2019. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hogyan váltottam Arch Linuxról Gentoo Linuxra?

Írta: | Kulcsszavak: arch . gentoo . linux . livecd

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kezdjük rögtön az elején hogy miről is fog szólni ez az írás. Nem telepítési segédlet lesz, csak azt mutatom meg "érdekességként", hogy milyen módon váltottam rendszert hagyományos telepítés nélkül. Mit értek ezalatt? nem annyi volt hogy fogom a livecd-t bootolom és "Install", a többit pedig látni fogjátok.

Kicsit több mint 3 hónapja történt a váltás, ahogy tettem akkor is, most is improvizálni fogok, tehát ha kimarad egy-két lépés hát ez van. Nem egy todo írást csinálok, hozzáértőknek akik a fenti két disztróval kacérkodnak sok újdonságot nem fog tartalmazni nagy varázslat nem is lesz benne, egyébként tényleg megmarad érdekességnek. ;)

Szóval adott volt egy Arch Linux, ebből indult ki minden, mivel működő rendszerről beszélünk. Chroot-ban felépítettem az új rendszerem, ez a kezdet lényegében megegyezik a korábbi írásommal (Gentoo telepítése Arch alatt), csak kicsit tovább pofoztam rajta nem álltam meg egy működő kernelnél és cseréltem is egyből a rendszert. Megcsináltam minden szükséges lépést (kernel config, csomag telepítés, stb.) ami a bootoláshoz elengedhetetlen, nálam ilyen pl. a dm-crypt is, plusz az alap grafikus dolgokat mint az X server, ablakkezelő (akkor meg stumpwm) és egy terminal emulator (rxvt-unicode), stb. Amikor úgy éreztem minden alap megvan a váltáshoz akkor jöhetett is tényleges megvalósítás.

Fogtam egy Archisot (igazából mindegy milyen live rendszer lenne, csak megszokás), bootoltam róla. Felcsatoltam a szükséges partíciókat (/,boot,efi,data), lementettem a jelenleg használt rendszert (Arch), utána pedig letöröltem mindent ami nem kell (bin,usr, stb, de a home az pl maradt). A korábban felépített Gentoo-t pedig egy az egyben felmásoltam ide, persze jogosultságokra figyelve, stb. Mivel semmi nem változott az eszközazonosítókban ezért az fstab is maradt ugyan az, (Systemd-s) crypttabot pedig megfelelően migráltam az OpenRC-s dmcrypt configra. Chrootoltam, felraktam a grubot úgy hogy létre is hoztam neki a megfelelő EFI bejegyzést, legeneráltam a grub.cfg-t. Ezzel készen is vagyunk jöhet a reboot.

Első kép ami már Gentoo alól készült, ezzel még sok munka van, de az alapok már mennek, innen nincs megállás.


Kicsit még csúnya, de nem ez a fontos :)

Friss kép a már teljesen belakott rendszerről.

A végére pedig egy kicsi konklúzió féleség, hogy miért is volt jó nekem így csinálni?
Amíg összeraktam az alap Gentoo-t, ami ugye nem 10 perces művelet minden mást csinálhattam ugyanúgy ahogy megszoktam, egy jól működő rendszer alól amíg a Gentoo csinálta a dolgát a háttérben. Nem voltam rákényszerítve arra se hogy gyorsan műkőképes legyen, nem kell dual boottal meg bármi varázslattal foglalkozni.
Volt egy jól particionált és beállított háttértáram, formázással együtt több dolgom lett volna mint így (visszamásolgatni ami kell, stb.), nem változott semmi azonosító (UUID, label, stb) és ha esetleg bármi problémám lett volna az új rendszerrel a mentésből 10 perc alatt egy működő Arch-ot visszakaptam volna (nem disk mentést csinálok, UUID azért lehet fontos, persze tudom hogy kézzel is meg lehet adni mke2fs-nek..).
Azóta is elégedett Gentoo felhasználó vagyok, egyébként ez a bejegyzés se valószínű, hogy elkészül volna.

Bármi kérdés, kritika, stb felmerül, vagy csak írhatnékod van irány hozzászólni. :)

Ezt az írást F34R (Gentoo fan, de éppen nem felhasználó) fórumtársunk szponzorálta.

Hozzászólások

(#1) BoB


BoB
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Egyszer mindenkinek elmegy az esze ;]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#2) ubyegon2 válasza BoB (#1) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Van, akinek többször is......... ;]

no offense, but....

(#3) colomb2 válasza BoB (#1) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha eljutunk oda azt tudni fogod. :P

Vigyázat, csalok!

(#4) total90


total90
(PH! kedvence)

Csak a Windows :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#5) F34R


F34R
(PH! kedvence)

HERETIC!!!!!

nem megemliteni a cikkben :DDD

(#6) colomb2 válasza total90 (#4) üzenetére


colomb2
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igy van, ezt is az alol irtam. :DDD (nem)

F34R: done.

Vigyázat, csalok!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.