2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Debian (squeeze, KDE) Linux belakása, telepítés után

Írta: | Kulcsszavak: debian . kde . squeeze . kernel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Miután túljutottunk a telepítésen, proxyn, meghajtócsatolásokon, stb [előző írásom a témában], nézzük a KDE-s Debian belakását. (Az írás továbbra sem a profiknak szól)

Compiz

Linuxok használati élményét nagyban feldobják a Compiz effektjei, és egyben nem csak szépít, de könnyebb használhatóságot is eredményez. A windows "aero" felület képességei ehhez képest a bokorban sincsenek.

A Compizhoz nem kell semmit telepíteni, csak be kell menni a "K" menübe, ott a rendszerbeállításokba, azon belül pedig a Munkaasztal-t kell választani. Az asztali effektek beállítója jelenik meg előttünk, itt engedélyezzük az effekteket, valamint ha nem aktív, akkor kapcsoljuk be a "kompozit"-ot.
Itt javaslom asztalváltásra a kockát beállítani, nagyon jól néz ki.

A mellette lévő fülön tudjuk részletesen beállítani, hogy milyen effektjeink legyenek. A "szétrobbanást" és a "visszacsúszó ablakok"-at mindenképpen javaslom beállítani. A többi már ízlés kérdése. Sajnos van 1-2 effekt, ami nem működik, ennek nem tudom az okát.

Ízelítő a Compiz képességeiből: [link]

Alapértelmezett böngésző, programok

Néhány alapértelmezett alkalmazás beállítható a "K" menüben, rendszerbeállítások --> Alapértelmezett alkalmazások pontban, ilyen a webböngésző is. A lenti képen látható módon az "Ebben a böngészőben" pontnál ki lehet tallózni a "K" menüben a programot.

Ismeretlen fájlok megnyitásakor egy ablak jön fel, kérdezve, hogy mivel nyissa meg. No itt nem enged mozogni a "K" menüben, hanem tallózhatom a fájlrendszert.

A fájlrendszerben a telepített programjainkat a /usr/bin mappában találjuk. Oda navigálva csak simán írjuk be a program nevét, és már meg is van.

A teljesség igénye nélkül néhány mindennapos program:
-film, zenelejátszás, DVB adás vétele: VLC
-képszerkesztés: Gimp
-torrent: Ktorrent
-cd író: k3b

Alapértelmezett hangeszköz

Amennyiben több hangeszköz van a gépben (például modern videókártyánk van, aminek van HDMI hangeszköze), akkor ki kell választani az alapértelmezett hangeszközt.
Nekem a RadeonHD5670 videókártyám hangeszköze az alapértelmezett, akár csak Windowsban, itt is át kell állítani.

Rendszerbeállítások -> Multimédia -> Phonon

Itt minden hangforrásra külön kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk használni.

"Gyorsindító eszköztár" hozzáadása, Panel testre szabása

A KDE felületét elég frankón testre lehet szabni. Megnyomva a gombot a jobb alsó sarokban, aztán megnyomva az "új elem" feliratot, egy csomó dolog közül válogathatunk, egy jó részük az asztalra helyezhető ki, de van bőven a "tálcára" - panel - helyezhető is.

Jobbra elscrollozva előkerül a többi elem.

Beírva a gyorsindító szót a keresőbe, már ott is vagyunk az alkalmazásindítónál. Egyszerűen csak le kell húzni a megfelelő helyre, ahol nekünk tetszik. Pont ugyanilyen könnyen lehet bele más alkalmazások indítóját is beletenni, csak le kell húzni őket a K menüből. (onnan nem fognak eltűnni)
Ikon eltávolításkor viszont figyeljünk rá, hogy jobb gombot nyomva ne kapásból az egész gyorsindítót tüntessük el, hanem olvassuk el a szöveget is. ;)

Ha esetleg kicsit összekuszálódnának a dolgok, csak nyomjuk meg a jobb alsó gombot, és ismét pakolászhatjuk a dolgokat a nekünk tetsző helyre.

Régi kernelek eltávolítása:

Amennyiben szoktuk frissíteni a rendszert, új kernel verziók is érkeznek időről időre, de ezzel párhuzamosan a régiek is megmaradnak, hogy igény esetén lehessen használni a régebbit is.
A legtöbb esetben viszont nincs erre szükség, elég megtartani a legújabb kernelt magunknak, így nyerünk némi szabad helyet. (régi kernelek eltávolítását mindenképpen a legújabb kernel alól tegyük meg)

dpkg -l | grep linux-image

Ez kilistázza a gépen lévő kernel verziókat.

# apt-get remove linux-image-2.6.xx.xx --purge

XX-ek helyére kerül természetesen a kívánt verziószám. Ezzel kernelenként 70-80Mb hely szabadul fel.

# update-grub

Így pedig kikerülnek a már jelen nem lévő kernelek az indítómenüből.

Ramdisk használata

A napokban több írás is megjelent a témában, hogy érdemes a /tmp könyvtárat elhelyezni a ramba, így a HDD-t és / vagy SSD-t is tehermentesíthetjük.

Ezt a sort kell hozzáadni az /etc/fstab fájlhoz, 1024M helyére írva a kívánt méretet, újraindítás után már meg is lesz.
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0

Érdemes a Firefox cache mappáját is kitenni ide, mert ha már sok mega adat van benne, akkor lassan indul a róka, így viszont magától mindig tiszta tárolóval fog indulni, mikor bekapcsoljuk a gépet.

Ehhez be kell írni a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp

Ellenőrizhetjük a beállításaink működését a df -h parancs kiadásával, szépen látható, hogy böngészés közben hogyan töltődnek be az adatok.

Hozzászólások

(#1) nuke7


nuke7
veterán

:R

https://youtube.com/user/nuke7

(#2) LordAthis


LordAthis
csendes tag

Jó ez a kis írás, még ha nem is olyan friss. :R

Szívesen olvasnék még erről, frissebbet is, esetleg ha lehet kérni, valami távfelügyeletes megoldással, hogy az öregeméknél a gépet ne csak személyesen tudjam felügyelni. (Van internetre tolt szeróm, ami nagyban segíti a két gép közötti kommunikációt. ;) )

Thx,
LordAthis

[ Szerkesztve ]

"Az, hogy működik, még nem jelenti azt, hogy hibátlan." - "Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek. De én nem szenvedek, ÉLVEZEM minden percét!"

(#3) CPT.Pirk válasza LordAthis (#2) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Valamit majd biztos alkotok, ha a hó végén kijön a Debian8. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4) LordAthis


LordAthis
csendes tag

Szia!

Várom ám! :)
Használom az írást azóta is, csak a változások miatt vannak apróbb kellemetlenségek, hibák. :)
Pl.: nem elérhető tároló...

Üdv,
LordAthis

"Az, hogy működik, még nem jelenti azt, hogy hibátlan." - "Azt mondják, hogy elmebajban szenvedek. De én nem szenvedek, ÉLVEZEM minden percét!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.