2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

Visszaáramló füst - tanácsok?

Írta: | Kulcsszavak: probléma . sparhelt . füst . visszaáramlás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Remek szolgálatot tesz a nagyjából száz éves öntöttvas sparheltünk: mióta megvettük, mindent ezen főzök, ezen sütök. Télen általában nincs is vele semmi probléma, néha ki kell pucolni a belsejét, meg át kell tolni a kefét a 11 méteres kéményen, de egyébként rendeltetésszerűen működik, természetesen folyamatos üzemben.

(Upd. 2013. november: Ez már egy kicsit máshogy néz ki, levettem a radiátort a sparhelt háta mögül, a bal varrógéplábazat helyén polcos szekrény van - sajnos csak olyan gagyi pozdorja, mint itt is bal oldalt -, az asztal meg átkerült az egész hóbelevanctól jobbra.)

Hanem nyáron! Nyáron nem megy folyton, időnként be kell gyújtani, ami télen sima ügy, de ilyenkor valahogy más a huzat. Mintha csak visszafelé áramlana a levegő, különösen, mikor kint meleg van vagy erősen fúj a szél. Hiába tárom ki előre az ablakot, vagy csinálok huzatot, a füst visszaáramlik. És igazából nincs ötletem, mit lehetne tenni, de kicsit unalmas naponta kiszellőztetni az átláthatatlan füstöt, hogy utána úgyis koromszag maradjon, és mellékesen beszabaduljon ucce 2000 légy a házba.

Demonstráló videó itt, a Facebookon.

Van valakinek hasonló jelenséggel tapasztalata, mit lehetne ilyenkor tenni?

Hozzászólások

(#1) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Előre is kösz a tanácsokat...

(#2) Иван


Иван
(őstag)

Szeretem a régi, századfordulós dolgokat. Legyen az bútor, ruhadarab, érme vagy képeslap :B

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#3) Crystalheart válasza Иван (#2) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Én is, csak jó lenne tudni, száz évvel ezelőtt mit csinált mindenki, hogy csinált rendes irányú huzatot, mikor nyáron főzni kellett, és kint melegebb volt begyújtáskor, mint a házban :D Most tegnap dél óta folyamatosan megy a sparhelt, kis parázsnál felszítjuk, hogy ne kelljen megint befüstölni :S

Egyébként ilyen sparhelten is gondolkodtunk, na de ez félmillió lett volna, annyiba került így kéményestül az egész kiépítése, szóval ez csak álom maradt... :)

[ Szerkesztve ]

(#4) lapa


lapa
(veterán)

kémény túllóg a gerincen? biztos nem kap fals levegőt valahol (pl. ahol a falba bemegy a cső)? oké, hogy átküldöd a kefét, de az biztos elég? valami súlyokkal ellenőrizni, hogy a kémény tényleg jól szelel-e? a cső milyen alakú / hosszú?

nem láttam a videót (mert nem jön bé), de szerintem tuti hogy nem elég a huzat, valahol szerintem a kéményben lesz a bibi. ha nem, akkor a cső nem hermetikus. ha ez sem, akkor szerintem jobb lenne egy kéményseprőt kihívni.

[ Szerkesztve ]

(#5) Crystalheart válasza lapa (#4) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Kéményseprő kizárt, be sincs jelentve. :D A kémény túllóg a gerincen, Shiedelesek építették Schiedel elemekből. Teljesen ki tudom pucolni, igaz, ki kell bontanom hozzá mindig a cserepeket a tetőn, mert felülről is be kell tolni, félútra sajnos nem rakattunk nyílást. Az elején volt a kivezetésnél, ahol kitágul a cső a falban, egy kis rés, de azt már rég eltömítette a kox, és igazából nem változott semmi. Ahol a falba bevezetődik a külső cső, ott természetesen van némi rés, a videón látszik, de azzal nem is tudom, lehetne-e valamit csinálni, hiszen pár hetente ki kell venni, vagy hogy az okozhatja-e.

(Most már elvileg láthatod a videót, véletlenül nem nyilvánosra tettem.)

(#6) Vakegérke válasza Crystalheart (#5) üzenetére

Nem értek hozzá, de emlékeimben szerepel a kéménykúp. Van nálatok is?

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#7) Crystalheart válasza Vakegérke (#6) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Kéménykúp, amikor a kémény vége összeszűkül felül? Olyan van, mint mondottam, teljesen szabályos, szabványos, modern kémény, kéményépítőkkel építtetve.

(#8) Vakegérke válasza Crystalheart (#7) üzenetére

Nem a kémény szűkül össze, hanem külön "sapka" van felette. Ha jól tudom, épp az a célja, hogy felfogja az erős napsütést, és ne engedje rá a szelet a kémény nyílására.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#9) Crystalheart válasza Vakegérke (#8) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Ja hogy a sapka, nos Schiedel kéményeken olyan nincs, elvileg ez a felső idom hivatott azt elérni.

(#10) Rive


Rive
(addikt)

Ha a kémény felső fele melegebb, mint az alsó, akkor egészen addig prüszkölni fog, amíg a kémény belső tere fel nem telik rendesen meleg (kémény tetejénél melegebb) füstgázokkal. Ez ellen nem lehet tenni semmit.

Használj valami füst nélkül égő levet begyújtáshoz vagy illessz be egy ventilátort a tűzhely pofájába...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.