2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

"ez volt életem első stihl-fűrésze", akarom mondani első mod-ja. A Mirror újratervezése a Veletech 2015-re.

Írta: | Kulcsszavak: modding . Veletech

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel a legújabb gépépítésem előreláthatólag valamikor a nyáron fog befejeződni, így azt nem nevezhetem be a Veletech-2015-ös moddingversenyére. Azonban egy régebbi gépemet, amit jelenleg is használok, egy kissé átalakítva az eredeti állapotához képest, benevezem a hazai modderek ezévi versenyére.

Egy rövid visszaemlékezésben írnám most le a még 2010-ben készült, első moddom főbb munkafolyamatait, illetve illusztrálom a még megmaradt képekkel.
A casecon-kategóriás mod a "Projekt: Mirror" elnevezést kapta a rengeteg polírozott, tükrös alkatrész miatt.
A gép váza alumíniumból készült, de készültek plexi és rozsdamentes-lemez alkatrészek is hozzá.
Nézzük akkor, hogyan is kezdődött ez az egész!

A váz nagyon egyszerű, gyári pc-ház jellegű, téglatest forma, talán a frontoldal kicsit íveltebb.
2mm-es alulemez és egy pár szögprofil összehegesztésével kész is az alap váz.

Majd készítettem, szintén 2mm-es aluból, alaplaptálcát és a dvd-író rögzítéséhez egy U-alakú keretet. Ezek csavarkötéssel kapcsolódnak a vázhoz.
Továbbá elkezdtem kivágni a ventillátorok, táp, hátlapi kimenetek helyeit. Dekopírfűrész, flex 1-es koronggal és többféle fémreszelők voltak segítségemre ezeknél a műveleteknél. Igazából, főleg kéziszerszámokkal készült az egész mod, nó céencé.

A frontoldalon kivágtam a dvd-író, a bekapcsológomb és az előlapi csatlakozók helyeit, illetve véglegesítve lettek a hátfalon lévő kivágások is. A mod érdekessége, hogy szinte az összes látható alumíniumfelület polírozva lett. Akkoriban kezdtem érdeklődni az alu polírozása iránt, és a megfelelő technológiát ezen a mod-on gyakorolgattam. A polírozáshoz nem kell más csak fúróba fogható rongykorong, illetve a megfelelő paszta. Nagyon szép eredményt lehet elérni ezzel a módszerrel, viszont nagyon koszos egy munka. A másik érdekesség, ezekből adódóan, hogy nem lett festve semmi jóformán ezen a gépen, csak néhány plexi elem.
Az alkatrészek és a váz polírozása után, az alsó porszűrő-kamrát, öntapadós bitumenlappal vontam be, a zajcsökkentés végett, és a fekete szín is jól mutat ezen a helyen. A gép teljes alsó részén, ahol a kizárólagos levegőbeszívás történik, páraelszívóba gyártott filtert alkalmaztam, amit egy évben 3-4-szer szoktam kitakarítani, viszont a gép belseje tökéletesen pormentes. Ami egy plexioldalas háznál nem elhanyagolható dolog.

A merevlemezek különálló, gumibakon függesztett rekeszt kaptak, szintén aluból, tükörre polírozva.

Sajnos ennyi kép maradt az építésről, így hát kép nélkül a további főbb alkatrészekről pár szóban:
A frontoldalra, egy hátuljáról matt fekete festékkel lefújt, 3mm-es plexi elemet készítettem a megfelelő kivágásokkal( kapcsolók, dvd-tálca), majd ráragasztottam a ház elejére. További dizájnelemeket ragasztottam még a plexire, amik rozsdamentes-lemezből készültek, követve a frontoldal íveltségét. A tetőt is 2mm-es alu-lemezből készítettem. Egy darab 12cm-es ventikivágás van rajta, és csavarkötéssel oldottam meg a rögzítését, így könnyedén leszerelhető.
Az alaplap mögötti ház-oldalt 1mm-es tükrös felületű, rozsdamentes-lemezből alakítottam ki, az alsó részén egy kis hangulatos led-világítással.
A fő oldal 5mm-es víztiszta plexiből készült, ami a gép teljes oldalát befedi,ami kb. 50x50 cm.
Eljött ezek után végre az összeszerelés fázisa, ami már szinte könnyűnek mondható, a vázépítés után. A világítás enyhén szólva is, kicsit karácsonyfásra sikeredett, ugyanis a főleg otthon talált led-ek lettek beépítve. Ezen szeretnék majd egy kissé változtatni, egyszínűre, pirosra.
Jöjjenek akkor a képek a kész gépről, az akkor használt hardverekkel beépítve:

Ez volt tehát az első, egyedi gépkészítésem. Jelen írásom is ezen gép használatával készült, szóval, egy megbízható, aránylag csendes, léghűtéses gépet sikerült összehoznom. Azóta készült még kettő. Jelenleg a negyedik mod építésével vagyok nagyon elfoglalva, aminek a munkafolyamatait, itt lehet majd követni az érdeklődőknek.

További képek megtekinthetők a webalbumomban.

Találkozzunk 2015-ben is Veletech!

Hozzászólások

(#1) nakos1212


nakos1212
senior tag

Jól néz ki, viszont szerintem a fehér színt kicserélhetnéd valami erősebbre (kék, zöld, piros, narancs pl)

(#2) feco72 válasza nakos1212 (#1) üzenetére


feco72
Modder

De jó, hogy valaki csak így előkap a sufniból egy ilyen remek kis gépet :DD

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#3) csabi112


csabi112
Modder

nakos1212: Nem lehet, hogy a polírozott, tükröződő felületeket véled fehérnek? Mert ezen a gépen fehér szín az nincs.

feco72: Hát, nem éppen a sufniból. :)

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#4) nakos1212 válasza csabi112 (#3) üzenetére


nakos1212
senior tag

Elején fehérnek tűnt, de köszi már látom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.