2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Elektroszmog

Írta: | Kulcsszavak: Elektroszmog . mobiltelefonok . elektromágneses hullámok

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Hallottam már töbször az elektorszmogról, de csak minap gondoltam úgy, hogy jobban utána olvasok kicsit. Szerintem eléggé érdekes téma, érdemes végig olvasni. :))

Elektroszmog - tények és érdekességek

Az elektromosság a nap 24 órájában körülvesz minket. Környezetünkben természetes körülmények között létrejövő és mesterségesen létrehozott elektromos és mágneses terek találhatóak.

Természetes források:

Légkör, Föld, Nap, csillagok

Mesterséges források:

elektromos áram előállításának, szállításának és felhasz- nálásának berendezései, a hírközlés, távközlés, adatátvitel berendezései. Az emberi szervezetet érő mesterségesen létrehozott elektromos és mágneses terek valamint rádiófrekvenciás sugárzások okozta terheléseket a hétköznapokban elektroszmognak nevezzük.

Az elektromos és mágneses terek hatása az élő szervezetekre:

Az élőlények és ezen belül az ember szervezete alapvetően elektromágneses szerveződésű. Az elektromágneses tér szabályozza, váltja ki és hangolja össze szervezetünk sok biliárdnyi sejtjének több százezernyi kémiai folyamatát. Testünk szerveződési folyamatai, akárcsak gondolkodásunk fizikai hordozói az élő szervezetek elektromágneses hullámai, mérések szerint elsosorban a 0,1 - 100 Hz-es frekvenciasávba esnek. Ugyanebben a frekvenciatartományban kelt elektromágneses jeleket a Föld mágneses tere, valamint a földrengések, az időjárási zavarok, sőt a háztartási gépek is.
Szervezetünk rendkívül érzékeny az elektromos- és mágneses tér változásaira.
Mindannyian tapasztaljuk, hogy szervezetünk működése, közérzetünk és hangulatunk függ az időjárástól, a frontátvonulástól, a mágneses viharoktól. Kevesen tudják azonban, hogy ezekért a változásokért elsősorban a légköri elektromosság a felelős. Viharmentes időben is 100 Volt feszültség esik a magasságkülönbség minden egyes méterén, de viharok idején az elektromos tér gyorsan és jelentősen változik, és ennek a tapasztalat szerint jelentős biológiai és mentális hatásai vannak, mint például a fejfájás, nyugtalanság, izgatottság. Az elektromágneses tér változásai különösen erősen hatnak az agyra és az idegrendszerre. A növények és állatok viselkedése gyakran figyelemreméltóan megváltozik a vihar előtt.
A sejtműködésben az elektromágneses terek azok az irányító, vezérlő tényezők, melyek megelőzik a fellépő fizikai és pszichikai változásokat. A legtöbb betegség az életfunkciók elektromágneses szabályozásának a zavaraira vezethető vissza. Az elektromágneses tér a pszichikai változásokban is jelentős szerepet játszik
Az elektromágneses terek, sugárzások biológiai hatásai
A modern technikai eszközök hatására létrejött elektromos- és mágneses terek, elektromágneses sugárzások, az elektroszmog megváltoztatják a természetes elektromágneses környezetünket.
Az elektromosság használata, a sok új technológia új kihívásokat hordoz magában. Számtalan tudományos tanulmány és kísérlet igazolja az elektroszmog egészségkárosító hatását.
Környezeti és egészségügyi hatásai még nem teljesen ismertek. A nyugati országokban, ahol már több évtizede az épületbiológusok ezekkel a jelenségekkel foglalkoznak rengeteg gyakorlati tapasztalat, eset bizonyítja, hogy a mérésekkel meghatározott terhelések csökkentése megszüntette az embereknél fellépő panaszokat. Nemcsak az elmélet, hanem gyakorlat is azt mutatja, hogy összefüggés van az elektroszmog és a szervezet zavarai között.

Hosszú ideje tartó elektroszmog terhelés esetén a következő tünetek léphetnek fel:

- alvási zavarok
- kimerültség, fáradtság
- fejfájás
- pszichés zavarok, depresszió
-magas vérnyomás
-szívritmus zavarok
-gyengülő immunrendszer

Azt a tényt, hogy az elektromágneses terek mind alacsony, mind magas frekvenciás tartományban kölcsönhatásba kerülnek és hatnak a biológiai szervezetekre minden érdekcsoport elismeri. Rendkivül eltérőek a vélemények arról, hogy milyen térerősségnél, milyen terhelési időszak hatására kell káros hatásokkal számolni, és hogy milyen tüneteket okoz a megnövekedett, embert érő elektroszmog (még rendkívül nagy különbségek találhatóak a vélemények között). Az egyik oldalon az ipar, a mobilszolgáltatók állnak, akik a fejlődésre hivatkozva és a várható nagy költségekkel ijesztgetve mindenáron el akarják kerülni a határértékek jelentős csökkentését. A másik oldalon az épületbiológusok, természetgyógyászok, és az orvosok egy csoportja áll, akik tapasztalataik és jelentős számú tudományos tanulmány alapján a határértékek csökkentését sürgetik. Véleményük szerint a jelenlegi határétékek csak a termikus hatást veszik figyelembe, és az ipar érdekeit szolgálják.
Az embert érő elektroszmog, elektromágneses terhelés napről napra nő!
Az elővigyázatosság elve alapján a legjobb védekezés a megelőzés.
Otthonainkban az elektromos, mágneses tereket tartsuk a lehető legkisebb értéken.
A védekezés lehetséges!
A fő veszély ott leselkedik, ahol a legtöbbet tartózkodunk. A védekezés a hálószobában, a gyerekszobában, a munkahelyünkön a legfontosabb. Életünk nagy részét, harmadát a hálószobánkban töltjük. Az alvás során a test regenerálódik, pl. a mély alvási fázisban az agy elektromágneses hullámai 15-20 Hz-ről 3 Hz-re csökkenek. A mesterséges biológiailag nem hasznos frekvenciák állandó hatása negatívan hat a sejtekre, az idegrendszerre.
Igazán pihentető alvás csak elektroszmogtól mentes környezetben lehetséges.

Elektromágneses környezet:

Környezetünkben, háztartásunkban, munkahelyünkön napjainkra, az új vezeték nélküli technológiák bevezetésével nagymértékben megnőtt az elektromágneses sugárzás. Rádióadók, mobiltelefonok, adótornyok, bázisállomások, távvezetékek, transzformátorok, számítógépes képernyők elektromágneses sugárzást bocsátanak ki maguk körül. Az elektromos, mágneses terek elektromágneses sugárzás, hétköznapi nevén elektroszmog nem látható, érzékszerveinkkel nem vagyunk képesek felfogni. Korszerű műszerekkel azonban jól mérhető a környezetben, munkahelyen, lakóhelyen egyaránt. Az elektroszmog (sugárzás) mértéke kizárólag műszeres méréssel határozható meg.

Az elektromágneses tér a hatását figyelembe véve villamos és mágneses térre osztható.
Alacsonyfrekvenciás elektromos változó tér Az elektromos változó tér a váltakozó feszültség hatására keletkezik, minden feszültség alatt álló berendezés, kábel, csatlakozóknál megtalálható, még akkor is, ha nem folyik rajtuk áram. Az elektromos térerőssége függ a jelenlevő feszültség nagyságá- tól és V/m -ben fejezzük ki.

Gyakran a hálószobáinkban az ágyak közelében feleslegesen sok kábel, elektromos berendezés (ébresztoóra, olvasólámpa, hosszabbító) található, a hálózat nincs megfeleloen illetve egyáltalán leföldelve.

Egészségügyi, biológiai hatás:

Amennyiben az emberi test elektromos térben tartózkodik, akkor, mint egy antenna felveszi az elektromos teret és feszültség alá kerül. Az elektromos tér áramot indukál az emberben, amelyet áramsűrűséggel (mA/m2) írnak le. Ez a szervezet számára egy folyamatos stressz szituációt jelent, megzavarja a szervezet természetes folyamatait.

A hosszabb ideje elektromos térnek kitett embernél a következő tünetek léphetnek fel:

-alvási zavarok, kialvatlanság
-magas vérnyomás
-felfájás
-depresszió
-idegi feszültség, kimerültség
-szívritmuszavarok
-éjszakai verejtékezés

Az alacsony frekvenciás változó elektromos tér épületbiológiai irányelvei:

Extrém anomália Magas anomália Gyenge anomália Ajánlott érték, elektroszmog mentes környezet
Térősség Volt/méterben (V/m) > 50 5-50 1-5 < 1
Testfeszültség millivoltban (mV) > 1.000 100-1.000 10-100 < 10
Kiértékelés, épületbiológiai ajánlások Extrém anomáliát rövidtávon meg kell szüntetni, beavatkozást igényel. Ezek az értékek már nemzetközi határértékeket és ajánlásokat érnek Magas anomáliát épületbiológiai megközelítéssel már nem lehet elfogadni. Ezért a jövőben a meghatározott megelozo intézkedéseket ajánlott elvégezni. Gyenge anomália esetén érzékeny, vagy beteg emberek esetén ajánlott az értéket még csökkenteni a lehetőségek szerint Az ajánlott érték lényegében a természetes állapotnak felel meg. Hálószobáinkban és a gyerekek tartózkodási helyén törekedni kell ezeknek az értékeknek az elérésére
Alacsony frekvenciás változó mágneses tér Alacsonyfrekvenciás mágneses tér akkor keletkezik, ha áram folyik a bekapcsolt elektromos fogyasztókon és a vezetékeken. A mágneses térerőssége függ az áram nagyságától, de függ az oda és visszavezető kábelek távolságától is (jó esetben a terek kioltják egymást), mértékegysége A/m. (1 A/m mágneses térerősség=1,26 uT mágneses indukciónak felel meg.) Hétköznapi forrásai a bekapcsolt elektromos berendezések, készülékekbe beépített illetve különálló transzformátorok, elektromos tekercsek, előtétfojtók, tápegységek, nagyfeszültségű vezetékek. Mivel adott villamos teljesítmény esetén kisebb feszültséghez nagyobb áram tartozik, a kisfeszültségű berendezések is meglehetősen nagy mágneses erőteret kelthetnek.
További forrása az épületekben a nem megfelelő földelés, elektromos hibák hatására víz, fűtési vezetékeken folyó kiegyenlítő áram. A változó mágneses tér áthatol a falakon nagyon nehéz ellene védekezni. Ezért különösen kritikus a kívülről a nagyfeszültségű vezetékektől, transzformátor állomásoktól jövő mágneses tér. A transzformátor állomás feletti helységekben általában jelentős mágneses tér mérhető. A mágneses indukció nagysága a távolság növelésével négyzetesen csökken.
A mágneses tér a szervezetben természetellenes örvényáramot indukál. A legjobb védekezés a különböző berendezésektől a megfelelő távolságot megtartani, illetve a hálószobában ezeknek a használatáról lemondani. Alacsony frekvenciás mágneses tér hatására nő a gyermekkori leukémia kialakulásának a veszélye, gyengül az immunrendszer, csökken a melatonin termelődés az agyban.
Az alacsony frekvenciás mágneses váltakozótér épületbiológiai irányelvei
Extrém anomália Magas anomália Gyenge anomália Ajánlott érték, elektroszmog mentes környezet
Mágneses indukció Nanoteslá-ban (nT) > 500 100-500 20-100 < 20

Az elektromágneses hullámok

Az elektromágneses hullámokat az ember állítja elő, amikor az információkat magas frekvenciával (100 kHz-től 300 GHz-ig) vezeték nélkül a levegőn keresztül továbbítja, például, amikor az ételt a mikrohullámú sütőben felmelegíti. Az ilyen nagy frekvenciáknál az elektromos- és mágneses tér gyakorlatilag összeolvad, és ilyenkor beszélünk elektromágneses hullámokról. Legtöbbször az elektromágneses hullámokat az információ átvitelére használjuk. A hullámokat antennák sugározzák ki a légtérbe. Minél nagyobb az antenna teljesítménye és minél nagyobb a hullám frekvenciája, annál nagyobb és több információt lehet átvinni.
Az elmúlt 50 évben a használt sávszélességek lényegesen kitágultak. A '60-as években a rádióadó még 0,5 MHz-en sugárzott addig a modern UMTS hálózat 2,2 GHz frekvencia tartományt használ.
Forrásai: rádió- és televízióadók, radar állomások, mobil telefonok, DECT telefonok, bázisállomások, mikrohullámú sütők, monitorok stb.
Leggyakrabban a teljesítmény sűrűségét mérjük mikroW/cm2-ben.

A rádiótelefon rendszerek

Napjaink korszerű, mozgékony telefonösszeköttetését a rádiófrekvenciás jelek közvetítésével működő rádiótelefon berendezések teszik lehetővé. A rádiótelefon rendszerek két részből állnak: bázisállomásokból és a felhasználói kézi készülékekből: a mobiltelefonokból. A bázisállomások szabadban telepített kisteljesítményű rádióadók, amelyek egy adott körzetet látnak el rádiótelefon összeköttetéssel. A hazai rádiótelefon szolgáltatás fejlődése eredményeképpen a bázisállomások által ellátott körzetek mára szinte az egész országot lefedik. A rádiótelefon szolgáltatáshoz a bázisállomásokat utak mentén vagy lakott területek közelében kell elhelyezni. A bázisállomások különösen a nagyvárosokban jelentős elektroszmog források, ahol a felhasználók száma és a beépítettség is nagyobb és az emeletes házak között a függőleges szintkülönbség kicsi .

A rádiótelefon bázisállomások

A bázisállomások a rádiófrekvenciás jeleket antennákon keresztül sugározzák ki. Az antennákat magasan, a földfelszíntől 15-70 m magasan helyezik el, hogy a rádiófrekvenciás jelek szabadon tudják elérni a kívánt körzetet. Az antennákat az erre a célra épített toronyra, épület tetejére, esetenként épület oldalára telepítik. A bázisállomásoknál használt antennák a sugárzást irányítottan bocsátják ki.
A bázisállomás antennától a környezetbe függőleges, téglatest alakú sugárzókból jut ki a rádiófrekvenciás jel, melynek fő sugárnyalábja általában vízszintesen 60-120o-os, függőlegesen 6-15o-os nyílásszöggel, általában 5-10o-os döntési szögben lefelé hagyja el a sugárzót. Ebből adódik, hogy közvetlenül az antenna alatti területeken az elektromágneses tér nagysága kisebb, mint távolabb. A legnagyobb elektroszmog terhelés a sugárzási kúpban elhelyezkedő szomszédos házakban mérhető.
Az elektromágneses sugárzás intenzitása levegőben a távolsággal négyzetesen csökken.
Biológiai hatása: Az elektromágneses sugárzásnak a legismertebb hatása a hőhatás. A sugárzás rezgésbe hozza a test vízmolekuláit és ezáltal súrlódási hő keletkezik Ezt használjuk a mikrohullámú (2,45 GHz) sütőknél, de megkülönböztetünk nem termikus hatást is.
A nem termikus hatásokról egyre több elgondolkodtató tanulmány jelenik meg, amelyek figyelmeztetnek a veszélyekre.
A mobiltelefonok modulált impulzuscsomagokat adnak és vesznek. Ami azt jelenti, hogy az adók nem egyenletesen sugároznak. Az információk információ csomagokban, rövid ideig tartó rendkívül intenzív elektromos hullámokkal (pulzáló sugárzás) jut el a vevőhöz. A viták és a kutatások középpontjában a pulzált elektromágneses sugárzás áll. Ezt használják a mobiltelefonok, de a rendkívül elterjedt DECT telefonok is. Több kutatás rámutat, hogy a pulzáló hullámok behatolnak az agy mélyen levő területeire és a természetes agyáramokat megváltoztatják, hatással vannak a sejtek anyagcsere folyamataira. A pulzáló hullámokat sokan úgy írják le, mint egy villámcsapást az agyban. Elektromágneses sugárzás a melatonin nevű hormon termelődését megzavarja.
A melatonin a sötétség hatására termelődik az élő szervezetekben. A melatonin szint jelentős napszaki ingadozást mutat, emberekben éjjel tízszer magasabb, mint nappal. Felfedezték azt is, hogy ha az embereknek melatonint adtak, akkor elálmosodtak akár nappal is, ezek szerint fontos szerepet játszik az alvás-ébrenlét szabályozásában.
Gyermekkorban a melatoninszint magasabb, mint felnőttkorban, s öregkorra mennyisége drámai módon lecsökken. Valószínűleg a melatonin termelődés hanyatlása lehet az egyik ok, amiért olyan sok idős ember küszködik alvási nehézségekkel. A rosszindulatú daganatos vagy krónikus betegségben szenvedő betegeknél is rendellenesen alacsony melatonin-vérszintet mértek, ami a melatoninnak az immunrendszerre kifejtett pozitív hatására enged következtetni. A tudósok lépésről-lépésre kezdik összeállítani a melatoninról alkotott képet, azonban minél több részlet válik ismertté, annál bonyolultabb a kép.

A melatoninnal kapcsolatban az alábbiakra van már tudományos bizonyíték:

-segíti a természetes alvási ciklus fenntartását;
-javítja az immunrendszer működését;
-természetes módon segít a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában.

Az elektromágneses tér épületbiológiai irányelvei

Az épületbiológia különbséget tesz pulzáló és nem pulzáló sugárzás között.
Extrém anomália Magas anomália Gyenge anomália Ajánlott érték, elektroszmog mentes környezet
Nem pulzáló sugárzás mikroWatt/ négyzetméter > 1000 500 - 1000 10-500 < 10
Pulzáló sugárzás (mikroW/m2) > 100 5 - 100 0,1 - 5 < 0,1

Sztatikus elektromos tér Ahol sztatikus feltöltődés történik ott egyenfeszültség keletkezik. Gyakorlatban legtöbbször feltöltődés dörzsölés által keletkezik.
Nagyon könnyen feltöltődnek a szintetikus anyagok (függöny, szőnyeg), a sík felületű műanyag, lakk bevonatok, de a természetes anyagok (gyapjú, bor) és az emberi haj is. A feltöltődés legismertebb következménye a kisülés. Nagyon elgondolkoztató, hogy a töltések szétválasztódása miatt kialakult pólusok, hogyan befolyásolják a szoba klímáját. A töltések természetes egyensúlya megbomlik a porok, mikrobák, a pólusok vonzása és taszítása folytán és folyamatosan keverednek a levegőben. Kialakulhat egyfajta házi porallergia. Minél szárazabb a levegő annál valószínűbb az elektrosztatikus feltöltődés. A levegő ajánlott relatív légnedvessége a 40-60% közötti érték

A sztatikus elektromos tér épületbiológiai irányelvei

Összehasonlító értékek
A levegő elektromossága különböző helyeken (V/m)
Természetes levegőelektromosság szabadban + 100 V/m
erdőben <+ 10 V/m
völgyben < + 50 V/m
hegyen > + 200 V/m
nagynyomású levegőnél + 1000 V/m
felhok között + 5000 V/m
zivatar esetén + 10.000 V/m
villámláskor + 20.000 V/m

Sztatikus mágneses tér

A Föld pontosan úgy tekinthető az északi és déli pólusával, mint egy hatalmas mágnes. A természeti eredetű statikus mágneses tér a föld belsejében folyó áram, a naptevékenység valamint a légköri hatások által létrehozott erőtér eredője. Az emberek és állatok a mágneses teret többek között helyzetük meghatározására használják. Az embernek ehhez egy iránytűre van szüksége, de néhány állatfajta, mint például a költöző madarak és bizonyos tengeri élőlények olyan finom érzékszervvel rendelkeznek, aminek a segítségével érzékelik a mágneses teret. Az élőlények az évmilliók során a természetes mágneses térhez alkalmazkodtak. A természetes mágneses tér bizonyos hatásokra megváltozik, és a térvonalak eltorzulhatnak.

Az eltorzulásnak a fő oka:

a mágneses- illetve a mágnesezhető fémek, mint a vas, vagy acél,
az egyenáramot vezető vezetékek, mint a villamosok, vagy a napelemek vezetékei,
mágnesek, mint a hangszóró, fejhallgató mágnesei.
A mágneses tér torzulását egy speciális mágnes sínnel láthatóvá lehet tenni, illetve műszerrel mérni lehet. Gyakori a mágneses tér torzulása a hálószobákban. Az ágyakban levő vas támlaállítók vagy a rugós matracok eltéríthetik a mágneses érővonalakat. Ez oda vezet, hogy a test nem a megszokott természetes mágneses térben fekszik, ami leginkább alvászavart okozhat.

Forrás

Hozzászólások

(#1) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

:)

nem tudnék úgy aludni, hogy ne legyen valami e-birizga a 10 m-es körzetemben :D legalább a telefonom

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtató hobbista | eladó Samsung S6 Edge Gold, mecha bill 60% és fullsize: https://hardverapro.hu/tag/mr_csizmas

(#2) Cube576 válasza Mr.Csizmás (#1) üzenetére


Cube576
(tag)

Ez az, hogy én is így vagyok vele:D

The truth is out there...

(#3) Mr.Csizmás válasza Cube576 (#2) üzenetére


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

amúgy sztem hülyeség, ha nagyobb városban laksz centralizáltabb (de szép szó :D) helyen, simán van 2-3-több wifi hálózat a környéken, amit észlel már a telefonod/laptopod....na azok a wifi hullámok ugyanúgy sugároznak téged is ;] szóval az ilyen bioenergiások és társaik hajukra kenhetik, belvárosban sincs sokkal több rákos megbetegedés sugárzás miatt

[ Szerkesztve ]

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtató hobbista | eladó Samsung S6 Edge Gold, mecha bill 60% és fullsize: https://hardverapro.hu/tag/mr_csizmas

(#4) moha21


moha21
(PH! kedvence)

"Az elektromágneses hullámokat az ember állítja elő"

ja mert a fény nem az?

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5) Cube576 válasza moha21 (#4) üzenetére


Cube576
(tag)

Csak a teljesség kedvéért:

"Az elektromágneses hullámokat az ember állítja elő, amikor az információkat magas frekvenciával (100 kHz-től 300 GHz-ig) vezeték nélkül a levegőn keresztül továbbítja, például, amikor az ételt a mikrohullámú sütőben felmelegíti. Az ilyen nagy frekvenciáknál az elektromos- és mágneses tér gyakorlatilag összeolvad, és ilyenkor beszélünk elektromágneses hullámokról."

The truth is out there...

(#6) moha21 válasza Cube576 (#5) üzenetére


moha21
(PH! kedvence)

CSak a teljesség kedvéért :

"A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás."

A napot mióta befolyásolja az ember? Mit állít ott elő az ember?

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#7) Cube576 válasza moha21 (#6) üzenetére


Cube576
(tag)

És írta valahol valaki is, hogy a fényt az ember állítja elő??? :F
Itt ugye ezt úgy értik, hogy a készülékek használatával állítod elő az elektromágneses hullámok ezen fajtáját...
Ilyen elven ha feloltod a villanyt, vagy egy zseblámpát bekapcsolsz, máris fényt állítottál elő.
És így kezdődik az írás:

"Természetes források:
Légkör, Föld, Nap, csillagok"

Tehét nyílvánvaló, hogy a természetes forráshoz nincs köze az embernek.

[ Szerkesztve ]

The truth is out there...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.