2019. július 24., szerda

Gyorskeresés

Virtualbox gyorstalpaló

Írta: | Kulcsszavak: virtualbox . install . telepítés . beállítás . használat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kezdjük ott hogy mi is ez az egész. Virtualbox segítségével x86 alapú hardverrel kompatibilis rendszereket tudunk virtualizálni. Alapvetően egy ingyenes, nyílt forráskódú programról van szó, viszont van egy bővítés hozzá Extension Pack névvel ami otthoni használatra ugyanúgy ingyenesen használható és kapunk vele pl.: USB 2.0, webkamera támogatást. Virtualizációhoz mindenképp ajánlott hardveres virtualizáció megléte és bekapcsolása.

Az érthetőség kedvéért még most bevezetek kettő fogalmat, gazda/host az a gép amin fut a Virtualbox, míg vendég/guest a virtuálisan futtatott gépünk.

Letölteni a főprogramot és a kiterjesztést is erről az oldalról tudjuk, Linux disztribúciók többségben a tárolókból (is) tudjuk telepíteni, ott elég csak az Extension Packot beszerezni.


Első indításkor így néz ki

Utóbbi telepítésére 3 módunk is van, a legegyszerűbb mód ha simán futtatjuk (kétszer rákattintunk), így elindul a Virtualbox és fel is rakja. Második lehetőség hogy belépünk a beállításokba ott a kiterjesztések fülön "Csomag hozzáadása" gomb megnyomása után kikeressük és aktiváljuk. Harmadik módszer pedig parancssoros telepítés, VBoxManage extpack install /fájl/elérési/útvonal. Itt lényegében a buktató csak az lehet hogy nem fogadjuk el a feltételek, nem rendszergazdaként próbálkozunk, vagy esetleg rossz verziót töltöttünk le.


Beállítások/Kiterjesztések

Ha a telepítéssel megvagyunk akkor elsőnek nézzük a beállításokat.
Általános fülön az "alapértelmezett gép mappa" a virtualbox elsődleges munkakönyvtárát adhatjuk meg. Amit direktben nem máshova hozunk létre azt az itt kiválasztott mappába fogja belerakni.


Beállítások/Általános

Bevitel/Virtuális gép alatt a legfontosabb a Gazda-billentyűkombináció, ez alapértelmezetten a jobb CTRL. Ezt fontos beállítani/megjegyezni mert ha a programon belül olyan utasítással találkozunk hogy a HOST billentyűt használjuk akkor erre kell gondolnunk.


Beállítások/Bevitel/Virtuális

Ezek után jöhet is a lényeg, hozzunk létre virtuális gépe(ke)t.
Kattintsunk az Új gombra, ilyenkor bejön egy varázsló ami végigvezet virtuális rendszerünk főbb beállításain.
Az első pontban három lehetőségünk van, adhatunk neki nevet, típust és verziót. A név az bármi lehet, ez nekünk szól ezzel fogjuk látni a listában. A típust és a verziót illik pontosan megadni a későbbi anomáliák elkerülése végett, sőt a verzió esetén fontos hogy 32 vagy 64bites rendszert választunk. Ha nem szerepel a listában a kívánt operációs rendszer akkor használjuk Other ponto(ka)t.


Új gép készítése

Következő memória mérete. Általánosan elmondható hogy minél többet adunk a rendszernek annál jobban érzi magát itt csak a fizika memórián mérete szab határt.

Jöhet a virtuális merevlemez. Jelen esetben valószínű mindenkinek az alapértelmezett opció lesz választva amivel új virtuális lemezt hozhatunk létre, ezzel nyílik egy újabb varázslót.


Virtuális merevlemez választása

Kapunk sok csúnya rövidítést, viszont ha nem akarjuk majd mással használni a rendszert bőven elég nekünk VDI, léphetünk tovább.

Megint van 2 lehetőségünk. Az első opciónál dinamikusan növekvő lesz a lemezképfájl, ezért azért jó mert a fizikai tárhelyünkön csak annyi helyet foglal el amekkora a tényleges mérete, hátránya hogy nem egybefüggő területként foglalódik le így töredezhet a fájl ami lassabb elérést eredményezhet és a már lefoglalt területet automatikusan nem oldja fel, ezt csak utólag kézzel lehet szépíteni. Fix méretnél utóbbi esetek nem állnak fent mert egybe foglalja le az egészet ezért gyorsabb lehet a működés de a kihasználatlan hely feleslegesen van. Személy szerint én a dinamikusan növekvőt szoktam használni így ezt ajánlom, de ez egyéni preferenciánk kérdése.

Miután eldöntöttük megadhatjuk a nevet és a méretet. A név az megint csak a beazonosíthatóság miatt kell, a méret pedig annyi legyen amennyit maximálisan szánunk a virtuális gépünknek. Fontos hogy legalább legyen akkora ami elég a rendszernek, különben telepítés se fog sikerülni.


Virtuális merevlemez neve és mérete


Főképernyő 1 virtuális rendszerrel

Lemez létrehozása után kész az alap beállítás ami nagyrészt elég lehet, viszont szerintem érdemes átnézni.
Nyomjuk meg a Konfigurálás gombot. Általános/Haladó fülön beállíthatjuk hogy a vágólap közös legyen-e a gazda és a vendég gépen.


Általános/Haladó

A Rendszer/Alaplap fülön ellenőrizzük hogy az I/O APIC és ha a guest gép Linux lesz akkor pipáljuk be az UTC időt is.


Rendszer/Alaplap

Rendszer/Processzor alatt adhatjuk meg hány magot és milyen teljesítménnyel használhat guest rendszerünk, plusz én engedélyezni szoktam a PAE/NX opciót is.


Konfigurálás/Rendszer/Processzor

Rendszer/Gyorsításnál ha a hardver képes rá kapcsoljuk be mint a kettő lehetőséget.


Konfigurálás/Rendszer/Hardveres gyorsítás

Következő pont a képernyő beállítása, Képernyő/Videó, itt maximálisra szoktam állítani a videómemóriát plusz kapcsoljuk be a 3D és 2D gyorsítást. Utóbbi csak Windows guest esetén működik.


Képernyő/Videó

Érdekes lehet még Képernyő/Videófeltével fül is. A virtuális gépünk képernyőjét tudjuk rögzíteni és itt paraméterezhetjük.


Képernyő/Felvétel

Tároló pontban az IDE vezérlő alatt szokott lenni az optikai meghajtó, itt tudunk csatolni lemezképeket (pl.: ISO), de a host rendszer alatt látható meghatókat is megadhatjuk.


Optikai lemez felvétele

Jöhet a hálózatkezelés. Alapértelmezés szerint NAT van beállítva ami tökéletes választás akkor ha csak annyit szeretnénk hogy legyen internet elérésünk a virtuális gépen is. Ilyenkor nem tud közvetlenül kommunikálni más gépekkel a hálózatunkon (NAT módban ezt port forwarddal lehet kiküszöbölni).
Következő lehetőség a Bridge-elt kártya, amivel közvetlenül el lehet érni a host rendszer hálózati vezérlőjét (ha több van akkor választhatunk Név alatt). Ez azért jó mert a hálózaton lévő (fizikai és virtuális ) gépek láthatják egymást, a guest rendszer saját ip-t fog kapni. Belső csatolóval érhetjük el azt hogy a virtuális gépeink csak egymással kommunikálhassanak (tehát internet elérésük sincs ha nem adunk meg ehhez külön egy kártyát).


Hálózat

USB alatt tudunk felvenni USB-s eszközöket, Megosztott mappáknál pedig felvehetünk a gazda gép fájlszerkezetéből ami a guest rendszeren rendes megosztott mappaként láthatunk.

Az itt látott beállítások egy részét a rendszer futása közben is lehet állítani, így pl nem szükséges itt felvenni USB meghajtókat vagy megosztott mappát, de a processzor végrehajtási csúcsát is állíthatjuk.

Ha beállítottuk amit akartunk el is indíthatjuk a Start gombbal. Ilyenkor egy teljesen önálló gépet kapunk, úgy mintha most vettük volta operációs rendszer nélkül, lehet kezdeni telepíteni.

Alapbeállítás esetén mikor megnyitunk egy virtuális gépet akkor felugró ablakok segítik a Virtualbox használatát, itt is megjelenik pl hogy ha elkapta az egeret a guest gép akkor a HOST gomb megnyomásával ki tudunk lépni belőle és azt visszakapja a host rendszer így nem fordulhat elő olyan hogy a vendég gépen ragadunk.

Kész vagyunk a telepítéssel, de kicsi a felbontás, rossz a teljesítmény, nem működik minden, stb. mi is a baj? Képzeljük el ugyan azt mint ami egy valós gépen lenne, hiányoznak a driverek, jöhet ezeknek a telepítése. Fontos hogy eszünkbe ne jusson elővenni a gazda gép drivereit, mert itt semmit nem ér. Van erre egy beépített megoldás úgy hívják hogy Integrációs szolgáltatások (Guest Additions).
Futó virtuális gépnél Eszközök -> Integrációs szolgáltatások telepítése pontot válasszuk ki.


Guest Additions telepítése

Ilyenkor rákérdez hogy letöltse-e a lemezképet (~60MB), hagyjuk neki. Utána felcsatoljuk, lehet hogy automatikusan nem fog elindulni ilyenkor kézzel tegyük meg.

Windows esetén így néz ki:
Újraindítás után már működni is fog.

Linux hostok esetén általában a tárolóban nem csak a főprogram hanem a virtualbox-guest-iso is megtalálható, sőt ha guest gép is Linux akkor virtualbox-guest-utils néven egyből telepíthetjük is az ISO nélkül. Itt lehet hogy nem fog újraindítás után egyből működni, akkor be kell tölteni kézzel a modulokat.
# modprobe -a vboxguest vboxsf vboxvideo
Annak beállítása hogy ezeket automatikusan betöltse a rendszer disztribúciónként eltérhet, így ha nem sikerül akkor kérjünk tanácsot a megfelelő topicban.

Szinten Linux hosthoz tartozó kiegészítés, ha problémák vannak az USB eszközökkel akkor a host rendszeren levő felhasználónkat adjuk hozzá vboxusers csoporthoz.
# gpasswd --add username vboxusers

Remélem nem hagytam ki semmi fontosat. Véleményeket, észrevételeket szívesen várok kommentekben.

2016.09.10

Hozzászólások

(#1) kaszaking


kaszaking
(tag)

Lényegében ez olyan mint a HyperV?

(#2) cildren válasza kaszaking (#1) üzenetére


cildren
(fanatikus tag)

Igen csak nem a Microsoft termék. Hasonló mint a VMware, Parallels.

[ Szerkesztve ]

(#3) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Kérdés. Ha nem adok internet hozzáférést a virtuális gépen akkor az semmilyen módon nem képes kommunikálni a külvilággal?

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#4) colomb2 válasza Klaus Duran (#3) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)

Nem tud. Le is tilthatod az egész vezérlőt, akkor olyan mintha hálózati kártya se lenne benne. Jó hogy kérdezted ez a rész kimaradt az írásból majd bővítem vele.

Vigyázat, csalok!

(#5) colomb2 válasza colomb2 (#4) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)

Beleírtam.

Vigyázat, csalok!

(#6) Geller72


Geller72
(PH! kedvence)

Érdekes, hogy a régebbi vb-ban tudtam valós, teljes képernyős módot állítani, most meg max 1024x768 van, és ennyi. :U Nem néztem még utána a fórumokon, de fura. A VB up to date.

Eachine Micro Skyhunter PNP, Gemfan Hulkie 2040-3, Gemfan 3035BN prop szettek eladóak. Érd: PM

(#7) jackal79


jackal79
(fanatikus tag)

Sziasztok!
Ezt a hibaüzenetet kapom:

Mi lehet a gond?
Vagyis látom, hogy mi a gond, egy driver hiányzik, de ezt a drivert sehol nem találom...

(#8) colomb2 válasza jackal79 (#7) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)

Szia, csak most latom hogy irtal.
Sikerult azota megoldanod?

Vigyázat, csalok!

(#9) kusztax


kusztax
(kvázi-tag)

A "Rendszer/Gyorsításnál ha a hardver képes rá kapcsoljuk be mint a kettő lehetőséget." résznél, a VT-x-et megtaláltam, hogy támogatja a proci, de a "memoriavirtualizáció engedélyezése"-t nem találom sehol, hogy támogatja-e a rendszerem vagy nem. Hol lehetne utánanézni?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.