2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Az autóvásárlás rejtelmei

Írta: | Kulcsszavak: Autóvásárlás . Átverés . Bűncselekmény . Figyelmeztetés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mostanában eléggé belemerültem az autók világába. Aktualitását élvezi, hiszen vásárolnom kellett egy autót, hogy közlekedni tudjak. Elég széles a paletta. Vajon mit érdemes vásárolni? Ez egy megválaszolhatatlan kérdés. Mindenkinek mások az igényei. Persze lehet ágaskodni az olcsón fenntartható, benzinüzemű gépjárművek mellett, hiszen elég sok ok van rá, de mi van ha az egyéni preferenciáim mást diktálnak?

Kitől is vegyük az autót? A kereskedés jó ötlet lehet, hiszen ha gond van az autóval elméletileg könnyebb intézkedni. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha a kereskedés együttműködő, ha fellép egy esetleges hiba és nem a 3A nevű, aki sz*rik az egészre. Mi a helyzet magánszemély esetén? Ugyebár itt nehezebb az igény érvényesítése, mert nem fogyasztói szerződés és szinte mindent a vevőnek kell bizonyítani.

Álljon itt egy személyes példa:

2019.12.27. napján elindultunk a "nagy autóvásárlásba". Vittem magammal egy hozzá értő személyt, legalábbis hozzá értőbb, mint én. :K . Reggel indultunk el, hogy legyen idő szétnézni. Volt már egy pár előre leegyeztetett címünk, amik enyhén szólva sem voltak megfelelőek. Mindnek volt egy olyan problémája, ami később magasabb kiadásokhoz vezetett volna, ezért továbbálltunk. Végül eljutottunk egy kereskedéshez. Megnéztünk ott is vagy 3 autót, de nem nagyon találtuk meg az "igazit". Végül az utolsó, amit megnéztünk nagyon elnyerte a tetszésemet. Na ezt NE! Nem vásárolunk autót túlfűtött érzelmekkel. SOHA! Közölte is velem a kolléga, hogy ennek nem lehet olyan nagy problémája. Próbakör etc.,etc. Mondom meg is van az álomautó! Ezt meg kell venni! Hát úgy is lett. Hiba volt, de mindig utólag okos az ember. Kezdjük ott, hogy bizományi értékesítéssel árulta a kereskedés. Ez nem feltétlen probléma, de egy szerződés elállásnál lényegesen nehezebb történet. Uccu eredetvizsgára. Hoppá! Gondok vannak főnök. Az alvázszám nem eredeti. Probléma van még a motorszámmal is. Ajaj. Már ekkor szóltam a kereskedésnek, hogy gond van. Persze ők azt mondták, hogy őket nem érdekli. Bizományi értékesítés. Ahha. Felhívtam a tulajt. Mondtam neki is. Jelzi nekem: Szerinte az eredeti. Mondom oké, de én most viszem az NKH(Nemzeti Közlekedési Hatóság)-hoz műszaki szemlére és vizsgára. Mondja nekem, hogy őt már nem érdekli, mert "KAPUGARANCIA VAN"!! Micsoda? Bármennyire elmerülök a Ptk. vonatkozó rendelkezéseiben, soha nem találtam ilyen kifejezést. Fogadnak az NKH-nál udvariasan. Elmondom ,hogy mi a problémám és mit szeretnék. Nagyon készségesen segítenek. Beállok a vizsgaállomásra. Kiszálljak? Nem kell, maradj csak. Orvosnál, autószerelőnél, meg úgy általában sehol sem szeretett mondat hangzik el: Úr Isten az égbe! Ajajaj! Kérdezem: Mi a gond? Válasz: Mi nem?

Végül kiderült, hogy az autón átütötték az alvázszámot (az eddigi vizsgálatok alapján akár bűncselekményből is származhat a módosítás), illetve a kompressziómérés is brutálisan alacsony számokat mutatott. Hozzá teszem, hogy az autó megevett kb 1000 kilométer alatt 2.5 liter olajat, amit szintén jeleztem azonnal. Azt mondták, hogy "természetes" kopás. :C

Az autónak visszavonták a forgalmi engedélyét és érvénytelenítették a műszaki vizsgáját. Nem tudtam az autót 3 napnál tovább használni, azt is csak otthon-szervíz-otthon-eredetvizsga-kormányhivatal-NKH-szervíz. Ugye a kötelező dolgoknak meg kell lenni egy autóvásárlásnál ( Olaj, egyéb folyadék cseréje, vezérlés, fékbetétek, esetleg féktárcsák.) Már küldtem is a doksikat a volt tulajnak, hogy kérem vissza az autó árát, ő meg jöhet érte és vitetheti haza traileren. Ő biztos nem. Mondtam, hogy sajnos rendőrségi ügyet kell csinálnom belőle, illetve, akkor elindítunk ellene egy polgári pert is, mert a körülmények egyértelművé teszik, hogy a szerződés nem tartható fent a továbbiakban, hiszen nem tudom rendeltetésszerűen használni a járművet. Mondta, hogy őt nem érdekli. El is indultak az ügyek szépen lassan. Egyelőre várom, hogy a fizetési meghagyásra mit reagál. A rendőrség pedig végzi a maga munkáját, mert ez kimerítheti a nagy értékre elkövetett csalás bűntettét. (373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.)

Hozzá teszem, hogy nyilván jobban odafigyelhettem volna, de én megmondom őszintén, hogy nem vettem az alvázszámon észre semmit. Persze laikus vagyok és lehet, hogy egy tényleg hozzá értő ember kiszúrja és most nem kellene szenvednem.

Hozzászólások

(#1) d@vee


d@vee
őstag

Szokásos. Tahója rásózta másra a szarját :C Persze hogy nem érdekli utána, örült hogy elvitték. Majd írd meg mi lett a vége.

Ja

(#2) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Totalcaron nagyon jól összeszedik ezeket a dolgokat szerintem.
Saját részről van ismerősöm, aki sok kereskedésben megfordul mint szerelő. Mikor autóra van szükségem megkérdem, hogy tud-e valamit és amire rábök, megveszem. Így lett nekem japán után francia, asszonynak pdtdi. Utóbbiért mikor mentünk, a kereskedésben azzal fogadtak, hogy erőtlen. Megérkezett az emberünk, beindít, géptető fel, vákuumcsöveknél matat, kész. Azt mondta sok tízezerrel lehúztak volna ezért, mert ráfogtak volna turbótisztítást, meg amit nem szégyellnek egy lyukas vákuumcső hibára, csak mert az átlagjúzer nem ért a szerinte pofon egyszerű :D pd-hez.
Egyébként ez Eger, ahol nem tudom hány kereskedés van összesen, de az ismerősöm három kereskedést mondott, ahová bemehetek, a többiben átvernek.

(#3) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A kereskedőnek észre kellett volna venni, hogy gond van az eredettel.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#4) Samus válasza Hieronymus (#3) üzenetére


Samus
addikt

Ha bizományi értékesítés (úgynevezett nyitott adásvételi, ami egyébként tilos), akkor nem érdekli, mert papíron az ég világon semmi köze hozzá, azt is letagadja, hogy látta valaha az autót.

A vevő végülis örülhet, hogy most kijött a gond, nem pár év múlva jön a yard, hogy viszik az autót (Totalcaron van cikk nem egy).

Egyébként érdemes lenne megírni a sztorit nekik, hátha lenne belőle cikk.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) Hieronymus válasza Samus (#4) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ha valaki nagyon jogászkodni akar, van fogás a kereskedőn.
Nyilvánvalóan valami haszna volt az ügyletből. A lopott dolgok után keletkező haszon, minden esetben orgazdaság.
Ha egy folyó ügy okán, az kereskedőnél foglalják le az autót, bizonyosan belekeveredik az ügybe.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) #90088192


#90088192
törölt tag

En kérdezhetek egyet, mert valami nem világos.

Lehet-e elvinni az autót egy eredetvizsgára, úgy hogy csak foglalót fizetsz ki?
Vagy meg egyszerűbb, aki eladja az viszi vizsgalatra?
Ha NEM akkor nincs autó és kész...

(#7) RudY válasza #90088192 (#6) üzenetére


RudY
addikt

Ez engem is érdekel, 13 éve vettem adtam el és vettem utoljára autót. Ahol beszámították a régit, ott eleve kérték tőlem a 60 napnál nem régebbi eredetvizsgát, de amit elhoztam helyette, ahhoz adták is. Nem tudom ez manapság hogy megy, de ezek szerint kereskedője válogatja. :F

[ Szerkesztve ]

(#8) Carlytoo válasza #90088192 (#6) üzenetére


Carlytoo
aktív tag

Nem. Ilyet senki nem fog bevállalni. Azt viszont igen, hogy elvigyed az NKH-hoz műszaki vizsgára, vagy szemlére. Kb ugyan az a dolog. 16.xxx forintba kerül. Megbeszéled az eladóval, ha gond van ő fizeti, ha nincs, akkor te. Amennyiben nem akarja a dolgot, akkor gond van és meg sem szabad venni azt a foskupacot. Lehet írok a totalcar-nak.

"No sacrifice is too great, no treachery too small" - Inquisitor Horst

(#9) #90088192 válasza Carlytoo (#8) üzenetére


#90088192
törölt tag

Akkor meg is válaszoltad a kérdésem :)

En Szemely szerint nem vennék SEMMIT így ebben a formában.

Eddig amit vettem azt vagy rendesen kereskedőtől aki mint eladó szerepelt,
Vagy bontóból, ahol amikor beviszik akkor leellenőrzik, és a bontó adja el.
:R

(#10) dellfanboy


dellfanboy
senior tag

publikus, hogy mennyiert vetted az autot? esetleg hogy merre? csak hogy ovatosabb legyek, mert tesom is epp ebben a fazisba van(kereS)

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.