2020. június 2., kedd

Gyorskeresés

Facebook Lite - fogyasszuk le a Facebook-ot

Írta: | Kulcsszavak: facebook . facebook lite . fb . android

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

[PAGE:1]Facebook Lite[/PAGE]

A Facebook használata mobilon ma már a legtöbb okostelefon tulajdonos körében szinte alapkövetelmény.
De valószínűleg nem vagyok egyedül azzal a jelenséggel, hogy az app sokszor képes szinte az egész telefont "az uralma alá vonni" a magas memóriaigényével.
Belépőszintű telefonok esetében ez a használhatóság rovására is mehet, akár csak ha a visszatérő belassulásokat vagy a nem ritkán jelentkező "nem áll rendelkezésre elég tárhely" hibaüzenetet nézzük, ami új app telepítése esetén fogadhat bennünket.

Ha a fizikai korlátok adottak, akkor a különböző varázsmódszerek is csak ideiglenes megoldást nyújthatnak, és a usernek hamar elege lehet abból, hogy cache-t töröl és fájlokat mozgat ide-oda.
Én egy átlagos okostelefon-használónak mondhatom magam, semmilyen különleges igényem nincs, és egy teljesen átlagos Alcatel OT Pop C7 tulajdonosa vagyok, abból is az 1 GB-os RAM-mal rendelkező verziót birtoklom.
A telefonon a gyári 4.2.2 Android fut, amin a fent említett problémák miatt a felesleges alkalmazások letiltásra kerültek, illetve egy root után több "ajándék" program törlésre került, de számomra az igazi megoldást a Facebook app Facebook Lite-ra történő cseréje oldotta meg.

A Facebook Lite-ot a FB eredetileg olyan országok felhasználóinak szánta, ahol gyengébb a mobilos és hálózati infrastruktúra és/vagy az embereknek nincs lehetőségük nagy teljesítményű mobiltelefonok vásárlására, az eredeti kommunikáció szerint:
"A Facebook alkalmazásnak ez a verziója kevesebb adatforgalmat használ, és bármilyen hálózati körülmények között működik.
A Facebook Lite:
- gyorsan telepíthető – az alkalmazás 1MB-nál kisebb méretű;
- gyorsan betöltődik;
- hatékonyan használja az adatforgalmat;
- 2G hálózatokon és korlátozott hálózati működésű területeken jól használható."

Minimális erőforrást használ a telefonon, a telepítője jelenleg 1,5MB, és a telefon memóriájából a gyorsítótárral együtt napi használat esetén nálam 30-35MB-os részt kér, ami a "normál" Facebook-nál 150-160MB volt.
Megőrizték benne az eredeti app lényeges funkcióit, és azokat kell csak nélkülöznünk, amelyek jelentős adatforgalmat generálhatnak, mint pl a videók.
Ami különösen vonzóvá teheti sok ember számára, hogy nem kell külön Messenger-t használnia, mert az üzenetküldő a Facebook Lite része maradt.

Számomra eddig hátrány a Lite-ra való váltásból nem jelentkezett.
Amennyiben valaki el tudja fogadni, hogy nem annyira szép dizájnos külső fogadja, mint a nagytestvér esetében, és a bélyegképek sem akkora felbontásúak, mint azt megszokta, abban az esetben nem fogja csalódás érni a használat során, és a Google Play-ről akár töltheti is: Facebook Lite

Hozzászólások

(#1) 426os


426os
(őstag)

Köszi, ez tetszik. Már több, mint fél éve, hogy letöröltem az App-ot, mert baromira idegesített: Nem lehet kikapcsolni az értesítéseket, külön alkalmazás kell az üzenetekhez stb. Ráadásul, amikor sorozatosan fagyott tőle a telefon, akkor tényleg elegem lett. Azóta böngészőben használom a facebook-ot, amivel igazából semmi problémám nincs, azon kívül, hogy lassú kapcsolat esetén elég lassúcska és az oldal struktúra is néha összekuszálódik FFox alatt. Ez a Lite verzió viszont jónak ígérkezik, kikapcsolhatóak benne az értesítések is, aránylag gyors is. Remélem nem jut arra a sorsra, mint a nagy testvére.

.

(#2) 66zio


66zio
(tag)

Nekem egy Sony Xperia Tipom van 512mb rammal ami már megvásárlásakor is elavult volt. Képzelhetitek milyen most. Szinte semmilyen applikáció nincs rajta, de a viber amit elég sokat használok folyton összeomlott. Ekkor döntöttem a Lite mellett. Nagyon meg vagyok elégedve vele. A dizájnja engem nem zavar, kicsit fapados, de használható. Az összeomlós probléma megszűnt mert a gyári facebookról töröltem az összes frissítést (nem rootolt így nem tudom törölni az appot) és a messenger is ment a kukába. Azért hátránya is van. Például az említett videó mentesség ami néha azért jól jönne. A képeket nem lehet nagyítani, vagyis hát lehet, de a telefon dönti el, hogy mekkora lesz és nem tudom mozgatni. Szóval ha a közepére nagyít rá akkor nem tudom megnézni mi van a széleken. Folyton ott van egy szám az ismerősnek jelöltek felett addig amíg vissza nem jelölöd őket. Ilyen az eredetiben nem volt. Megnézted és ha nem csináltál velük semmit eltűntek.

Akiknek ilyen gyengébb telefonjuk van mint például nekem az már megtanulta, hogy az alkalmazásokat nem frissítjük mert meghalhat tőle a telefon.

Curve 5 font és ingyen bankártya. Meghívóért PM

(#3) 426os válasza 66zio (#2) üzenetére


426os
(őstag)

Én is leszoktam már a frissítésről, csak akkor frissítek appot, ha látom, hogy olyan változások kerültek bele, amik érdekelnek. Pedig az enyém annyira talán még nem elavult (Snapi400 - 4mag, 2GB ram), de ha egyfolytában mindent frissítenék ezen is érezhető lenne a sok szemét lassító hatása.

.

(#4) pulyka jocó


pulyka jocó
(senior tag)

Köszi! :)

(#5) tomiii.


tomiii.
(aktív tag)

Köszi. Én is feldobtam a tab-ra. Eddig böngészőt használtam, de hátha most átszokok erre.

(#6) jimmy399


jimmy399
(senior tag)

csak röviden, tömören: m.facebook.com Opera mini alól... Perket, icipici memóriahasználat... :)

--- N/A ---

(#7) 66zio válasza jimmy399 (#6) üzenetére


66zio
(tag)

A Lite szerintem jobb. Ez az operás megoldás nekem nem tetszik. Túl pici minden és tele van pakolva.

Curve 5 font és ingyen bankártya. Meghívóért PM

(#8) 426os


426os
(őstag)

Végül ez is ment a levesbe. Az értesítéseket mégsem lehet kikapcsolni, lassú is picit, plusz néha zavaró, hogy nem lehet nagyítani a képeket. A böngészős verzió FFox-ban a tuti még mindig.

.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.