2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Gondolataim chili növények tápozásáról, konyhanyelven

Írta: | Kulcsszavak: csili . táp . chili . trinidad . scorpion

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszóban annyit, hogy pár éve nevelgetek csili növénykéket saját felhasználásra, de sajnos nem kertes házban lakom. Ennek ellenére belevágtam komolyabb csili nevelésébe is, egy Trinidad Scorpion (továbbiakban skorpió) személyében, ez már a millió környékén van az SHU skálán, miközben az íze és az illata is nagyon jó. No ezek a komoly csilik viszont eléggé igényesek... :)

Szóval, az év elején figyeltem fel rá, hogy az addig szép növénykém ami már majdnem 1 éves volt ekkor:


(itt a teleltetés alatt, a szobában éldegélt nagy boldogan)

elkezdett beteges leveleket hozni, mint ezek itt:

Mindeközben azért próbálkozott új hajtásokat is hozni mint ami itt látható:

de ezeken is hamar megjelentek a levél csúfságok.

Ezután jött a felvilágosítás az itteni kollégáktól, hogy tápozás gond lesz. No én elég kemény fejű voltam ebben a témában és nem adtam nekik semmi külön tápot, csak zöld teát, Matcha (lásd ebay) tea por formájában. Az ötlet nem az ördögtől való, mert egyéb helyen már megfigyeltem ennek a jótékony hatását, a növények láthatóan élénkebb zöld színt vettek fel tőle.
Viszont a probléma abban rejlik, hogy egy akkora növény mint a képen a skorpió, az rettentő kényes a tápanyagokra. Már ott a képen is látszik, hogy kicsi volt az edény neki, de ettől független a tápanyagok is addigra már kifogytak.
Valamilyen maradék balkon virágtápot kezdtem adni nekik, az annyit tett, hogy megszűntek a beteges levelek de érdemben nem lett tőle erősebb a növény, nem jöttek új virágok rajta.

Ezek után került sor az átültetésre, és a Wolldünger Linz táp beszerzésére. a Linz egy magas K tartalmú táp, arra van szüksége a csiliknek a virágzáshoz. A következő képen a Linz + Matcha és az átültetés hatásai láthatóak:
A táp mennyiségét nehéz egzakt módon belőni, mert nagyon kis adagokkal kellene számolni. Én a kb. 2L locsolóvízhez egy fél kávéskanál Wolldüngert adok, valamint hasonló mennyiségben Matcha-t és ezzel locsolom őket. A látottak alapján szerintem megfelelő az arány.
Lassan meg kellene metszeni... :D

Végül pár kép az egyéb csilijeimről:

Végül pedig egy tanács, aki otthonra keres magának könnyen tartható, de bő termő és erős csilit, annak javaslom a fenti képen látható Tabasco-t. Igénytelen, folyamatosan terem és megríkat. :C

Hozzászólások

(#1) maláj


maláj
őstag

kipróbáljuk a technológiát :K :DDD

(#2) csipszikutya válasza maláj (#1) üzenetére


csipszikutya
senior tag

Nem tudom mennyire jársz vidéki falvakban. Ha jársz arra érdemes juh trágyájának a levét beszerezni (jobb helyeken boldogan fogadnak). 2 literes üvegben 1/4arányban bekeverni, összerázni, locsolni vele hetente 2x.
Én sima erös házi paprikákat nevelek vele és használom a kiskertben is és a benti növények (75 éves fikusz imádja) jot tesz nekik.
Mondjuk iradtlan szaga van, érdemes a szellöztetés idejére ütemezni.
Ha teheted probáld ki :))

(#3) morgyi


morgyi
nagyúr

Nekem is van minden, Trinidad Scorpion Naga, Trinidad Scorpion Giallo, Habanero Aranico, Habanero Chocolate, Habanero Bianco...

Kertes házban lakunk, de fóliasátor nélkül eszembe nem jutott kiültetni. Elvannak cserépben, de az átteleltetést kellene megoldanom, mer nekem meg 3-4 négyzetméternyi helyem nincs nekik sajnos. Átültetésnél ha pakolsz alá marhatrágyát attól úgy megindulnak mint a rosseb

Jövőre meg sátor beszerzésén gondolkodom. Ott terem mint a szemét.

[ Szerkesztve ]

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#4) Hieronymus válasza csipszikutya (#2) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nem kell túlbonyolítani a dolgot.
Van egy pici kertünk. A nagyobb része füvesített. Ahol locsol a kutya, ott erőteljesen nő a fű. Ahol nem, ott nem.
Évek óta próbálom rávezetni a kutyát, egyenletesen nyomja szét az üzemanyagát. Sajnos teljesen sikertelenül, mert a kutya ellenáll. Csak néhány kivételes helyet locsolgat, rendszeresen.

ruszkik, haza!

(#5) maláj válasza csipszikutya (#2) üzenetére


maláj
őstag

ezt a technológiát is kipróbálom thx :K

(#6) CPT.Pirk válasza morgyi (#3) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Most azzal küzdök, hogy kellene metszeni a TS-t, hogy valami fa formája legyen. Szeretnek megnyúlni az ágai hosszában, meg leírni félkört. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#7) csipszikutya válasza Hieronymus (#4) üzenetére


csipszikutya
senior tag

Nálam pont forditva van. Ahol a kutya végzi kis dolgát ott pusztul a fü... Bár nekem sikerült megtanitani neki, hová szabad 90%os sikerrel.

(#8) Hieronymus válasza csipszikutya (#7) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ez olyan mint az orvosság. Túladagolva méeg.
A törpepincser anyaga, még az orvosság kategóriájába tartozik. A nagykutyák túladagolják az anyagot, ha nem területvédő a beállítottságuk. A területvédő kutyák jelölnek, nem vizelnek. (Még akkor is, ha már kifogyott a jelölőanyag. Virtuálisan még működik a dolog.)

ruszkik, haza!

(#9) Fred23


Fred23
nagyúr

"aki otthonra keres magának könnyen tartható, de bő termő és erős csilit, annak javaslom a fenti képen látható Tabasco-t"

Magot honnét szoktál rendelni?

(#10) CPT.Pirk válasza Fred23 (#9) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Sosem foglalkoztam vele, megvettem amit kidobott az ebay. Eddig még minden kikelt és az volt, amit ráírtak. Legalább 10 különböző országból jöttek már magjaim.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.