2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Az openELEC beállítása

Írta: | Kulcsszavak: raspberry pi . openelec . transmission

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]


Az Intro

Célszerű a hivatalos oldalról elérhető legfrissebb verziót letölteni. A memóriakártyára másoláshoz van - nyelvismeret nélkül is érthető - leírás mind 3 rendszerre (Windows, OS X, Linux).
Az első induláskor átméretezi a partíciókat, helyet csinál magának a memóriakártyán, és újraindul. Ezután egy rövid telepítő varázsló segítségével testreszabhatjuk. A nyelv, és a hostnév (ezen a néven lesz elérhető a helyi hálózatban) beállítása után jön a hálózat konfigurálása. Alapból kábeles csatlakozást biztosítottam a Raspberry Pi2-nek, így csak le kell okézni, hogy milyen címet kapott a routertől. Ezt érdemees feljegyezni, mert a későbbiekben szükség lesz rá. A Megosztás és Távoli Elérés pontnál engedélyezve van a samba (windows-os fájlmegosztás), de az ssh-t nekünk kell bepöttyinteni. Ez a terminálon keresztüli távoli elérést biztosítja, és szükségünk lesz rá. Bár a legtöbb beállítás elérhető a grafikus felületről, pár dolgot csak ssh-n keresztül érünk el.
Az egér, és billentyűzet kezelés alapból támogatott, a zsinóros megoldás azonban nem az igazi. Vagy veszünk hozzá multimédiás távirányítót vagy újrahasznosítjuk az okos telefonunkat. Az én kedvencem a Kodi Remote, de mindenki talál magának megfelelőt.


A fájlrendszer

Bár univerzális, és elég sokféle fájlrendszert ismer (fat, ext, hfs, ntfs, ...) mégiscsak linux. És ha linux, akkor ext fs. Jelenleg a 4-es verziónál tart, hát használjuk mi is azt.
Első körben partícionáljunk. Erre való a parted parancs. Elindítása után a print devices kilistázza a rácsatlakozott eszközöket. A select parancsal kiválasztjuk az új meghajtónkat, amit partícionálni szeretnénk, pl. select /dev/sda. Ezekután az öszes kiadott parancs a most kijelölt meghajtóra vonatkozik. A paraméter nélkül kiadott print parancs a kiválasztott lemezről ad információt:

Model: Hitachi HDS721010CLA332 (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 20.5kB 210MB 210MB fat32 EFI System Partition boot, esp
2 210MB 1000GB 1000GB hfs+ Medion

Innen megtudhatjuk az eszköz kapacitását, és a jelenlegi partícióstábla felépítését. Ha nem vagyunk megelégedve a jelenlegi felállással, töröljük a nem kívánt részeket az rm sorszám parancsal. Ha olyan fájlrendszer van a lemezen, amit ismer az openELEC, azt automatikusan felcsatolja. A felcsatolt (használatban lévő) partíció törlési kíséretekor, figyelmeztetést kapunk:
Warning: Partition /dev/sda2 is being used. Are you sure you want to continue?
Yes/No?

(A bátrak azt mondják yes, a szabályokat betartók quit-el kilépnek, és az umount /dev/sda2 parancsal elöbb lecsatolják, majd csak ezután törlik az adott partíciót.) Hogy biztosan egy mértékegységről beszéljünk a unit GB parancsal adjuk meg, hogy a beírt számok alatt GByte-okat értünk. Most jön a lényeg, amiért edig küzdöttünk, a partíció létrehozása. Az mkpart primary 0 1000 parancs létrehoz egy primary partíciót, ami 0-tól 1000GB-ig tart. Vagyis elfoglalja az egész lemezt. El is nevezhetjük a name 1 Filmek parancsal, ahol a szám a partíció sorszáma és utánna szóközzel elválasztva, hogy mi legyen a neve. Ha mindent jól csináltunk valami hasonlót kell látnunk a print parancsra:

Model: Hitachi HDS721010CLA332 (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 0.00GB 1000GB 1000GB Filmek

Ezzel végeztünk is a partícionálással, a quit parancsal lépjünk ki a parted-ből.
Most hogy van egy szép nagy partíciónk, jöjjön a fájlrendszer létrehozása. Ehez csak annyi kell hogy kiadjuk az mkfs.ext4 /dev/sda1 parancsot (ahol a /dev/sda a lemezünket, az 1 pedig annak 1-es sorszámú partícióját jelenti). Rövid molyolás után el is készül. Ezután egy gyors reboot, és már használatba is vehetjük az új lemezt.


A transmission

Alapból nem a rendszer része, ezért kicsit trükkös módon lehet telepíteni. A Rendszer » Kiegészítők » Kiegészítők beszerzése » OpenELEC Mediacenter OS Add-ons » Kiegészítő tárolóhely » Unofficial openELEC (rpi2/arm) Add-ons-t kell telepíteni. (A zárójeles rész eszközfüggő) Ez képekkel illusztrálva az add-on oldalán is megtalálható. Ekkor a
Rendszer » Kiegészítők » Kiegészítők beszerzése menüpontban megjelenik az Unofficial openELEC (rpi2/arm) Add-ons menüpont. Ezt kijelölve előhívjuk a helyzetérzékeny menüt, és itt nyomunk egy frissítést vagy ha úgy tetszik egy kényszerített frissítést. Ezután már beléphetünk ebbe a menüpontba, és itt találjuk többek közt a transmission-t:
Rendszer » Kiegészítők » Kiegészítők beszerzése » Unofficial openELEC (rpi2/arm) Add-ons » Szolgáltatások » transmission Telepítése után szintén itt kell bekonfigurálni. A Beállítások menüpontot kiválasztva megadhatjuk, hogy
- a WEB-es felület kérjen-e felhasználónevet, és jelszót
- mely ip cm(ek)ről legyen elérhető a WEB-es felület
- pontosan melyik mappa legyen a kész letöltések, a letöltés közbeni, és a figyelő könyvtár
- beolvassa-e az egyedi konfigurációt tartalmazó fájlt, és azt hol találja. Fontos: Ezt be kell kapcsolni, különben nem fog működni rendesen, pl. a könyvtár figyelése szolgáltatás.
Ezeket a beállításokat terminálon keresztül is módosíthatjuk. Ehhez már kelleni fog az ssh. Ha telepítéskor kihagytuk az engedélyezését, akkor a Programok » Kiegészítők » OpenELEC configuration » Szolgáltatások » SSH engedélyezése ponton kapcsolhatjuk be. Ezután belépünk az eszközre pl. ssh 192.168.1.103 -l root (értelemszerüen az eszköz ip címét kell megadni, ami esetemben 192.168.1.103) Az alapértelmezett jelszó: openelec
A nano szövegszerkesztő használatával tudjuk módosítani a főbb beállításokat
nano /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.downloadmanager.transmission/settings.xml

<settings>
<setting id="TRANSMISSION_AUTH" value="true" />
<setting id="TRANSMISSION_PWD" value="titok" />
<setting id="TRANSMISSION_USER" value="cigam" />
<setting id="TRANSMISSION_IP" value="192.168.1.101" />
<setting id="TRANSMISSION_DL_DIR" value="/var/media/usb1/bittorrent/" />
<setting id="TRANSMISSION_INC_DIR" value="/var/media/usb1/bittorrent/incoming/" />
<setting id="TRANSMISSION_WATCH_DIR" value="/var/media/usb1/bittorrent/watch/" />
<setting id="TRANSMISSION_ENABLE_CUSTOM_CONFIG" value="true" />
<setting id="TRANSMISSION_PATH_CUSTOM_CONFIG" value="/storage/.cache/transmission" />
</settings>

A példánkban csak egyetlen gép éri el a WEB-es felületet, de csak akkor ha használója ismeri felhasználónevet és jelszót. Egy külső meghajtóra irányítjuk a könyvtárait, és engedélyezzük az egyedi konfiguráció beolvasását.
Fontos: Akár a menüben bóklászva, akár terminálon keresztül módosítjuk a konfigurációját, a helyes működéshez engedélyezni kell az egyedi konfiguráció betöltését. pl. e nélkül nem működik a könyvtár figyelése.
Érdemes feltelepíteni az official csomagból a Transmission kegészítőt. Nem az az érdekes benne, hogy a WEB-es felülethez hasonlóan kezelhetjük vele a torrenteket, hanem az, hogy van egy olyan opciója ami a a videólejátszás idejére kikapcsolja a torrentezést. Ne felejtsük el a loclahost címet is átírni az aktuális IP címre, amikor a transmission beállításainál beállítottuk, hogy mely IP cím tartományból férhetnek hozzá a WEB-es felülethez.


A samba

Ez a szolgáltatás biztosítja, hogy hálózaton keresztül elérjük a hálózati megosztásokat, ill. hogy elérhessék a Rapberry PI-re kötött adathordozókat. A Samba-t vagy a telepítéskor lefutó beállítás varázslóban, vagy később, a Programok » OpenELEC Configuration » Szolgáltatások ponton engedélyezhetjük. Itt kapcsolhatjuk be a hitelesítés használatát, vagyis kérjen-e felhasználónevet/jelszót. Praktikus szolgáltatás, hogy amikor egy külső eszközt csatlakoztatunk (pl. egy külső merevlemezt), azt automatikusan megosztja a samba-val. Érdemes bekapcsolva hagyni.
Amikor egy hálózati megosztásra szeretnénk felcsatlakozni, nyissuk azt a fájlkezelővel tehetjük meg.Rendszer » Fájlkezelő » Forrás hozzáadása. Itt beírhatjuk, vagy betallózhatjuk a hálózati erőforrást, legyen az Windows hálózat (SMB), vagy Hálózati fájlrendszer (NFS).
A grafikus felület más lehetőséget biztosít a samba finomhangolására. A Szolgáltatások » Beállítások menüpont alatt a Beállítási szintet Haladó-ra állítva jelenik meg az SMB ügyfél menüpont. Itt adhatjuk meg a WINS kiszolgáló IP címét, ami otthoni hálózatban nem jellemző. A Munkacsoport megadása fontos. Ugyanazt adjuk meg, amibe a hálózatunk többi eszközét is beléptettük. Módosítás után kéri hogy indítsuk újra, ekkor lépnek csak életbe az új beállítások.
Aki ennél mélyebben akarja beleásni magát, az nyugottan nyisssa meg a Configfiles megosztást, és szerkessze át a samba.conf.sample fájlt. A szerkesztés végeztével samba.conf néven mentsd el. A samba daemon, vagy a a gép újraindítása után már ezt a konfig fájlt veszi alapul a Samba. Terminálban ez úgy néz ki, hogy kiadjuk a nano /storage/.config/samba.conf.sample parancsot, majd mentéskor átjavítjuk a fájlnevet. Az új paraméterek érvénybe léptetéséhez nem kell feltétlen a gépet újraindítani , elég a samba daemon-t. Így rávehető, hogy beolvassa a már létező samba.conf fájlt. Erre való a systemctl restart smbd.service parancs.


A config.txt

A config.txt-ben rengeteg apró paramétert megadhatunk, amivel testreszabhatjuk a a gép működését. Szerkeszteni a nano /flash/config.txt parancsal tudjuk, vagy a PC-ben (a /dev/mmcblk00p1egy FAT16 partíció, a kártyának ezt a részét mindegyik windows kezeli). Íme néhány paraméter:

max_usb_current=1
A 600mA-el terhelhető USB portok energiaellátását a duplájára emeli (1,2A)

hdmi_ignore_cec_init=1
Az openELEC-re bekapcsolásakor, a TV nem ál át erre a HDMI bementre.

hdmi_force_hotplug=1
Akkor is a HDMI kimenetet használja, ha indításkor nem érzékelte a rákapcsolt monitort.

hdmi_ignore_hotplug=1
Akkor is az analóg kimenetet használja, ha indításkor érzkelte a HDMI kapcsolat meglétét.

hdmi_group=1
Ezzel adhatjuk meg, hogy TV-re van kötve hdmi_group=1(CEA), vagy monitorra kacsoltuk hdmi_group=2(DMT). Ettől függően más üzemmódot jelentenek a hdmi_mode értékei. A vcgencmd get_config hdmi_group parancsal le is kérdezhetjük. Amikor 0-t ad vissza, az azt jelenti, hogy a rádugott eszköz dönti el.

hdmi_mode=xy
A csoportbeállítástól függően más-más üzemmódot jelentenek az ide írt számok.
pl. a hdmi_group=1, hdmi_mode=16 párossal 1080p 60 Hz-et állítjuk be. A tvservice -m CEA ill. a tvservice -m DMT parancsokkal kérdezhetjük le, hogy milyen üzemmódokat támogat a rákapcsolt monitor. Az aktuális üzemmódot a tvservice -s parancsal kérdezhetjük le.

decode_MPG2=abcd
Amenyibben megvásároltuk az mpeg2 HW dekódoláshoz szükséges licence-t, azt itt tudjuk beaktiválni.

disable_splash=1
Letiltja a bekapcsoláskor megjelenő szivárvány kocekát.


Az RPi Config Add-on

Aki ragaszkodik a grafikus felületen keresztüli matatáshoz, annak is van megoldás. Az Unofficial Raspberry Pi configuration add-on for OpenELEC-et a készítő oldaláról kell letölteni. Célszerű olyan helyre menteni, amit "lát" az openELEC. A Rendszer » Kiegészítők » Telepítés zip fájlból menün keresztül betallózzuk a letöltött zip fájlt. Ezután tudjuk telepíteni a Rendszer -» Kiegészítők -» Kiegészítők beszerzése » Leopold's Add-ons » Szolgáltatások » OpenELEC RPi Config útvonalon keresztül. Ha mindent jól csináltunk, a Programok alatt megjelenik az Openelec RPi Config. Itt tudjuk
- megemelni az órajelet (Overclocking)
- beállítani a HDMI paraméterit(CEC ki/be kapcsolása)
- megadni az analóg kimenet tulajdonságait (NTSC/PAL, 4:3 vagy 16:9,...)
- egyéb trükkös dolgokat művelni (megemelni az USB terhelhetőségét)

Hozzászólások

(#1) Bélaaaa


Bélaaaa
őstag

Köszönjük! Jó leírás!

Vasvellával nem lehet szí'vát asza'ni!

(#2) azbest


azbest
félisten
LOGOUT blog

Törölték az egyik képet. Érdemes lehet ph tárhelyre feltölteni és onnan linkelni :)

(#3) cigam válasza azbest (#2) üzenetére


cigam
félisten

Köszi!
Sajna nincs sok idő karbantartani/aktualizálni :(

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4) Ultrazord válasza cigam (#3) üzenetére


Ultrazord
tag

szia, áramszünet esetén, vagy újraindítás után hogy lehet elérni, hogy a korábbi összes torrentet magától elindítsa?
Illetve más topikban felvetettem, hogy hogy lehetne megoldani, hogy ne csak a saját hálózatomból, akár vpn-el de tudnék torrentet küldeni rá? Sajnos nem értek a din dns dologhoz se :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.