2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Koncert hangosítási kultúra - potitologató vájt fülek hiánya

Írta: | Kulcsszavak: koncert . hangosítás . buli . hangerő . hangnyomás . kultúra

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Voltam idén is több koncerten jellemzően Pécsett, de koncertről koncertre ugyanazokat hülyeségeket lehet tapasztalni, különösen kisebb klubokban. Elkezdődik a műsor, hangerő az egekben, az éneket meg egyszerűen nem lehet érteni a torzítástól. Eközben áll a gyerek a hangosító pultban és kb. semmit nem tesz, mintha nem is ezt a koncertet hallgatná.
Aztán kijössz a koncertről szétcseszett fülekkel, a fülzúgás meg eltart 2 napig míg elmúlik.

Különösen fájó pont volt a tavaly karácsonyi Piramis koncert, ahová az ember Révész hangja és éneke miatt ment ki. Lehet nem volt idejük próbálni vagy nem tudom, de a koncert első harmadában egyszerűen nehezen lehetett érteni az éneket. :Y Végül a koncert végére lett olyan a hangzás amire már azt lehetett mondani, hogy "na igen, ezért fizettem b+".

A korábbi években rendszeresen kilátogattam a Rockmaratonra amíg itt tartották Pécsett. Na ott tapasztaltam olyat, hogy egyszerűen már nem volt kellemes ott állni a tömegben a nagyszínpad előtt az iszonyatos hangnyomás miatt.
Barátom akkoriban a fősátorral szemben lévő kis sátorban csinálta a hangosítást, de semmit sem tudtak kezdeni azzal, hogy a dob a nagyszínpadról elnyomott mindent az ő sátrukban... Szerencsére az utolsó maratonon ilyesmivel már nem találkoztam.
Persze mikor egy sátorban megy a hangosítás, azt valahogy nem lehet megcsinálni normálisra, csak hangosra...

Egyszer véletlen volt nálam egy pár füldugó egy ilyen szokásos szórakozóhelyes rock koncerten, na mondom próbáljuk ki mire jók. Bedugtam őket, aztán az addig torz ének hirtelen érthetővé vállt, a gitár hangja is kitisztult, az egész jobb lett. Az mondjuk igaz, hogy furcsán néztek rám a füldugóval koncerten. :D Lehet kellene szereznem valami bőr azonos cuccot ilyen célra.

Most úgy adta az élet, hogy az E78-ban töltöttük a szilvesztert. 4 teremben szólt a műsor, de mindegyikben valami iszonyat hangerőn nyomatták a zenét. Akik fizettek vacsoráért, azoknak az ülőhelye is ilyen terembe szólt, nem lehetett egyszerű nekik. Lehet velem van a gond amiért ez is zavar, de örülnék neki ha ilyen helyen nem csak a másik fülébe kiabálva lehetne váltani néhány szót, pl. ismerkedést eléggé megkönnyítené...
El is ment a hangom, mert az este vége felé az egyik folyosón ülve is kiabálni kellett, hogy megértsük egymást, pedig ott csak egy ajtón keresztül jött ki a hang a szomszéd teremből.

Röviden összefoglalva két dolgot nem értek. Az egyik, hogy a poti tologató srácoknak mi van a hallásával, miért nem az érthetőségre mennek rá a hangerő helyett? A másik pedig az, hogy a tisztelt közönség miért nem jelzi valahogy, hogy gyerekek, trágya a műsor, csináljatok valamit magatokkal? Oké, én sem csináltam még ilyet, de hát na...

Update1: Elmentem a nagy Budapestre, hogy jó kis Auróra koncertet hallgassak a Barba Negrában. Hát jól megszívtam... Maga a buli jó volt és jót is pogóztam, de ennyire rosszul hangosított koncerten nem igazán jártam még.
Konkrétan a dob túl volt hangosítva, iszonyatosan kijött, de azt még valamennyire bírta a cucc. A nagyobb gond a gitárok erősítésével volt, ahol a mély húrok pengetése kifektette az erősítőt, nagyrészt érthetetlenné téve az éneket. Ráadásul a helyzet a koncert közepe felé romlott a kezdeti állapotokhoz képest.

Mifelénk van egy "Ti-ti-tá" (régen Stuncorgó) nevű eléggé alja hely ami mindössze egy cső, egyik végén színpaddal, másik végén a sörpulttal. Na ott sem szólt jól az Auróra, de még mindig jobb volt, mint fent Pesten, ami elég gáz.
Nem is igazán értem ezt a Barba Negra helyet, a hangosítás a színpad oldalán foglalt helyet, így lehet fogalmuk sem volt róla, hogy valójában milyen rosszul szól a műsor. Sajnálatos, az ember ilyenkor visszakérné a belépő árának felét...

Update2: Eljutottam a Dürer kertbe, Retro Punk koncertekre. Párhuzamosan mentek a koncertek 3 teremben, iszonyatosan sok emberrel.
A kisteremben a QSS-ra értünk be, ami egy nagyobb szoba mindössze, színpaddal és hangosítással, meg egy kis tánctérrel. Sose hallgattam még QSS-t és bár itt tetszett a zene, az énekből egy árva szót nem lehetett érteni, majd egyszer meghallgatom valahol máshol és akkor majd megtudom, mit hallgattam. :)

Eközben Macskanadrág ment a közepes teremben, ahová éppen csak be tudtunk nyomulni, szóval a test mint hangcsillapító közeg megvolt bőven. Itt kicsit jobb volt az érthetőség de az sokat elárul, hogy a terem melletti folyosón jól lehetett érteni az ének szövegét, a teremben viszont nem igazán...

Ugyanakkor elkezdődött a Prosectura a nagyteremben, ott kellemes csalódás ért, mert egész jól szólt és jól is lehetett érteni az éneket. Mondjuk kicsit hátrébb álltam a hangosító pult mögött, mert ez a terem is csurig volt emberrel. Igaz itt maga a terem lehetne kicsit jobb, a hangosításnak nem tesz jót, ha bitang széles tartógerendák belógnak a térbe a plafonon.

Prosectura után még elcsíptük a Yellow Spots végét a közepes teremben, ami viccesnek hangzott, de jelentősen túllépték az ott előttük játszó Macskanadrágot hangerőben. Őszintén szólva szerintem itt már túlléptek valamilyen határértéket, ott is hagytam egy perc után a termet, szeretnék még idősebb koromban is zenét hallgatni. Egyszerűen brutális volt az ott tapasztalható hangerő. Sajnálom azokat, akik végig bent voltak azon a koncerten.

Végül HétköznapiCsalódások zárta az estét a nagyteremben, ami szintén egész jól szólt. Ezúttal elől nyomtam a pogo-t de ott is egész jó volt.

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Nem lehet mindenki hangmérnökúr. ;]
OFF

Lehet nem érdekli az egész, megkapja a pénz és kész. Manapság kevés az elhivatott ember. Vagy papiros a tag.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#2) CPT.Pirk válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Ha jól tudom, hangmérnök képzés nincs is az országban. De oké, papírja nincs hozzá, attól füle még lehet. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3) DeltaPower


DeltaPower
(őstag)

Egyszer fellépett nálunk egy kis klubban egy amerikai punkrock banda akik átutazóban voltak. Volt egy hangmérnökük(?), vicces kinézetű kis alacsony kopasz fickó, behangolásnál vagy negyed órát veszekedett a klub potitologató emberével mire mindent beállított az igényei szerint. De végeredményben az ő hangzásuk nagyságrendekkel jobb is volt mint a többi zenekaré.

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#4) CPT.Pirk válasza DeltaPower (#3) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Haver volt szabadtéri koncerten a Fishing on Orfű-n, ahol majdnem 2 órát hangolt az egyik zenekar. Minden egyes hangszert precízen behangoltak és beállítottak egyenként, hogy úgy szóljon ahogy kell.
Aztán két óra után mikor elkezdtek zenélni, a potis srác az összes belőtt potit húzta le a francba, mert nem bírta a cucc az együttes hangerőt. A zenekar erről persze semmit nem tudott, azt hitték úgy játszanak ahogy azt ők beállították. :DDD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#5) Klaus Duran válasza CPT.Pirk (#2) üzenetére


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Guga hívja így a fiát.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#6) bambano


bambano
(Jómunkásember)

"a poti tologató srácoknak mi van a hallásával": már eltologatta a potikkal :)

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#7) Victoryus


Victoryus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ez nálunk is így van, Hangerő maxra, a többi nem számít. Brutál rossz volt a Tankcsapda hangja (Békéscsaba)
De a 30-ai Kárpátia se volt az igazi, pedig 2 ember is cseszegette a potmétereket.

(#8) CPT.Pirk válasza Victoryus (#7) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Ahh, de kár.
Voltam már pár csapda koncerten (csak lassan kinéznek onnan a fiatalok az "Ez az a ház" pólómmal, amin még a régi, igazi P betű van hátul, nem az a buziság amit mostanában raknak a pólóikra :D ) és az eddig a benyomásom, hogy szabad téren jól tudnak szólni.
Zárt térben nem, ezért nem is mentem el idén az E78-as koncertjükre, mert tavaly voltam ugyanott rajta és baromi rosszul szólt. Az mondjuk igaz, hogy itt maga az E78 az, ami nagyon nem való koncertek szervezésére.
Több zárt helyen is voltam már csapda koncerten, de igazából csak a városi sportcsarnokban szóltak jól, ott ahol a cikkben is írt Piramis koncert zajlott. Ott volt hozzá tér.

Klaus Duran: hmm?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#9) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
(fanatikus tag)

Általában az a gond, hogy benn van egy srác a pult mögött, aki nem nagyon ismeri a zenekart akit épp hangosít, így nincs is igazán elképzelése arról, hogy hogyan is kéne szólniuk (gondolom elég nehéz is lehet felkészülni esténként 3-5 bandára.). Ráadás, hogy a pult általában elég hátul van, ezért lehet, hogy neki 30-40-140 méterre a színpadtól tök jó, de ahol a tömeg van, ott pont nem az. Persze ott van emellé, hogy az alacsony minőségű hangcuccok, a rossz zenészek, a hamis énekes hibáját viszonylag könnyű úgy elfedni, hogy feltolják a hangerőt, azt jóvanazúgy. Nemegyszer volt, hogy kimentem az egyik kedvenc zenekarom koncertjére, aztán utólag kellett megnéznem setlist.fm-en, hogy mit is hallottam, mert úgy túltolták a hangerőt, hogy egyébként azt sem tudtam épp melyik számot játsszák. A Rockmaratonon (Dunaújvárosban) is volt olyan, hogy megpróbáltuk az egyik sátorban olyan messziről hallgatni a zenét, hogy már ne legyen bántóan hagos, de végül a kemping túloldaláig kellett hátrálnunk és még ott is rossz volt, úgyhogy inkább átsétáltunk olyan helyre, ahol kevesebb a zene, de több az Unicum. ;]
Mostanában egyébként Dunaújvárosban a Rockmaraton két nagyszínpadát egész szépen be tudják hangosítani. A Sepultura nyáron olyan jól szólt, hogy azóta emlegetem. Pesten talán a Barba Negra mostanában a legjobb, főleg a csak nyáron nyitvalévő szabadtéri színpadjuk a Track. Ott talán amiatt, hogy megfelelő emberek állnak megfelelő cuccok mögött, simán hallgatható bármilyen zenekar, úgy hogy utána nem cseng a füle az embernek. Nemrégiben egy pesti klubban volt szerencsém egy olyan koncerthez, hogy a hangmérnök a zenekar egykori gitárosa volt, ő igazán jól be tudta lőni a hangzást. Nem csak a pult mögött tologatta a potikat, de körbe is járta a nézőteret, hogy megnézze mindenhonnét faszán szólnak e. Az egy elég jó kis koncert volt.

(#10) CPT.Pirk válasza Kisgépkezelő (#9) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Nálatok a Kerepesi úton az S8 undergroundon voltam egy több zenekaros koncerten december elején, a hely nem túl nagy de hangulatos és meglepetésre egész jól szólt mindegyik zenekar. Ott a zenepult nagyon közel van a színpadhoz, így nyilván egy fokkal könnyebb volt nekik belőni a hangzást.

A Barba Negrába meg remélem eljutok 20.-án az Auróra koncertre. Kíváncsi vagyok arra a helyre. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.