2019. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Mi lett veled, Mondocon?

Írta: | Kulcsszavak: Mondocon . Japán . anime . manga . fesztivál . geek . cosplay . con . túlárazott . Ázsia

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mielőtt belekezdenék, szeretnék valamit tisztázni: tisztában vagyok vele, hogy a Mondocon egy üzleti vállalkozás és hogy a szervezők/ szponzorok/ többi résztvevő igénye jó eséllyel számottevőbb számukra mint a con látogatók igényei. De úgy érzem van pár dolog, ami mellett nem feltétlen mehetek el szó nélkül:

Programok/standfelhozatal
Körülbelül 2 éve már hogy járok (kisebb-nagyobb szünetekkel) Mondoconra, így van, ha nem is egy óriási, rálátásom arra, hogy anno milyen felhozatal volt, milyen programokat kínáltak azért a felhangon 4 ezer forintért, amit elkérnek a belépésért. Viszont az évek során sajnos megfigyeltem, hogy egyre kevésbé van már ennek az egésznek köze Japánhoz és annak kultúrájához, ehelyett mintha valami olvasztótégely akarna lenni, egybegyúrva mindent ami ázsiai kultúra és ebbe még beledobva a geek kultúrát és a cosplay non-japán részét, amivel semmi baj nem lenne...csak ennek az égvilágon semmi köze se Japánhoz, se Ázsiához.

Tudom hogy most egyesek biztosan azzal fognak vádolni hogy piti dolgokba belekötök de valaki magyarázza már el nekem, hogy egy Mondoconon mi szükség van Just Dance pavilonra? hogy a Japán kultúrához hogyan kapcsolódik egy rakás playstation 4 pro stand, amin lehet Mortal Kombat 11-ezni?

Aláírom biztos bennem van a hiba, de eléggé elgondolkodtató, amikor a standok (így hasraütésszerűen abból, amit tegnapi nap láttam) max talán 40 százaléka ha kötődött a con témájához, és ezek nagy része is kimerült abban, hogy eladjanak neked túlárazott mangákat/animéket/ videójátékokat és kiegészítőket (ha legalább ezek Japán import cuccok lettek volna még megérteném, de nem, a felhozatal semmiben se volt más, mint amit egy Konzolvilág/egyéb videójáték bolt polcáról emelnél le). Ha videójáték-merchandise /kommersz jellegű fesztiválra vágynék, arra ott a PlayIT és biztos vagyok benne, hogy ezzel nemcsak én vagyok így.
És teljes mértékben hajlandó vagyok elfogadni ha ez a legtöbb embert nem zavarja, csak nem igazán tudom felfogni, hogy ennyire nehéz lenne több olyan programot csinálni, ami KÖTŐDIK is Japánhoz? A teljesség igénye nélkül pár ötlet ami eszembe jutott:

- japán teaceremónia bemutató
-sumo bajnokság
-japán kaligráfia workshop

és még sorolhatnám.

Tudom, jó eséllyel naiv vagyok azt feltételezni, hogy a Mondocon-on sose volt hangsúlyosan előtérbe helyezve annak "kommersz" jellege, de a mostani volt számomra az utolsó, amire hajlandó voltam befizetni. Egyedüli pozitívum az volt, hogy a barátaimmal mentem, így legalább volt némi élvezeti értéke a dolgoknak, csak rossz látni, hogy minden évben mintha egyre jobban elveszne a "varázsa" és elkorcsosulna túlárazott "product placement" fesztiválba.

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Én ősszel tervezek menni, most Mach-tech a cél.
A vegyes felhozatalra sokan panaszkodnak, de ez annak is tudható be hogy fogy a közönség.
Egyre kevesebb a fordító is.....

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#2) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

Mondjuk nem is csodálkozom hogy fogy a közönség.
Felnéztem egy anime és gamer csoportba. "PUBG-hez hasonló anime-t akar". :W :W :W
Ok, én is a SAO-val kezdtem. De képes voltam jobbakat találni.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#3) Silenc3Hun válasza Klaus Duran (#2) üzenetére


Silenc3Hun
(őstag)

"PUBG-hez hasonló anime-t akar" - mondjuk ilyen éppen van SAO-ból, a GGO :D

"There's a reason that we came across in this world..."

(#4) angyalpc2


angyalpc2
(fanatikus tag)

Kevés a Yuriko szintű cosplayer,
Kevés a japán klasszikus anime és manga karakter.

(#5) Corleone33 válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


Corleone33
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

fordító alatt mit is értesz pontosan? ^^ fansubbolókat vagy manga fordítókat?

(#6) Corleone33 válasza angyalpc2 (#4) üzenetére


Corleone33
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Noha a cosplayes témába nem látok bele nagyon, a második mondatoddal azért egy picit hadd vitatkozzam.

És most ezalatt nem a tömeganimékre gondolok akit mindenki ismer hanem pl Miyazaki műveire (Totoro és társai), Wolfs Rain, Cowboy Bepop, Evangelion (nem vagyok oda érte de mások meg imádják, szóval passz)

A nagy büdös helyzet az (és ez csak laikus meglátásom), hogy a legtöbb ilyen klasszikus művet meg se próbálnak köztudatba bevonni, még az olyan impresszumok sem mint pl a Mondo magazin, ami azért sokat nyomna a latba hogy az animekedvelők egyáltalán tudjanak róla hogy van más is a DBZ/ Bleach/ Inuyasha/ Naruto/ Soul Eater / Attack On Titan-en kívül.

Ami a cosplayt illeti így picit visszakanyarodva: szerintem ez is olyan dolog, hogy ez iszonyatosan nagy niche műfaj még (tudom, a japán kultúra is nagy eséllyel az kis hazánkban), és valóban kevés ember van, aki ezt ízlésesen és stílusosan tudja kivitelezni. De véleményem szerint nem is itt rejtőzik annyira az alap probléma gyökere, hanem abban hogy a Mondocon szervezői meg se próbálnak változtatni az adott helyzeten. Persze miért is tennék, hiszen a néptömeg ígyis úgyis eljön, mégha minden évben kb ugyanazok a sablonprogramok mennek.

[ Szerkesztve ]

(#7) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
(fanatikus tag)

Sejtettem, hogy valami ilyesmi miatt szállták meg tegnap este fura magnafigurák a metrót.

(#8) hokuszla válasza Kisgépkezelő (#7) üzenetére


hokuszla
(fanatikus tag)

Valódi japán kultúrát szeretnék. Idén Karácsony előtt/jövő kora tavaszra szervezek egy túrát.
Tokyo, Kyoto, Nara, Fukuoka/Hiroshima mindenképp, Okinawa lottóötös esetén.
20-24 nap, nagyrészt tényleg kultúra, max. 25% fun. Eddig 2 fő biztos, 3 talán.
Ha érdekel esetleg, írj privit.
(x)

szerl.: feltételek: alap japán, közép angol, és Japán tisztelete

[ Szerkesztve ]

2500k 8GB 1050Ti 128+1024GB no warez

(#9) GreatL


GreatL
(fanatikus tag)

Raiden az nem japán abban a kalapban?

i7-4790K | Giga RTX 2080 Ti WF OC | Xiaomi Redmi Note 3 Pro

(#10) Agostino


Agostino
(PH! addikt)

nagyon régen voltunk már ilyen találkozón, akkor még animecon volt asszem és a pecsában tartották. ott volt teaceremónia meg kaligráfia például. vagy legalábbis valami ilyesmi. aztán amikor az egész mondocon lett még asszem akkor is volt valami hasonló. mi végül ott felejtettük el örökre az egészet, amikor mondoconon a főteremben league of legends verseny vagy mi a szösz volt és elhúzódott jó pár órát. asszem pont emiatt csúszott a cosplay vagy valami számomra érdekesebb program. szóval ott azt mondtuk soha többet nem megyünk.

[ Szerkesztve ]

                               if only you knew how bad things really are

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.