2022. október 2., vasárnap

Gyorskeresés

Kijelző színmérési útmutató

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A bejegyzés a Mobil kijelzők tesztje c. írás kiegészítése, megértéséhez ajánlott előbb a cikket elolvasni.

A leírás Eye-Display 2-höz készült, ezért nem biztos, hogy az egyes lépések megegyeznek más eszköz használatakor.

1. Szoftver oldalon szükség lesz a basICColor display 5-re, aminek egyelőre a trial verziója is megfelelő. (PC-s monitor kalibráláshoz lenne szükség a teljesre)

2. Mobil fronton kettő darab képre lesz szükség, egy kijelző felbontásának megfelelő fekete és fehér képre. Paintben könnyen elkészíthető, a rajzterületet át kell méretezni pl 480x800-ra, majd a kitöltővel feketére színezni, ezt elmenteni, majd fehérre színezni és új fájlként menteni. A fenti két képet kell átvinni a telefonra.

3. Ha ezek megvannak, és fel van telepítve a program, akkor lehet csatlakoztatni a kalibrálót a géphez, még a program indítása előtt!

4. A programot elindítva ez a kép fogad minket, itt középen az Advanced Settings-re kell kattintani:

5. Ezután ez az ablak ugrik fel:

Itt a következőket kell beállítani:
-Display type: LCD
-Calibration method: Software calibration
-Preset: Custom

6. Ezek beállítása után a bal felső sarokban a "Please click here to select an instrument" négyzetre kattintva tudjuk csatlakoztatni a kalibrálónkat.

A Connect gombra kattintva ezt a szöveget kell kapnunk:

Ha még mindig not connectedet ír, akkor hiányozhat driver a kalibrálóhoz, vagy a program indítás után lett csak csatlakoztatva.

7. Ha sikerült csatlakoztatni, akkor a bal oldali menüsorból a Color temperature részre kell átlépni, majd a CIE Daylight standardnél beállítani a D65-öt. (Alsók közül egyikre sem kell kattintani, csak a D65 kell)

8. Most kell először kézbe venni a telefont, és ezeket megtenni:
-100%-ra állítani a fényerőt
-Képernyő elsötétedésének/lezárásának idejét a szokásos pár percről 10-30percre felvenni, különben le fog zárni a kijelző mérés közben!
-Galériában a teljesen fehér képet kiválasztani
-Még a mérés előtt a kijelző alapos letisztítása!
-A kalibrálót ráhelyezése a telefonra úgy, hogy az érzékelője minél inkább a kijelző közepén helyezkedjen el.
-Környezeti fényeket ki kell iktatni amennyire csak lehet, nehogy a szenzorhoz bejutva befolyásolják a mérés eredményét.

9. Ennyi teendő után jöhet az első mérés a Measure-re kattintva.

10. A felugró ablak egy nagy fehér terület lesz, de nekünk a jobb oldali táblázat a lényeg, ahol a következő információk találhatók (ne felejtsünk el ott is a Measure gombra kattintani, akkor kezdődik el a mérés, ha változnak az értékek!):

Kiemeltem mely információkra lesz szükség:
- a* és b* egyértelmű
- Y a fényerő értéke, ez a cikkben a cd/m2-es érték
- az alsó bekarikázott érték a színhőmérséklet, azaz Kelvinben megadott érték

Ezeket Win7-en a képmetsző nevű kis programmal mentettem el, elvileg minden Win7-en ott figyel gyárilag.

11. Ha ez megvan, bezárhatjuk az ablakot és átléphetünk a Luminance/ contrast ratio menüpontba:

-Itt a fenti Measure gombra kattintva megint felugrik egy ablak, ahol a fehéren mért fényerőt tudjuk lemérni.
-Ha lemérte a fényerőt, akkor zárjuk be az ablakot, ezzel egy időben a korábbi 160cd/m2 át is íródik a saját mért értékünkre, esetemben 380 cd/m2-re.

12. Most át kell váltani a telefonon a fekete képre, majd az alsó Measure-re kattintva lemérjük az értékét. Ha bezárjuk az ablakot, akkor az addig ürés alsó téglalapba beíródik a mért érték, 0. valamennyinek kell lennie, nálam pl 0.31.

Amint beíródik az fekete értéke, a program automatikusan kiszámolja a kontrasztot a középső téglalapba, ezt mentsük le/írjuk fel a fekete értékével együtt. Összességében így kell kinéznie:

13. Most a 11-12-es pontot kell megismételni a telefonon beállított 50%-os fényerővel. Ehhez vannak segédprogramok is, mivel a gyári menüben általában nem szerepel százalékos érték, csak egy csúszka. Brightness, Set Brightness

14. Ha ez kész, ugyanígy 3 értéket kell kapnunk, két csökkent értékkel, a kontraszt nagyjából ugyanannyi marad, minimálisan csökkenhet/nőhet:

A mérés ezzel kész van. Ha szeretnéd, hogy bekerüljön a cikk táblázatába a mérésed, akkor a fent készült három képedet töltsd fel, és kommentben linkeld ehhez a bejegyzéshez. :)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.