várólista (ha nincs nyomtatód)
- Táblaszámítógépes beviteli szolgáltatás
- Tanúsítvány-terjesztés

2.2 Futnak még további be- és kikapcsolható szolgáltatások is.

"Start menü" -> Keresőbe írd be: "windows-szolgáltatások", majd kattints a megjelent "Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása" alkalmazásra.
Itt testreszabhatjuk, hogy mely szolgáltatásokat használja a windows, legtöbb esetben közvetlenül használatára nézve (pl.: ha kikapcsolod a Winows Media Player-t, nem tudod majd elindítani, csak ha visszakapcsolod).

Néhány szolgáltatás amely az átlag felhasználó számára felesleges:
- Egyszerű TCP/IP-szolgáltatások
- Indexelő szolgáltatás
- Internet Explorer 8 (ha más webböngészőt használsz)
- Internet Information Services
- Internet Information Services üzemeltethető webmagja
- Játékok
- Médiakezelési szolgáltatások/ amelyiket nem használod (pl.: Windows Media Center)
- Táblaszámítógép összetevők

Kattints az "OK" gombra, ha figyelmeztető üzenetet kapsz, fogadd el az "Igen" gombbal.

3. Indítás/leállítás

3.1 Automatikus indítás:
A rendszer indítását felgyorsíthatod, ha kikapcsolod azokat az automatikusan induló programokat, amelyekre nincs szükséged a windows indításánál.

"Start menü" -> Keresőbe írd be: "msconfig", majd kattints a megjelent "msconfig" alkalmazásra -> Felül az "Automatikus indítás" fülre kattints -> Vedd ki minden olyan program mellől a pipát, ami nem fontos, hogy a rendszerrel együtt induljon pl.: MSN, Skype, Daemon Tools, stb., a vírusirtót viszont érdemes meghagyni pl.: ESET Smart Security, NOD32. Kattints alul az "OK" gombra, ha figyelmeztető üzenetet kapsz, fogadd el az "Igen" gombbal.

3.2 Speciális rendszerindítási beállítások:
Itt engedélyezni lehet, hogy a rendszer indításkor használja az összes processzormagot és memóriát, így a folyamat felgyorsulhat.
Az "Automatikus indítás"-nál elindított "msconfig" alkalmazáson belül felül a "Rendszerindítás" fülre kattints. Itt középen az "Időkorlát:" alatti rublikába írj be 3-mat. Kattints az "Alkalmaz" gombra, majd a "Speciális beállítások..." gombra. A megjelent ablakban tegyél pipát a "Processzorok száma:" és a "Maximális memória:" felirat melletti négyzetekbe, majd a "Processzorok száma:" felirat alatt állíts be a mejlent számok közül a legnagyobbat (ha 2 magos processzorod van akkor itt 2 lesz, ha 3 akkor 3, stb.) Kattints az "OK" gombra, ezután az "Alkalmaz" gombra, majd az "OK" gombra, a megjelent ablakban pedig kattints az "Újraindítás" gombra és várd meg amíg a rendszer újraindul.

3.3 SetteMaxer
A windows alapjáraton elég lassan állítja le a nem válaszoló programokat leállításnál, stb..
Ezen segíthetünk a SetteMaxer alkalmazással.

Letöltés: http://download.chip.eu/hu/download_hu_4938097.html
(ha nem működik, írd be Google-be: SetteMaxer)

Kattints jobb gombbal a SetteMaxer alkalmazásra, majd kattints a "Futtatás rendszergazdaként" lehetőségre, ezután a megjelent ablakban az "Igen" gombra.
A programon belül minden felirat melletti négyzetbe tegyél pipát, kivétel: "Disable Task Scheduler", "Disable User Access Control", "Enable Sidebar When UAC Disabled". Kattints az "Apply" gombra, majd az "Igen" gombra és várd meg amíg a rendszer újraindul.

4. Windows tűzfal és Defender

Ha van átfogó biztonságot nyújtó vírusirtód (pl.: ESET Smart Security, Norton Internet Security, stb.) vagy szimpla vírusirtód és mellette kémprogramok ellen védekező szoftvered, illetve tűzfalad, akkor a Windows beépített tűzfala és Defender alkalmazása nem nyújt plusz védelmet, így ki lehet őket kapcsolni, amivel gyorsíthatjuk a rendszer működését.

4.1 Windows tűzfal kikapcsolása:
"Start menü" -> "Vezérlőpult" menüpont -> "Rendszer és biztonság" menüpont -> "Windows tűzfal" menüpont -> a bal oldali sávon a "Windows tűzfal be- és kikapcsolása" felirat =>
A megjelent lehetőségek közül mindkettőnél válaszd a "Windows tűzfal kikapcsolása" felirat melletti kört, majd kattints az "OK" gombra.

4.2 Windows Defender kikapcsolása:
"Start menü" -> keresőbe írd be: "windows defender" majd kattints a megjelent "Windows Defender" alkalmazásra. A megjelent ablakban felül kattints a "Eszközök" menüpontra, ezen belül a "Beállítások" feliratra. A bal rublikában kattints az "Automatikus ellenőrzés" feliratra, majd a jobb rublikában vedd ki a pipát "A Számítógép automatikus vizsgálata" felirat mellől. Bal oldalon kattints a "Valós idejű védelem" feliratra, jobb oldalon pedig vedd ki a pipát a "Valós idejű védelem használata" felirat mellől. Bal oldalon kattints a "Rendszergazda" feliratra, majd jobb oldalon vedd ki a pipát "A program használata" felirat mellől. Kattints alul a "Mentés" gombra, majd a megjelent ablakban a "Bezárás" gombra.

5. Rendszertakarítás

A felhasználók és maga a windows is rengeteg szemetet tud felhalmozni az idő múlásával, ami lassítja a rendszert, ezért érdemes időközönként kitakarítani.

5.1 Felesleges programok törlése
"Start menü" -> "Vezérlőpult" menüpont -> legalul a "Program eltávolítása" felirat =>
Nézd végig a listát, ha találsz olyan programot amit már nem használsz, felesleges, akkor kattints a nevére, majd felül az "Eltávolítás" gombra.

5.2 Temp mappa ürítése
A temp mappába a rendszer felesleges dolgokat halmoz fel, amelyekre nincs szükség.
"Start menü" -> keresőbe írd be: %temp% , majd kattints a megjelent "Temp" mappára. Jelöld ki a mappában lévő összes elemet, kattints jobb gombbal az egyik kijelölt elemre, a megjelent lehetőségek közül válaszd a "Törlés" opciót. A megjelent üzenetet fogadd el az "Igen" gombbal. Néhány elemet nem lehet törölni, így a megjelent üzenetben alul tegyél pipát "Az összes jelenlegi elem esetében ez történjen" felirat melletti négyzetbe, majd kattints a "Kihagyás" gombra.

5.3 CCleaner
A CCleaner ingyenes alkalmazás alaposabb munkát végez mint a Windows beépített lemezkarbantartója.

Letöltés: http://www.filehippo.com/download_ccleaner/download/ea67f121b76931e56d681a1cbae6b492/
(ha nem működne írd be a Google-be: CCleaner)

Letöltés után nyisd meg a telepítőt. Nyelvnek válaszd ki a magyart, majd kattints az "OK" gombra, majd a "Tovább >" gombra. Ha akarod, olvasd el a Licencszerződést (vigyázat! életed megunod :P), majd kattints az "Elfogadom" gombra. Válassz telepítési útvonalat, vagy hagyd bent az eredetit, majd kattints a "Tovább >" gombra. A következő lépésnél csak az "Asztali parancsikon létrehozása" felirat melletti négyzet bepipálása ajánlott. Kattints a "Telepítés" gombra, várd meg amíg feltelepíti a programot, majd kattints a "Befejezés" gombra, így a telepítés után automatikusan elindul a program.

Kattints bal oldalon a "Beállítások" menüpontra, majd a fehér kereten belül is a "Beállítások" menüpontra. A jobb oldali fehér rublikában a "Végleges törlés" feliratnál a "Végleges fájl törlés" felirat mellé kattints a körbe, majd alatta válaszd a "Gutmann (35 menetes)" lehetőséget.

Kattints bal oldalon a "Tisztító" menüpontra, majd felül a "Windows" fülre, ezenbelül alul a "Haladó" felirat alatt pipáld be a "Régi Prefetch" és a "Szabad .terület felirat mellett található négyzetet. (A Prefetch-et és a szabad területet elég ritkább indőközönként is törölni, napi/heti tisztításhoz nem kell).

Kattints felül az "Alkalmazások" fülre. Itt az első pontban az alternatív webböngésződet jeleníti meg (pl.: Firefox, Chrome, stb.), itt vedd ki a pipát az "Elmentett űrlap információk", "Tömör adatbázisok" feliratok melletti négyzetből, majd kattints a jobb sarokban lévő "A tisztítás futtatása" gombra és várd meg, hogy a program kiélje a takarítási hajlamait :). Ha végzett, bezárhatod a programot.

Kattints bal oldalon a "Rendszerleíró" menüpontra. Jobb oldalon kattints a "Hibák keresése" gombra. Ha végzett, kattints "A kijelölt hibák javítása..." gombra.
A megjelent kérdésnél válaszd az "Igen" gombot, majd a megjelent fájlt mentsd egy tetszőleges helyre (lehetőleg oda, ahol majd meg is találod :)). A megjelent ablakban kattints "Az összes kijelölt hiba javítása" gombra. Ezek után bezárhatod a programot.

6. Töredezettségmentesítés

Másolások, áthelyezések, törlések és maga a windows használata fájltöredékeket eredményez, amelyek más-más helyen helyezkednek el, így elérésük több időt vesz igénybe. Ezt a problémát megoldhatjuk töredezettségmentesítéssel.

Ajánlott a windows beépített töredezettségmentesítője helyett a Defraggler ingyenes alkalmazást használni.
Letöltés: http://www.filehippo.com/download_defraggler/download/15e1d2f2e4d3b10b6a8d9d8a5e4d5847/
(ha nem működne írd be a Google-be: Defraggler)

Letöltés után nyisd meg a telepítőt. Nyelvnek válaszd ki a magyart, majd kattints az "OK" gombra, majd a "Tovább >" gombra. Ha akarod, olvasd el a Licencszerződést, majd kattints az "Elfogadom" gombra. Válassz telepítési útvonalat, vagy hagyd bent az eredetit, majd kattints a "Tovább >" gombra. A következő lépésnél csak az "Asztali parancsikon létrehozása" felirat melletti négyzet bepipálása ajánlott. Kattints a "Telepítés" gombra, várd meg amíg feltelepíti a programot, majd kattints a "Befejezés" gombra, így a telepítés után automatikusan elindul a program.

Kattints felül a "C" meghajtóra, majd alul a "Töredezettségmentesítés" gombra. Ha végzett, középen kattints a "Fájl lista" fülre, és pipáld be az első négyzetet, így kijelölöd az összes fájlt, majd kattints a "Töredezettségmentesítés aktiválva" gombra. Ha végzett, kattints az "OK" gombra, utána bezárhatod a programot.

7. Egyéb beállítások (ha nagyon jó géped van akkor ezek nem szükségesek)

Vannak még egyéb, főleg vizuális beállítási lehetőségek, amelyekkel felgyorsíthatjuk az operációs rendszer működését.

7.1 Hangok
Nem jelentősen, de a hangok is lassítják a rendszer sebességét (ezzel csak a windows hangokat tiltod le, természetesen a videókon, stb. továbbra is lesz hang).

"Start menü" -> "Vezérlőpult" -> "Hardver és hang" felirat -> "Hang" felirat -> felül a "Hangok" fül =>
A "Hangséma:" felirat alatt válaszd ki a "Nincsenek hangok" lehetőséget. Kattints a "Mentés másként..." gombra, ezután névnek írd be amit jónak találsz vagy azt, hogy "Alapértelmezett". Kattints az "Alkalmaz" gombra, majd az "OK" gombra.

7.2 Vizuális hatások
A Windows 7 vizuális hatásai jelentősen lassíthatják a rendszer működését, pedig egy részét nem is látjuk (nem feltűnő), vagy nem használjuk.

"Start menü" -> kattints jobb gombbal a "Számítógép" menüpontra -> Bal oldali sávon "Speciális rendszerbeállítások" -> felül "Speciális" fül -> "Teljesítmény" felirat alatt található "Beállítás..." gomb -> felül "Vizuális hatások" fül =>

A\ Ha a rendszer közepes sebességgel fut
Kattints az "Egyéni:" felirat mellett található körbe, majd az alatta lévő négyzetekből vedd ki a pipát, csak a következök maradjanak bepipálva (a vizuális élményt nem ronja lényegesen, de a sebességet növeli):
- A képernyőn megjelenő betűtípusok simítása
- Ablak tartalmának megjelenítése mozgatás közben
- Árnyékolás az ablakok alatt (ha nem, kell ezt is kiveheted)
- Asztal-összeállítás engedélyezése
- Átlátszóság engedélyezése
- Megjelenítési stílusok használata az ablakokon és gombokon
- Miniatűrök megjelenítése ikonok helyett
- Vetett árnyék az asztal ikoncímkéin

B\ Ha a rendszer lassan fut
Kattints az "Egyéni:" felirat mellett található körbe, majd az alatta lévő négyzetekből vedd ki a pipát, csak a következök maradjanak bepipálva:
- A képernyőn megjelenő betűtípusok simítása
- Asztal-összeállítás engedélyezése
- Megjelenítési stílusok használata az ablakokon és gombokon
- Vetett árnyék az asztal ikoncímkéin

Kattints az "Alkalmaz", majd az "OK" gombra és újra az "OK"-ra.

7.3 Személyre szabás
Ha nincs szükséged az átlátszó felületre, akkor kattints az "Asztal"-ra jobb egérgombbal, majd válaszd a "Személyre szabás" menüpontot. Itt az "Egyszerű és kontrasztos témák" közül válaszd a "Windows 7 egyszerű" témát.

Ha nincs szükséged a minialkalmazásokra, kapcsold ki őket.

7.4 Vannak bizonyos alkalmazások (Játékok, Photoshop, MS Office alkalmazásai, stb.) amelyek működési sebességét növelhetjük, ha használatuk közben néhány vizuális hatás nem működik.

Kattints az alkamazás ikonjára (pl.: egy játék, stb.) jobb gombbal, majd válaszd a "Tulajdonságok" menüpontot. Felül kattints a "Kompatibilitás" fülre, a "Beállítások" felirat alatt pipáld be a "Képi témák letiltása" és az "Asztal-összeállítás letiltása" felirat melletti négyzetet. Kattints az "Alkalmaz", majd az "OK" gombra.

FONTOS! Bizonyos programok csak úgy futnak ebben a módban hibátlanul, ha ugyanitt a "kompatibilitási üzemmód" felirat alatt bepipálod a "Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban:" felirat melletti négyzetet, valamint alatta a "Windows XP (Service Pack 3)" lehetőséget választod.

ezt egy TXT.ben találtama gépemen hátha hasznos lehet valakinek felrakom!

Hozzászólások

(#1) cuki18


cuki18
csendes tag

Biztos vannak dolgok amik még kimaradtak!

A kereső használata díjmentes!

(#2) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

""Maximális méret" feliratok mellett lévő rublikákba írj be akkora akkora számot, ami a
fizikai memóriád 1,5-szöröse legyen"

Minél több memória van a gépemben, annál több legyen? :DDD
CCleaner? :W

(#3) cuki18 válasza Peter Kiss (#2) üzenetére


cuki18
csendes tag

hát nem? :D

A kereső használata díjmentes!

(#4) DeFranco


DeFranco
nagyúr

[cuki18:] A Windows 7 optimalizálása

Ezért a bejegyzésért (már ha komolyan gondoltad, és nem paródia), leszkapsz. Nagyjából a fele csacskaság, pár dolog meg egyenesen veszélyes. Kikérhetted volna egy hozzáértő véleményét, mielőtt közszemlére teszed.

[ Szerkesztve ]

(#5) eziskamu


eziskamu
addikt

ezt egy TXT.ben találtama gépemen hátha hasznos lehet valakinek felrakom!
Nem kell minden szart megosztani ;] ez nem a Faszbúk :)

Részben egyetértek Moonmannal abban, hogy a Microsoft nem hülye (annyira ;] ) és tudja, mit miért csinál (legalább is a win7 kapcsán, mert ez a win8-as hibrid felület érdekes egy valami ;] , de fogadjuk el, hogy a rendszer mélyebben lévő dolgai nem saccperkábé hasraütés alapon lettek belőve) és ha müxik minden, ne piszkáljuk.
Persze más kérdés, ha kevés a hely, érezhetően belassult a gép, SSD-t használunk (azért utóbbi terén volt fejlődés Win7-ben), akkor be kell avatkozni, de első körben a Microsoft saját eszközeivel, ha meg már nem hat a szép szó, jöhetnek a third party cuccok.

[ Szerkesztve ]

(#6) Воланд


Воланд
titán

az ms-hez beadtad mar az oneletrajzod?

:DDD ;]

"Woland egy fura sátán, nem Isten ellenfele, hanem afféle küldötte, végrehajtója egy megromlott emberi világban, csak annyi rossz van benne, amennyi itt rátapadt."

(#7) vwpolopg


vwpolopg
őstag

És amúgy mondjuk 6GB ramnál mennyi az ajánlott virtuális memória? mert ez a másfélszerese elég faszság, szóval a hozzáértőktől kérdezném...

(#8) DeFranco válasza vwpolopg (#7) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Hagyod automatán, 'sztkész. 6 GB mellett akár ki is kapcsolhatnád elméletben, de a gyakorlatban ebből lehetnek gondok, nem ajánlott.

Van egy ilyen elméleti szorzó, hogy fizikai memória x1,5, de egyrészt ez kb. az 512mb - 1gb időkben terjedt el, másrészt xp alatt, harmadrészt akkor van jelentősége, ha azt a barbatrükköt játszod el, hogy a merevlemez elejére viszed a lapozófilet egy külön partícióra.

Ennek az utóbbinak tényleg van némi sebességnövelő hatása, ha nem is sok, de ebben a memóriabőségben a win7 prefetch rendszere és memóriamenedzsmentje mellett szerintem felesleges.

(#9) westcoastog


westcoastog
veterán

Ez az egész egy marhaság, egyedül a ccleanert érdemes néha futtatni és kész.

(#10) vwpolopg válasza DeFranco (#8) üzenetére


vwpolopg
őstag

így automatán jelenleg 6 giga... Csak kíváncsiságképp, akinek 8-16 netán 32 giga ramja van, annak is ugyanannyit állít be a windows?:D kikapcsolni nem akarom, de azért 6 giga az nekem sok...:D most még nem kell a hely amit elvesz, de később... szóval ha beállítom mondjuk fix 2 vagy 3 gigára az kevés?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.