2022. augusztus 16., kedd

Gyorskeresés

Egy gépfejlesztés kálváriája

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Több, mint 4,5 éve szolgált nálam hibátlanul egy Phenom II X2 560, két feloldott maggal X4 B60-ként. Ugyan a legtöbb játékhoz elég volt a GTX660 és 8 giga RAM mellé, de azt vettem észre, hogy a legújabb autószimulátorok már inkább CPU-limitesek.
Régi vágyam volt egy i5-ös rendszer, mert az i3-at azért kevésnek találtam (na meg ugye a 2 mag-4 mag mizéria egyes címeknél), az i7 feleslegesen sok, az FX-8xxx-ek pedig sokat esznek és nem is igazán olcsóbbak az Inteleknél. Most úgy alakult a helyzet, hogy rászántam magam a cserére. Na igen, de milyen i5 legyen? Új vagy használt? Hamar az utóbbi mellett döntöttem, nekem nem ér meg 50+ ezret egy processzor, amihez aztán még 20-25 egy normális mobo. Oké, akkor használt. Na de melyik? Sandy? Ivy? Haswell? Haswell refresh? Az árakat is elnézve az Ivy mellett döntöttem. Múlt pénteken (10.09.) szántam rá magam a vásárlásra és még aznak be is zsebeltem egy i5-3550-et 34 ezer Ft-ért. Nekem nem kell a fejlettebb IGP, a teljesítménye meg bőven elegendő. A többi Ivy kb 40 körül volt, ez jó vételnek tűnt.
Oké, akkor nézzünk hozzá egy alaplapot. Itt először újban gondolkodtam, kb 15 ezerért láttam is többet, de ezekben egytől egyig csak 2 memória foglalat volt, nekem pedig 4 db 2 gigás modulom van és nem akarok cserélni 2x4-re. Akkor megint a használt...
Másnap délelőtt beszereztem egy Gigabyte PH67-DS3-B3-at 12 ezerért. Ugyan ez még a Sandy-khez készült, de BIOS-frissítéssel az Ivy-kat is simán fogadja. Erről azonban elfelejtettem megkérdezni az eladót, később ez hibának bizonyult. Hazamegyek, kiszedem a régi rendszert, bepakolom az újat, minden kábel a helyén, bekapcs. Semmi. Hm... A power gomb csatiját megfordítom, semmi. Tehát még a ventik sem pörögtek fel, pedig a VGA például jelezte a zöld ledjével, hogy kap áramot. Akárhogy próbáltam a gombokat bekötni, egyikre se kapcsolt be a gép. Mi a fene lehet ez? Felhívom az alaplap eladóját, hogy frissítette-e a BIOS-t? Hát, több ilyet árult, némelyiken igen, a többin nem, nem tudja, hogy ez épp melyik. Jó. Azért akkor is valaminek történnie kéne a géppel, ha bekapcsolom, nem? Estére feladtam, barátnőm (aki hardverügyi analfabéta) azt javasolta, hogy szedjem ki a házból az alaplapot és rakjam össze kint újra az egészet. Másnap reggel így cselekedtem és lőn, beindult. Persze kép nem jött elő, de ez már legalább a várt reakció volt, ha nem volt a BIOS frissítve. Na jó, de akkor most hogy frissítsem? Vagy szerezzek egy másik lapot? Nézegetem a hardveraprót, találok egy i5-ös félkonfigot olcsón, 20 perce tették ki. Írok az eladónak, már elvitték előttem. :DDD Na itt berágtam, eldöntöttem, hogy veszek egy Sandy-t, aztán majd meglátom melyik i5-öt tartom meg. Sikerült is délután 29 ezerért egy i5-2400-at vennem.
Összeraktam (még mindig egy kartondobozon) megint a rendszert és hopp! Bebootolt. Meglepetésemre a Windows 7 is egész hamar felállt, pedig azt hittem, hogy lehal ettől a cserétől. Gyorsan megcsináltam a BIOS-frissítést, aztán lefuttattam pár tesztet, meg a hőmérsékleteket is figyeltem. 80 fok 20 fokos szobában (gyári hűtővel)? Ez durva lehet később...
Proci ki, i5-3550 be. Elsőre indul, szuper. Lefuttatom a teszteket, valamivel azért gyorsabb. Nézzük a hőmérsékletet! Fél órás Aida64 stress test után max. 74 fok. Na ezzel már lehet majd valamit kezdeni, nyárra felrakom a Xigmatek Gaiát, most már lusta vagyok. Ez a proci marad bent. Szétszedem a dolgokat, visszarakom a gépházba, összedugok mindent, bekapcs... és ugyan pörögnek a dolgok, de nincs kép. Na neeeeee... Kipróbáltam már mindent a csatikkal és semmi. Kiveszem az alaplapot, a dobozon megint egyből indul. Itt kezdtem egy gyanakodni a ház egyik tartóbakjára (vagy mi a neve?), amire az alaplapot rá kell csavarozni. Az egyik ilyen kis tetüt ugyanis át kellett helyeznem, mert az új lap valamivel magasabb. Na de nem lehetett teljesen becsavarni a kis drágát még harapófogóval sem. Kivettem ezt a nyavalyást, így már csak 5 db tartja a lapot. Elsőre beindult!!! Ekkor már este 9 volt, úgyhogy a tüzetesebb tesztelés már hétfőre maradt.
Szóval tulajdonképp 1,5 napot szívtam egy tartóbak és egy elmulasztott kérdés (BIOS) miatt. Ti NE járjatok így! :)
Köszöntem a figyelmet. :R

Hozzászólások

(#1) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Ja, sose volt még Intelem, csak telefonban (ZTE Grand X In). A 486-osom valami számomra ismeretlen nevű volt, utána pedig csak AMD-k jöttek: Duron 1200, Athlon64 3000+, Athlon64 3700+ (San Diego, ez volt a kedvencem. FX-57 órajelen simán ment) és végül a Phenom II X2 560 (X4 B60). :B

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#2) ivana


ivana
Ármester

Én hasonló phenomos cuccot váltottam 6 magos 1366 xeonra olcsóbb mint az i5 és gyorsabb :)

(#3) MineFox54 válasza ivana (#2) üzenetére


MineFox54
őstag

Tudsz szerezni 15-ért egy normális alaplapot hozzá bármikor 1 nap alatt? Nem.

[ Szerkesztve ]

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#4) Csapoati válasza MineFox54 (#3) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Megmondom őszintén, hogy a Xeon fel sem merült bennem, de ahogy elnézem, tényleg nem igazán árulnak lapot hozzá ésszerű áron.

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#5) MineFox54 válasza Csapoati (#4) üzenetére


MineFox54
őstag

Én mindig egy 2500k és egy Xeon között vacillálok, de eddig egyszer láttam 25-nél olcsóbban lapot Magyarországon 1366-osat. Pedig amúgy ár/értékben sokkal jobb.

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#6) edari válasza ivana (#2) üzenetére


edari
őstag

De többet is eszik jóval mint az írásban említett I5. Gyorsabbnak se mondanám, maximum akkor ha 8 szálat kihasználó programról van szó.

(#7) N€T0X|N


N€T0X|N
őstag

74 fok házon kívül az elég durva... nekem a gyári hűtővel 60 körül volt nyáron is. :F

Sent from my keyBoard

(#8) Bird


Bird
addikt

Láttam a Sandy i5 elég gyorsan elment. ;)

A cooler master hyper 212 EVO 10k körül elég gyorsan lehűti a dolgokat. Az egyik legjobb léghűtő a piacon. :R

[ Szerkesztve ]

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#9) Csapoati válasza N€T0X|N (#7) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Ráeresztettem egy bő 10 percre az Aida64-et, zárt házban 71-72 fokon tetőztek a magok, az átlag olyan 66 volt. Mindezt egy db első ventivel (szívó), egy db oldalsóval (szívó) és egy hátsóval (fújó) és persze gyári hűtővel.

Bird: Bizony, egy nap se kellett, de pont ezért mertem ilyet venni. :) Hűtőm meg írtam, hogy van nekem is egy jó, a Xigmatek Gaia 1155-ös foglalatra is rámegy simán és az is brutál. A Phenom II X4 nem igazán ment 50 fok fölé nyáron sem, bekapcsolás után meg vagy 2 percig a venti se pörgött rajta. :D

[ Szerkesztve ]

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#10) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Ati ezt neked 5 perc alatt megmondtam volna, mert már jártam így. :P Használd most már egészséggel :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.