2019. október 16., szerda

Gyorskeresés

Linux DE/WM memória fogyasztás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szeretnék egy kicsit aktuális képet mutatni a jelenlegi (2018-04-01) helyzetről azzal kapcsolatban hogy Linux alatt a népszerű asztali környezetek között milyen különbségek vannak alap memória fogyasztásban.

A teszthez egy virtuális gépet használtam, sima Arch Linux rendszerrel amire a hivatalos tarolókból elérhető asztali környezeteket telepítettem. és meg néhány elterjedtebb ablakkezelőt.
Minden esetben úgy végeztem a merést hogy elindítottam az adott környezetet (startx), az asztalon nyomtam egy jobb gombot, utána megnyitottam az alkalmazásindító menüt, majd egy másik tty-n kiadtam a free parancsot, ez adja a Clean érteket.
Visszaleptem, megnyitottam egy terminal emulatort (sakura) és egy böngészőt (Firefox), és megint futtattam a free parancsot, ez adja a Dirty érteket.

A kapott értékekből minden esetben kivontam egységesen 61MB-ot ez az induláskor kapott átlagos memóriafogyasztás volt.

A grafikont Clean érték szerinti csökkenő sorrendbe rendeztem.

Verziók:
xorg-server 1.19
cinnamon 3.6
gnome 3.28
budgie 10.4
plasma 5.12
xfce4 4.12
mate 1.20
lxqt 0.12
lxde(-common) 0.99
enlightenment 0.22
awesome 4.2
i3-wm 4.15
icewm 1.3
openbox 3.6

Hozzászólások

(#1) Domonkos


Domonkos
(Ármester)

a free paracs kimenetenek pontosan melyik erteket nezted?
Szerk: Kozben rajottem hogy linuxon ez egyertelmu...

[ Szerkesztve ]

pls rember that wen u feel scare or frigten never forget ttimes wen u feeled happy. wen day is dark alway rember happy day.

(#2) blade zte


blade zte
(őstag)

Csodálatos, valami linux tartalom az oldalon! :DD

Úgy vagyok vele hogy egy ténylegesen "dirty", mindennapi használatra konfigolt rendszer esetén az Awesome WM az openboxnál biztos, a másik kettőnél meg jó eséllyel jobban jönne ki RAM szempontjából. Nem is hiszem hogy ennél készebb, hibridebb és ennek ellenére bloatmentesebb WM létezik.

[ Szerkesztve ]

Oppo find 7 astro black

(#3) Domonkos válasza blade zte (#2) üzenetére


Domonkos
(Ármester)

Jah. Csak ne jonnon ki hozza frissites, mert akkor az egesz konfigot lehet a nullarol ujrairni. :(((

pls rember that wen u feel scare or frigten never forget ttimes wen u feeled happy. wen day is dark alway rember happy day.

(#4) blade zte válasza Domonkos (#3) üzenetére


blade zte
(őstag)

Igazat adok hogy vannak problémás esetek. Sőt, az is idegesít amikor a konfig miatt új funkciókról maradok le.

De ettől függetlenül én egy kezemen, de legrosszabb esetbe kettőn meg tudom számolni a módosításokat: Alap layout tilingos legyen, a terminál termite-ra, téma zenburnre, focused window széle pirosra, ablakok felső sávja kikapcs. És van egy használható rendszerem.

Oppo find 7 astro black

(#5) colomb2 válasza blade zte (#2) üzenetére


colomb2
(addikt)

Ilyen szinten mar elhanyagolhato egy hasonlo szintu ablakkezelo fogyasztasa, pl ezert nem is raktam bele csomo mindent, a tobbseg (akiknek foleg keszult ez a bejegyzes) valoszinu DE-t hasznal. :)

Vigyázat, csalok!

(#6) ubyegon2


ubyegon2
(veterán)
LOGOUT blog

Épp két napja tettem fel desktopra a Mint Cinnamon és KDE változatot, 486MB, 471MB volt a felállt rendszer memória fogyasztása. Ezek szerint egy normál telepítés az igazi, ez a virtuális ez meg ilyen. Mindenesetre a Cinnamon és a KDE majd ugyanannyit fogyasztott. ;) Nekem is meglepő volt egyébként a Cinnamon alacsony fogyasztása, mert régebben hasonló értéket mértem, mint most a táblázatban van.

Fura hogy eléggé felfutott ez a téma megint, 8, 16GB memóra mellett is ugyanúgy nézegetik sokan, melyik mennyit fogyaszt. :D

Hasznos amúgy az írásod, mert többször raknak be elég régi táblázatot, ami már rég nem fedte a valóságot.

[ Szerkesztve ]

no offense, but....rágjál lóherét

(#7) colomb2 válasza ubyegon2 (#6) üzenetére


colomb2
(addikt)

Igazabol az otlet onnan jott, hogy ne azt az X eves cikket kelljen mindig linkelgetni. :D

Konkluzio igy is levonhato, a Gnome alapu rendszerek meglepoen sokat esznek, ok foglaljak el az elso 3 helyet, a KDE szepen helytall ahhoz kepest hogy mit tud, ezutan meg lenyegeben papirforma van. :)

Vigyázat, csalok!

(#8) ubyegon2 válasza colomb2 (#7) üzenetére


ubyegon2
(veterán)
LOGOUT blog

Ja, gondoltam, nekem is az a régi cikk ugrik be és arcidegzsábát kapok, ha meglátom.

Fura amúgy a Cinnamon friss telepítés utáni fogyasztása, de a most már jó ideje belakott rendszer már közelebb van a mérésedhez, a friss KDE viszont jóval alacsonyabb még mindig, 400MB alatt. :)

A KDE rohadt keveset eszik, viszont rettentően gyors, persze én Cinnamonhoz vagyok szokva, ami kicsit mindig nyugis rendszer volt, nem egy idegbeteg. :D

[ Szerkesztve ]

no offense, but....rágjál lóherét

(#9) Cifu válasza ubyegon2 (#6) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Pont itt van az asztalon egy ASUS EeePC, mert hát az ismerős megkért, hogy a lányának rakjak rá Win7-et, csak hát 1GB ram az kevés...

Végül Lubuntu lett... :DDD

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#10) ubyegon2 válasza Cifu (#9) üzenetére


ubyegon2
(veterán)
LOGOUT blog

Szerencséjére jó kezekbe került, ezzel kicsit kitoltad a gép idejét, mielőtt kukázzák. Ilyenkor tényleg hasznos tud lenni a Linux. Nekem nehezebb volt meggyőznöm pár éve a főnökömet, amikor 3. alkalommal akarta újrarakatni a gépére a Win7-et, mert félt az ördögi szótól. :) Utána viszont....szóval ez ilyen.

Különben ahogy befejeztem a Szojuz 7-et, egyből a Te hsz-ed volt az első..... :D Na mondom, ez nagyon trükkös, most már eléggé érdekel a téma, hogy végigolvassam a sorozatodat, beleolvasva nagyon tetszik, igen komoly munka, gratulálok hozzá. :C
Gondolom még nincs vége, mivel én eggyel beelőztelek most a filmmel. ;) Látszik, hogy nem amcsi a film, ezért sok szempontból jobb is.

[ Szerkesztve ]

no offense, but....rágjál lóherét

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.