2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Egy gépépítés kálváriája

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Úgy alakult, hogy Druidan fórumtárs megkért segítsek neki összeszerelni az új PC-jét. A gép specifikációja elég impozáns:

Asrock B75 PRO3-M alaplap
Intel Core i5-3570 processzor
Xigmatek CPXT-025 Aegir SD128264 CPU hűtő
Kingston HyperX 2x4GB DDR3 1600MHz KHX16C9T3K2/8X memória
Sapphire 7870 2GB DDR5 11199-19-20G videokártya
Toshiba 2TB 64MB SATA3 DT01ACA200 merevlemez
Samsung SH-224BB/BEBE DVD író
FSP Raider 550W tápegység
Xigmatek Midgard II számítógépház
Gigabyte GK-Force K3 GK-FK3-HU billentyűzet
Logitech G400 egér
Steelseries QCK Steelpad egérpad
Dell U2412HM monitor

Csak az SSD hiányzik (egyelőre :) ).

Előtte elolvastam ShellKretor háztesztjét, hogy minél kevesebb meglepetés érjen, de így sem szűkölködtünk aztán bakikban.

Az elején még minden simán ment: távtartók a házba, alaplap és táp becsavarozása. Na igen ám, de hogy kerül rá a processzorhűtő? A saját gépemben lévő Cooler Master TX3 Evo kispályás ehhez a 12cm-es ventilátorral szerelt Xigmatekhez képest, de gondoltam jó lesz úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva: ventilátor a RAM-ok felől szívja a levegőt, és a hátsó házventi tolja ki a házból a meleget. Uccu neki akkor tegyük is fel a hűtőt, a leírásából elég hamar sikerült is kitalálnunk hogyan kell összeszerelni.

Aztán jött az első baki, pontosabban rögtön kettő: a hűtő széle majdnem hozzáér a PCIE foglalatba odapróbált videókártyához, valamint az első memóriaslotot teljesen kitakarja a venti, még low profile memória sem férne be alá. Mondom semmi vész, akkor forgassuk el úgy, hogy felfelé tolja a levegőt a cooler, a házventit meg majd feltesszük a ház tetejére. Átszerelés elvégezve, de így sem jó, mert így a VGA-hoz ér hozzá majdnem a venti, a borda oldala pedig az első slotba tett memóriához. Gondoltunk arra is, hogy akkor fordítsuk meg most úgy, hogy felülről szívja a levegőt, de ez meg hatékonyságban nem lenne ideális, és még mindig hozzáérne a borda oldala a RAM-hoz. Na akkor vissza az első verzióra annyi különbséggel, hogy nem az első és harmadik slotba, hanem a második és negyedik slotba tesszük a RAM-okat, és a VGA is elfér talán.

Összeszerelés megvan, jöhet a próba: gép bekapcs, ventik felpörögnek, aztán se kép se hang. Fejvakarás, kábelellenőrzés, minden felesleges előlapi mütyür és egyebek lehúzása, még a videókártyát is kivettük és az IGP-re kötöttük a monitort, továbbra sincs kép. Akkor próbálgassuk végig a RAM-okat: felcserélve, majd csak az egyiket mindhárom slotban, majd csak a másikat mindhárom slotban, sehogy sem megy. Minden lehetséges kombinációt kimerítettünk a RAM elhelyezésekkel, kivéve ugye az első slotot, mert ahhoz nem fértünk hozzá. Hát akkor nem marad más, Xigmatek cooler le, gyári Intel hűtő fel, RAM-ok az 1-es és 3-as slotba, gép bekapcs, pöccre indul, bejön az UEFI, öröm-boldogság :C .

Na azért mégis használni kéne a Xigmatek hűtőt, valahogy oldjuk már meg, hogy be lehessen tenni az 1-3-as slotba a RAM-okat azzal is. Akkor jöjjön a 4. variáció amit még nem próbáltunk: a hátsó házventit megfordítjuk, hogy hátulról szívjon be levegőt, és a CPU cooler is hátulról előre tolja a légáramlatot. Gyári hűtő ki (aminek sikerült letörni az egyik lábát részben a mi bénázásunk, részben a szar rögzítés miatt), átszerelés megvan, gép bekapcs, majd 2mp múlva leáll magától. :W Itt kezdett elszakadni a cérna, ha előbb így mentek a RAM-ok, akkor most miért nem? Még tesztelgettük kicsit, majd felfigyeltünk egy sercegő hangra, amiből arra következtettünk, hogy valahol rövidzárlat lehet, még jó hogy nem füstölt el az egész. Aztán Druidannak jött az isteni szikra: az alaplap mögött a hűtő hátsó tartórészét fordítva tettük fel, mert van egy fémes és egy szivacsos oldala, mi meg persze hogy a fémeset tettük az alaplap felé fordítva. Hűtő le (nem számoljuk már hányadszor, egyszer újra is kellett pasztázni közben), hátsó tartó megfordít, cooler visszaszerel, gép bekapcs, végre elindult a Xigmatek coolerrel is :C

Kép az összeszerelt gépről (kattintásra nagyítható), a CPU cooler és a videókártya között így is max. 5mm rés maradt:

Naívan gondoltuk a nehezén túlvagyunk, visszakötöttünk minden előlapi csatlakozót, majd jöhetett a BIOS frissítés, Asrock Internet Flash, ez szerencsére simán ment. UEFI-ben RAM-oknak 1,65V helyett 1,5V-ot adjunk inkább, erre sem panaszkodott, egyéb felesleges dolgokat letiltottuk (COM port, Intel Smart nyavalyák stb.), jöhet a Windows telepítés.

Telepítő indul, Vistából ismerős betöltőcsík jön be ugye először, de csak megy és megy, nem halad semerre a telepítés. Nagy nehezen elindul végre, partícionáljuk meg a HDD-t, ez eltartott neki 2-3 percig. Itt kezdet nagyon gyanús lenni a dolog, talán rossz lenne a telepítő? Az nem lehet, eredeti MSDNAA-s. Talán a lemez rossz? Azt se hiszem, tegnap írtam ki, vissza is ellenőriztem, a DVD olvasóban is szépen felpörög, semmi rendellenes hangot nem ad ki. Na nem baj, azért menjünk biztosra, szerencsére akad egy másik gép is, azon csinálunk meg egy pendriveot Win7 telepítőnek. Ez eltartott vagy 20 percig, közben a DVD-ről telepítés továbbra is nagyon lassan haladt, így inkább lelőttük, és kezdtük újból pendriveról.

Be is bootol szépen a telepítő, ismét megy a csík, és csak megy és megy, ez olyan ismerős a DVD-s próbálkozásból. Mondom itt valami más gubanc lesz. Húzzuk le a DVD írót, meg a ház tetején lévő SATA kivezetést is, hátha az kavar be. A tipp bejött, a Windows telepítő végre megtáltosodott, felszaladt pikk-pakk a rendszer a HDD-re, utána visszakötöttük a DVD-t és nem lassult be, szóval biztosan a SATA kivezetés volt a ludas. Driverekkel szerencsére már nem volt probléma, mivel szinte minden használható volt a saját gépemhez lévő kis gyűjteményemből.

Nehéz szülés volt, a szerelés, amit előtte 3-4 óra időtartamra tippeltem elhúzódott kb. 8 órára. Persze így is élmény volt a gépet összerakni, és legalább sok hasznos tapasztalattal is gazdagodtunk :) Okos ember más hibájából tanul, ezért vonjuk le a tanulságokat:

- MicroATX lapra ne nagyon akarjunk 12cm-es ventivel szerelt CPU hűtőt szerelni, mert rohadt nehezen fog elférni :) Ha mégis erre vetemednénk, akkor próbáljuk ki minden lehetséges irányban még mielőtt felszerelnénk a hűtőt, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

- Az alaplapok néha különösen finnyásak arra, melyik slotokba tesszük a RAM-okat (lásd a mi esetünket: 1-3-ban indul, 2-4-ben viszont nem).

- Különösen figyeljünk, hogy ne érjen hozzá semmi fém alkatrész az alaplaphoz, mert könnyen rövidzárlatot okozhat, és kinyírhatjuk vele. Nekünk szerencsénk volt a minőségi táp miatt ami időben lekapcsolt.

- Windows telepítésnél húzzunk le az alaplapról minden nem szükséges SATA/USB eszközt (akár kártyaolvasó vagy sima előlapi USB is okozhat olyat amit nekünk a SATA kivezetés produkált).

Hozzászólások

(#1) KaiotEch


KaiotEch
(PH! nagyúr)

1: mATX-es lapra simán rámegy a 12cm-s hűtő nekem is úgy van és nincs közel a PCI-E slothoz. Sőt van aki NH-D14-et is rárakott simán.

2: Nekem is volt finnyás lap a ramokra nem volt mind1 a sorrend.

3: User Fail :D

4: Főleg SSD-nél.

Állítólag csak a halál a biztos, bár amióta valaki okos kitalálta a nekromantákat, már az se. Ha nem működik jól a Xiaomi telefonod és fejfájást okoz, akkor az a MIgrén? ™ || Adottságaim miatt meghívtak egy p0rnófilmbe szerepelni. Én vagyok a férj, aki elmegy otthonról.

(#2) Druidan


Druidan
(lelkes újonc)

Coolnak hatalamas türelme és a kitartása én már kezdtem beletörődni hogy nem fog összejönni .

Ő megnézzük itt -ott lehúzunk minden kábelt egyenként vissza.. :)

Még 1 tanulság ha még nem vagyunk járatosak gépösszeszerelésben egyedül ne álljunk neki öröm nézni hogy nem csak mi akarjuk a fejünket :D
+ 2 user többet lát mint 1

(#3) bambano válasza Druidan (#2) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

másik tanulság, hogy nem veszünk asrockot.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#4) Druidan válasza bambano (#3) üzenetére


Druidan
(lelkes újonc)

maga az alaplappal semmi baj nem volt inkább kisebb hűtőt kelet volna rá venni ami az én hibám volt mert nem néztem meg a méreteket :W

(#5) bambano válasza Druidan (#4) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

"Az alaplapok néha különösen finnyásak arra, melyik slotokba tesszük a RAM-okat "
mivel ilyeneket írtatok a poszt végére, akkor se hinném el, hogy az asrock jó, ha én nem szívtam volna másfajta lappal ordenáré nagyot.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#6) Druidan válasza bambano (#5) üzenetére


Druidan
(lelkes újonc)

bambam nem fustölt le az alaplap pedig nem egyszer próbáltuk elindítani nálam jól vizsgázott :)

(#7) fanti válasza bambano (#5) üzenetére


fanti
(őstag)

Az Asrock lapok teljesen jók! Én előtte Gigabyte lapokat használtam, hát azok semmivel sem jobbak az Asrocknál.

Coolmat kolléga tanácsára már egy éve Asrock lapom van otthon, I5, 16GB (4x4) RAM, 7950, 3 db SSD, 2 db HDD, 1DVD, és tökéletesen működik.
Most a cégnél raktam össze egy gépet filmszerkesztésre, ami szintén Asrock lapos, i7, 4x8GB RAM, SSD, 2 db 3TB HDD, 2 db DVD, 660 GTX és tökéletesen működik ez is.

Mindkét gép az Asrock H77 Pro4/MVP alaplapjára épül!

[ Szerkesztve ]

Anabolikus szteroidok - szemesnek áll a világ!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.