2019. szeptember 22., vasárnap

Gyorskeresés

Új űrverseny kezd kialakulni a Hold felé...

Írta: | Kulcsszavak: űrhajós . spacex . blue origin . bigelow . hold

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Történt, hogy a NASA tett egy bejelentést arról, hogy már 2019-ben szeretnének az Orion űrhajóval egy teszt-utat tenni a Hold körül (mindezt személyzet nélküli tesztút nélkül, rögtön az első SLS rakétaindítással). A SpaceX nem sokkal később bejelentette, hogy ők viszont még 2018 végén szeretnének két fizető utast egy Hold-megkerülő útra felvinni. Erről bővebben itt írtam.

A többi szereplő a jelek szerint nem szeretne lemaradni, Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin tulajdonos/vezetője egy kvázi szimpla nyilvános interjún árulta el, hogy egy rövid és tömör elképzelést raktak le a NASA asztalára (a videó erre található). Az un. Blue Moon elképzelés lényege egy Holdra szálló robot a New Shepard űrugró járműre épülve, amelyet egy Atlas-V vagy a Blue Origin saját (még nem elkészült) New Glenn rakétájának orrára szerelve indítanának el, és 2020-ra a Holdra szállhatna. A megvalósításhoz a NASA részvétele is szükséges, de Bezos jelezte, hogy a saját pénzét is befektetné a cél érdekében. A terv a Blue Origin honlapján nem kapott még hírt (hozzá kell tenni, hogy az utolsó hírük 2016 október 5.-ei...), és még csak egy CGI képeket sem gyártottak hozzá, csak a szóbeli bejelentés történt meg. Ebből úgy tűnik, hogy bizony kapkodósan, de valamit reagálni akart Bezos a SpaceX bejelentésére.

Egy másik nagy szereplő Robert Bigelow sem akar lemaradni, ők egy Hold-űrállomás ötletét melegítenék fel, az űrállomás a Bigelow BA330 modulra épülne, amit az ULA juttatna fel, és két ACES hajtómű-modul vinné Hold körüli pályára. A személyzetet pedig a SpaceX Dragon 2-esével szeretnék cserélni. Ők mondjuk legalább CGI-vel támogatták meg az elképzelést:


A BA330 modul két ACES fokozattal elindul a Hold felé


A Hold körül keringő űrállomás-modul

Az elképzeléssel persze akadnak problémák. Például az ULA ACES modulja még csak fejlesztés alatt van (igaz már jó ideje), de a mostani tervek szerint csak valamikor 2020 után, az új Vulcan rakétával repülne csak.

Mi is zajlik akkor itt?

Alapvetően Trump az elmúlt időszakban kvázi szóra se méltatta a NASA-t, vagy egyáltalán az űrhajózás kérdéskörét. Az egyetlen dolog, ami történt, hogy a védelmi kiadások emelésének bejelentésekor kinyilvánította, hogy más "kevésbé fontos" területekről fogják a pénzt elvonni erre a célra. Ez részben a NASA költségvetését is jelentheti, a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokat biztosan, ezt ugyanis már többször is támadta Trump.

A piaci szereplők a jelek szerint igyekeznek a hírekbe kerülni, hogy így keltsék fel az új elnök figyelmét, és abban reménykednek, hogy majd így támogatást kaphatnak, illetve a saját ötletük megvalósulhat, de mindenek előtt nem fogják elkaszálni őket (a NASA SLS/Orion terve legalább annyi költségvetési kritikát kapott, mint az F-35 vadászbombázó terve, amit ugye Trump először ekézett, majd egy már korábban bejelentett un. Block Buy kedvezményt a saját tárgyalásának sikereként beállítva (mármint hogy ő érte el a vételár csökkentését) már a támogatásáról biztosított - tehát a NASA és az SLS/Orion tervben érintett cégek félhettek attól, hogy adott esetben Trump kihúzza a szőnyeget alóluk).

Ez valahol jó hír, csakhogy a másik oldalról nézve viszont inkább kétségbeejtő. Továbbra is a tervgyártások mennek ugyanis, és a SpaceX bejelentését leszámítva egyik sem konkrét cél, konkrét elhatározás...

Hozzászólások

(#1) ViiiiktorOC


ViiiiktorOC
(senior tag)

Köszi a cikket.
Pár hónap múlva biztos okosabbak leszünk. Látni fogjuk a fejlődéseket és az újabb információkat.
Főleg a SpaceX sikerében bízom. :)

LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.