2021. december 4., szombat

Gyorskeresés

"Kéretlen, esetleg felugró vagy egész ablakos reklámok Androidon?" gyorstalpaló

Írta: | Kulcsszavak: kéretlen . felugró . egész ablakos . reklámok . reklám . Android

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Millióféle reklámozási megoldás létezik, az egyszerűbbek szűrésétől haladtunk a gázosabbak felé. Mivel ezek rejtőzködnek így a legeredményesebb módszer a körülhatárolás. Ha találsz valamit akkor tesztelés erejéig törlöd és vársz, egyszerre mindig csak egy dolgot csinálsz hogy ne kavarodhassanak a dolgok össze.

Volt-e bármi Play-en kívülről telepítve? Nézd át és töröld ha gyanús.

Volt-e bármi a közelmúltban telepítve bárhonnan? Nézd át és töröld ha gyanúsan (kb. napra) akkortájt kezdődtek a reklámok jönni mikor telepítetted..

Ez egy értesítésben megjelenő reklám? Próbáld ki hogy ezt az értesítés (a reklámot) hosszan nyomva tartod - akkor ha minden jól megy megjelenik pár plusz dolog, mint pl. egy fogaskerék ikon ami az értesítést megnyitó app tulajdonságaihoz vezet, akár törölhetnéd is azon melegében.. Ha eltűnik az értesítés akkor un. Notification History app-okkal meg lehet nézni hogy milyen appok generáltak értesítést, két példa app: [1] [2]

A reklám megjelenése után appváltóban megnézed melyik néhány app volt utoljára aktív - mind gyanúsak lehetnek.

A reklám megjelenése után a Play-ben három vonalas menü bal felső sarok > Alkalmazásaim > telepítettek > bal oldalon a rendezést állítsd ABC-ről utoljára használtra és lehet átnézni az első 4..5 appot - mind gyanúsak lehetnek.

Véletlenül.. esetleg.. nem talál valamelyik AdDetect app valamit?
AppBrain Ad Detector
Addons detector
AIO toolbox-hoz add hozzá az Ad detect plugint
Ha használsz AdAway-t akkor abban is van egy nagyon jó és gyors ad és tracker kereső funkció. Root nélkül is működik a funkció - ezt ajánlom először megnézni!

AdAway: root nélkül telepítve is működik az Ad Detector gomb benne (a menüjében), 0 másodperc alatt dobja ki hogyha egy-egy app olyan reklámozási lehetőséget tartalmaz amit hosts file alapú szűréssel (vagyis VPN-el se) lehet szűrni, vagyis az appba bele van "drótozva" vagyis sicher hogy feldobálós, egészképernyős.. max. az lesz a kérdés hogy a főtevékenységen belül vagy kívül lesznek a reklámok. Ezt ajánlom először megnézni!

AppBrain Ad Detector:
(Angolul írom mert angolul használom a telefont, bocsi előre.)
Show concerns -> Ad Network tab -> itt fel van sorolva az összes reklámhálózat amivel az appjaid kapcsolatot tartanak -> jól nézz szét, ajánlom az AdMob-osokat mindenképp írtani (ami az egyik legszemetebben felhasználható fajta)

Addons detector: Scan gombra nyomva beolvassa amit tud majd az Addons gombra látod az összes appot és hogy "mi van benne", amiben sok a reklámcéges vagy csak egyszerűen sok benne a bejegyzés abban sok lesz a reklám meg a kéretlen marhaság is..

Google beállítások közt van olyan hogy új reklámazonosítót kérsz - kérj!
Kérd a személyre szóló reklámokról való leiratkozást is, ugyanabban a menüben.
Akkor ha valami hülyeségre feliratkoztál akkor "megszűnik" a gond..

Chrome-ban vagy más böngészőben engedélyezted-e esetleg hogy weboldalak "frissítéseket / értesítéseket"
mutassanak? (Chrome -> Beállítások -> Weboldal beállítások -> minden oldal -> lehet nekiállni szétnézni és gyomlálni, meg még ahol az összes oldal menüpont van ott ez értesítések közt van-e olyan oldal ami enged értesítéseket és nem ismerős? Na, gyomlálni, gyomlálni, gyomlálni..)

Mégszemetebb esetekben jó ötlet lehet (Chris Kiki fogott vele egy "jót", köszi!):
"A Google kereső sávja beállításaiban (a G betűre) jobb alul több -> Search activity -> A felugró kereső ablakban a három pötty -> Egyéb Google tevékenység -> Ugrás a saját tevékenység oldalra
Vagy a könnyebb elérhetőség (persze utólag) [https://myactivity.google.com/]
Itt vannak az applikációk, melyek tevékenykednek a telefonunkon, pontos idő szerinti listába szedve mikor fértek hozzá a rendszerhez. És itt tűnt fel egy program, (mely talán a telepítéskor lett csak elindítva, és a tesztek miatt manuálisan le is állítottam) amelyik pontosan 1 órás időközökkel megjelent itt a listában. Ez vált gyanússá."

Ha a teljes ablakos reklám egy webview weboldal hívás akkor az nem lesz egyszerű, de legalább a fenti pár dolgot nézd meg. WebView-os reklámnál az a trükkje az appnak, hogy az app akármilyen hálózati hozzáférését is letilthatod akkor is meg fog jelenni a reklám, mert külső hívásként a WebView-n keresztül mutatja a reklámot - ami ugye másik app.. nem az ami a reklámot megjeleníti. Viszont a WebView-t ne piszkáld, ne tiltsd le semmiképp mert egyéb appok is használják megjelenítésre és akkor azok (is) el fognak hasalni.

A teljesség igénye nélkül pár kacat app ami lock screen-re / zárképernyőre tesz ki reklámot.

Egy jó példa mennyire nem egyszerű megtalálni egy-egy ilyen csalafintán összerakott appot (Kösz, Chris Kiki!).

Ez egy olyan terület ami állandóan "fejlődik", macska-egér harc, mint a vírusfejlesztők-vírusírtófejlesztők vagy a Win licenszelés-Win törések vagy a csendőr-pandúr dolog. Mindig van új a nap alatt.

Hozzászólások

(#1) orion1025


orion1025
őstag
LOGOUT blog

Az egész android egy nagy felugró reklám... Igazából szánalmas, hogy a saját telefonomban reklámot kell lesegetnem, vagyis nekem nem, mert nem használok ilyen siralmat.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#2) Chaser válasza orion1025 (#1) üzenetére


Chaser
titán

érdekes h nekem azon a foschon' nincs ilyen problémám, bárminemű hackelgetés nélkül...biztos user error ( :

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#3) crok válasza orion1025 (#1) üzenetére


crok
veterán

Nekem sincs ilyen gondom ám sokaknak volt/van/lesz és segítettem rengeteg ilyen embernek - de ezek szerint te nem vagy a célközönség része. Ami se nem baj se nem gond. Nem is igazán értem hogy hogy keveredtél erre. Mindenesetre akkor hadd ajánljam figyelmedbe az említett esetet a bejegyzés végén valamint a rá adott válaszom itt: tanulságos, mert a felhasználó egy 5 éve használt, bejáratott app-ot talált ami egy tulajdonosváltás után kezdett durván reklámokat dobálni. Nem tudom hogy vagy vele de nem tartom kizártnak hogy ez neked is becsúszott volna egy frissítéssel ugyanúgy mint neki.

Amúgy is lehet hogy inkább topikot kellett volna erre (is) nyitnom és ezt betenni első hozzászólásnak..

[ Szerkesztve ]

hardverapro.hu/apro/elado_hasznalt_cisco_routerek_es_switchek_debrecen/ -- Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás, érdemes átolvasni azt is.

(#4) donmackó válasza Chaser (#2) üzenetére


donmackó
őstag

Elég a mobilnetet/wifit kikapcsolni azoknál az appoknál, amelyikhez nem szükséges. Így vagy nem is adja be, vagy csak egy üres banner van a reklám helyén. Ez működik root nélkül is. ;)

Release the cable hounds!

(#5) orion1025


orion1025
őstag
LOGOUT blog

Nincs user error, de droidot soha! Az utolsó használható ilyen telefon a kezeim között egy Galaxy S2 volt, ott érdekes módon nem volt reklám problémám. Több droidos telefonom is volt, minimál appal ellátva, mert nekem a telefon az telefon, hívás/sms, semmi több, de egy vicc az egész rendszer, folyamatos belassulások, laggolásnak nem nevezhető lefagyás közeli állapotok, amin semmi nem segített, se cfw, se mókolás. Szóval droidot az vegyen, aki szado-mazo, minden másra ott a konkurencia. Az asszony is mindig vinnyog a reklámok meg egyéb anomáliák miatt, pedig nem analfabéta, a HP noti javító részlegén is dolgozott, tehát egy ilyen fostalicska rendszer nem fog ki tajta, de egy stovk telefonon is ömlik a szentmise nála is random módon, random fagy, ezért is sírja vissza a winfos mobiljait.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#6) crok válasza orion1025 (#5) üzenetére


crok
veterán

Mint említettem nem vagy célközönsége a bejegyzésnek. Főleg nem értem hogy jön ide az Android "lassulás" meg "fagyás" dolog, ne itt menj ebbe bele kérlek. A rendszer meglehetősen jól van megírva (mert közelről ismerem) de ha a user így / emígy viselkedik azzal mit kezd a fejlesztő? Semmit.. attól hogy a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye. Aki nem akar nem vesz Androidot futtató készüléket (se telefont se mást) és nem lesz Android-os problémája sem, horses for courses ahogy a művelt svéd mondaná - minden másra ott a konkurencia, akkor oda kell menni venni/írni/használni, nincs tiltva, nincs követelve, nincs kényszerítve senki hogy ne így tegyen ha a belátása úgy diktálja. Természetesen lehet mindenre találni alternatívát, nyílt forrásút. De témába vág-e ez a sok hozzászólás? Nem.

hardverapro.hu/apro/elado_hasznalt_cisco_routerek_es_switchek_debrecen/ -- Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás, érdemes átolvasni azt is.

(#7) crok válasza donmackó (#4) üzenetére


crok
veterán

Igen, ez jó taktika - lenne, de pl. egy olyan app esetén, ami értelmét veszti net nélkül..? A teljes tiltás nem igazi megoldás. Local VPN-es adblock (akár tűzfal). Hosts alapú adblock. DNS alapú adblock. Vagy ahogy fentebb írtam: ne használjon Android-ot, főleg ne reklámot is tartalmazó appokat, sőt, appokat se. Majd'mindenre van nyílt és|vagy reklámmentes megoldás - csak nem elterjedt, "macera", "senki se használja".. ésatöbbi. Hogy nevelsz át több tucat ismerőst pl. Messengerről Telegramra? Sehogy.. De ne menjünk már ebbe bele.. Ez most itt nem erről szól.

hardverapro.hu/apro/elado_hasznalt_cisco_routerek_es_switchek_debrecen/ -- Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás, érdemes átolvasni azt is.

(#8) Chaser válasza donmackó (#4) üzenetére


Chaser
titán

nincs rootolva a telefonom, de én még nem találkoztam a leírt jelenséggel, xiaomi note4, gyári rendszer, chrome böngésző
winen annál jobban találkoztam vele ( : fenn is van 3 ab, azok megoldják

szerk:
persze hozzáteszem, nincs minden sz@r feltelepítve mint sokaknál, néhány szükséges app:
bank, gmail, bkk app, klíma, tv, navi, meg még kb ennyi és kész, többi az gyári

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#9) Oldman2 válasza orion1025 (#1) üzenetére


Oldman2
veterán

Köszi a cikket!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.