2019. május 27., hétfő

Gyorskeresés

[Linux] Grub2 rendszerbetöltő helyreállítása Windows telepítése után

Írta: | Kulcsszavak: grub . rendszerbetöltő . linux . windows

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mikor egy Linux kerül telepítésre Windows mellé, akkor az telepít egy Grub2 rendszerbetöltőt, amiből mindkét (vagy több) rendszer indítható lesz. Amikor Windows kerül telepítésre egy gépre, az feltelepíti a saját rendszerbetöltőjét, ahonnan aztán csak a Microsoft operációs rendszereit lehet elindítani. Ezért szoktuk javasolni, hogy dualboot rendszernél először a Windows kerüljön telepítésre, úgy nem szívunk annyit...

A probléma akkor jön elő, ha valamiért újra kell telepíteni a Windowst és így megszűnik a dualboot lehetőség... Ilyenkor helyre lehet állítani a korábbi Grub2 rendszerbetöltőt, de ehhez készíteni kell egy bootolható Linuxos telepítőt, amivel el tudjuk indítani a gépünket, majd pedig chroot-tal be kell lépni az amúgy elérhetetlen telepítésre. Ennek a mikéntje itt olvasható: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/chroot_hasznalata_hibaelharitashoz_linuxon_kezdo_l.html

Feltételezve, hogy végigcsináltad a chroot-ot és most be vagy lépve az elérhetetlen telepítésre, ott ezeket kell megcsinálnod:

--NEM EFI-s telepítés esetén--

sudo fdisk -l
Ennek a kimenetében látod, hogy milyen partíciók vannak a gépben. A következő parancs során azt az eszközt kell az /dev/sda helyére írni, amelyiknek a boot szektorába szeretnéd írni a Grub2-t. Ha csak egy háttértár van a gépben, akkor ez mindenképpen a /dev/sda lesz. Számot ne írjunk mögé, mert az partíciót jelent, nem pedig eszközt!

sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
sudo update-grub

Ez a két parancs végrehajtja a rendszerbetöltő telepítését és egyben más operációs rendszerek keresését, rendszerválasztó listába illesztését is. Amennyiben nem tapasztaltunk hibát, akkor kiléphetünk a chroot környezetből és újraindíthatjuk a gépünket.
Ha mindent jól csináltunk és a megfelelő eszköz van beállítva a biosban, akkor a Grub rendszerválasztó képernyője fog fogadni minket.

Hozzászólások

(#1) lev258


lev258
(PH! kedvence)

Most kicsit gonosz leszek, de hozzátenném, hogy UEFI esetén ne pont így próbálja meg az ember. Egy kicsit eltérő, vannak rá jó leírások a neten.
Ez valahogy mindig kimarad a topikokban, pedig már elég sokan élnek az UEFI áldásaival/átkaival. Bár nincs nagy különbség, de mindenképpen fontos kihangsúlyozni, melyikről van szó egy leírásban.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 18.04, 2. szezonos amatőr chili termesztő

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.