2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

Kovászos uborka

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A kovászos uborka (kofáknak csak "koviubi") a legmegosztóbb savanyúságok egyike. Gyűlölni vagy szeretni lehet, de én még nem találkoztam olyan emberrel, akinek "mindegy" lett volna, szóval, igazi árokásás jön itt, kéremszépen. :)) Merthogy házi kovászos uborka készítésre adtam a fejem. Ebből ugye már kiderült, hogy én odavagyok érte, nálam a savanyúságok királynője, "nonplusultrája", csimborasszója...

Egy hónapja vettem ilyen vödrös savanyúságot a madaras hipermarketben, és ez volt az utolsó csepp a pohárban, illetve a legfőbb motiváció abban, hogy végre én is elkezdjek otthon savanyúságot (kovászos uborkát) készíteni. Ugyanis a boltban kemény forintokért vásárolt uborka ehetetlenül rossz volt. Néztem, mi van benne, hát... Édesítőszer! Meg még egy csomó idegen anyag. Amikor olvastam, kb. úgy voltam vele, mint Besenyő Pista bácsi a térfogatnövelő-, meg a lisztjavítószerrel. Eldöntöttem, nem fér össze a bolti uborka a tudatos táplálkozással, már csak a rettenetes mellékízek miatt is. És ebben Besenyő TT István is egyetért velem.

A kovászos uborka nagyon egyszerűen elkészíthető. Leírom én hogy csináltam (anyut azért fel kellett hívni hozzá).

Ugye, minden rendes háztartásban van legalább egy 5 literes uborkásüveg (és ha mázlink van, nem a kocsiból leengedett fáradtolaj tanyázik benne). Nos, én nem voltam ebben az üdvös helyzetben. A pincéből 2 db 1,5 literes befőttesüveget tudtam kiguberálni. Ezeket aztán jó forró vízben alaposan elmosogattam (olyan forróban, amilyet a kezem még elviselt), majd az edényszárítón hagytam lecsöpögni. Ezalatt a mosogatómedencét kitakarítottam, majd beleborítottam a kb. 2 kiló uborkát és annyi vizet engedtem rá, amennyi ellepte, hadd úszkáljanak az uborok, nem sokáig, úgy 15 percig (ez csak opcionális, nem kihagyhatatlan).
Egy még nem használt szivacs dörzsi felével kicsit megmostam őket, majd két végüket levágva, hosszanti irányban egy-két bemetszést ejtve (csakhogy jobban átjárja a lé) előkészítettem őket a befőttesüvegre. A befőttesüveg aljára került egy fél csokor kapor. Ezután az uborkákat állítva belehelyeztem az üvegbe, majd mikor már cipőkanállal sem fért volna bele több ubi, következett a fél fej (kb. 5-6 gerezd) pucolt fokhagyma. Ezt csak úgy lazán rá kell szórni. A kapor másik felét az uborkák tetejére kell tenni, majd következhet a kenyér. Ebben van a lényeg, ugye, a kovász. Ezt is még bele kell gyömöszkölni.
Utolsó lépésként ráöntünk meleg, sós vizet. A víznek nagyon sósnak kell lennie, az én 1,5 literes, dugig tömött üvegembe még 1 liter folyadék fért, ehhez 1,5 evőkanál sót tettem.
A folyamatot megismételtem a másik üveggel is. És most kint napoznak az ablakpárkányon. :) Fontos, hogy napon legyenek. Ja, igen, kistányérral le kell fedni.
Ha a hét közepi nagy kánikula idején tudtam volna elkészíteni, akkor nem kellett volna neki 3 nap, hogy kész legyen a kovászos uborka. Azért most is süt a nap, viszont nincs nagyon meleg... Talán jövő hét közepére jó lesz. Ha egyáltalán... :D

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Jó tudni, hogy hogy készül, asszonypajtás imádja.

Én viszont abba a kategóriába esem, amit te még nem láttál, úgyhogy kapaszkodj meg: nálam a semleges ételek kategóriájában szerepel a kovászos uborka. :P

(#2) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Csorog a nyálam, nálunk még nincs uborka, a forgatás miatt több hetes csúszásban vagyok a kerttel :\

(#3) Csemike válasza 7 (#1) üzenetére


Csemike
csendes tag

Akkor téged cirkuszban kéne mutogatni. :D
Most tuti, hogy jelentkeznek még vagy öten, hogy nekik semleges a kovászos uborka... :U :D

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

(#4) Crystalheart válasza Csemike (#3) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Sőt, olyat is láttam már itt a ph-n, hogy egyenest nem ízlett neki. o.O

(#5) Alexios válasza Crystalheart (#4) üzenetére


Alexios
addikt

pl. nekem :DDD

(#6) danih


danih
addikt

Ahh, imádom, anyám nagymestere a dolognak, mindig a módszeréért csesztetik :)

[ Szerkesztve ]

(#7) Ptech


Ptech
őstag

Nekem is itt áll két 5l-es üveg az ablakban. Bár nem tart sokáig sosem, mert én képes vagyok magában is megenni egyet-kettőt, mert annyira szeretem :))

(#8) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

miért kell napoztatni?

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#9) Csemike válasza danih (#6) üzenetére


Csemike
csendes tag

Ha nem válik be ez a készítési mód, hozzád fogok fordulni. :)

Crystalheart: szóval a PH!-n volt már szó a kovászos uborkáról? :Y

Ptech: látod, annyi eszem nem volt, hogy vegyek egy nagy üveget. :))

Csizmás: a meleg hatására kezd el kovászolódni az uborka, a kenyérből kiázni a kovász vagy valami ilyesmi... Ezért kell eleve meleg vizet önteni rá.

[ Szerkesztve ]

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

(#10) Crystalheart válasza Csemike (#9) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Inkubátorban télen is lehet. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.