2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

(Főleg) Android (és otthoni) reklámblokkolás - root nélkül és roottal

Írta: | Kulcsszavak: Android . reklámblokkolás . reklám . blokkolás . root nélkül . roottal

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kvázi univerzális, otthoni megoldásnak egészen jó, ha a saját routereden a DHCP-n osztott DNS-t (vagy statikus IP esetén az eszközben magában olyan DNS-t) állítasz be ami eleve reklámszűrő. Ilyen pl. az AdGuard, aminek az IP címei: 94.140.14.14 és 94.140.15.15 a sima és 94.140.14.15 valamint 94.140.15.16 a "családbarát" (felnőtt tartalom szűrt). Itt van az AdGuard gyors összefoglalója valamint a régi IP-ket lecserélték!!). Nyilván ha nem otthon vagy és nincs ráhatásod ezen az eszközök konfigurációjára.. akkor marad a más (eszközön helyi) megoldás..

Android Pie és felette használhatod magának a rendszernek az un. Private DNS funkcióját a hálózati beállításokban, itt pl. megadhatod az alábbi szerverek egyikét:
AdGuard DNS:
dns.adguard-dns.com -ot a reklámszűrt vagy
family.adguard-dns.com -ot a felnőtt tartalom szűrt vagy
unfiltered.adguard-dns.com -ot a szűrés nélküli AdGuard DNS-hez.
Blah DNS:
dot-ch.blahdns.com (Switzerland)
dot-sg.blahdns.com (Singapore)
dot-jp.blahdns.com (Japan)
dot-de.blahdns.com (Germany)
dot-fi.blahdns.com (Finland) a reklámszűrt Blah DNS-hez.
CleanBrowsing:
family-filter-dns.cleanbrowsing.org a "családbarát"
adult-filter-dns.cleanbrowsing.org a felnőtttartalom-szűrt és a
security-filter-dns.cleanbrowsing.org a CleanBrowsing reklámszűrt DNS-hez.
Quad9:
dns.quad9.net az IBM által támogatott Quad9 DNS-hez.
Forrás lista itt.
Mégnagyobb publikus DNS lista amit lehet pl. privát DNS-re használni (több tucat!) - érdekes módon az AdGuard-tól.

Egy nagyon jól testre szabható megoldás ha az ember magának állítja be a DNS-t :D
Egy ügyes trükkel a NextDNS (regisztráció után majd my.nextdns.io) tud olyat, hogy generál neked egy egyedi azonosítót amihez különböző beállításokat társíthatsz (szűrési listák, cryptojack protection, homograph protection, typosquatting protection, akár idő alapú szűrés is.. logolás..) majd az egyedi beállításokat igénybe veheted ezerféleképp, különböző rendszereken és ad hozzá beállítási segédleteket is valamint segédprogramokat is ha az adott platformra elérhető: Windows-ra, Linux-ra, Android-ra, macOS-re, router-ekre: kb. mindenre van app vagy program / kliens de megadja milyen DNS-t állíts be fix-re ha un. linkelt IP-vel szeretnéd használni mondjuk otthon (nem vagy ritkán változó IP-nél) vagy pl. Android-ra Private DNS-nek megadható, Linux-on dnsmasq-hoz van konfig.. van Stubby meg DNSCrypt konfig, pfSense-hez megadja a forward-zone konfigot, böngészőkben megadhatod secure DNS-nek az egyedi URL-t.. lehetőségek száma a csillagos ég, kb. mindenre is találsz megoldást.

Ezen kívül (esetleg mellette.. de nem ajánlom a mixelgetést) használhatsz un. local VPN alapú DNS kéréseket szűrő megoldásokat, mint pl. (ezek ingyenesek):

NetGuard - ugyan tűzfal de hosts alapján tud blokkolni, nagyon jól karbantartott és egyébként nyílt forrású és ingyenes app NetGuard@Google Play és NetGuard@GitHub

Blokada - szintén nem kell root. Ez is egy local VPN-t csinál és abban hosts alapján is tud dolgozni, saját hosts file alapján (amik összeválogathatóak a népszerűekből + lehet hozzáadni is!) + a Blokada DNS szerverével
Blokada Slim - A Blokada Play Store-ban is letölthető de "light" változata ami a Blokada DNS szerverét használja a szűréshez de kevesebbet és kevésbé hatákonyabban tud mint a "sima, rendes" Blokada (csak az meg nyilván nem maradhatott a Play Store-ban a policy-k miatt..).

personalDNSfilter: az app készítője által összeollózott (lentebb linkelt hosts listák alapján összerakott) lista alapján dolgozó, rootot nemigénylő és szintán lokális VPN-en alapuló szűrő, elérhető (még..) Google Play-ben és F-Droid-on, honlapja itt található és can XDA thread-je is.

DNSpipe + DNS szerverek közül válassz "neked valót" ha esetleg nem tudsz DNS szervert megadni és nincs lehetőség rootra

DNS66 - szintén nem kell root. Egy VPN-t csinál és redirect-eli a DNS kéréseket valamint van hosts blocking is benne saját hosts file alapján (blocking hosts source-okat lehet hozzáadni, a "nagyok" már eleve benne vannak)

Nebulo is root nélküli, olyan megoldás mint a fenti 3..

Roottal persze sokkal egyszerűbb (szerintem)
(Magisk-ban be kell kapcsolni a systemless hosts-ot!)

AdAway: a jó öreg, régi, jól bevált megoldás. A benne levő alap hosts listák nem rosszak de lentebb lesz ajánlás hosts forrásokra. Ez szerintem akkor jó, ha esetleg be akarod kapcsolni, hogy automatikusan frissítse a listákat.

Energized protection és a Magisk modulja: szerintem nagyon jó, én a Blu vagy a Basic pakkot ajánlom (pakklista). Terminálon pofon egyszerűen lehet kiválasztani menüben hogy melyik pakk legyen, esetleg melyik extension még pluszban.. frissíteni (egyelőre) csak kézzel, a terminálban lehet de borzasztó egyszerű és szerintem jó vagy talán még jobb is (a listák összeállítása szerintem jobb, mintha nekem kéne összeválogatni és sok idő össszefésülnie az AdAway-nek). Fontos lehet: ha régebbi Magisk van a készüléken ami Magisk 20.4 alatti akkor fel kell tenni mellé a Busybox modult is, csak akkor tud működni mert előtte a Magisk Busybox-ban nem volt wget.. XDA thread. Az Energized-nek van egy Telegram csatornája amin frissítéseket, híreket szoktak közölni, ehhez a linkhez nem kell Telegram account hogy meg tudd nézni és böngészőből is megy: https://t.me/s/EnergizedProtectionUpdates jól jöhet ha pl. szerverleállás vagy olyan frissítésből fakadó probléma van amit nem lehet egyszerűen megoldani.. gyorsan jön itt válasz meg test build..

Esetleg használd a GL-DP féle unified hosts modult ami egyébként Magisk Modulba öntött StevenBlack unified hosts lista.. csak ezt ugye frissíteni kell, vissza-vissza kell menni letölteni és Magisk-ban installálni kézzel.

Hosts listák:

Használhatod a fentebb említett Energized pakkokat is, a honlapon kiválasztod melyik pakkot akarod használni és a linkjét (jobb oldalt menüben Downloads majd a pakkot kinézed és a hosts lista link URL kell valószínűleg neked) bemásolhatod akár AdAway-be is és akkor akár az AdAway frissítheti is automatikusan.

Meríthetsz ihletet az AdAway fejlesztőitől, ők ezeket a listákat ajánlják elsősorban:

Az adaway.org saját listája: https://adaway.org/hosts.txt
Yoyo féle lista: https://pgl.yoyo.org/adservers/serverlist.php?hostformat=hosts&showintro=0&mimetype=plaintext

A StevenBlack lista egy világhírű (ha lehet ilyet mondani), nagy múltú és jól bevált, régóta létező lista, jól karban van tartva és elég sokféleképp össze van válogatva (görgess lefelé, ezek ha nincsenek is épp benne a Blokadában kézzel hozzá lehet adni könnyedén).

Az MVPS már Windows 2000-en is használatban volt pl. nálam is. A honlapja is elég "oldschool", mégiscsak 1998 óta létezik. De jórészt az egy PC-s dolognak indult, főleg inkább malware-el fertőzött oldalakat szűrt mint reklámokat ám mára ez (is) jól kibővült.

Szerintem ez is egy nagyon jó megközelítés egyébként (manapság már érdemes lehet a crypto mining / crypto jacking-es listákat is bevenni.. itt ilyen is van már).

És a végére egy nagyágyú: Van itt egy "minden egyben" brutál hosszú lista hosts forrásokhoz.. le kell szűrni hosts megoldásra és akkor csak az látszik mit ajánlanak (ezerféleképp szűkíthető, akár alkalmazó appokra, hosts listákra, uBlock listára, etc..).

Reklámblokkoló DNS szerverek egészen széles listája található meg itt (Plaintext / DNS-over-TLS (DOT) / DNS-over-HTTPS (DOH) / DNSCrypt).

Vannak ma már böngészők is amik támogatják a hosts file-ok importálását (pl. Soul Browser vagy pl. One Handed (OH) Browser is tudja). A Firefox-ban van egy kiegészítő is ami kifejezetten adblocking-ra való. Ezekkel pl. böngészőben egészen jól lehet Youtube videókat is nézni.. mindenesetre az a lényeg hogy a host listákat bele lehet tolni ezekbe is (kiv. Ffox..) mint pl. az AdGuard filtereit, az EasyList filtereket a Fanboy listákkal, az uBlock filtereket, etc.. és a legtöbb app-ben ezeket már listából is hozzá lehet adogatni, nem kell a linkeket-URL-eket sem összeszedegetni. A nem sima host hanem adblock filteres megoldások sokkal hatékonyabban tudnak működni - viszont mivel nem rendszerszintűek így nem is tudnak rendszerinten működni (erre van a hosts file lecserélés pl. AdAway-el ha van root vagy ha nincs akkor local VPN-es megoldások, satöbbi, fentebb minden le van írva). Max néz az ember Youtube-ot egy böngészőben, esetleg erre eleve tart egy külön ilyen böngészőt.. Kiwi alá fel tudod tenni a Chrome Store-ból a uBlock Origin és ImprovedTube kiegészítőket is így azért egészen jól reklámmentesíthető a Youtube is akár. Valamint Firefox alá feltehető ugyanígy az AdGuard AdBlocker "házon belül" (Add-on menüből), uBlock Origin-el meg Video Background Play Fix add-on-nal / YouTube High Definition add-on-nal egész kellemes megoldás lehet. Esetleg a Brave.. de az nálam nem nyerő mint böngésző.

Fizetős megoldások közt az AdGuard-ot használják nagyon sokan megelégedéssel.

+ itt található a PH! Reklámblokkoló topikja.

Hozzászólások

(#1) alien0903


alien0903
tag

Köszi az infókat, aktuális a dolog.

(#2) paolinho


paolinho
őstag

Én is köszönöm a leírást, tényleg rendben van.
Én csak annyit tennék hozzá, hogy a Blokada 5 nálam azt idézte elő, hogy nem, vagy csak rettentő korlátozottan tudtam a Net-re csatlakozni. Pl. az Operából semmi nem nyílt meg, és a Facebook is csak kép nélkül jelenítette meg a a szöveget.

(#3) crok válasza paolinho (#2) üzenetére


crok
nagyúr

Ez attol is fugg milyen szurolistakat kapcsoltal be a Blokada-ban. Foleg, ha pl Operaban bekapcsolod hogy kevesebb adatot hasznaljon, mert akkor mindent atzavar az Opera szerverein (mint egy proxy), ami meg igencsak filterlistas..

[ Szerkesztve ]

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

(#4) aprokaroka87 válasza paolinho (#2) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Melyik dns-t próbáltad ki?

(#5) alien0903 válasza crok (#3) üzenetére


alien0903
tag

Blokada és Opera együtt iszonyúan belassult nálam is.

(#6) paolinho válasza aprokaroka87 (#4) üzenetére


paolinho
őstag

Bevallom nem tudom én a blokada 5-öt letöltöttem és elindítottam. De most inkább a Privát DNS-t, az adguard-os beíróst használom, az is jónak tűnik. Korábban a Samsung S9+ alatt jól tette a dolgát.

(#7) Joci93 válasza paolinho (#2) üzenetére


Joci93
senior tag

Én is Blokadat használtam, aztán egyszer frissítettem 5-re és semmi reklámot nem fogott meg. Próbáltam többféle DNS-t is pedig. Visszatértem a 4-es verzióra és azóta is hibátlanul működik.

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#8) UnA


UnA
Korrektor

Firefox + add-on.

(#9) ricogsm


ricogsm
őstag

Sziasztok!
Samsung Tv re youtube reklám blokkolás meg lehet oldani?

MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz

(#10) crok válasza ricogsm (#9) üzenetére


crok
nagyúr

A routeren DHCP-n osztott blokkolo DNS (pl. AdGuard) vagy statikusan beallitott IP es blokkolo DNS (pl. AdGuard) a leirasbol ki lett probalva mar?

Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.