2020. február 19., szerda

Gyorskeresés

A számítógép-vásárlók fajtái

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a cikk eredetileg a PC GURU-ban jelent meg 2002. január 31.-én. Biztosan sokan olvastátok, sőt az is lehet, hogy itt a Logout-on is felbukkant már. Ha így volt elnézést, ha újdonság, akkor jó szórakozást :)

1. A tapasztalatlan

Általában vidéki vásárlók. Beülnek az autóba és felszaladnak Pestre. Bemennek valamelyik bevásárlóközpontba és hosszas tanakodás után megveszik a Cyrix processzorral, 32 MB memóriával, S3 Trio 64 videokártyával, 2,1 BG-os Seagate winchesterrel felszerelt gépet a gyereknek, hadd játsszon.
Hazaviszi és utána kezdődik a fogaknak csikorgatása. Ugyanis a gyerek bömböl, a gépen semmi nem fut, esetleg a Windows indítása nagy ritkán sikerül, de ez csodaszámba megy, ilyenkor a falu népe összecsődül. Gép többszöri ide-oda utaztatása garanciában. Az összes költség végül kiteszi egy P4 konfiguráció árát annak ellenére, hogy ebből számítógép sose lesz.

2. A pestipiacos

A pestipiacos vásárló hosszú évekre visszamenőleg őrzi a Pesti Piac hirdetési újság valamennyi számát. Nincs olyan számítástechnikai termék, amelyiknek az árát fejből ne vágná, hozzátéve, hogy az XXX cégnél az eladók nagyon taplók, de a pénztáros csajnak mutatósak a keblei. 20 forint különbségért keresztülutazza az országot.

Tanulmányai eredményeképpen összeállít egy gépet, amely általában kétszer annyiba kerül, mint amennyibe került volna, ha a hirdetőknél éppen az és éppen annyiért kapható lett volna. De sajnos AZ éppen elfogyott, de van helyette más, természetesen kicsit drágábban...

3. Az árlistás

Ő már előbbre jár a pestipiacosnál. Általában táskányi árlistával közlekedik, a Pesten létező összes cégtől előbb árlistát, majd árajánlatot kér. Az árajánlat birtokában ismét végigjárja az adott cégeket, fenyegetően mutogatva a MÁSIK cég árlistáját, amely ezer forinttal kisebb összeget tartalmaz az adott konfigurációra. Amennyiben EZ a cég hajlandó az árat leengedni ezer forinttal, erről ismét árajánlatot kér és visszamegy a MÁSIK céghez, közölve, hogy a gépet máshol is megkapja ennyiért. Addig akarja ezt játszani, amíg a gépet megkapja ingyen , esetleg pár forintot még mellé. A dolog vége, hogy mindenhonnan kiutálják, szóba sem állnak vele, ha jönni látják, elengedik a kutyákat és mindenki fut amerre lát.

4. A nagykeres

Az árlistás fejlettebb változata. Ő a nagyker árakkal érvel, percnyi pontossággal figyeli a dollár-forint árfolyam változásait. Milliós költségekkel céget alapít és lesi a kedvező pillanatot. Ha ez szerinte elérkezik, akkor azonnal lecsap. Megveszi. Persze nagyker áron - a Tomato alaplapot, valamint a többi hozzávaló finomságot és ismerőseinek szerényen meséli, hogy ezt az egész gépet NAGYKER áron állította össze!

5. A megvárom-míg-olcsóbb-lesz

A megvárom-míg-olcsóbb-lesz vásárlónak soha a büdös életben nem lesz számítógépe. Az adott időszakban megvárja, mikor lesz az összes alkatrész a legolcsóbb. Amikor ez az idő bekövetkezik, akkor kerül éppen piacra a következő generáció, aminek következtében a már kifutott, olcsóbb alkatrészeket már nem érdemes megvenni. És ez így megy éveken át, a megvárom-míg-olcsóbb-lesz vásárló végtelen ciklusba kerül, amelyből nincs kiszállás...

6. A tudományos

Ő aztán tudja, mit akar. Kinyomtatott weblapokkal járja a boltokat. Mindenből AZT a darabot akarja, amelyikről valahol olvasta, hogy az aztán...
Processzort, memóriát szín, vércsoport és gyártási szám szerint keres, az alaplapot nagyítóval vizsgálja titkos jelek után kutatva. Nagyon csodálkozik, amikor közlik vele, hogy amit keres, az már régen elkelt valahol Amerikában...

7. A bajnok

A bajnoknak nincs szerencséje. A vásárolt processzor közel sem megy annyit, mint a szomszéd kiskölöké. De a bajnok ebbe nem nyugszik bele.
Megveszi a létező legnagyobb hűtést, a gépbe 24 ventillátort épít, a feszültséget a kétszeresére emeli, a zaj miatt már a kerületben lakók sem tudnak aludni.
A bajnokot leköpködik a gyerekei és elhagyja a felesége, amikor a vízhűtés miatt szétbarmolja a hűtőszekrényt. A bajnok akkor lesz öngyilkos, amikor a hetvenedik kísérlet után a processzora feketére sül.

8. A hátizsákos-linuxos-duronos

A legveszélyesebb fajta. Hordákba verődve járják a várost. Messziről meg lehet ismerni őket, mindegyiknél legalább húszféle ceruza található. Élőhelyükön felhőkben száll a grafitpor. A gép már majdnem kész, csak most éppen nem indul. A hátizsákos-linuxos-duronos egy életre szóló elfoglaltságot talált magának. Néha sikerül neki akár tíz percre is elindítani, ilyenkor a csorda a gép köré csődül és eljárják a kerneltáncot.

9. A káefté-apukás

A káefté-apukás gyerek lila zakót, sárga nadrágot, fehér zoknit és Merdzsó slusszkulcsot visel mókusfarokkal. Haja zselézett, általában durungcipős plázacicával mutatkozik. Amíg a gépről tárgyal, addig a cica előveszi a kifestőt, mert unatkozik.
Tegyé' má' bele még valami drágát, vazze... ne legyen ilyen cuccos senkinek! A számlát apuka cége fizeti. A gépet otthon csipketerítővel takarják le, a monitor tetejére herendi váza kerül művirággal, képcsövére a számla fénymásolatát ragasztják fel.

10. Az átépítős

Telefonon közli, hogy bővíteni szeretné a gépét, de nem tudja mi van benne. Nemrég vette egy nagyon jó ismerősétől, aki azt mondta, szuper, csak kicsit kevés benne a memória. A szuper gép 386SX, 1 MB rammal, 40 MB winchesterrel, amelyiknek a fele bad block. Mikor megtudja a rettentő tényeket, a géppel körbeszaladja a várost, hátha az első helyen be akarják csapni. Mikor rájön, hogy a géppel csapták be, a nyakába köti és a Dunába ugrik.

11. A régiházas

A régiházas minden újdonságot megvesz azonnal a megjelenést követő másnap. A gépe a lehető legkorszerűbb száll, mint a szél. A régiházas gépével tízszer annyi a munka, mint a rendes gépekkel. A régiházas házát át kell alakítani ATX-re, bármennyibe is kerül. A régiházas fizetéskor a cipőjéből, valamint a hajából szedi össze a pénzt. A régiházasnak csak egy feltétele van: a háznak meg kell maradnia, bármi is lesz belül. Nem, nem azért, mintha annyira szeretné, dehogyis. A háznak azért kell maradnia, hogy az asszony észre ne vegye a változást...

12. A mindentudó

A mindentudó kedves ember. Gyakran jár kedvenc üzletébe, ahol lassan családtagnak tekintik. Névnapját, születésnapját illendően megünneplik. A mindentudó mindent tud. Csípőből vágja a legújabb fejlesztési eredményeket, nincs a számítástechnikának olyan rejtett zuga, ahol ne lenne otthon.

Egyszer - kissé pityókásan - elszólja magát: ő bizony az Intelnek fejleszt otthon, a konyhaasztalon. A mindentudó alkatrészenként vásárolja a gépet. Mikor otthon elkezdi összerakni, forróra tárcsázza a telefont, mert a gép nem indul. Végül becipeli, amikor is kiderül, hogy a processzort ízlésesen elhelyezte a foglalat tetejére, majd iszonyatos erőfeszítésekkel ráerőszakolta a hűtőbordát... A tönkretett processzort kifúrja és kulcstartónak használja.

13. A hirdetéses

A hirdetéses újsághirdetésből vesz gépet. Nagyon bizalmatlan, a gépet hússzor indíttatja el. Végül fizet és boldogan hazaviszi. Otthon derül ki, hogy a gépben 4 db 120 MB-os SCSI winchester muzsikál, ettől volt olyan nehéz. Az alaplap kicsit törött, de ügyes kezek összeforrasztották, a processzorfoglalat füleit letörték, így a hűtőbordát Epokitt ragasztóval küzdötték fel. A hirdetéses kocsiba vágja magát és visszamegy az eladóhoz. Mire odaér, a házat már lebontották, az utcát átnevezték. A gépnek csúfolt roncsot rendbe akarja hozatni, de mikor megtudja a várható költségeket, elmegy és felad egy hirdetést...

14. A számlás

A számlás a legjobban szeretne járni. A számlás már a telefonban megkérdi, nem lehetne-e áfa nélkül, a választ meg se várva vihog bele a telefonba: tudom-tudom... majd személyes! Személyes megjelenésekor képtelen elhinni, hogy nem lehet a beszerzési árnál kicsit olcsóbban gépet venni. Elmegy, kisvártatva visszajön: és féláfával?
Mikor megtudja, hogy ez sem megy, elájul. Nem szabad hozzányúlni, rövidesen feltámad. Nagy sóhajjal veszi tudomásul, hogy a gépet csak áfás számlával kaphatja meg. Fizet, a számlát elteszi, és a gépet hóna alá csapva fütyörészve távozik.

Fél óra múlva beállít: baj van! Kérdésre előadja, hogy a számla nem jó, más névre kell kiállítani. Új számla elkészül, ismét vidáman távozik. Mindenki megkönnyebbül, pezsgőt bontanak. Három nap múlva a számlás ismét jelentkezik: az új számla sem jó, most tételekre kellene bontani, de egy tétel sem lehet bruttó 20 forintnál több. A személyzet sírógörcsöt kap, a számlás meg egy számlatömböt, írjon magának, amit akar...


Hozzászólások

(#1) Alexios


Alexios
(addikt)

hehe, ez tetszett:D
Lehet, hogy 8 éve írták, de mára se igen változott a legtöbbnél a helyzet

(#2) szablya


szablya
(tag)

Állat :D

ilyenkor a csorda a gép köré csődül és eljárják a kerneltáncot. :O :D

Madarat tolláról, embert desktopjáról. | Inni és inni adni. | Ellopták az alisok a tankot. | Az igazi tuningos Prescott kávét iszik. - all by szablya | "Igazat az igazaknak, zárják be a hazugokat!" \m/

(#3) nyunyu


nyunyu
(nagyúr)

Ez a cikk eredetileg a PC GURU-ban jelent meg Old Man-tól, 2002. január 31.-én. Biztosan sokan olvastátok,

Ja, Old Man ezt a cikket is a netrol lopta ossze. :))

Mar nem is emlekszem melyik '00-01 koruli gurus tuningrovatban maradt benne a "sajatkezu" tuningjanak illusztralasara berakott kepen a Tomshardware kalapacsos logoja :DDD

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#4) ^Clown válasza nyunyu (#3) üzenetére


^Clown
(veterán)
LOGOUT blog

Mesélj erről az Old Man-ről, ki ez mi ez, él-e még? :)

Kiveszem a nevét, ha nem ő írta.

[ Szerkesztve ]

(#5) nyunyu válasza ^Clown (#4) üzenetére


nyunyu
(nagyúr)

En ketszer talalkoztam vele szemelyesen, egyik a '96-os szepezdi Guru taborban volt, ahol boho ifjukent ittuk minden szavat, gyakorlati tuningmagiaja viszont kalap sz*rt sem ert, mindenki panaszkodott utana, hogy fagy a gep :DDD

Masik alkalom meg az volt, amikor '99-ben elejen Deschutes magos P2-300-at kergettem, akkor a bolti ar duplajaert akarta eladni a "sajat kezuleg valogatott" SL2W8-akat.
Annyiert meg mar gyari P2-450-eket is lehetett kapni...

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#6) Fecogame


Fecogame
(addikt)
LOGOUT blog

Jó az összeállítás :DD

Lassú mobilinternet? LTE/4G antennák, raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#7) ^Clown válasza nyunyu (#5) üzenetére


^Clown
(veterán)
LOGOUT blog

Korrekt egy ember lehet :P Kivettem a nevét... Köszi, hogy szóltál!

[ Szerkesztve ]

(#8) Móci


Móci
(addikt)

Old Man, PC Guru... nem most voltak ezek az idők. 2001-2002 körül friss géptulajként én is faltam az újságot (haver megvette, én meg elkértem tőle :D ).
A féláfa ismerős, én is úgy vettem a gépemet anno.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#9) ^Clown válasza Móci (#8) üzenetére


^Clown
(veterán)
LOGOUT blog

Én meg áfa nélkül vettem meg az első gépemet (mármint első olyan gépemet, amit saját lóvéből vettem :) ), régi szép idők... Mennyit melóztam azért a gépért...

(#10) eziskamu válasza ^Clown (#7) üzenetére


eziskamu
(addikt)

A Netbrustos procik idejében (P4 Willamete, Northwood, Prescott) Nem volt hajlandó írni az AMD procijairól, mert hogy az szar :) Amúgy nem volt minden hülyeség, amit írt, de tényleg sokan panaszkodtak már rá.
A cikkjei: [link]

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.