2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

A gép dolgozik, az alkotó pihen - I. rész (2012)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

I. rész A cikk 2012-ben jelent meg a *818* Clan oldalán.

Előszó 818 módra

A cikk során néhány gondolatban kifejteném azt a tortúrát, aminek a vége ez a számítógép lett. Sokak számára gondolom nem volt teljesen érthető, miért is maradtam távol a BF3 megjelenésétől, melynek okai részben a krónikus géphiányra vezethetők vissza. Az új gép körüli tortúra teljesen elvette a kedvem mindentől, és kezdtem besokallni a kifizetett összegek és az eredmény láttán.

1.0 Ahol a történet kezdődik

A sikeres Core széria után továbbra is az Intel pártján maradtam, és egy Sandy Bridge alapú számítógép összerakása mellett döntöttem 2011 nyarán. A Core2 processzorommal (E6750) nagyon meg voltam elégedve, tuning potenciáljának köszönhetően 5 éven keresztül kiszolgált, talán még a BC2 alatt is hellyel közzel.

Azt szoktam mondani, “videókátyák jönnek mennek (főleg az áruk)” ennek ellenére mindenki jellemzően alaplapjára és processzorára a legbüszkébb, igyekszik jó teljesítményű, hosszabb távon használható termékeket vásárolni.
Az új gép összeállításánál is erre törekedtem, lássuk mit is váltottam le tulajdonképpen 2011 nyarán:

“Akkor még egyetemista lévén a Core2-es gépem szinte valamennyi alkatrésze használt termék volt. Nem csalódtam. Ha korrekt eladóktól vásárolsz, biztos lehetsz a jó befektetésben. Számos alkatrész ugyanis vagy működik, vagy nem, tehát nehéz elképzelni, hogy pont az egyhetes próbagarancia után fog elszállni az alaplap. Az is igaz, hogy megválogattam kitől mit vásárolok!”

A Core2 gép paraméterei, 2006-os árazással

Alaplap: Gigabyte P35 DS3 rev 1.0 (használtan 22.000 Ft)
Processzor: Intel Core 2 Duo E 6750 (használtan 35.000Ft)
Processzorhűtő: Zalman CNPS9500 (használtan 10.000Ft), Alpenföhn Groß Clock´ner (újonnan 7000Ft)
Ram: Kigston HyperX 1066 Mhz 2×1 Gb kit (újonnan 9000Ft)
Videókártyák: Gigabyte 8600GT, Asus 9600 GT, Gainward 8800 GT Golden sample, Gigabyte GTX460 OC (jelenleg is)
Tápok: FSP 400W (használtan 7000Ft), Zalman 500 HP (használtan 18.000Ft)
Ház: Gigabyte Posseidon Ezüst (újonnan 21.500Ft)


2.0 Alkatrészek minden mennyiségben

Miért éppen Gigabyte?

Márkák terén nagyon sok választási lehetőségünk van szinte mindenből, viszont azt is tudjuk, hogy egy ASUS vagy MSI logóval ellátott csoda nem feltétlen pénztárca kímélő, és sokszor irreális árakat kérnek egy alaplapért vagy videókártyáért. A Gigabyte nagysikerű P-szériás alaplapjai után gondolkodás nélkül esett a választásom a gyártó alaplapjára, annak ellenére, hogy az Ashrock alaplapok árban és tudásban nagyon szépen teljesítettek a P67-es chipkészlettel.

Az újabb Z68 chipkészletes alaplapok közül választottam. Különösebb mérvadó pont nem létezett, a csatlakozók mennyisége az alap konfigurációkon is tökéletes volt számomra. Nagyon megtetszett a fekete nyák, a szolid hőcsöves hűtés.
Árkategóriában az éppen megfelelő 40.000 forint körüli kategóriát lőttem be. Tudásban a Gigabyte-nál az UD jelzés száma adja meg a kategórián belüli helyet. Az “alap – UD3″ felszereltségű lapok közül olyat szerettem volna választani, amin nincsen integrált videó kimenet, hiszen a játékok miatt a diszkrét grafikus vezérlőket részesítem előnyben. Így esett a választásom a Z68X-UD3P-B3 alaplapra. (A későbbiekben ezt az alaplapot garanciáztattam a BIOS folyamatos problémái miatt, ennek megoldását később fejtem ki.)

A végleges lap a Z68X-UD4-B3 típusszámú lett, a fórumok részletes kiolvasását követően találtam meg hozzá a megfelelő ramokat. Utóbbinak szinte semmi problémája nincsen a ramokkal, azonban a többi gyártóhoz képest a Gigabyte Z68-as alaplapjai válogatósak.
A kiválasztásnál döntő szempont volt a 16 db VRM, mely a későbbi tuningpotenciált és a processzorstabilitást növeli.

Az élet 1155 lábbal

Alapvetően a processzor nem volt kérdéses, 2011 Augusztusában a legversenyképesebb processzor az Intel Core i5 2500K CPU-ja volt. Mostani szemmel nézve is nagyon jó választás, pláne a Buldózer kisebb kudarca után. “K” CPU lévén a grafikus mag nem használható, cserébe viszont a szorzó szabadon állítható. A processzor alapórajele 3,3 Ghz, turbo boost nélkül. Jelenlegi beállításaimmal a szorzót automatikusan állítva 1600 és 4000 Mhz között üzemel a 4 mag, feszültségemelés nélkül. A hűtésről egy öt hőcsöves Alpenföhn Nordwand gondoskodik, az interfész Artic Cooling MX4 paszta.

RAM topic

A fórumokat olvasva találtam, hogy a Giga lapok szeretik a Kingston ramokat, a döntés így nem volt nehéz. A korábban jól bevált HyperX ramokat céloztam meg. Bár nem nevezhető 100%-os CL9-es ramnak, ennek ellenére (9-9-9-24 időzítéssel) nagyon jól teljesít. A feszültsége viszont 1,65 v. Augusztusban ramok terén nem volt nehéz a választás, mivel 8Gb 1600Mhz ram olcsóbb volt, mint 2 Gb 1800mhz-es (CL9-esekről beszélek), árkategóriában pedig nagyjából 12-15 ezer forint volt a határ, amit kiakartam értük adni. A konkrét vásárlás szeptemberben történt, amikor a forint erőre kapott, így elég jó áron jutottam hozzájuk. A pontos típus KHX1600C9D3X2K2/8GX.

A tortúra

A legelső alaplapom (Gigabyte Z68X-UD3p-B3), a hozzá kiválasztott rammal vengeance CL9 1600 Mhz, nem volt hajlandó normálisan működni. Vártam én Bios frissítésre, gyári memóriára, nem gyári memóriára, egy sem jött be. Végül visszavittem. 3 hét után. Szerencsémre a pénzemet visszautalták, és megvettem a szintén Giga Z68X-UD4 lapot, amiben a Kingston ramok tökéletesen üzemelnek.
Egy nagyon fontos tanulsága van az esetnek! Jellemzően 3-4 nap pénzvisszafizetési garancia van minden áruházban, így tessék összerakni mindent időben, kipróbálni, és ha nem jó sehogy sem, akkor vissza kell vinni (kötelesek a pénzt visszaadni ezen időn belül, mert elállhatsz a vásárlástól)! Mert ha nem, utána csak a problémák jönnek (Lpet az élő példa rá).

Ha az összeállított gépet egy mondatban körül kellene írnom
Energiatakarékosság és “erő” egyben, csendben!

Komponensek

Intel Sandy Bridge 2500K (CPU)
A korábbi i-s szériához képest legszembetűnőbb ereje, és ugyanakkor a magas fokú energiahatékonysága, gyári hűtője nem nagyobb egy Giga p-s chipset hűtőnél, ami alapórajelen tökéletesen kiszolgálja az embert. A turbo boost nagyon okos dolog, jól használható.
Nagy tuningpotenciállal rendelkező processzor (fórumok alapján), hosszabb időszakra is kiszolgálhatja az embert.
-Ez az alkatrész ajánlott minősítést kap tőlem!

Gigabyte Z68X-UD4 (alaplap)
Z68-as chipsettel megáldott (végre működő képes) deszka. K-s CPU-hoz tökéletes darab, UD4-es “extra” szolgáltatásai: Hátsó sata 3.0 kivezetés, fire wire port, 4 usb 3 port. Ami lényegét adja az a 16 db VRM szilárd elektrolitos kondenzátor.
Ami még kiemelendő Lan chip: Realtek RTL8111E (10/100/1000 Mbit), USB 3.0 chip: Etron EJ168, Sata 3.0 chip: Marvell 88SE9172, FireWire: VIA VT6308

Gigabyte GTX 460OC (GPU)
A 2011 -es év elején a legnépszerűbb kártyák közé tartozott, mára azonban az új csúcskártyák belépésével háttérbe szorult. A jelenlegi konfigurációban egy közepesnek mondható kártya, erős tuningpotenciállal.
Kiváló hűtése miatt a Gigabyte kártya halk ugyanakkor hűvös, ezt a típusú hűtést vitte tovább a gyártó a későbbi szériákra is.

Creative X-Fi Music (hangkártya)
Az X-Fi kártyák felsőházának belépő tagja. Határozottan szép hanggal megáldott minőségi bizonyos paramétereiben már-már audiofil kártya, annak ellenére, hogy nem mai darab. A játékok alatt (a BF3 is ide tartozik) az X-Fi 3D tökéletes térhangzást hoz létre a sztereó fülesen. (Nekem volt 5.1-es fejhallgatóm, a rezgős basszuson kívül nincsen hallható különbség egy minőségi sztereóhoz képest). A BF3-ban sokszor lekéseltek hátulról, mert elfelejtettem bekapcsolni ezt a szolgáltatást, amit később szerencsére orvosoltam. Alapvetően azt tudom nektek tanácsolni, hogy inkább egy valóban minőségi sztereó fülest vásároljatok, mint egy 5.1-es gamer-t. Tudását igazán zenetartalmak hallgatása közben érezhetjük. A creative -aiso kimenetet használva egyszerűen varázslatos, hogy mire képes ez a kártya jelenlegi piaci árát összehasonlítva egy, az Asus hasonló kategóriájú kártyáihoz képest, hátránya viszont (liszensz miatt), hogy nem képes Dolby Digital Live kódolásra, illetve képes, csak +-ban kellene fizetni érte… (Amit a sonar automatikusan nyújt)
-Ez az alkatrész ajánlott minősítést kap tőlem!

Cooler Master Silencio 550 (ház)
A ház kiválasztásnál az első szempont, hogy adott volt az asztalomba helyezhető méret, így full tower szóba sem jöhetett, amúgy sem vagyok értük oda. Másik szempont a kinézet. Nyilván mindenkinek más az ízlése, én a visszafogott, letisztult formákat szeretem, számomra ez a ház ezeket a paramétereket maximálisan kielégíti.

Zárt, ezért nem a leghűvösebb, ezért is cseréltem a ventilátorokat 3db 1300-as 12cm-es ventilátorra.

A halkság ugyanakkor megmaradt, a házban pedig a komponensek 60-70 Celsius fok között tarthatók 100%-os terhelés esetén is.

Ami pozitív:
- letisztult forma
- kiváló porszűrés
- belső festés
- hangelnyelő szivacs

Cooler Master Silencio 550 - szövetporszűrő

Ami negatív:
- erősebb konfig esetén a ventilátorok cserére szorulnak
- nevetséges körítés
- erős HDD led (ami fehér ???)

Enermax Liberty ECOII 500W (Táp)
Ezt az alkatrészt nevezném az egész konfiguráció legtökéletesebb darabjának. A Liberty sorozat újabb tagjai közé tartozik 80+ minősítéssel. Halk, atomstabil feszültségek, nehéz, minőségi kábelezés és harisnyázás. A két 12V-os videóágon névlegesen 2×24 A-t tud átvinni. A csatlakozók 2X8 tűsek, így a későbbi kétmagos kártyákhoz is megfelelő lesz.
Minőségi csomagolás, prospektus, kézikönyv, táska, tépőzárak.
-Ez az alkatrész különösen ajánlott minősítést kap tőlem!

(EKL) Alpenföhn Nordwand (processzor hűtő)
Az első Sella után beleszerettem a gyártó hűtőibe. Kedvező áron, kiváló minőségű hűtéseket kínálnak. A Silencio-ház adottságából fakadóan csak 154-mm-es magasságig válogathattam. A Nordwand kapóra jött a 155-mm-es magasságával. 5 hőcső gondoskodik a hő egyenletes eloszlatásáról, melyek közvetlenül érintkeznek a processzor sapkájával. Interfészként az Artic Cooling tuninggyőztes MX4 pasztáját alkalmaztam. A hűtő különlegessége, hogy a talpnál plusz rézbetétet kapott, itt is bordázott és fém tiszta. A lamellák az átlagosnál sűrűbben helyezkednek el, oldal irányban lapítottak, így a Nordwand keskeny oldala zárt, emiatt passzív hűtésre kevésbé alkalmas, ugyanakkor kisebb légáramlással a nagyobb felület miatt jobban hűt. Magas minőség, végtelenül egyszerű, ugyanakkor nagyon masszív rögzítést kínál.
-Ez az alkatrész különösen ajánlott minősítést kap tőlem!

3.0 Külcsíny és összhang, ár/érték

A mai modern számítógépházaknál már alapvető a könnyű szerelhetőség. Új generációs ház lévén a Silencio-ban is tudjuk rendezni a kábeleket, valamint a táp alul helyezkedik, egy porszűrővel ellátott rács felett, szilikongumibakokra támaszkodva. Az első szériás házak ugyanakkor valamiért “félre” sikerültek, egy-két lyuk ugyanis hiányzik a kábeleknek, amelyeket a gyártó a később gyártott második generációban kijavított. Engem ezek a hiányok nem zavarnak, egy normál konfiguráció esetén bőven elég a hely mindennek. Nagyon tetszett a processzor foglalat kialakítása. A processzoron nincsenek lábak, ezek átkerültek az alaplapi foglalatba, így ez a sérülékenyebb. Könnyen és egyértelműen helyére rakható a CPU. Az Enermax kábelek vastagságuk miatt merevebbek az átlagosnál, így lassabban tudunk haladni, de a csatlakozásokon érezzük a határozott kattanást, és a kellő merevséget! A power funkciók bekötése füzet nélkül is kivitelezhető, az alaplapon lévő feliratok segítenek. A gigabyte fekete, fém csatos 50 cm-es SATA kábeleket mellékelt.

Kapjunk levegőt

A tesztek és fórumok alapján világossá vált számomra, hogy a Silencio ház nem éppen a legszellősebb lesz, ugyanakkor beleszerettem. Valóban halk, amit akkor nem tudtam teljesen elképzelni.
A hatékonyabb hűtés érdekében lecseréltem a két Cooler Master ventilátort, három Noctua NF-P12 (12cm-es), 3 pinnes, SSO csapágyas légkavaróra. Áruk jól példázza minőségüket, az Enermax táphoz hasonlítanám a gyártó igényességét. Ezeknek a ventilátoroknak a motorja gyakorlatilag hangtalan.

Hőmérséklettől függően az első két befújó 600-900 RPM-mel üzemel. Az így befújt maximális levegő 126 m3/h, 24 dB zajterhelés mellett. A hátsó elszívó ventilátor fix 1000 RPM-mel működik. Az elszívott levegő ~80 m3/h 17 dB zajterhelés mellett, a kiáramló levegő mennyisége nem mérvadó a túlnyomás miatt. A negyedik ventilátor, mely processzorhűtőn kapott helyet a Noctua legújabb fejlesztésű PWM-es ventilátora NF-F12 jelzéssel (300-1500 RPM).

Az eddigi tesztek alapján 500 és 1100 RPM-mel üzemel a házban halálcsendesen úgy, hogy a PWM szabályzást megemeltem 2,25 PWM/Celsius fokra (a CPU magok 70 fok alatt tarthatók), maximális zajterhelése így 19 dB alatt marad. Összességében a gépen belül <60 dB zajterhelés keletkezik a “winyót” leszámítva.

Mivel a ház hangszigetelt, így nagyon valószínű, hogy a zajterhelés a szobában <50 dB a ház mellett közvetlen, a konfiguráció ebből a szempontból valóban sikeresnek mondható. Belülről az összkép kellemes (10/7), ugyanakkor a ventilátorok színe nem illeszkedik semmihez sem. Modding esetében a kábeleket egyesével harisnyáznám. A kábelelvezetés jól sikerült, a ház hiányosságait tekintve bizonyos részeken kényszermegoldások születtek, de az összképet nem befolyásolják. A hűtés megfelelő (10/4) a ház adottságait maximálisan kihasználva. A videokártya gyengesége és az ssd-hiánya miatt az ár/ érték arány romlik (10/6).

A konfiguráció piaci értéken vett bruttó ára (2012)
alaplap: 44982
memória: 14125
processzor: 45000
táp: 27400
ház: 21738
videókártya: 40000
processzorhűtő: 12700
ventilátorok: 17000

összesen:~222945 Ft

4.0 mire vagyunk képesek

AIDA 64 stabilitás és hőmérséklet

A teszt előtt – hogy mérvadó legyen – megközelítőleg 1 órát üzemelt a gép “alapjáraton”. A szoba hőmérséklete 22,5 Celsius fok, a páratartalom 47 % volt. A teszt során tökéletesen látható, hogy a 550w névleges teljesítményű táp tökéletesen helytáll. Az északi híd hőmérséklete alapján növeli az alaplap az első ventilátorok sebességét (power supply – 4 pinnes csatlakozó), a hátsó megközelítőleg azonos fordulatszámon jár (chassis 2). Fontos megemlíteni a processzor teljesítményfelvételét (legalsó sor), jól látható, hogy a 4000 Mhz-en felvett Watt értékek tizede az 1600 Mhz-en felvett teljesítmény a 38nm-es technikának köszönhetően. A videokártya maximális hőmérséklete 67 Celsius fok volt 65%-os ventilátorfordulatszám mellett.

3D MARK 11 Performance (P) teszt

1280X1024-os felbontásban, low beállítások mellett max 147, minimum 91 FPS sikerült produkálni a BF3-ban.

Konklúzió

A konfiguráció számomra nagyon kellemesen sikerült. Gamer gép révén árban nem a legolcsóbb, ugyanakkor részben megnyugtató, hogy AMD-k háza táján sem lényegesen olcsóbb egy hasonló kaliberű PC. A processzor tartalékai jelenlegi szemmel nézve óriásiak. A mostani videokártya nagyjából 50%-ban hajtja ki a vezérlőt. Az alaplap felszereltsége korrekt, bár az USB 3.0 előnyeit nem mostanában fogom élvezni. A Sata 3.0-ás csatlakozót viszont biztosan előbb egy SSD-vel. A konfiguráció két leggyengébb pontja így a HDD és a GPU lett. Ezek azonban cserélhető és kiváltható nem alapozó komponensek. Emiatt mostani szemmel nézve nagyjából 4-5 évet jósolok a processzornak, ramoknak és alaplapnak. A tápnak többet, tudván, hogy 4-5 év múlva 500W sokkal többre elég lehet… 10 év pedig egy Enermax-nak nem kihívás!

Ezzel a teszttel és bemutatással remélem sokatok számára tudtam némi támpontot, ötletet és tanácsot adni. Sok szubjektív vélemény mellett próbáltam objektíven tekinteni minden komponens képességét.

Egyéb nem említett perifériák:
monitor: Samsung 931BF
egér: Logitech G9X
pad: QcK szövetpad
billentyűzet: noname Hp
fejhallgató: Sennheiser HD449
webkamera: Logitech C310

Hozzászólások

(#1) Csabroncka


Csabroncka
addikt

2 év alatt mennyit változik az ember, hihetetlen így visszaolvasni, de legalább folytatódhat a széria :)

Arról nem is beszélve, hogy mit változtattam volna akkor, de ez így eredeti most....

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.