2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Miért nehéz nem tudni valamit?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A közelmúltban elég sok, komoly fajsúlyú, történelmi léptékű esemény történt a világban, amelyről jóformán mindenki értesült.

Nem újkeletű dolog ez, de különösen ebben az elmúlt, történelmi szempontból is mozgalmas időszak alatt figyeltem meg, hogy mindenkinek mindenről sziklaszilárd elképzelése van. Például mindenki teljes meggyőződéssel formál véleményt arról, hogy egyes közel-keleti fegyveres csoportokat ki és miért pénzel, mi történt lezuhant repülőkkel, hogy volt a török puccskísérlet, stb. Az emberek a legcsekélyebb kétség nélkül állítják, hogy ez vagy az ezért vagy azért történt, ez tény. Ez annál inkább érdekes, mert olyan eseményekről van szó, ahol még maguknak az érintetteknek sincsenek pontos információik arról, mi a nagy fene is történik. A török példát nézve, a kivonult katonák SEM tudták pontosan, mi miért történik, és ők mit is csinálnak. De Kiss Géza, 4000 kilométerről, miután átaludta az egészet, teljes bizonyossággal osztja meg véleményét, melyben kifejti, hogy ki és miért szervezte a puccsot.

Két szót senki szájából nem hallottam még az ilyen horderejű események kapcsán: "Nem tudom."

Ezt a két szót vérciki lett kimondani, de miért? Miért nem lehet bevallani, hogy "fogalmam sincs, mi történhetett"? Azt látom, hogy minden témában kvázi kötelező lett valahová állni, kötelező véleményt formálni. Aztán ehhez a véleményhez körömszakadtáig ragaszkodni, akkor is, mikor már dereng, hogy marhaság.

Miért nem tudjuk kimondani, hogy "nem tudom"?

Hozzászólások

(#1) TheLázs


TheLázs
(újonc)
LOGOUT blog

Nehéz kérdés. Én most kicsit nagyra leszek magammal, ugyanis elég jól tudok elviselni minden oldalról hülyeségeket, a következtetéseket leszűrni, és a konfliktust elkerülni. A nem tudom nem hiányzik a szótáramból, bár ritkán használom. Inkább a vélemény megfogalmazása során törekszem az egyértelműség kiküszöbölésére, és a vélemény jelleg megtartására. Így, ha valaki kijavít - illetve mond valami hülyeséget, csak hangosabban - akkor nem úgy történik a dolog, hogy vitatkozunk, ő örül, hogy meggyőzött, én meg elteszem az illetőt magamban a megfelelő polcra.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#2) Cerebellum válasza TheLázs (#1) üzenetére


Cerebellum
(őstag)

Pont erről írtam. Nincs meg minden információd, hogy álláspontot alkothass, de mégsem mondod ki, hogy srácok, fingom sincs. Inkább véleményt alkotsz, de elkerülöd a konkrétumokat.

Ahogyan azt a bevezető írásomban írtam, a szakma definíciója szerint 4 féle alapérvelési helyzet lehetséges:

1., Tudományos vita - célja a helyes álláspont megtalálása
2., Meggyőzés - célja, hogy a vitapartnert meggyőzzük arról, hogy a mi álláspontunk helyes
3., Bírósági vita - célja, hogy a közönséget meggyőzzük arról, hogy a mi álláspontunk helyes
4., Személyeskedő vita - célja, hogy a másikat megbántsuk

Évek óta csak az utóbbi háromra láttam példát. Vegyük észre, hogy az igazság viszont csak az első alaphelyzetnek része. Nem akarom feltalálni a spanyolviaszt, hogy az emberek a saját igazukat szajkózzák. You don't say, eh? No de miért? Miért akarunk mindenképp meggyőzni valakit egy vélt igazságról?

Kicsit más téma: Magyarországon a személyeskedés valamiért borzasztó elterjedt. Bármilyen fórumon, bármilyen blogon a hozzászólások percek alatt mennek át személyeskedésbe, méghozzá durva nyelvezettel. Több ország hasonló fórumain jártam (UK, AT, DE), és sehol nem láttam ilyet. Egy Origo.hu fórumon bármilyen politikai cikk harmadik hozzászólása már az, hogy "nyald ki, b×zi libsi". Honnan fakad ez a brutális indulat?

A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

(#3) rover45


rover45
(senior tag)

Én tudatosan igyekszem nem használni a "nem tudom" kifejezést, mióta beidéztek tanúnak egy bírósági tárgyalásra. Egy volt munkahelyem perelt be egy ügyfelet nemfizetés miatt. Az ügyfélnek minden feltett kérdésre, a "nem tudom" volt a válasza, holott még én is írattam vele alá szállítólevelet az elvitt termékekről.
Azóta undorodom a kifejezéstől ...

www.szurok.hu

(#4) orion1025


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Egyszerű a válasz! Magyarok vagyunk! Mi olyan okos társadalmi rétegződésben élünk, hogy mindenki tud mindent. Nem mellesleg lehet köszönni ezt a híradásoknak, akik végzik az agymosást, főleg az idősebb korosztályon.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#5) pomorski válasza orion1025 (#4) üzenetére


pomorski
(őstag)

Egyszerűen nem tudok mit mondani, így igaz, ahogy írod!

(#6) Viszlát


Viszlát
(PH! addikt)

Nem tudom. :)

I'm hard to remember but impossible to forget.

(#7) tomiii. válasza orion1025 (#4) üzenetére


tomiii.
(fanatikus tag)

Ez elég szűklátókörűség, az ég adta világon mindenhol vannak ilyen emberek.

'91 Ford Sierra 2.0i & a drift missile || facebook.com/wastehouse

(#8) BoB


BoB
(PH! kedvence)

Kevesebbet kell kocsmába járni és meg van oldva a problémád :D

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#9) attilasd


attilasd
(őstag)

Ha valakit megkérdezel ilyen kérdésekről, akkor egyértelmű, hogy lesz véleménye, és azt el is mondja. Az már tényleg idegesítő, ha valaki sziklaszilárdan állít olyat, amiről senkinek sincs teljes információja (amit te is írtál).

HP Elitebook 8470p & LG G Pad 8.3 & LG Optimus F6 & Xiaomi Mi Speakers

(#10) sztanozs


sztanozs
(PH! addikt)

Talán azért, mert ha mindenki csak arról nyiltakozna, amit tud, akkor kb így nézne ki egy beszélgetés:
- Mi/miért történt ****?
- Nem tudom; és te?
- Nem tudom.
[end of discussion]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.