2019. március 18., hétfő

Gyorskeresés

Olcsó kínai adapter - rossz vétel!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv mindenkinek!

A történet röviden a következő. Birtokomba került egy 17 colos LCD monitor azzal a hibával, hogy a külső adaptere egy villámcsapás következtében elszállt. A tulaj nem tartott igényt a monitorra, és költeni sem akart rá, így hát megörököltem tőle.
Gondoltam, használni úgyse tudom majd, mert biztosan valami speciális paraméterű adapter kell hozzá. Legnagyobb meglepetésemre a monitor adatlapján 12V 4A volt feltüntetve. Több se kellett, előkerestem egy régi tápegységet, ami leadja ezt a teljesítményt, és megindítottam vele. Szerencsémre a villámcsapás következtében az adapter volt annyira önfeláldozó, hogy nem rántotta magával a monitort, így sikerült működésre bírnom.

Szóval ott tartottam, hogy van egy 17 colos, pixelhibamentes, szép képű LCD monitorom, és mellette egy ormótlan nagy ATX-es tápegységem, ami bár tökéletesen működik, mégsem túl esztétikus. Gondoltam hát egyet, hogy mégse éktelenkedjen az asztalomon ez a nagy szürkeség, inkább veszek a monitorhoz egy adaptert. Itt kezdődtek a bonyodalmak.

Felkerestem egy apróhirdetéses oldalt, ahol rá is akadtam egy 12V 5A paraméterű adapterre, mindössze 2500 forintért. Új termékről volt szó, kicsit olcsónak is találtam az árat, de ha ennyi, hát ennyi, és a paraméter is adott, tehát ezt biztosan tudnia kell, mégiscsak szabvány... - gondoltam én. Postaköltséggel együtt 3200 forintomba került a vásárlás, ami még mindig elég korrekt ár.

A termék megérkezett, és ahogy a kezembe vettem az adaptert, egyből éreztem, "ezt megszívtam". Pontatlan illesztések, silány minőségű anyagok, és ami a leginkább azt sugallta, hogy valami nem lesz rendben: nagyon könnyű volt a termék! Vettem a fáradságot, és lemértem az adaptert: nem egészen 150 grammot nyomott a mérlegen. (Összehasonlításképpen: van egy 12V 2A-es Technics adapterem, ami 765 gramm!)
Gondoltam, "ebből rendesen kispórolták az anyagot". Sebaj, ha már itt van, próbáljuk ki, de mindenek előtt egy gyors mérés, hogy a 12V vajon tényleg 12V-e, illetve egy polaritásvizsgálat, nehogy elszálljon a monitorom. Mérés eredménye: a feszültség terheletlenül 12,35V, jónak mondható. Polaritás is rendben, jöhet a teszt!
Rádugom a monitorra az adaptert, bedugom az adaptert a konnektorba, az adapteren lévő zöld led világít, eddig tehát rendben vagyunk. A monitort bekapcsolom, egyet villan a képernyő és a készenlétet jelző led, majd ki is alszik, illetve az adapteren lévő zöld led villogni kezd, és minden villanásra kattanó hangot ad "valami". Ezen a ponton megelégeltem a kísérletezgetést, mert még a végén a monitort is hazavágom!

Próbaképp rákötöttem újra a számítógép-tápegységet a monitorra, ezzel kifogástalanul üzemelt.

Ismét beigazolódott a már jól ismert közhely: "olcsó húsnak híg a leve", avagy egy frappáns szófordulattal élve, "olcsó kínai adapternek kevés az ampere". Merthogy ez a példány nemhogy 5A-t nem ad le, de szerintem jó eséllyel 2A-t sem, erre esküdni merek!

Szerencsémre az eladó volt olyan korrekt, hogy visszaadta a vételárat, bár a postaköltséget így is elbuktam. A sikertelenség persze nem az eladó hibája, sokkal inkább a kínai ipar azon részének tudható be, akik - bocsánat a kifejezésért - szarból akarnak várat építeni, és a fizikai határok alá menve gyártanak termékeket.

Itt szeretném leszögezni, hogy természetesen nem minden kínai termék silány minőségű, de legyünk óvatosak a noname, gyanúsan olcsó eszközökkel, mert jobb esetben csak a pénzünket bukjuk el, rosszabb esetben viszont egy ilyen olcsó termék miatt elszáll egy, vagy több eszközünk, ne adj' Isten, leég a házunk!

Egy szó, mint száz, jól nézze meg mindenki, hogy mit vásárol, és inkább vegyük meg a drágább, de márkás terméket, akár használtan is, mintsem újonnan veszünk valami bizonytalan eredetű hulladékot!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.