2021. július 26., hétfő

Gyorskeresés

ChakraOS-t telepítünk, jó az nekünk.

Írta: | Kulcsszavak: Linux . Chakra . ChakraOS . Ubuntu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mosolyog, mert elsőre elindul a Windows Server 2012 R2 Datacenter Edition. Eredetileg ez lett volna ráhegesztve, legalább jól kipróbálom a Hyper-V-t, úgy se volt vele még dolgom, én meg szeretem a kihívásokat, különösen, ha amúgy semmi hasznom belőle. Az elképzelést úgy térdmagasságban elkaszálta azonban az, hogy az i3-2120 IGP-jének nincs 2012 R2-höz való drivere. Semmilyen. Alap Microsoft Base driver, a kézihajtány nélküli, fapad minusz verzió, 'oszt boldoguljál magad Kulák, ahogy tudsz. Külön mazohista hajlamként én ráadásul a hangot is a HDMI-n keresztül szerettem volna kicsiholni, gondolom ezek után nem meglepő, hogy e téren is kudarcot vallottam.

Szóval miután a Windows Server 2012 R2 : Cifu meccs röviddel a pályára lépés után 2:0-ra állt, úgy döntöttem, hogy mielőtt síklaposra verem saját magam, átnyergelek Linuxra. De nem ám valami jól bejáratott verzióra, amivel már van tapasztalatom (Ubuntu, LinuxMint, Knoppix), ááááá... legyen ChakraOS. Írtak róla korábban szépeket, egy próbát megér, akad úgy is egy fertály órácskám, gyorsan feldobom.

Na nézzük a Chakrát... Hmm... a kedvenc Live USB gyártó Lili nincs támogatva... :O
Jó lesz a Rufus... Letölt két plusz fájlt, siker illatát érzem a levegőben... bebootol, hurrá, öröm és bódogság. Oszt ahogy elkezdené telepíteni, közli, hogy hát ez így nem lesz jó, mert az FS (File System) az biza vFAT (holott FAT32 egyébként, de ő demokratikusan csak a saját véleményét fogadja el), és ő itten most leáll, fel is út, le is út. Hát ez az illatfelhő hamar elillan.

Rendben, rakjuk fel a Win32DiskImager-t. Readme-t nem olvasunk, minek az, úri bolondságokra nem pazarlunk időt. Rányomok a Read-ra. A letöltött ISO-ból így csináltam egy Rufus-os (élet- és működésképtelen) Chakra.iso-t. Miután megpaskoltam mindkét vállam, letöltöm újra a torrentes ChakraOS-t. Picit sírdogálok, mert hát a direkt letöltés se lenne rossz, csak hát az 500kbit/sec sebesség ma már csiga rükvercben, behúzott kézifékkel, kerekek nélkül, téglára állítva (szemem ködös lesz, és felidézi ama csudálatosan jó időket, amikor az 56kbites modemmel tépte még le a CD-képet, majd miután megszakadt a kapcsolat, alig két éjszaka alatt le is jött... hiába, régen minden jobb volt... :DDD ).

Szóval torrentos újabb epizód, leszed, lejön, megírja az USB pendriveot, átcammog az érintett géphez, behelyez...

Elindul, felál, üdvözöl, pacsi és puszi, innentől sinen vagyunk, mint szegény József Attila. Gyors próba a Live verzinyóval, hang az van, igaz csak sztereo, mert hát be lehet állítani az 5.1-et, de valamiért hiába, marad a sztereo jel, a grafikai kezelőfelület (nem ám ASCII féle, mint a Knoppix-ban) szerint sincs több sáv, oszd be, és ne rinyálj, kedves User. Oda se neki, a lényeg, hogy hang van, grafikai gyorsítás lassítás a HD4000-ből gyün, csak úgy hasítanak az 1080p-s .MKV-k, és még a Youtube 1080p videói sem akadnak, sőt, hova tovább még a 60fps-esek sem. Oké, az 5.1 hiányzik, de most kicsire nem adunk, telepítsünk.

Móricka elindul a szopórolleren, vigyorogva, élvezi, hogy 3D-s Földön bökhet neki Budapestnek, majd gyerekjátékként alakíthatja az 500GByte-os winchester windóz módra szétszabdalt particióit egyetlen masszív EXT4 fájlrendszerré. Rájön magától, hogy a "\" módot választva tudja reá telepíteni a Chakrát. Rányom. Hibaüzenet. Formázás nélkül veszélyes az élet. Heves vitába fogtam vele, mely szerint a "Haladó" gomb alatt éppen most varázsoltam EXT4 fájlrendszerbe a kiválasztott meghajtót, Formatálás included. Bizonyítékot is gyártok hozzá:

Miután megállapítottam, hogy eléggé egyoldalú a vita (én hevesen próbáltam meggyőzni a gépet az igazamról, amaz pedig mélységes megvetéssel dobta fel újra és újra ugyanazt a hibaüzenetet), gondoltam hát kipróbálom az ott ücsörgő "Format" gombot, és kiválasztottam az EXT4-est. Eme hadművelettel sikeresen leformáztam a már leformázott merevlemezt, nesze neked, legyen meg a Te akaratod, lépjünk már tovább...

De nem oda Buda! Aszondá a beste, hogy amikor GPT particiós tábláthasznál, akkor szüksége van egy nem formázott partícióra, bios_grub flag-al.

What is this kerek?!? Cpt. Pirk aztat írta, hogy a Chakra jó, csak néha olvasni kell hozzá. Melós egy OS, hogy a kánya vigye el, miért nem maradtam a Windóznál, az már rég kész lenne... Egye fene, dolgozzunk.... Aszongyja, csinálj GPT-s új partíciós táblát. Csináljunk hát, nincs amúgy se jobb dolgunk. De nézzenek már oda, alapból GPT-n voltunk. Akkó meg mi a péklapát ez? Segond, a "Tovább" gombra most új üzenet jött, mely szerint a Tribe érzékel nekem itt célpartíciókat, és kérdi, csatolja-e le őket. Csatold vazzeg, veszélyesen élünk, adj neki!

Nem kellett volna, ugyanis a következő ablak arról tájékoztatott, hogy a Tribe alulmaradt a velem való tusában, és inkább összeomlott. Na jó, Goto 10, ChakraOS feltelepítése előről. Partíció kiválaszt, de most a trükkös kérdésre én bizony NEM-et fogok ám válaszolni. Rajtam nem fogsz ugyan ki, hallod-é!

De továbblépés itt ugyan nem történt. Na jó, használjuk a fejünket. Kell neki egy nem formázott partíció. Ok, kap egyett, nem nagyott, pár giga elég lesz (egyébként 8 Megát szoktak javasolni). Egye fene, megkapta, lakjon jól vele. De továbbra pattog itt az orrom előtt, hogy hát GPT partícióhoz köllene neki az a fránya formázatlan, bios_grub-os partíció. Addig egy tappotat nem mozdulunk. Ha kell, itt bekkeljük ki a telet, hallod-é!

Hogy a marsi rézbányában leselejtezett forgókanalas exkavátor csókoljon homlokon. Az a hernyótalpas, az.

Előről. Kapsz te akkor MS-DOS partíciós táblát, ha harminc éve jó volt, most is jó lesz. Kiálta az idők próbáját. Vagy mi. Tovább! Elnézést kérünk Asszonyom, de a Tribe összeomlott, kérjük nyomja meg a Piros gombot.

Pendrive kihúz, átmegy a másik gépbe, pendrive bedug. Ubuntu 14.04 felmásol rá. Éjfél van. 'Nyékig bele, ebből ma már nem lesz semmi.... De Chakra, az úgy tűnik végképp nem. :)

( Szeretném a margóra firkantani, hogy tisztában vagymok vele, hogy sokezer embernél gond nélkül felment a Chakra "Descartes". A hiba nálam van. Kétség kívül User Error. Más nem lehet. De attól még nem ment fel. A rézbagoly vigyázza álmaitokat! )

Hozzászólások

(#1) #19617792


#19617792
törölt tag

"Was is this kerek?!?"

zsömle, te barom! :DDD :C

(#2) MurdR


MurdR
veterán

Megláttam a cikket, a címben pedig a Chackra szócskát. Ó, de jó, CPT.pirk mondta, hogy azt csak akkor tegyem fel, ha PRO leszek.
Gondoltam itt egy cikk, biztos full egyszerűen nextnextnext-tel le van írva, hogy mit-s-hogy. holnap reggel ha hazaérek, amíg fő a kávé, akkor a "konyhaiT61-re" fel is dobom a Chackrát.
>>Cikk elolvas.
>>Pislog
>>Megvilágosodás: dobja a kur...

:DDD

[ Szerkesztve ]

MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8

(#3) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Miféle ellenforradalmi blog ez kérem szépen? :DDD

Na röviden az van, hogy a kparted GPT támogatása még nem tökéletes, GPT-n a telepítést megelőzően kell mókolni hogy használható legyen. Sokkal egyszerűbb ms-dos fájlrendszert használni, ha nincs indok a gpt-re.

MurdR: szerintem valami egész mást mondtam. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4) bambano válasza CPT.Pirk (#3) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"Sokkal egyszerűbb ms-dos fájlrendszert használni, ha nincs indok a gpt-re.": ezen a gondolaton még fésülni kellene, mert ez kb. úgy hangzik, hogy ha nincs hidratáló szappanod, jó lesz a sör is helyette.

a poszthoz: ha problémás a particionálás, akkor dd-vel kinullázzuk a diszk elejét és oldja meg.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) MurdR válasza CPT.Pirk (#3) üzenetére


MurdR
veterán

Nem teljesen, de ez volt a lényeg :D

MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8

(#6) Cifu válasza CPT.Pirk (#3) üzenetére


Cifu
nagyúr

Bocsánat, eredetileg nem ellenforradalmi posztnak szántam, egy hozzászólásnak indult a te blogposztodhoz, hogy ugyan már, mi a fenéért vagyok én ilyen béna, hogy még feltelepíteni sem tudok egy amúgy népszerű disztrót, csak olyan hosszan szenvedtem vele, hogy a végén felfokozott lelkiállapotban kiraktam saját bejegyzésnek. :)

Lehet délután megpróbálom újra, de akkor tisztázzuk:

A lényeg, hogy vagy valami mással formázzam meg GPT-sre a particiót, és akkor elfogadja? :U

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#7) Fr0z3n válasza Cifu (#6) üzenetére


Fr0z3n
őstag

Format C--> windóz install. Örül :D

(#8) Cifu válasza Fr0z3n (#7) üzenetére


Cifu
nagyúr

Abban nincs semmi kihívás... :DDD

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#9) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Ez így reggel sok volt. :DDD Amúgy a hangot szerintem be lehet(ett volna) üzemelni, nálam is volt ilyen gond a hangkártya miatt (ezúton is csókolom a Creative szakembereit, f*szán nem tudtok drivert írni skacok), de némi mókolás után életre lehetett kelteni.

Nyugodj békében Integra!

(#10) Syl válasza Cifu (#8) üzenetére


Syl
nagyúr

Én virtualboxba próbáltam a chakrát, de ugyanezt a szopórollert másztam meg vele, mint te :U

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.